Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj tříletý syn je strašně vybiravy v jídle, přijde mi, ze ji jen “béžové” veci. Takže nejraději by jedl samotné testoviny, rohliky, rýži, brambory, maso. Syrovou zeleninu neji vůbec, z ovoce jen meloun, jablko, banán. Vše ostatní musím schovávat (ovoce do smoothies, zelenina do omáček a polévek).
Miluje kukuřičné krupky, piskoty, kakaové pribinaky. Taky ale syry, jogurty, tvaroh.
Takže to tak placame z toho omezeného vyberu tak, aby měl tu stravu alespoň trochu pestrou, ale nebavi mě to.
Mekac už měl taky (stripsy) po cestě z Chorvatska 😅 sladké pecivo ho neláká, ale co ochutnal čokoládu, tak ji miluje (klidne hořkou). Miluje palačinky. Bez náplně.
Ryby jí jak kdy, někdy spořádá 150 gramu lososa ani nemrkne a pak se ryby třikrát ani nedotkne. Frustrující a leze to do peněz. 😅
Tak starší se dostane do mekáče tak jednou dvakrát do roka (ted už možná třikrát
), doma smažené nejíme, hranolky a podobně děláme v troubě. Paštiky nekupujeme, párky v rohlíku a podobně taky ne, bereme si z domu svačinu. Sladkosti, to je jiná, to je bohužel dopuje významně tatínek ![]()
My si klidně ty hamburgery, hranolky a pizzu uděláme doma. Ale je to opět uděláno v takové verzi, že to není koupané v tuku, je to lehké, stravitelné. Dneska má každý moderní spotřebič funkcí různých. Co se dřív smažilo, tak není absolutně třeba.
Jako… snažím se dětem cpát maso, zeleninu, sýry. To by byl ideální stav. Výsledkem je, že nejstarší jí hlavně bagetku se sýrem a s kořením. A k tomu sní kopu zeleniny. Druhé dítě jí alespoň maso a nějakou zeleninu taky sní. Třetí dítě by jedlo hlavně bílý jogurt s troškou medu a kakaa (ale poctivého, žádné Granko). A číslo čtyři miluje vejce a zeleninu.
Snažím se vařit zdravější verze jídel. Rajskou mají dvakrát týdně, ale z pasírovaných rajčat a s bio mletým masem. Hambáč dělám doma - houska, kečup a opět bio mleté maso. Brambory nejí č.1, rýži nemusí č.3 a naopak č.2 se může utlouct po rýžové tortile, kterou nemusí ostatní…
Babi dětem furt něco podstrojuje. Tak se snažíme alespoň nahradit Milku lepší čokoládou Lindt.
S dětmi se snažím hodně mluvit o významu jídlo na sport, svaly a kosti. Kdo jí zeleninu, hlavně salát, má dobré kosti. Kdo jí maso a sýr, má svaly a kdo jí hlavně buchty a sušenky, má velké břicho.
@Kelsey píše: Více
Tak já si třeba i myslím, že hamburger z kvalitních surovin je v podstatě úplně zdravé jídlo. Však je to houska, hovězí, zelenina, sýr. Ta trocha nějaké majonézy není nic hrozného.
Pro představu jídelníček mých dětí.
Snídaně: Hollandia jogurt+ rohlík
svačina: ovoce
Oběd: těstoviny s boloňskou omáčkou
večeře: chléb se žervé+ zelenina
Pijou hodně vodu, občas šťávu a často čaj bez cukru. Ale jednou za čas je i něco nezdravého. K snídani buchta, k obědu hranolky a nugety, k večeři párky. Ale ví, že to není zdravé a není dobré to jíst často.
My jíme docela nezdravě. Zeleninu mají kluci ve školní jídelně (snad) nebo u babičky, doma ji nevařím, protože mně samotné nechutná a ani ji neumím nijak připravit. Jinak obědy normálně vařím, ale klidně použiju masox nebo hotovou jíšku. Zeleninu a ovoce mají doma jen syrové nebo max. v rizotu takovou tu mraženou směs nebo mražený obalený květák třeba. Jíme i polotovary hotovky, mekáč, kebab, špagety s kečupem, párky, polívky z pytlíku apod. Vlastně jí každý to, na co má chuť. Sladké máme doma většinou volně dostupné. Neřeším to.
@anavi13 píše: Více
Běžná houska na hamburger je sama o sobě sladká. Proto se u nás hamburgery moc nejí. Nikomu nechutná slané jídlo ve sladké housce.
@anavi13 píše: Více
Však není. Cesta není odpírat si. Ale naučit se vařit, ať je jídlo lehké a stravitelné. Naše děcka chtějí tzatziky dresing. A to jim dělám z Řeckého jogurtu, koření, strouhaná okurka, přiměřeně česnek. Bulka se dá doma upéct doma a ovlivnit suroviny i tu sladkost. Nemusi být ta kupovaná na burgery.
@Kelsey tak doma udelany hamburger a pizzu tedy povazuji za zdrave jidlo. Asi mám posunutý práh toho, co je a není zdravé.
Moje děti jedí všelijak. Mají rádi maliny, borůvky, víno, tak to kupuju a maj to k dispozici denně na stole, ale jinak jsou to hlavně křupky, jogurty - ty sladký. Celkově jíme hodně venku, když jsme na výletech a to si dávají povětšinou hranolky, hotdogy, mcdrive.
Chtěla bych, aby jedli lépe, ale nejde to.
K pití taky nesnesou nic jiného než šťávu, džus, sladký čaj.
Vzhledem k tomu, že jednou je zdravé něco a za dva roky je zase jiný trend, tak to nijak nehrotíme. Jíme tak nějak všechno. Každý den je nějaké čerstvé ovoce, zelenina. Ale klidně i něco sladkého. A co třeba máme rádi, tak dobře udělaný bůček.
@Dollorres píše: Více
ja se snazim omezovat to sladké pití, protože tam je toho cukru fakt dost. Ale jako jinak pracuji s tím materiálem, co doma mám. A pokud jí jen něco, tak co nadělám.
No hlavně ty děti vidí s kopírují stravovací návyky rodičů.
Jí to co jim dospělý nachystá na talíř, mluvim o mladším školním věku, skolkovych dětech a mladších, tak ty komentáře nad tím, že jinak by nejedly nic, nechápu…
Nechci, aby jedlý uzeniny= nekupuji to.
Příspěvek upraven 06.08.24 v 13:28