Jít na svatbu - finance

Anonymní
8.2.20 11:03

Jit na svatbu - finance.

Ahoj holky, mam takove dilema. Jsem pozvana na svatbu i s dcerou. Zijeme samy. Je to asi desata svatba za posledni dva az tri roky. Pracuju v nepretrzitem provozu, tahle svatba vychazi na vikend, kdy bych mela byt v praci. Jako uz ponekolikate. Jde mi o to, ze je to pro me opravdu financne narocne. Ten vikend si muzu vzit bud neplacene volno a prijdu asi o sest tisic na mzde nebo dovolenou a prijdu o tri dny dovolene. Musime se dopravit tam i zpet. To je cca 1000 Kc. Novomanzele plati vse, vcetne ubytovani, proto bych jim rada dala do obalky aspon tri tisice, aby se jim zaplatila aspon cast nakladu. Dceri musim nakoupit nove obleceni i boty a rada bych i sobe zaplatila aspon nove boty a kadernika. No proste jsem v tom uz za patnact tisic a to navic sestrenka nevesty organizuje rozlucku se svobodou dva tydny pred svatbou. Opet mimo me bydliste a navic se budeme skladat na darek pro nevestu, veceri, wellness a par drinku. Jsem rozhodnuta minimalne na rozlucku nejit. Z prvnich pozvani na svatbu jsem mela uprimnou radost, ale posledni svatba uz me vylozene otravila a ted to pozvani uz byl vylozene vtip z vesmiru. Nechci nikoho zklamat, beru to jako vyznamnou a spolecenskou udalost, ale uz me to fakt moc nebavi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2895
8.2.20 11:09

Já tě úplně chápu. Taková svatba dnes není jen tak. Myslím finančně. Asi by záleželo, jak moc blízká osoba to je? Blízká to pochopí a já bych tedy dala max 1000kc na hlavu… Nebo bych prostě nešla. Omluvila bych se a finito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
8.2.20 11:10

Já bych omezila sumu jako dar. Dceru oblíkneš v second handu za pár kaček. Boty no to bude větší položka, ale zase tobě vydrží x let. Kadeřnici bych oželela.
Na druhou stranu pokud se ti vyloženě nechce, tak nejezdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
8.2.20 11:10

A co to vyřešit jen rozlučkou? Vysvětlit, že svatby se účastnit nemůžeš, ale aspoň takhle se ukázat.
Jinak bych asi nešla. Je to darda na jeden den a asi to nestojí za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
8.2.20 11:11

Omluvila bych se a nejela. Nenechám si zruinovat rozpočet kvůli něčí svatbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
8.2.20 11:12

Já jsem tak ráda, že nás nikdo neozve na svatby :lol: (je nás 5).To jsou dnes dardy neskutečne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.20 11:12

@marra2 Jsme dve, takze by to byly dva tisice. Chtela jsem jeste jednu tisicovku pridat za to ubytko.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.20 11:14

@terien Je to moje celozivotni kamaradka. Jednomu jejimu synovi jsem kmotrou. Sedely jsme spolu celou zakladku. Mne se fakt nechce, ale nejaka povinnost tam je.

• Citovat
  • Upravit
2895
@Anonymní píše:
@marra2 Jsme dve, takze by to byly dva tisice. Chtela jsem jeste jednu tisicovku pridat za to ubytko.

Nemyslim si, že by to bylo třeba. To máš 3 tis dar, oblečení obuv třeba 2, cesta píšeš 1000, neco s sebou. Jako pokud vás to má rozhodit na celý měsíc, tak bych nejela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mam takove dilema. Jsem pozvana na svatbu i s dcerou. Zijeme samy. Je to asi desata svatba za posledni dva az tri roky. Pracuju v nepretrzitem provozu, tahle svatba vychazi na vikend, kdy bych mela byt v praci. Jako uz ponekolikate. Jde mi o to, ze je to pro me opravdu financne narocne. Ten vikend si muzu vzit bud neplacene volno a prijdu asi o sest tisic na mzde nebo dovolenou a prijdu o tri dny dovolene. Musime se dopravit tam i zpet. To je cca 1000 Kc. Novomanzele plati vse, vcetne ubytovani, proto bych jim rada dala do obalky aspon tri tisice, aby se jim zaplatila aspon cast nakladu. Dceri musim nakoupit nove obleceni i boty a rada bych i sobe zaplatila aspon nove boty a kadernika. No proste jsem v tom uz za patnact tisic a to navic sestrenka nevesty organizuje rozlucku se svobodou dva tydny pred svatbou. Opet mimo me bydliste a navic se budeme skladat na darek pro nevestu, veceri, wellness a par drinku. Jsem rozhodnuta minimalne na rozlucku nejit. Z prvnich pozvani na svatbu jsem mela uprimnou radost, ale posledni svatba uz me vylozene otravila a ted to pozvani uz byl vylozene vtip z vesmiru. Nechci nikoho zklamat, beru to jako vyznamnou a spolecenskou udalost, ale uz me to fakt moc nebavi.

Já bych se omluvila. Je to kamarádka nebo někdo z rodiny? Rodinnému příslušníkovi bych svatební dar dala bokem mimo svatbu (klidně třeba ty 2 tisíce). Tohle je fakt nad tvoje možnosti, pokud nemáš nějaké úspory bokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.20 11:15

@lleennttiillkkaa Neobliknu, dcera bude mit ctrnact. Chce se uz oblict sama, no :nevim:

• Citovat
  • Upravit
34322
8.2.20 11:16

Dá se to osekat. Dar pojmout jinak než finančně (vyrobit třeba koláž z fotek apod.), cestu vlakem nebo busem nebo spolujízdou, při složení na dárek na rozlučce můžeš osvětlit svou situaci a dát míň. Ostatní to pochopí.
Sama odhadni, jestli tě radši uvidí a dostanou malý dáreček, nebo jestli se naštvou kvůli daru a tvoje přítomnost to nevyrovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
8.2.20 11:16

Dala bych ten svatební dar
Třeba ty 2000 a omluvila se. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
8.2.20 11:19
@Anonymní píše:
@terien Je to moje celozivotni kamaradka. Jednomu jejimu synovi jsem kmotrou. Sedely jsme spolu celou zakladku. Mne se fakt nechce, ale nejaka povinnost tam je.

No nevím, já bych tedy z povinnosti nevyhodila takové tisíce, když je nemám. Vymyslela bych společensky přijatelnou omluvu a zajela bych za ní třeba v létě na víkend a klidné bych ji to řekla. Hele Máňo, je mi líto, že jsem na tu svatbu neprijela, byla jsem nemocná a taky se mi to finančně nehodilo, mám teď napnuty rozpočet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
8.2.20 11:21

Ty jo 15litru je dost, za to by mi to asi nestalo. A kdyz pises ze uz je to snad desata svatba, tak snad nejake obleceni uz mate ne? A co treba si s ni narovinu promluvit a rict ji, ze bys rada dorazila, ale velky fin dar je nad tve moznosti? Urcite to pochopi, mavne nad tim rukou a rekne at prijdete a nic nenosite. Tedy aspon tak bych se zachovala ja a byla rada, ze kamaradka na moji svatbe bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová