Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahojky,
diskuze o jménech mám moc ráda. člověk se v nich dozví krásná jména, ketrá nikdy neslyšel
já jsem vždycky chtěla holčičku Kateřinu, Lucii a Adélu a chlapečka Matyáše, Matěje a Jakuba
ani jedno z jmen nakonec moje dítka nemají
v prvním těhu se mi moc zalíbílo jméno Michal. zalíbilo se mi už někdy okolo 12tt a když mi Dr. v 17tt řekl, že to bude chlapeček a navíc mi to řekl 29.9. na Michala, bylo rozhodnuto. nikdy jsme tohle jméno neměla ve výběru a ani jsem o něm neuvažovala. až když jsem měla miminko v bříšku. význam je „kdo je jako bůh“
v druhém těhu jsem si pořád namlouvala, že čekám chlapečka a jméno bylo jasné. měl to být Václav, což byl manželův favorit a krásně by nám vycházely svátky. Venda 28.9. a Mišák 29.9. a to jsem měla TP přesně na Mišákovi narozeniny. když jsem se na své narozeniny 20.8. dozvěděla, že čekám holčičku, sedla jsem si k PC a začala vybírat jména. mnou už kdysi dávno vybraná se mi nelíbila. stejně jako u Mišáka, byla jediná podmínka, svátek mezi červnem až zářím. když jsem na jedněch stránkách se jmény narazila na Karlu, bylo vymalováno. byl to jak blesk z čistého nebe. okamžitě jsem veděla, že je to to pravé. o jiném jsem už nechtěla slyšet. význam je „svobodná žena“
přijde mi, že si děti svá jména vybraly sami. akorát s ë jménem Karla jsme se v rodině moc nesetkali s pochopením. nesedělo jim, že je to tvrdé jméno k našemu příjmení - Jirušová, že se moc nedává a pod. přemlouvali nás na Karolínu, na kterou Karlinda slaví svátek, ale nedali jsme se. sice se nás spousta lidí ptá, kde jsme ke jménu přišli, ale my sjem s ním moc spokojení. nakonec jsme zjistili, že manželův praděda byl Karel a děda byl Josef Karel, takže to svádíme na to, aby lidé nereptali
![]()
a nakonec - každé jméno je krásné, když se krásně řekne
![]()
Jitul
JITUL - krasny zaver, souhlasim!
MARTINKO - premyslela jsem o jmenu pro tvou holcicku. Priznam se, ze Martina se mi libi, ale ne k vasemu prijmeni. A z tvych favoritu - Melisa je zajimava, ale vic se mi libi Denisa. Jestli chces, aby holcicka mela monogram MM, tak navrhuju MONIKA. K prijmeni se super hodi. Mam pocit, ze to jmeno neni ted moc bezne, ale ja ho miluju
. Taky se mi libi MIA, ale to uz je trochu exotictejsi
Nebo MAGDALENA, taky hezke.
Drzim pesti, at spravne vyberes ![]()
Ahoj holky,
tak nakonec jsme se s manželem dohodli, že to bude asi Nicol.
Původně navrhovaná Martinka (po mě) nakonec padla a další jména jako Anna-Marie (nebo jiné její podoby), Melissa.......se manželovi nelíbili. Manžel taky navrhoval Moniku, ale to se zas moc nelíbilo mě a nakonec jsme se teda dohodli na té Nikolce, ale že teda jméno bude mít v rodném listě Nicol- né Nikola. Takže moc děkuju za reakce.
Ahoj Martina
ahoj holky, ja sme ted momentalne v nemocnici tak se taky hdne zabivam jmeny, no ja moc radit neumi ale je pravda ze sem spis pro meno ktery se neopakuje tak casto u nas je momentalne taky pre nelinkovano a adelkovano.
No ja jeste vubec netusim co ten nas prcek bude jestli holcicka nebo chlapecek a mozna si to ani nenechame rict, ale uz sme s manzem na zacatek zacali uvazovat a mame pro kazdyho 3 jmena.
Pro kluka: Filip, Lukáš, Mikuláš (ten vede)
Pro holku: Veronika, Klára, Dominika ( ta taky zatim vede)
Ale do porodu casu dost tak jeste uvidime jak to bude ![]()
preji stastny vyber.
Jo a jeste neco, moje sestrenice maji Emila a rikaji mu Emčo je to drak, prvne se mi to nelibilo ale kdyby ste ho videli tak reknete ze to knemu proste sedi ![]()
Ahoj holky,tak si Vás tu tak krásně pročítám a docela i závidím těm ,kteří si řeknou jméno a doma jim projde.Jelikož za pár dní čekáme druhé miminko a pořád se doma dohadujeme,rozhodujeme jaké že to dáme jméno,chci Vás poprosit o radu (pomoc).I když s manželem nic nehne a trvá si na svém,jen by mě zajímalo jestli mám prosazovat jména nebo už na to kašlat.
Nevíme co to bude tak- Kluk: ADAM,VÁCLAV,(osobně jsem chtěla MATOUŠE)-neprochází. Holka:KAROLÍNA,VALERIE, (osobně jsem chtěla EMILIE) opět neprochází.poradíte?Vím že s manželem asi určitě nehnu,ale zajímal by mě Váš názor.
a na jakých jménech trvá manžel?
mě se Václav docela líbí jako takové i proto, že má hodně podob, ale vím, že by mi to neprošlo (manželova oblíbená hláška z filmu Přátelé zeleného údolí: Véno! Véno!) ![]()
Vavřinec je taky hezký nebo Filip (ale to je teď asi docela častý) a ikdyž se mi až tak nelíbí, tak mě napadl ještě Stanislav, Standa.
Pro holky - Karolínka je moc pěkná a docela hezké je taky Jitka (ale to si zas vzpomenu na Na samotě u lesa „… Jitko, krávo …“). Ráchel a Judita jsou taky pěkná jména, ale někomu zas vadí, že jsou „moc“ židovská, další nápad je Olga - vzpomněla jsem si na to proto, že kolega v práci má teď čerstvě narozenou Olívii a to se mi moc nelíbí, evokuje mi to olivový olej
tak to spíš bych volila tu Olgu, pak jiný kolega má tříletou Babetu, nevím, někomu se líbí, mě teda taky moc ne.
Ahoj Sandrik,právě že máme jména ty co jsem napsala.Kluk:ADAM,VÁCLAV
Holka:KAROLÍNA?VALÉRIE.Ale nemůžeme se dohodnout jen na jednom jméně pro holku a kluka.VÁclav se mi taky líbí,už proto že má tolik variant jak mu říkat,to ADAM nemá,ale manžel chce opak a tak to jde dokola.Nejhorší je že v rodině máme ADÉLKU a té říkáme ÁĎa a to má AdAm taky jako jednu z variant.Ach jo
![]()
Hako - už chápu, ty jména cos psala, je vždy favorit tvůj vs. muže
tak pak skutečně najít něco třetího, na co přistoupí.
My chtěli třeba Aničku, schodli jsme se během minuty, ale pak jsem si uvědomila, že mám sestřenici Anju ale říká se jí Aňo, Aničko (jen o 6 let starší od dcery) tak aby se to nepletlo, změnili jsme to na Anetu, kupodivu jsme se shodli celkem v pohodě, ale u klučičího to by byl boj, asi by nám dítě rostlo ještě teď bez jména, protože bychom se nemohkli pořád dohodnout ![]()
Jestli hledáš delší jméno tak mě napadla ještě Markéta nebo Johana
pro kluka Tibor (jméno mého manžela, hih) nebo Štefan, Erik, Nathan (Natan) … víc mě teď nenapadá
Hako: Mě osobně se taky daleko víc líbí Vašek nebo Matouš (už teda z toho důvodu,že můj taťka se jmenuje Václav Matouš…
). Adam - má svátek na štědrý den,a všech Adamů a Eviček mi bylo vždycky líto.
A Emilie taky není špatný,co zkusit jít na manžela s variantou Ema?
Holky,a jak se vám líbí jméno Marie? Já vím,že je takový starší a ted už se moc nepoužívá,ale mě se docela líbí.
Mě se líbí moc, znám spoustu Marií, Marušek, taky Máňu, Mari (čte se to s A a říká si tak proto, že její maminka je taky Marie, tak aby se to nepletlo), jméno se k nim všem moc hodí, lepší byste jim nevrybrali, ale bohužel má nevlastní teta se jmenuje Marie, která mi prostě vůbec nesedí, moc se nevídáme, ale dítěti bych stejné jméno nedala (prostě si na tetu vzpomenu, vždy když to jméno slyším) a taky proto, aby si někdo nemyslel, že je pojmenovaná po tetě (stejně tak se mi líbí Karel, ale to je to samý u strejdy)
a ještě k té Evě - mám stejný názor s tím svátkem, jméno je krásný, ale přijde mi, že jsou ty děti (i dospělí) vždycky trochu ochuzený … mluvím z vlastní zkušenosti, když jsem byla malá, vždycky jsem byla ráda, že babička má svátek na Vánoce, že ušetřím na dárcích, nojono dítě, ale je to tak ![]()
A dneska má svátek Mariana,ale to už je takový dost slovenský ![]()
Ale taková Marijánka je moc hezký.
já měla moc dobrou kamarádku na základce, která se jmenovala Mariana
Tenkrát jsme to ještě neznali, tak jsme se neposmívali, ale pár let po (na střední) si na srazu stěžovala, že jí na spolužáci pořád řikaj, že jí je „větší než malé množství“, nebo učitel:„kdo chybí?“ žáci:„Marjánka, ale tu do školy stejně nesmíme brát“ ![]()
Já a moje partnerka přemýšlímě o našem budoucím potomkovi. Co se vám víc líbí?
Alex Vojtek-Staněk
Radim, Robin, Viliam, Hynek, Ivo, Oskar, Eliáš, Luděk, Alan, Cyril, Louis, Bohdan, Timon, Hugo, Julian.
Amalia Vojtková-Staňková Žofia, Lena, Ester, Alexa, Elen, Iveta, Iva, Soňa, Amelia, Nina, Tina, Jitka, Věra, Lada, Viola, Ilona, Dita, Zita, Rachel, Adina, Noemi, Naomi, Vivien, Gita, Layla, Zoe, Naďa, Zlata, Isabel, Maya, Běla.