Jiná výchova - má to cenu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
30.12.12 23:38

@Silky123 :) Jako u nás… jen s tím rozdílem, že my jsme se teda nedostali k nosítku (problém s objemem, jsou krátká) a že naše dítě ovoce může; ale plenky, zelenina, to přesně znám :) A taky holky žijou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
30.12.12 23:46

@karolina_a_betuska

Přiznám se, že jsem byla smutná, neustále jsem se snažila, asi týden zpět už jsem z toho snažení byla tak unavená, že jsem si řekla:„Děj se vůle Páně. ;)“, a včera mi snědla celé jablko bez „výmluv“, nacpala se obědem, ze včerejška na dnešek spala 12 hodin a byl tak hodná, až jsem se styděla za některé své dřívější myšlenky…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.12 12:55

Já už jsem unavená jen ze 3 věcí.
1. Opakovaný průjem.
2. Opakovaná vyrážka.
3. Zvracení z přecpání.

:zed:
Dneska bude rodinný sedánek, kde bude dalších x dětí v prckově věku, které mohou jíst čokoládu a kterým matka nezakazuje 4. plátek vánočky…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.11.13 13:12

Ahoj, snažím se o jakous takous respektující výchovu podle Karpa u své malé dvouleťačky. Ona je hodné, klidné dítě, jen trochu vzteklé a umrančené. Došly jsme až tam, že když chci někam jít, lítá po bytě a odmítá se obléct. Ruce si umzje jedině s vzteklým jekotem. Když ji chytnu za ruku, samo se zhroutí v řevu. V poslední době mě pořád volá, snad každých 10 vteřin dokáže uplakaně volat mami. Doteď mi to nevadilo, zvládala jsem se docela ovládat. Jenže teď jsem chvíli těhotná a moje výbušná povaha prožívá drsnou renesanci. Jsem unavená, utahaná a ona mě nenechá ani ohřát jídlo. Tak jsem ji asertivně pochovala, postavila a jekot. Poslala ječet na chodbu, jestli o to stojí. S tím, že až bude chtít, ať v klidu přijde. Ona šla, pobrekávala tam. Za chvíli volá, že čurá, vlítnu tam, v pokoji počůraný koberec. Já vím, že to dělá kvůli pozornosti, ale fakt mě to naštvalo. Vysvlekla jsem ji a uklízela koberec, ona plakaka na chodbě. Přijdu k ní a povídám nebreč a řekni mi, proč čůráš na koberec a nepřišla sis říct? Ječela o to víc. Já se neudržela a vzteky zavřeštěla taky. S ní to chudinou škublo, lekla se. Tak jsem ji pochovala a vysvětlila v klidu, že když křičí ona, taky se lekám a bolí mě ouška. Šly jsme malovat vodovkama, po malování se mi vytrhla a letěla do obýváku. 2× klidná prosba o umytí rukou a už jsem pak ječela hrůzou, že mi zničí sedačku. Opět následuje klidné vysvětlení. Samo mě to ale velmi mrzí a přemýšlím, jestli jí neubližuju víc tím, jak měním styl výchovy. Jestli nění lepší ji prostě vždycky třepnout po zadku a pokoj, než tohle. Některé dny jsou prima, nekteré děs… :nevim:
Anonym kvůli těhotenství, je moc čerstvé a známí sem chodí taky.

• Citovat
  • Upravit
19874
7.11.13 13:37
@Anonymní píše:
Ahoj, snažím se o jakous takous respektující výchovu podle Karpa u své malé dvouleťačky. Ona je hodné, klidné dítě, jen trochu vzteklé a umrančené. Došly jsme až tam, že když chci někam jít, lítá po bytě a odmítá se obléct. Ruce si umzje jedině s vzteklým jekotem. Když ji chytnu za ruku, samo se zhroutí v řevu. V poslední době mě pořád volá, snad každých 10 vteřin dokáže uplakaně volat mami. Doteď mi to nevadilo, zvládala jsem se docela ovládat. Jenže teď jsem chvíli těhotná a moje výbušná povaha prožívá drsnou renesanci. Jsem unavená, utahaná a ona mě nenechá ani ohřát jídlo. Tak jsem ji asertivně pochovala, postavila a jekot. Poslala ječet na chodbu, jestli o to stojí. S tím, že až bude chtít, ať v klidu přijde. Ona šla, pobrekávala tam. Za chvíli volá, že čurá, vlítnu tam, v pokoji počůraný koberec. Já vím, že to dělá kvůli pozornosti, ale fakt mě to naštvalo. Vysvlekla jsem ji a uklízela koberec, ona plakaka na chodbě. Přijdu k ní a povídám nebreč a řekni mi, proč čůráš na koberec a nepřišla sis říct? Ječela o to víc. Já se neudržela a vzteky zavřeštěla taky. S ní to chudinou škublo, lekla se. Tak jsem ji pochovala a vysvětlila v klidu, že když křičí ona, taky se lekám a bolí mě ouška. Šly jsme malovat vodovkama, po malování se mi vytrhla a letěla do obýváku. 2× klidná prosba o umytí rukou a už jsem pak ječela hrůzou, že mi zničí sedačku. Opět následuje klidné vysvětlení. Samo mě to ale velmi mrzí a přemýšlím, jestli jí neubližuju víc tím, jak měním styl výchovy. Jestli nění lepší ji prostě vždycky třepnout po zadku a pokoj, než tohle. Některé dny jsou prima, nekteré děs… :nevim:
Anonym kvůli těhotenství, je moc čerstvé a známí sem chodí taky.

Respektující výchovu podle Karpa znám jen z doslechu, takže v tomto neporadím. Ale mám 3letou holku (taky bych řekla klidnou) a jsem do toho těhotná, takže trochu podobná situace. A i z jiných zkušeností s dětmi můžu říct, že jakmile je máma unavená, nemá už tolik trpělivosti, tak to dítě často vycítí a o to víc zlobí. Neříkám, že u nás to zvládáme vždy na 100%, ale tady je něco, co pomáhá u nás:

• stereotyp, předvídatelné opakování stále stejných činností ve stejnou dobu (po návratu z procházky se prostě ruce mejou vždy, i když se jí nechce)
  • když potřebuju něco udělat, tak si dceru beru s sebou a snažím se ji zabavit - třeba ráno se chodím sprchovat, ona jde se mnou a skládá si v koupelně na zemi skládačky, které jsou jen „koupelnové“, když byla mladší, seděla v koupelně v sedačce a prohlížela si knížky, když potřebuju vařit nebo žehlit, sedí u mě a povídám jí pohádku nebo si zpíváme, pokud to jde, pomáhá mi (s mícháním věcí, podává, vyklízí myčku, podává kolíčky atd.)
  • postupně jí učím, že musí počkat, až budu mít čas - nepřilítnu hned, když si chce se mnou hrát, ale až něco dodělám
  • než po ní něco chci, tak to aspoň 3× zopakuju - že už třeba za chvíli se jde domů atd.
  • no a když je fakt nejhůř, vyhrožuju naplácáním na zadek, to většinou stačí, protože ví, že by taky mohla dostat, ale upřímně, naposled jsem ji plácla tak před měsícem ;)

Upřímně si myslím, že ve dvou letech ještě prostě pokaždé neposlechne, víc v klidu to u nás začalo probíhat až tak od 2 a půl. No a taky záleží na povaze dítěte, u některého je občasné plácnutí OK, u jiného to je spíš ke škodě :think:
Okolo těch dvou let taky měla pár vztekacích a neposlouchacích záchvatů, u kterých v podstatě nic nepomáhalo, ale zpětně mi vždycky došlo, že to bylo nějakou změnou - byla třeba nachlazená a unavená, byla u nás babička nebo jiná návštěva zase naopak odešla, vrátily jsme se z procházky později a oběd se zdržel o čtvrt hodiny… když se vše vrátilo do normálu, tak byla zase hodná. teď už jí vykolejení ze stereotypu tolik nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.13 14:21

@robínek Děkuju, ty pohádky jsou dobrý nápad. Lezou jí už dlouho poslední stoličky, tak možná i to. Mně přijde, že snad u mě cítí konkurenci 8o :mrgreen:, já zas propadám panice, co jsem to na sebe upletla :mrgreen:. Prostě si musíme obě zvyknout a zas hledat cesty. Děkuji za povzbuzení :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
19874
7.11.13 14:28
@Anonymní píše:
@robínek Děkuju, ty pohádky jsou dobrý nápad. Lezou jí už dlouho poslední stoličky, tak možná i to. Mně přijde, že snad u mě cítí konkurenci 8o :mrgreen:, já zas propadám panice, co jsem to na sebe upletla :mrgreen:. Prostě si musíme obě zvyknout a zas hledat cesty. Děkuji za povzbuzení :kytka:.

Jo, to může být jen takové období, stoličky jako jediné zuby u nás dělaly taky problémy. A že to z tebe cítí, je dost dobře možný. U nás dcera hned od prvních dnů těhotenství se pořád chtěla chovat, pořád se mi snažila vlízt zpátky do břicha a to jsem jí o miminku nic neříkala - bylo to až děsivý, při jakémkoli problémku nebo únavě pořád ječela, že chce chovat, tak jsem chovala a teď už je to skoro v normálu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí