Je výchova dětí kšeft?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17045
7.10.14 06:33

@Pudloslava - nebo tě za ty chyby ve výchově sjede snacha 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
7.10.14 07:02
@Králičice píše:
@Pudloslava - nebo tě za ty chyby ve výchově sjede snacha 8)

dobře jsi to vystihla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
9.10.14 09:58
@Pudloslava píše:
Taky na kazde dite plati neco jineho - jiny mix vsech tech metod a to, co na nej plati, se taky bude v prubehu zivota menit - takze podle me rodicum nezbyva, nez zkouset vsechno mozne, ne se upnout na jednu metodu.

Ona je mezi tím asi tenká hranice. Jsi šikulka - to je to, co dítěti mnoho neřekne, často to říkáme dítěti, kterému jde vše snadno a nemuselo se moc snažit. Naopak věty typu „dal sis na tom hodně záležet“, to není pochvala, ale ocenění snahy, práce - čili můžeme říkat i u nedokonalého výsledku, ale oceňujeme práci dítěte.

Jinak zrovna dneska ráno jsem se přistihla při srovnávání sourozenců a nálepkování, ačkoli se to snažím nedělat a vím, že to nemám dělat…

Souhlasím s tématem diskuse - mnoho knížek je kšeft, i takové ty kurzy, ale zase tápající rodič se má kam obrátit. A že je jich tolik - mně připadá, že mnoho knížek je v podstatě stejných, ale psaných trochu jiným jazykem, z trochu jiného pohledu - takže myslím, že když někoho nezaujme jedna kniha, pochopí podstatu metody z jiné, která „mluví řečí jeho kmene“.

Prekopová - četla jsem jen jednu věc, asi to pevné objetí, a četlo se mi to dost blbě. Připadalo mi, že okecává ty příběhy manipulativních dětí (které samy o sobě byly na hraně, skoro k neuvěření pro mě) a o samotné metodě bylo pár vět. Nebo to tak na mě aspoň působilo.

Uznávám Respektovat a být respektován, ale nedokážu se tím plně řídit. Kniha je napsaná perfektně, vše vysvětleno (proč netrestat, ale ani nechválit tím stylem jsi šikulka) a čtyři stovky jsem v životě vyhodila za větší blbosti, než je tato kniha. Tuto knihu jsem si přečetla a následně i koupila, jiné jsem si jen půjčila a už se k nim nevracela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
9.10.14 10:06
@LucaLuca píše:
Naopak věty typu „dal sis na tom hodně záležet“, to není pochvala, ale ocenění snahy, práce - čili můžeme říkat i u nedokonalého výsledku, ale oceňujeme práci dítěte.

no, když zrovna věta „dal sis na tom hodně záležet“ mi přijde jako taková fráze, která se říká ve chvíli, kdy tedy pochválit něco nemůžu, kritizovat to nechci, ale něco říct musím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
9.10.14 10:19

@sagina To byla typová věta na ilustraci. V konkrétní situaci můžu říct: Vidím, že sis sama vyndala a zase uklidila barvy (i kdyby výkres byl popatlaný).
Stejně tak syna primárně nechválím za jedničky, ale chci vidět písemku, diktát a mrkneme se spolu na tu práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
19.10.14 09:58

Chytré knihy o čemkoliv (Jak jsem zbohatl za 14 dní a pak o všechno zase přišel, takže se musím živit psaním blábolů, Jak se zbohatl prodejem této knihy, Jak žít do 140 let apod.) jsou byznys a hrají si na „investici“. Takovéhle knihy už měla doma moje matka před 30 lety. Jenže on je to jen instantní pocit, že teď víte jak na to. Ve skutečnosti není možné žádnou výchovnou novinku aplikovat do praxe ihned, musíte se to naučit a změnit svoje zvyky. Mám pedagogicko psychologické vzdělání jako učitel a nějak jsem postupně došla k názoru, že pokud se člověk vyvaruje obecně známých chyb - např. manipulace, srovnávání se sourozenci, narušení vývoje motivace (tresty za to, že tříleté dítě neumí umýt záchod, nebo naopak dítě podceňovat), naučená konzumace obsahu (pořídit dítěti televizi a tablet, bohužel v případě vyděračských reklam od Matella ve školce se tomu nevyhnete), tak nemá cenu přemýšlet nad tím, jestli jste náhodou dítěti neublížily, protože jste mu podaly dudlík, aby nebrečelo. Jestli vidíte ve vývoji nějaké problémy nebo vnímáte, že některé své dítě nemáte vůbec rády, máte jít k dobrému psychologovi a ne utrácet zbytečně peníze za vágně napsané knihy.
Dokonce i slavná Naomi Aldortová si krapet protiřečí, a kamarádku, která důsledně na své nevlastní dítě aplikuje tyto metody, jsem přistihla při snaze podsouvat druhým emoce, které by měli mít podle jejích představ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.10.14 10:23

@neviathiel Já myslím, že výchova nevlastního a vlastního Dítěte se liší vždycky. U nevlastního člověk často aplikuje snaz důslednost i ruzne alternativní postupy ;) u vlastního bude vyhrávat srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí