Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj vsem.Rada bych se seznamila s nejakou holcinou,ktera take bydli v zapadnim nemecku.Ja bydlim v NRW uz pet let,jsem vdana,je mi 25 let a zatim bezdetna.O miminko se snazime uz 4 roky mozna i vice,prestala jsem pocitat.Mam za sebou umele oplodneni a dva potraty.Najde se mezi vama nejaka na pokec?
S pozdravem Terka.
Ahoj Terka!
Ja mam este
26, a dva a pol roka byvam v Bavorsku.
O miminko sa snazime takmer dva roky, zatial prirodzene ![]()
V NRW som byvala rok a pol v pred 15 rokmi ![]()
Laguska
Ahoj Terko,
ja bydlim momentalne v jiznim Nemecku, v Haaru, to je hned u Mnichova.
Jsme tu teprve od ledna a nevim jak dlouho zustaneme, zatim se ucim jazyk (jde to ztuha) a jinak jsem na materske ![]()
Jo a v 25 jsem se jeste o miminko nesnazila, ja jsem vahala az do 34, takze nezoufej, mas jeste dost casu na pokusy ![]()
Hana
Mila Pra:,–(ko,tak to bydlis ode me docela daleko(4 hodiny autem) ![]()
Jinak to ze jsi vahala mit miminko az tak pozdeji hm chapu ale kazdy neni jako ty vis.Ja jsem uz tri roky vdana a manzelovi bude tenhle rok 39 a miminko uz moc chce,mame toho dost za sebou co se tyce stimulaci atd.Momentalne jsme na to uplne prestaly myslet,koupily jsme si 8 tydeniho bichonka a jsme s nim moc stastny,privedl nas uplne na jine myslenky
S tou reci vim ze to neni jednoduche,ja kdyz jsem prijela do nemecka tak jsem umela nemecky jen psat ze skoly a behem roka jsem se naucila,musis hodne mluvit a ptat se to pomuze a protoze manzel je reckeho puvodu tak jsem se naucila i recky,je to krasna rec a jsem na sebe pysna kdyz jedu do recka ze si konecne muzu pokecat s jeho rodinou a lidmi.
Ahoj Lagusko,a kde jsi bydlela v NRW?a pred 15 lety to jsi byla jeste mala?skoda ze bydlis ode me daleko,tak rada bych si tu nasla kamaradku ktera je taky ceska jako ja.
Terka: My sme byvali v Bochume.
Pacilo sa mi ako jedno miesto prechadzalo do druheho.
Inak sa maskujem za slovenku, snad to nevadi ![]()
Hani: Ja byvam vo Würzburgu. Nemcinu som sa ucila, ked sme boli v Nemecku prvy krat. Mala som intenzivny kurz v skole.
Lagusko slovenka ceska vzdyt to je to stejny
teda pro me ![]()
Tak v Bochumi jo,to je od nas 15 km,manzel tam delal v Oplu 15 let.
Terka: ![]()
Ako ste sa zoznamili?
Maj sa krasne, idem na brusne tance ![]()
Zajtra a pozajtra som na sluzobnej ceste,
ale v pondelok sa urcite ozviem ![]()
Terko, tak ted uz to chapu, u nas to je naopak, muj pritel je o pet let mladsi.
Lagusko, koukala jsem na mapu, Würzburg je taky pekne daleko ![]()
Na nemcinu chodim, ale jen jednou tydne, to je tady kurz pro matky s detmi, Simon tam spi a ja se tam ztrapnuju ![]()
Tady je docela hodne Cechu i Slovaku, takze misto procvicovani nemciny jsme s holkama zalozili ceskoslovensky kavarensky krouzek ![]()
Hana
Hanko to je lepsi nez tvoje prezdivka
to je super ze tam mate hodne cechu,tady nejsou zadny nebo aspon ne v mem okoli,treba v Dortmundu tam jich je ale to jsou sami studenti a ty nejsou na pokec chapes ![]()
Je dobre ze aspon chodis na kurz nemciny,neboj urcite se naucis.tvuj manzel je nemec?muj bydli v nemecku uz dvacet let a jeste se poradne nemecky nenaucil hi hi.je tady hodne reku tak se bavi jenom recky a nemecky jen kdyz musi no a tim se nenaucil.
Lagusko seznamily jsme se tady v nemecku,byla jsem na navsteve u jedne kamaradky no a jeden den jsme zasly do jedne recke kavarny a tam jsme si padly s mym ted uz manzelem do oka,byla to laska na prvni pohled ![]()
Ozvi se az budes mit cas.
Jinak jsem i dostupna na skypiku pod jmenem terezka80.
Terko ja jsem svobodna, dite mam se svym pritelem - je to Moravak jako ja, seznamili jsme se v Polsku, chodit jsme spolu zacali v Praze, tam se nam taky narodil Simon a v Nemecku jsme proto, ze Ondru jeho zamestnavatel tady strasne chtel a naslibovali mu hory doly ![]()
Jo a pokud jde o nemcinu, tak on toho umi jeste min nez ja, v praci se domlouva anglicky a ted maji dvakrat tydne kurz nemciny, tak doma pise ukoly a hrozne se u toho vzteka ![]()
Jestli tvuj muz nepotrebuje nemcinu v praci a ma kolem sebe Reky, tak to chapu, ze mu to nejde. A co ma vlastene za praci ?
Mmch, byli jsme na Krete, kdyz jsem byla asi v patem mesici a nebyt anglictiny, tak se tam taky nedomluvim, to je siiiilene tezky jazyk ta rectina ! Ale krasny…
Hana
Ahoj Hani,tak tvuj pritel je taky cech,tak to je dobry.Ja nejsem moc spokojena ze mam cizince,ma to sve + a -,mam do tedka problemy s jeho rodiceme,protoze oni jsou stary lidi a k tomu staromodni a oni me nechtely,chely pro jeho syna taky rekyne a ne nejakou cesku,momentalne se ty vztahy mezi jeho rodinou a mnou trochu zlepsily ale v cervenci se budeme brat v recku v kostele a jeho mame z toho neni moc nadsena,brala jsme se jen tady v nemecku na radnici a protoze jsme oba pokrteny chceme se vzit i v kostele a mit svatbu ze vsim vsudy
Muj manzel momentalne nedela,skoncil v Oplu minuli rok,daly mu abfindung a odesel za dobre podminky,je od nich jeste rok placeny jako kdyby pracoval a na podzim se chceme stehovat do recka,mame tam barak je to kousek od Solune a tam chceme zit,jako jeho rodina a jeho sestra.
Teda Terko, to te obdivuju, ja bych asi takovou odvahu nemela. Rekove jsou mili a srdecni lide, ale jestli je jeho rodina proti tobe nejak zaujata, tak je to fakt blby… a taky je prece jen trochu odlisna kultura.
Jo, videla jsi film „Moje tlusta recka svatba“ ? Nevim nakolik vypovida o mentalite Reku, ale oni fakt cizince do rodiny moc nechteji. Ale ten film je super, hodne jsem se nasmala ![]()
Hana
Ahoj holky,
ja jsem taky v Nemecku zapadnim, ale severnim. Bydlim v Braunschweigu a to jiz 3 roky a s nemeckym skoro manzelem cekame nasi prvni mimi ![]()
Nemecky jiz docela umim a na Cechy se tu taky obcas narazi - pratelim se tu s jednou Ceskou, ktera tu je jiz dyl a s jednim Cechem, ktery tu pracuje na institutu jako ja. Ale stejne se mi obcas po domove styska…
S rodicema pritele nastesti zadne problemy nemam, jsou moc hodni.
Pro mne (ne tak znalou nemeckych zkratek): Co to je NRW?