Jméno Deniel

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
12.5.14 10:54
@dani24687 píše:
A to my chteli dat Daniela, ale kazdej rika, ze je to romsky, tak jsme od toho upustili :-D

však právě. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
12.5.14 11:11
@Bábrdl píše:
Což o to. Takhle běžně vznikají jména, to by mi nevadilo. Ze jmen latinského původu taky zmizelo ph a nahradilo ho f. Takhle se ze Sophia stalo Žofie. Páč šlo o nóbl jméno a dávali ho Němci a S se německy čte jako Z, jenže Z se česky na začátku blbě vyslovuje, tak si to zjednodušíme změkčením a jsme doma.

Třeba Alice je ukázkový příklad v obráceném gardu. Vezme se psaná podoba a přečte se česky foneticky. A nikomu to ani nepřijde. Taky neříkáme Elis.

Jenže na Deniela je dost brzo a nechtěla bych být průkopníkem, když uvážím ty české konotace :mrgreen:

nojo, ale dřív ten svět byl takový větší než teď. Ti lidi neměli tušení, kde se to jméno vzalo a jak se původně psalo a vyslovovalo. Jenže dneska, kdy máme google, stačí vyhledat a je to. Pak člověk, co si neumí najít jméno pro vlastní dítě, vypadá jako blbec. Třeba ten Stýf. Pochybuju, že se takové jméno uchytí, když každému gramotnému člověku je jasné, že je to nesmysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.5.14 11:16

Dneska jsem v obchodě potkala paní jednoho syna oslovila Denieli a druhého Jonáši a Romové to nebyli :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.5.14 11:26
@Antonie Bolavá píše:
nojo, ale dřív ten svět byl takový větší než teď. Ti lidi neměli tušení, kde se to jméno vzalo a jak se původně psalo a vyslovovalo. Jenže dneska, kdy máme google, stačí vyhledat a je to. Pak člověk, co si neumí najít jméno pro vlastní dítě, vypadá jako blbec. Třeba ten Stýf. Pochybuju, že se takové jméno uchytí, když každému gramotnému člověku je jasné, že je to nesmysl

Možné to je. Ale na druhou stranu, naprosto stejně postupoval slavný spisovatel GRRM, když tvořil jména pro postavy ze své ságy Píseň ohně a ledu. Vzal existující jména, zaměnil tam tvrdé i za měkké a podobně, aby to znělo správně fantasy. No a fanoušci jeho verzi přebírají a dávají ji svým dětem :mrgreen:

K takovým úpravám nemusí docházet jen z neznalosti, ale i proto, že někdo chce být originální, chce, aby mělo dítě jméno po něm, ale ne úplně stejné a tak.

Tím neříkám, že to postihne zrovna Deniela. Já bych to jméno taky nedala, ale spíš kvůli těm romským souvislostem a nutnosti furt vysvětlovat, že „nesaalese“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
12.5.14 12:04

Cikanu je tolik, ze kdybychom nemeli davat jmena, co dvaji oni, tak nevim, jak by se nase deti jmenovaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
12.5.14 12:29
@xxjaja píše:
Cikanu je tolik, ze kdybychom nemeli davat jmena, co dvaji oni, tak nevim, jak by se nase deti jmenovaly…

ale občas se najde něco takového, že si ho fakt přiřadíš právě jen tam… třeba taková Eržika ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
12.5.14 12:55
@White_Queen píše:
jo taky mi to tak přijde…

Mě to spíš přijde „slyšeli jsme to v americkým seriálu. Sice nevíme, jak se to píše, ale je nám to fuk“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
12.5.14 12:59

Jen přidám… už jsem měla tu čest s Dženyfer…
Já nechápu tu pomstychtivost vůči vlastnímu dítěti. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
12.5.14 13:06

Jméno je to pěkné, znám takového chlapečka, mluvila jsem s jeho maminkou a všichni kromě blízké rodiny mu říkají Daniel, on si tak říká i sám a všude se tak podepisuje, nechce pořád vysvětlovat to „e“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
12.5.14 13:10
@BellinkaX píše:
Jen přidám… už jsem měla tu čest s Dženyfer…
Já nechápu tu pomstychtivost vůči vlastnímu dítěti. :kytka:

Podle portálu kdejsme.cz, který bere informace o jménech z MVČR, žádná Dženyfer v ČR není.

• Citovat
  • Upravit
Menora
12.5.14 13:11

@Labuť19
Mně se to zdá jako zbytečná složitost. Proč dávat jméno DEniel, když je mnohem jednodušší dát jméno DAniel. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
17630
12.5.14 13:13
@Menora píše:
@Labuť19
Mně se to zdá jako zbytečná složitost. Proč dávat jméno DEniel, když je mnohem jednodušší dát jméno DAniel. :nevim:

noaby bylo vidět, že je to ten americkej :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
12.5.14 13:14

Mám pocit, že ti rodiče paterčat ho dokonce vyslovují Deňiel, nebo jak naznačit, že s měkkým i. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
12.5.14 13:16
@Antonie Bolavá píše:
noaby bylo vidět, že je to ten americkej :roll:

Tak jestli je partner z USA :think: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4009
12.5.14 14:28
@Menora píše:
@Labuť19
Mně se to zdá jako zbytečná složitost. Proč dávat jméno DEniel, když je mnohem jednodušší dát jméno DAniel. :nevim:

To me prijde uplne nahlavu takove mysleni. Prijde mi to jako proc davat jmeno Ivona, kdyz muze byt fajne Ivana :nevim:. Ja treba nechapu, proc ma nekdo ve jmene ph misto f (sophie misto sofie, philip misto filip), ale proc se nekdo jmenuje Barbara a ne Barbora nebo Deniel misto Daniel mi je jasne. Asi se to rodicum libi vic ne? :nevim: Mi se teda nelibi ani jedna verze, mi pribuzni dali verzi s E paradoxne prave proto, aby se to v zemi kde ziji vyslovovalo stejne jako vyslovuji pribuzni v cr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze