Ježíšku, kde jsi? Prosím, vrať se!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5429
17.11.11 22:18
Hanule píše:
Sunnny píše:
N
Les2311 píše:
Sunnny píše:
Hanule je to tak.Podle náboženství-církve vlastně Ježíšek dárky nosit nemá.Dárky nosí Mikuláš.Jenže to se u nás zase oslavuje úplně jinak.
No však. Vždycky jsem Santa Klause (nebo Dědu Mráze, když už tu byl zmíněný) brala jako našeho Mikuláše. A Ježíška k tomu jako bonus navíc :lol:
Nevím jestli taky Děda Mráz,ale Santa Claus a Mikuláš jsou jedna osoba.
Santa Claus a Mikuláš nejsou jedna osoba, Santu vytvořila CocaCola (jeho finální verzi). Když už, tak je Mikuláš ruský Děda Mráz, jen místo berly Mrazilky má tu svoji kulatou :lol: Santa nemá žádnou.

Jo,ale podle čeho toho Santu pro reklamu vytvořila COcaCola?
Podle obrázku Svatého Mikuláše,jen mu výtvarník upravil podobu.
Je to všechno tak,že už dneska s jistotou nemůže nikdo tvrdit nic.
Třeba se tu ještě od někoho dovím,že to bylo ještě jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
17.11.11 22:18

mala prisla minuly tyden ze skoly, a ze pry holky rikaly, ze Santa neni opravdovy (pripominam, ze zijeme v Anglii). ona je ale presvedcena, ze existuje S i Jezisek, protoze kdo neveri, tomu pry nic neprinese :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
17.11.11 22:22

Ale stejně si myslím, že záleží, jak se to v jaké rodině dětem podá..
My když i teď máme v knížce Santu, tak říkám, malém, že je to děda a hotovo, neučím ho, že je to něco co nosí dárkay a je spojený s Vánocemi..
I teď kdy toho bude plno- ozdoby, čokolády, dekroace, tak prostě děda na saních a hotovo :mrgreen: Něco jako pohádková postava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
17.11.11 22:23
lucie.t píše:
protoze kdo neveri, tomu pry nic neprinese :-)
:pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
17.11.11 22:26
dzarunka píše:
no mě štve,že i škola podporuje slavení cizích svátků,naposled Halloween :roll: :cert:

Ale no tak :wink: Halloween není zas až tak cizí, jsou to v podstatě Dušičky… a dokonce podle stránek České tradice se v minulosti v Podkrkonoší Dušičky slavily obdobně, jako současný Halloween - taky průvodem strašidelných a děsivých masek. A že se peče krocan - no, u nás se zas o pár dní později pekla husa. Holt v každé krajině byl hojnější jiný pták :nevim: A i ty svítící dýně se zas až tolik neliší od rozsvícených dušičkových svíček.

EDIT: už mi hrabe, krocan vlastně není k Halloweenu :twisted: Každopádně v každé krajině je tradiční jiné jídlo, podle toho, jaké jídlo tam v minulosti bylo dostupné… dneska už je ale dostupné všude všechno (skoro, v civilizovaných krajinách), tak přeci nic nebrání tomu, aby si každý dal to, co má rád - bez ohledu na tradici. Já třeba na Vánoce tradičního kubu (či co se to jedlo) v životě neměla… a dneska nemívám ani toho kapra, co jsem mívala jako dítě.

Příspěvek upraven 17.11.11 v 22:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
17.11.11 22:28
kvaček píše:
Ale stejně si myslím, že záleží, jak se to v jaké rodině dětem podá..
My když i teď máme v knížce Santu, tak říkám, malém, že je to děda a hotovo, neučím ho, že je to něco co nosí dárkay a je spojený s Vánocemi..
I teď kdy toho bude plno- ozdoby, čokolády, dekroace, tak prostě děda na saních a hotovo :mrgreen: Něco jako pohádková postava

Tak vy jste věřící, to beru, že vánoce vykládáte trošku jinak. :wink: O Ježíškovi tedy mluvíte jako o postavičce nebo to spojíte i s dárky?
My s manželem, ani nikdo v rodině věřící nejsme, ael Ježíška prezentujeme synovi jako miminko v jesličkách, a večer rozdává dárky. Vím, není to asi správné, ale přijde mi to jako lepší varianta spojení obou věcí :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
17.11.11 22:30
Les2311 píše:
dzarunka píše:
no mě štve,že i škola podporuje slavení cizích svátků,naposled Halloween :roll: :cert:
Ale no tak :wink: Halloween není zas až tak cizí, jsou to v podstatě Dušičky… a dokonce podle stránek České tradice se v minulosti v Podkrkonoší Dušičky slavily obdobně, jako současný Halloween - taky průvodem strašidelných a děsivých masek. A že se peče krocan - no, u nás se zas o pár dní později pekla husa. Holt v každé krajině byl hojnější jiný pták :nevim: A i ty svítící dýně se zas až tolik neliší od rozsvícených dušičkových svíček.

Halloween mám ráda jen z 1důvodu - milujeme dýňovou polévku, takže obcházíme známé a berem si od nich vydlabaný vnitřek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
17.11.11 22:34

Já Ježíška neprezentuju nijak :think: … Já raději zavedu dítě podvat se na jesličky, miminko, kravičky, ovečka, než ho učit na Santu..
jinak až tak věřící nejsme, že bych chodila každou neděli do kostela, ale myslím si, že každé dítě si toho ježíška představuje podle sebe…
Já jem s taky nemyslela, že dárky nosí třeba miminko - v jesličkách :think:
Ale každý má svoje vysvětlení, lepší jak Santa :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
17.11.11 22:39
kvaček píše:
Já Ježíška neprezentuju nijak :think: … Já raději zavedu dítě podvat se na jesličky, miminko, kravičky, ovečka, než ho učit na Santu..
jinak až tak věřící nejsme, že bych chodila každou neděli do kostela, ale myslím si, že každé dítě si toho ježíška představuje podle sebe…
Já jem s taky nemyslela, že dárky nosí třeba miminko - v jesličkách :think:

Ne, já to myslela jinak. Jestli jako říkáte, že Ježíšek nosí dárky nebo kdo je nosí či dáváte přímo od sebe?…já vím, jsme moc zvědavá :oops:
My mu říkáme, teda letos to bude chápat o trošku víc, že to miminko v jesličkách je Ježíšek a večer budeme mít od něj dárky. Samozřejmě další roky bude už rozumově starší, tak budeme Ježíška nechávat na jeho fantazii, jen mu řekneme svojí představu, pokud se zeptá......každý to chceme popsat jinak :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
17.11.11 22:42
Sunnny píše:
Hanule píše:
Sunnny píše:
N
Les2311 píše:
Sunnny píše:
Hanule je to tak.Podle náboženství-církve vlastně Ježíšek dárky nosit nemá.Dárky nosí Mikuláš.Jenže to se u nás zase oslavuje úplně jinak.
No však. Vždycky jsem Santa Klause (nebo Dědu Mráze, když už tu byl zmíněný) brala jako našeho Mikuláše. A Ježíška k tomu jako bonus navíc :lol:
Nevím jestli taky Děda Mráz,ale Santa Claus a Mikuláš jsou jedna osoba.
Santa Claus a Mikuláš nejsou jedna osoba, Santu vytvořila CocaCola (jeho finální verzi). Když už, tak je Mikuláš ruský Děda Mráz, jen místo berly Mrazilky má tu svoji kulatou :lol: Santa nemá žádnou.
Jo,ale podle čeho toho Santu pro reklamu vytvořila COcaCola?
Podle obrázku Svatého Mikuláše,jen mu výtvarník upravil podobu.
Je to všechno tak,že už dneska s jistotou nemůže nikdo tvrdit nic.
Třeba se tu ještě od někoho dovím,že to bylo ještě jinak.

A co že má cocacolový Santa společného vzhledově s Mikulášem, krom vousů? :think: To ho zrovna tak mohli vytvořit z Pánaboha, ten má taky fousy :nevim: Každopádně i tak - Mikuláš chodí 5.12., Santa 25.12. (pokud si tu jejich ranní nadílku o den nepletu), takže jako mám tomu rozumět tak, že to bere na etapy, pro evropu ovoce a čokoládu, pro ameriku (po převlečení do červeného pyžama) dárky? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
17.11.11 22:43

Nosí Ježíšek.. ale já mám dítě malé -3 bude mít na Vánoce a pokud se zeptá jak vypadá tak asi řeknu že je to to miminko v jesličkách :think: :mrgreen: Nebo ještě nevím..Já jsem se teda nikdy jakodítě neptala jak vypadá, prostě to byl Ježíšek, někdo kdo donesl něco pod stromeček :think: …Tak uvidim co malý, jak dál se bude ptát..
Jinak mě malý začal říkat, že se dárky kupují v obchodě a to jsem těžce nesla, takže poslední půlrok Ježíškujeme, protože nechci, aby s myslel, že se dárky kupují :think: Jako my…
Naštěstí to byl odbodí a už se těší na Ježíška, co mu donese :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
17.11.11 22:46

Aha :-) Syn má teď čerstvě 2roky, takže se ptát nebude, ale na jesličky do kostela se půjdeme podívat jako vloni, a určitě bude něco chtít slyšet, co to je za postavičky, tak nebudu lhát :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
17.11.11 22:49

My půjdem taky, tak uvidím, jestli se něco zeptá :mrgreen:
Ale možné je, že ho hlavně bude zajímat, černoch - to je tkový malý černoušek, který, když mu někdo dá peníze, tak zakývá hlavou a zazvoní.. Máme u nás v kostele opravdu mega jesličky, takže i ta postavička je větší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
17.11.11 22:51

Mě Santa nevadí. Beru ho jako součást reklamní masáže. Děti ví, že nosí dětem dárky v cizině. Je to pro ně děda a berou ho jako jakoukoliv jinou hračku.
Ale mám problém s tím, když rodiče vysvětlují dětem, že ten děda je Ježíšek. :cert:
A s podobou Ježíška mám jasno od malička. Naši mají doma obraz „Poslední večeře páně“. A mě tenkrát řekli, že to je „on“. Krásný, vysoký, dlouhovlasý, oduševnělý v bílé říze. Úplně jsem ho viděla, jak sedí v kočáře, okolo něj andělé pomocníci...... :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
17.11.11 22:52

My máme klasicky velké, ale určitě půjdeme, mně se to líbí :palec: Vloni jsme sháněla nějaké hezké jesličky i domů, ale nic se mi nelíbilo, většinou měli jen papírové :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová