Je výchova dětí kšeft?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
2.10.14 09:02
@janullka123 píše:
a z tohoto důvodu pak dělá chyby jiné :-)

no jasně, protože kdyby ty chyby nedělali, neměli by se jejich dospělé děti pak z čeho poučit při výchově dětí vlastní - protože nepochybuji o tom, že i moje děti jednou budou vědět, jak rozhodně své děti vychovávat nebudou… moje puberťačka mi to už teď dává dost zřetelně najevo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
2.10.14 09:03
@neschopná mamka píše:

Pro mne je spíše zarážející, že tak moc rodičů nedůvěřuje výchově svých rodičů, kde už výsledky vidíme sami na sobě a partnerovi.

Sama za sebe můžu říct, že mamka odvedla dobrou práci, a při vychovávání Trpaslíka půjdu v jejích šlépějích, doporučení chytrých knih vynechám…

Asi zas tolik rodičů neodvedlo až tak dobrou práci, když se jejich dětí snaží vychovávat jinak, než jak to zažili sami :nevim:. Měla jsi štěstí, kdyb takových rodičů bylo víc, tak jen dobře. ;)
Nás třeba rodiče nevychovali úplně špatně, ale vychovávali nás k velké poslušnosti, přehnanému respektu k autoritám, což může mít u dětí jako následek nedostatek sebevědomí, uťáplost, neschopnost přirozeně respektovat druhé, ale opakovat takový ten „silový a autoritativní“ vzorec v přístupu k ostatním atd.,takže mně nestačí poslušné dítě, chci od výchovy trochu víc.

A mně to přijde spíš jako pozitivní trend, snažit se změnit ve výchově to, co mi moc dobrého nedalo a ponechat si naopak to, co bylo pozitivní. Ne ze vzdoru, ale proto, že nechci opakovat chyby. Zas udělám jiné, ale třeba jich bude míň :)

Mně třeba nestačí takové to" no jo nás fackovali a taky jsme vyrostli a jsou z nás slušní lidé". Já zas tolik slušných, poctivých a vychovaných lidí ve starší generaci nevidím, takže já to beru trochu jinak, ale to je už zas na jinou debatu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
2.10.14 09:18

Ano, myslím si, že je to komerce a byznys, jako všechno, co se dostane na pulty knihkupectví. Nikdo netiskne knížky z dobrého srdce a lásky k lidstvu a myslet si to by bylo opravdu naivní.
Nicméně pokud se člověk rozhodne, že se v nějakém oboru bude pohybovat ryze intuitivně a odvrhne veškeré poznatky předchozích generací, většinou o takovém člověku mluvíme jako o ignorantovi bez rozhledu a vzdělání :nevim:
Takže má význam si alespoň něco přečíst, klidně protichůdného a rozšířit si malinko obzory, nikdo netvrdí, že si tu knížku musím koupit, můžu si půjčit v knihovně. A nikdo netvrdí, že se jí musím řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.10.14 09:19

@ospalámyš nepřu se, každá chceme od života a výchovy nejspíš to samé, moci se podívat do zrcadla a do očí potomka a říct si: „Udělala jsem co šlo, a jsem s tím spokojená. Dál už je to na tobě…“

je pravda, že soudím podle sebe a svého okolí, a jsem ráda, že tam jsou ti lidé, které tam vidím :-)

A že jsem neskkonale hrdá na svou mamku, a vážím si jí, je taky pravda, a i to může ovlivňovat mou opitiku vnímání světa.

Nicméně děkuju za podněty - k zamyšlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
2.10.14 09:20

@neschopná mamka @janullka123
Holky, mluvíte mi z duše. Taky kopíruju výchovu své mamky. A pokud si nevím rady, ptám se ji nebo i tchyně. Obě mi daly spoustu dobrých rad a hodně mi pomáhaly už od narození dcery. Samozřejmě na to roubuju svou intuici, protože dcera prostě není můj klon a na něco reaguje jinak než já. Taky nemá mé zkušenosti z dětství (prodělala jsem operaci srdce ve 3,5 letech a byla sama měsíc ve špitále). Navíc se ve mně odráží geny mého otce, který je tvrdý, tudíž jsem přísnější a důraznější než byla má matka. Ale je fakt, že mi nikdy batole nepřerostlo přes hlavu, od mimina trávila některé víkendy u svých babiček (nekojila jsem), u mimina jsem aplikovala rady našich matek (mé a manželovy), samozřejmě ne krupici dvouměsíčnímu, ale různé polohy na nošení, dávání/nedávání čaje, jak oblékat podle počasí, pomohly mi s režimem…Teď bude mít dcera brzo 10 let a já nepřečetla ani jednu knížku o výchově. Sama vím, co na mé dítě platí, znám ji, vím, na co myslí. Jako, mám státnice z vývojové psychologie - ani tyhle znalosti jsem nijak neuplatnila, stejně jsem si jela podle rodinného modelu.

Nevím, nejde mi na rozum, že my měli mnohem přísnější výchovu (v něčem zase více svobody - běhání po venku, což už dnes není takřka možné), byli i sígři mezi náma, byla i šikana (pohledem dnešních očí to byla šikana, já to brala tak, že si prostě nemám s děckama co říct a posmívání je přejde), ale uměli jsme za 8 tříd základní školy mnohem více než dnešní děcka s devíti třídami. Hrubky i/y, které jsou dnes běžné a znalost češtiny je tristní. A neslyšela jsem o dětských vrazích, dneska dítě klidně někoho (jiné dítě nebo i dospělého) fyzicky napadne, zbije/zabije a řeší se neustále nějaké diagnózy. Je zvláštní, že i jediný cikán v naši třídě se ta vyjmenovaná slova nabifloval - musel. Jinak byl po škole a učitelka s ním mentorovala do bezvědomí. Dneska je to samá dysfunkce, odklady…Divné, příjde mi to vykonstruované, skoro 25% dokladů školní docházky, když za mé generace to byla výjimka - vesměs nemocné dítě po prodělané operaci apod. Já bych zrušila 9. třídu a zavedla 0. ročník od 5 let. Ale to je OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
2.10.14 09:21

@sagina alespon pubertacka nemusí chodit k psychoterapeutovi kvůli tomu, že má dokonalé rodiče :-) protože i kdybychom se snažili sebevíc a nikdy žádnou chybu při výchově neudělali, jsem si jistá, že by to děti nějak „poznamenalo“ a mohly by z toho mít i trauma :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
2.10.14 09:24

@Pincenza Vidíš, a moje dcera třeba hopsadlo měla a přineslo jí to docela dost. A rozhodně bych ji o to neochudila jen proto, že se (zvláště tady u nás) z nějakého neznámého důvodu tyhle věci démonizujou - už proto, že neexistuje věrohodný důkaz, že ty věci při přiměřeném použití (v řádu desítek minut denně) škodí; je to všechno jen JPP nebo „dedukce“ z anatomie.

Je to na stejném principu jako rada tadyté báječné paní, které není blbé v době evidence-based medicine napsat „samozřejmě nemohu citovat žádné publikace“ :D

http://www.babyonline.cz/…e-posazovani

Jinak doporučuji tento text http://answers.google.com/…/745582.html, kompilující zdroje z USA (od nás to nemá smysl, tady se to démonizuje bez jakékoli evidence).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.10.14 09:26

Jinak teda větší kšeft než knížky jsou určitě nejrůznější předražené školky, „rozvojové“ kroužky, Montessori pomůcky… jak jsme bez toho mohli vůbec vyrůst a nejsme všichni zaostalí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
2.10.14 09:27

Je zvláštní, že chceme-li lovit ryby, tak potřebujeme k tomu mít povolení. K rodičovství žádný prúkaz nemáme..Většina dětí vyrůstá v prostředí, kde se ti, kteří je mají na starostí, učí za pochodu. Knihu Malý tyran i práci paní psycholožky uznávám. Za idealní znaky rodičovství považuji. Citové bohatství-dětem zajistit potravu a lásku, zdravý způsob života-být dítěti zdravým zrcadlem. Vyvážený výchovný přístup-ma-li se nám vést dobře, musíme znát hranice. Nepatřičné překračování hranic může dítě poznamenat. Dětem nemůžeme dovolit všechno a jednou naší naléhavou povinností je udržet rovnováhu mezi láskyplnou ochranou a bezvýhradnou podporou všeho, co si dítě usmyslí. Malého tyrana doporučuji přečíst. Hranice by něly být ani příliš přísné, děti by se mohly začít bát. Vždy říkám, že rodič je na tom stejně jako učitel. Je dítěti kamarádem a velitelem v jedné osobě. nih o výchově máme doma plno. Přeju krásný den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
2.10.14 09:46
@kacz píše:
Jinak teda větší kšeft než knížky jsou určitě nejrůznější předražené školky, „rozvojové“ kroužky, Montessori pomůcky… jak jsme bez toho mohli vůbec vyrůst a nejsme všichni zaostalí?

to je opět o výběru jako u všeho. Jsou rodiče kteří to neřeší a dají dítě na kroužek který je blízko a nezajímá je náplň a cena, pak jsou rodiče, kteří to řeší. Prostě si můžeme vybrat - mně to přijde skvělé.
Montessori existuje už dlouho, v zahraničí je to běžné předškolní zařízení, k nám se dostalo později tak to teď (zbytečně) dráždí některé rodiče - většinou rodiče kteří o tom nic nevědí jenom kolik to stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.10.14 10:45

@Mišela1 mě to nedráždí, jenom si myslím, že je to kšeft a nic jiného. Ohledně těch kroužků, ano některé jsou dobré, ale cvičení pro miminka a batolátka jsou k ničemu, resp. jsou k tomu, aby se znuděné matky na mateřské trochu zabavily. To mi připadá, s prominutím, padlé na hlavu.

Někdo nedává dítě na žádné kroužky a kupodivu i takové děti se vyvíjí úplně normálně.

Sama chodím se synem na kojenecké plavání a od roka a půl už plave sám jenom s křidélky. Takže tam význam vidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
2.10.14 10:52

Taky se nad tím zamýšlím. Ty knihy (a metody) o výchově mají oproti hubnutí a spol ještě citový rozměr, nikdo nechce mít z dětí spratky nebo zakřiknuté chudáky a tak moc nám na tom záleží.
Některé ty knihy dokonce dle mě silně citově vydírají, třeba Koncept kontinua, ten mě vyloženě popudil.
A taky mě štve, jak dávají jakoby jasný návod a když to dodržíš, všechno bude ok. Tak jednoduchý lidi přece nejsou. Další by se skutečně daly shrnout na stránku, např. Harvey Karp. Navíc u něj mě štvou ty jeho teorie, to že pomáhá zavinování a dudlání ví každá stará bába i bez teorií :roll:.
Od Prekopové jsem něco četla a buď jsem to nepochopila nebo je to ujetý. Fakt jsem se snažila, protože ta paní je uznávaná. Jediný, co jsem pochopila, že děti mají mít hranice, to je jasný, ale zbytek šel mimo mě.
Jediný, co mi přišlo užitečný jsou knížky od Matějčka. A ty nejsou dogmatický.
A Respektovat a být respektován, což je zrovna dost byznys. Ale je to možná tím, že mě podobně doma vychovali, tudíž jsem ten styl přebrala i já, i když ne stoprocentně. A pojmenovala jsem si díky tomu, co mě tak strašně v dětství štvalo. Tudíž si myslím, že si lidi stejně jako já v těchle metodách najdou to, co už sami v podstatě znají a dělají a jen se v tom utvrdí.
Co mi vadí víc než knihy a kurzy pro rodiče, jsou „rozvíjející“ hračky a kroužky pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
2.10.14 10:58
@kacz píše:
@Mišela1 mě to nedráždí, jenom si myslím, že je to kšeft a nic jiného. Ohledně těch kroužků, ano některé jsou dobré, ale cvičení pro miminka a batolátka jsou k ničemu, resp. jsou k tomu, aby se znuděné matky na mateřské trochu zabavily. To mi připadá, s prominutím, padlé na hlavu.

Někdo nedává dítě na žádné kroužky a kupodivu i takové děti se vyvíjí úplně normálně.

Sama chodím se synem na kojenecké plavání a od roka a půl už plave sám jenom s křidélky. Takže tam význam vidím.

no však to píšu, vědí jenom o ceně a nic víc:-).
Maminky mají možná i jiné motivace proč chodí na kroužky s dětmi, třeba byly předtím zvyklé být hodně mezi lidmi, možná tam potkají známé s kterými chodily na předporodní kurz a pod, důvodů může být víc.
Kdo ale rozhřeší co je dobře a co je špatně u výchovy? Nikdo, proto místo souzení druhých je lepší řešit to svoje - co já udělám proto abych své dítě vychovala tak abych byla se sebou a svým dítětem spokojená :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.10.14 11:00

@Slečna Ferka zajímavý stránky na tom googlu… v jiné odpovědi doporučují dát rýži do pískoviště :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.10.14 11:05

@Mišela1 já neřeším, co je dobře a co špatně. Já říkám, že je to kšeft a děti by se bez toho úplně v pohodě obešly. I my bychom se obešli bez kojeneckého plavání a vývoj mého syna by to zcela jistě nijak nepoznamenalo. Ale baví nás to a syn dělá pokroky, takže je to fajn.

Maminky stejně jako na cvičení můžou jít třeba někam do práce, pokud chtějí být mezi lidmi. Přesně to teď vidím na tom plavání. Je nás tam 6 mamin a z toho 2 chodíme na částečný úvazek do práce, děti do jeslí. Kromě nás dvou všechny ostatní mámy řeší, kam to svoje dítě ještě přihlásit (už chodí právě do Montessori kroužku, na cvičení a nevím kam ještě). Aby ty jejich děti moc neozaostávaly. My dvě pracující víme, že 2× týdně jesle a 1× týdně plavání je tak akorát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí