Jména dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
437
22.7.08 20:52

Anežka a Eliška jsou moc krásná jemná jména i ty jsem vždy měla ve výběru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.7.08 20:55

Ještě mě napadlo, pokud fakt chceš něco originálního, nech se inspirovat rumunskými jmény.

Líbí se mi třeba Cosmina, Steliana, Loredana…

• Citovat
  • Upravit
9548
22.7.08 20:58

Malvíno, k Anežce Eliška? Není to podobné? Ale vlastně k příjmení by i ta Eliška šla krásně…
Uvažovali jsme nad Elen…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
22.7.08 21:05

Kamarádka má Anežku a Elišku. U známých mají Anežku a Johanku. U sousedů Anežku a Ondřejku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
22.7.08 21:13

Hm, koukám, že s Anežkami se taky docela roztrhl pytel… V porodnici byla celou dobu jediná (a pár dní navíc jsme si tam pobyly…) Johanka je fajná… Ta Eliška mi začíná vrtat hlavou 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
22.7.08 21:20

Doslova se momentálně válím smíchy ,manžel mi našel na netu maďarský kalendář zatím jsem si napsala Amábel , Florencia a Baltazar jako že to jde alejinak děs běs :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
22.7.08 21:20

Jo neobvyklá jména, to je téma pro nás :)

My zvolili starší česká jména - Adléta byla obvyklá za Přemyslovců, Josefa o pár století později a Ela za první republiky… Kluci by byli Tobiáš, Metoděj a Boleslav…

Já mám velmi neobvyklé jméno, manžel naopak jedno z nejčastějších a rodičům „děkuje“ on, ne já. Právě protože v každém kolektivu je jich několik a je to dost děs jak se to plete…

Jo a děsně mě baví ti, kteří nám říkají, že jsme měli zvolit něco tradičního českého jako je Terezka, Zuzanka, Natálka nebo tak nějak :) Všechno to jsou jména velmi moderní, která byla před pár generacemi stejně exotická jako je dneska Timea nebo Sofia…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
22.7.08 22:30

Já bych taky koukala na to, jak se to dá zdrobňovat. Známí dali Vavřince a to si fakt nedovedu představit, jak na to mimčo ševelí :-) Bratranec vyženil kluka se jménem Dobroslav. No a hned jak mu bylo 15, nechal se přejmenovat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
22.7.08 23:24

Ahojky, to jsem se holky nasmala, az jsem se malem u pocitace pocurala.....Kunigunda (uz si dokazu predstavit, jak by tomu chudatku deti na gymplu nehanlive rikali), ale i ta Fabie, Felicie, Oktavie me rozchechtala.
Ale k tematu…priklanim se k originalnosti, ale ne za kazdou cenu. Jmeno by se melo rodicum libit (nebrat to jenom jako modni vystrelek), melo by mit snad i nejaky symbolicky vyznam (to je ale jen muj nazor…asi jsem trochu naockovana mou kamaradkou, ktera je Cinanka a u nich se davaji jmena uplne jinak…musi neco znamenat) a taky by melo aspon trosicku ladit s prijmenim (to je ale zase vec nazoru, jak to kdo slysi).
Ja ziji ve Finsku a tady se davaji klasicky jmena minimalne tri (to prvni je primarni), takze mam Theo Mikael Maxmilián. Theo se nam libil (neni to vubec finske jmeno), Mikael (vyznamove pro mne dulezite a Maxmilián po Theove pradedovi).
Mi rodice se krizovali, kdyz to slyseli, ale zvykli si a ted mu rikaji Teoso (rikaji mu po Hanacku…nevim proc, jsem z Ostravy, asi aby me nas…i). Ale na veci nic nemeni, ze je to muj Theo at si okoli mysli, co chce.
Jinak se mi taky strasne libi takove ty starodavna jmena (mnohdy s nabozenskym podtextem, ktery je pro me podruzny) jako Sarah, Ester, Rachel, Magdalena, Sofia, Rafael, Samuel, Jan, Damian.
Stejne si kazda generace smslne na te predesle a ja jsem byla se svym jmenem unikum (Marketa) a za dalsich deset let se to Marketama jen hemzilo. Clovek si stejne nevybere, tak by se mel hlavne ridit srdcem.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
23.7.08 06:36

Dobré ránko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
23.7.08 07:59
Lesina píše:
Jo neobvyklá jména, to je téma pro nás :)

My zvolili starší česká jména - Adléta byla obvyklá za Přemyslovců, Josefa o pár století později a Ela za první republiky… Kluci by byli Tobiáš, Metoděj a Boleslav…

Já mám velmi neobvyklé jméno, manžel naopak jedno z nejčastějších a rodičům „děkuje“ on, ne já. Právě protože v každém kolektivu je jich několik a je to dost děs jak se to plete…

Jo a děsně mě baví ti, kteří nám říkají, že jsme měli zvolit něco tradičního českého jako je Terezka, Zuzanka, Natálka nebo tak nějak :) Všechno to jsou jména velmi moderní, která byla před pár generacemi stejně exotická jako je dneska Timea nebo Sofia…

L.

Lesiu, Metoděje má ted čerstvoučké mímo kámoška, je to moc krásné jméno! Jinak já prosazovasla jméno Bartoloměj, ale muž na mě koukal, jak kdybych spadla z višně:) přitom podle mě super jméno, v 15 ti by holky letěly jen an to jméno Bart :)))

Jak tu někdo psal, moc se mi líbí Ondřejka-na to jsem přišla teprv nedávno,m že existuje. I Vojtěška, ale zas to je obilí…

K Anežce by pasovala i Alkžbětka, to se mi líbí moc. Eliška je krásná, ale asi 5 nejdávanější, 100% je v první desítce, taky jich znám několik… Anebo Libuše je krásné…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
856
23.7.08 09:15

Malvíno,

kup si knížku od Ludmily Knappové „Jak se bude Vaše dítě jmenovat“. Jsou tam všechna jména a tvary, která jsou v ČR povolená. Pokud bys chtěla dát jméno, které je neznámé např. „večerní červánek“, tak musíš požádat právě paní Knappovou o expertízu a povolení jména.
My jsme se snažili s manželem najít jméno, které umožňuje spoustu tvarů a forem na oslovení - máme Ellu - říkáme jí Ellča, Ellinka, Ellis, Ellík, Elliška, Ellina… Chtěli jsme jednoduše Elišku, ale s příjmením dohromady by se asi nebyla schopná nepodespat bez nějakého chybějícího háčku nebo čárky :-)

Holky, nezlobte se na mě, ale Vaše reakce mi připadají velmi netolerantní. Každé jméno je krásné a to, že se nelíbí zrovna Vám ještě neznamená, že je někdo nemá dávat. Máme v práci v kanceláři 14 růných národností a tedy i jmen, kdybych se na ně měla dívat takto…
A taky jsem si díky práci uvědomila, že chci, aby moje dítě mělo jméno, které dokáže vyslovit každý - já jsem Marcela a v německé firmě to nebyl schopen vyslovit nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
23.7.08 09:39

Taky přeju dobré ranko!

Kristain, ALžbětka byla první na seznamu k naší Anežce, to se nám s maželem líbí oběma velmi mnoho… Jenže mi to taky přijde podobné… jako ta Eliška…

Hehe, ovšem sranda je, že nějak neuvažujem nad chlapeckým jménem :lol:

Lesino, z tvých metříků jsem znala jen zkrácená jména tvých dračic, ale ta celá jsou úžasná, fakt!

Markét od sobů, tvoje úvahy o jméně jsou moc hezké, já to takhle asi nikdy nebrala, jen jsem chtěla, at se jméno hodí k příjmení, ovšem za koho se pak děvče vdá, to už neovlivním :wink: Theo je krásné jméno, stejně i holčičí Tea…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
23.7.08 10:42

Malvíno - už jsem ti psala do „velké rodiny“, ale dám to ještě jednou sem a něco ještě přihodím

můj favorit z ženských netypických je Adina, potom mě napadlo Šarlota, Klaudie, Erlea (znamená včela), Melánie,
mužská: synovec je Zion (míšenec, nebydlí v ČR), pak třeba Nelson, Raul, Artur, Vincent

Psala jsi, že manžel je Maďar - já mám manžela s maďarsko-slovenskými kořeny a jmenuje se Tibor, v Maďarsku celkem běžné, u nás dost zřídka užívané, ale líbí se mi

a doporučuju kouknout sem, jsou tu i jména z celého světa (ne všechna samozřejmě jsou použitelná pro naší kotlinu) :lol: :lol:
 http://www.behindthename.com/usage.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
23.7.08 10:49

korvapuusti - jak jsi psala o významu jmen, tak na to dbali moji rodiče, šlo jim o to, jaké to jméno je, ale hlavně co znamená a tak jsme sestry: „vavřín“, „bohyně vítězství“ a „ochránkyně mužů“
no to poslední jsem „schytala“ já a je fakt, že mám sice jedno dítě, ale počítáno i s manželem dvě :lol: :lol: takže se vlastně trefili :D

Příspěvek upraven 24.08.20 v 17:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko