Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky
Teda polovinu jmen které jste tu napsaly, jsem nikdy neslyšela.
My měli napsanou Bereniku, kdyby se narodila holčička.Moc se mi líbí i Melanie.
Přeji vám at si vyberete pro svá miminka ta nejkrásnější jména
Trochu se divím,že se někdo pozastavuje nad málo používanými jmény…V dnešní době už je to jedno.A je pravda že klasický jména jsou hodně používaný a poznala jsem to hlavně ve škole když nás bylo ve třídě 5 Veronik 2 Lucie a 2 Elišky-opravdu hrůza celý 4 roky,museli jsme si říkat příjmením…Takže je to na každým.My máme Robina (ne moc používané jméno,ale známé),dost lidí se na to divně tvářilo a ted už jim to nepřijde,jde jenom o zvyk..
WERČA
Ahojky, my když jsme vyb´írali jména, tak jsme volili také taková tradičnější, ale zase nic proti tomu, když někdo chce dát neobvyklé jméno (samozřejmě jsou jména, která už jsou fakt moc… např. pan Hapka má syna Kašpara, ro už je moc
)… Máme Elišku a musím říct, že zatím jsem se s moc Eliškami nesetkala… Dnes jsou trenden Nelinky a Natálky, ty jsou na každičkém rohu
luca001 píše:
Kámoška má chlapečka, který se jmenuje Florian. Až teď jí ale někdo řekl, že to v češtině znamená Květoslav a všichni začali malýmu říkat Květošu a ona je z toho na nervy…![]()
![]()
U Květoše jsem dělala ty nejtěžší zkoušky za celé studium, jmenoval se Květoslav
A divné mi to ani nepřišlo. A Florián je můj bratranec.
Osobně mám raději neobvyklá jména, manžel má jedno z nejčastějších a je to dost protivné, když není nikdy jednoznačné, koho kdo volá.
A že se děti poděkují? Proboha proč? Pochybuju, že budou chtít být stádo. A pokud budou, ať se s pánem bohem přejmenují.
L.
Ahoj holky,
taky hledám pořád nějaké jméno pro naší holčičku.
Máme dva kluky- první je po tatínkovi- Petřík
a druhý se jmenuje Michal- Míša.
Teď to bude holčička.
Kdyby to byl chlapeček, tak by dostal jméno Richard- moc se mi líbí, ale vzhledem k tomu, že je to holčička, tak stále nevíme pro jaké se rozhodnout.
Manžel i já jsme nejprve říkali, že se bude jmenovat po mě, protože první syn je taky po manželovi, ale já si nějak na to jméno nemohu zvyknout. A také záleží na tom, aby se to hodilo k našemu příjmení. Sice se každému (na úřadě, sociálce, obchodě, doktorů.....) líbí moje jméno s příjmením. Mě se teda taky líbí, ale nějak si nedovedu představit, že bych tak oslovovala svou dceru.
Takže jmenuji se Martina Martinů
A moje (naše) adepty na jména byli (jsou) asi Martina, Melisa (ale na to je asi potřeba nějaké povolení od matriky), Denisa (ale tu zas máme psa u prarodičů, což by se mi zdálo teda blbý, aby nám pak řekla, že jsme jí dali jméno po psovi), Karolína, Sabina, Natálie, Veronika a nic jiného mě teda nenapadlo. Pomůžete nám? Prosím?
Moc děkuji za případné návrhy.
Ahoj Martina
Ahoj martino.
Z těch tradičnějších jmen se mi líbí Anežka,Eliška …moje dcery se jmenují Anna-Marie ( Annemarí ) , Sofie a Timea. Líbí se mi Winona ,Mia ,Valerie ,Glorie …
Marti,
povolení na Melisu rozhodně nepotřebuješ. Už jsem psala někde vepředu, že o všem rozhoduje kniha paní Knappové, ve které jsou uvedena jména (včetně např. indiánských, čínských atd.), která může kdokoliv dát, protože byl prokázán jejich původ. Takže bys musela žádat, pokud bys dítě chtěla pojmenovat třeba Kobliha nebo tak něco
Prostě slovo, které je sice slovo, ale není jméno. Pak právě paní Knappová vyhodnotí posudek a buď povolí nebo zamítne.
My jsme měli připravená jména, všechna padla, když nám potvrdili, že to bude holčička (Josefína, Anežka, Antonie…) Nakonec jsem nakopírovala kalendářní jména do excelu a poslala po rodině na obodování (jedničky a nuly) no a vyšla nám Eliška, Anna a Karolína. Tak jsme se zamysleli a vymysleli ELA.
Tchýně je EVA, moje máma a já MarcELA a babička byla Helena (Ela je zkratka od Heleny). No a aby to nebylo tak krátké Ela Černá, přidali jsme L - takže máme ELLU ČERNOU.
Máme anabázi pro jméno a je to docela sranda. Jinak jsem tenkrát našla na netu i statistiku četnosti jmen v ČR (i cizích).
Macko, takže stačí, když prostě v porodnici při příjmu řeknu, že chci jméno pro holčičku Melisa a je to. Já právě myslela, že pokud to není v našem kalendáři, tak se musí žádat o nějaké to povolení. A co třeba jména cizí- např. anglická? Myslím např. George, John.........kluka teda nečekáme, jen jsem udala příklad. Vím, že třeba John je Jan (Honza), ale myslím spíš přímo anglické jméno jako to John a né české Jan. To je taky bez povolení?
Díky Martina
Prostě jenom vypíšeš do formuláře jméno a pokud jsi si jistá, že existuje (nemusí být v kalendáři, prostě je to jenom smysluplné jméno), tak je to OK. ELLA taky není v kalendáři, ale v té knížce od Knappové je napsaná Elena a u ní jsou tvary - Ela, Ella (je u toho napsáno, že tyto formy jsou v tom a tom jazyce). A to je všechno. A fakt doporučuju si pročíst tu knížku, protože hodně často narazíš u úplně obyčejného jména na neobyčejný tvar - třeba česká Alžběta nezní nic moc, ale klidně můžeš dát jenom Bětka nebo Betty nebo Betsy atd.
maminkamartina píše:
Ahoj holky,
A moje (naše) adepty na jména byli (jsou) asi Martina, Melisa (ale na to je asi potřeba nějaké povolení od matriky), Denisa (ale tu zas máme psa u prarodičů, což by se mi zdálo teda blbý, aby nám pak řekla, že jsme jí dali jméno po psovi), Karolína, Sabina, Natálie, Veronika a nic jiného mě teda nenapadlo. Pomůžete nám? Prosím?
Moc děkuji za případné návrhy.
Ahoj Martina
k příjmení Martinů mě napadlo: Beáta / Daniela / Johana / Radana / Šarlota /… k tomu se hodí skoro všechny jménba, jenom krátká bych nedávala (Anna, Eva, Iva,…)
Tak šťastnou ruku při výběru ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 09:32
Ahoj! Taky jsme si zažili s manželem při výběru jména horké chvilky, ale nakonec zvítězilo jméno Felix . Hrozně jsem ho prosazovala, líbilo se mi už od dětství:) Teď čekáme mimčo další, ještě nevíme jestli to bude kluk nebo holka, ale jako dívčí jméno se mi hrozně líbí Ráchel …Good luck při výběru!
Macka1 píše:
Prostě jenom vypíšeš do formuláře jméno a pokud jsi si jistá, že existuje (nemusí být v kalendáři, prostě je to jenom smysluplné jméno), tak je to OK. ELLA taky není v kalendáři, ale v té knížce od Knappové je napsaná Elena a u ní jsou tvary - Ela, Ella (je u toho napsáno, že tyto formy jsou v tom a tom jazyce). A to je všechno. A fakt doporučuju si pročíst tu knížku, protože hodně často narazíš u úplně obyčejného jména na neobyčejný tvar - třeba česká Alžběta nezní nic moc, ale klidně můžeš dát jenom Bětka nebo Betty nebo Betsy atd.
Alžběta nezní nic moc? Považuju o za jedno z nejkrásnějších jmen která existují. nechceš mne naštvat, že ne?!
![]()
Radka s Alžbětkou
Ahoj!
já mám Dorotku a Matyáška.U dcerky to byl boj,nikomu se to jméno nelíbilo,já ho měla vysněný už od gymplu-a bylo mi líto ho měnit.U kluka vybíral tatínek a líbilo se i mne-chtěli jsme aby se k Dorce hodilo,žádný Erik,ani Petr/Ládík.Jelikož jsme vědeli,že čekáme kluka tatínek povolil napsat na matriku Justýnu-to by koukal,kdyby se nám narodila!
![]()
Jinak se mi líbí netypická jména-Tadeáš,Maxim,Johanka,ale i ta častá-Tereza,Adéla,ale těch už je opravdu moc!Ale je z čeho vybírat,každej si vybere podle sebe.A dítka to řešit nebudou.
pacala píše:Jinak se mi líbí netypická jména-Tadeáš,Maxim,Johanka,ale i ta častá-Tereza,Adéla,ale těch už je opravdu moc!Ale je z čeho vybírat,každej si vybere podle sebe.A dítka to řešit nebudou.
Ty jo, kde jsou ty časy, kdy jsem byla ve škole a na kroužcích jako jediná Adéla a kolem mě samé Terezy a Martiny, Tomášové a Honzové…a teď slyším na každém pískovišti „Adélko, dávej pozor!“
A mně se třeba víc než Maxim líbí jméno Maxmilián…s Maximem si spojuji pánský časopis
Ale dítěti bych nemohla dát ani Maxmilián, protože se tak v dětství jmenoval můj zakrslý králík ![]()
Ne, Radko, naštvat Tě rozhodně nechci
My jsme měli taky Alžbětku jako jednu z variant. Jen se mi líbí víc Elisabeth, ale spíš z důvodu, že jsme uvažovali trošku internacionálně. V kanceláři v práci máme 14 různých národností a málokdo umí vyslovit moje - podle mého názoru jednoduché jméno - Marcela. Ale zase bych nechtěla k českému příjmení dávat cizí jméno, tak bysme asi taky skončili u Alžbětky ![]()