Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tady to titulování každého, kdo má v konzumaci alkoholu nějaký vzorec a frekvenci, alkoholikem, úplně setřelo rozdíly mezi lidmi, co mají s alkoholem problém a těmi, co s alkoholem problém nemají ![]()
MUDr. Nešpor říká, že pokud se někdo musí ptát, jestli má problém s alkoholem, tak ho má.. ![]()
ale on jako abstinent má přísná měřítka ![]()
mrkni na web alkoholik.cz tam jsou jasné definice co už je problém…
@Lucy75
Tak já si teda ted udělala ten test a vyšla jsem v pyramidě uprostřed: nízké riziko, ale asi už pití „nad míru“. Je to mezi 8-15 body a mě vyšlo 10 bodů…To ujde
![]()
@kruel píše:
Nejsi, já piju mnohem více než ty a jako alkoholička si nepřipadám
Jako alkoholik si nepřipadá skoro žádný alkoholik. Moc si nevěř.
@Russet píše:
Ne. Opakuje se to stále? Vydržíš nepít třeba 3 neděle v kuse? Zapíjíš smutek nebo špatnou náladu? Piješ tak, že nejsi schopná pracovat?
Vydržím nepít klidně i rok
Akorát můj problém je to že jsem introvert, mám ráda samotu a úplně v pohodě se cítím jen mezi svými doma.Jak někde sedíme s lidma, většinou nemluvím, nechci být středem pozornosti.No a když si dám ty dvě piva, tak to že mě spadne a dovedu se bavit. Jinak bych alkohol vůbec nepotřebovala. Davám přednost dobrému jídlu ![]()
@stinga píše:
Taky si přes léto dávám přes víkend pivo na zahrádkách, přes zimu nepiju téměř nikdy - no návštěvy, oslavy jo
A kolik velkých dáš? ![]()
@Anonymní píše:
A kolik velkých dáš?
4 určitě, když tam sedím celé odpoledne a kus večera
@Lucy75 píše:
MUDr. Nešpor říká, že pokud se někdo musí ptát, jestli má problém s alkoholem, tak ho má..
ale on jako abstinent má přísná měřítka
mrkni na web alkoholik.cz tam jsou jasné definice co už je problém…
no Nešpor bere jako alkoholika i babičku, která si o Vánocích dá panáčka vaječňáku
@Anonymní píše:
Vydržím nepít klidně i rokAkorát můj problém je to že jsem introvert, mám ráda samotu a úplně v pohodě se cítím jen mezi svými doma.Jak někde sedíme s lidma, většinou nemluvím, nechci být středem pozornosti.No a když si dám ty dvě piva, tak to že mě spadne a dovedu se bavit. Jinak bych alkohol vůbec nepotřebovala. Davám přednost dobrému jídlu
V tomhle případě myslím, že je počínající alkoholismus. Protože nepiješ z důvodu že by ti to prostě chutnalo, nebo jen příležitostně, ale protože se bez toho nedokážeš bavit a uvolnit. Není to moc dobrý zvykat si na tenhle způsob relaxace. Pak když budeš mít třeba horší období, bude tě to nutit si dávat víc a častěji a tak se z toho velmi snadno může stát problém. Zkusila bych nespoléhat jen na alkohol že tě uvolní. Najdi si i jiné způsoby jak se cítit pohodlně. Nějaký rituál. Když ho pak nebudeš mít alkohol budeš se zákonitě cítit hůř a to je ta závislost. Ta může zůstat tak jak to je teď… závislá/nezávislá. Ale taky se to při nějaké kritické situaci může ošklivě zvrtnout. A každý si řekne že se mu to stát nemůže, že přece zas tak moc nepiju ale řekla bych že proto je v ČR tolik těžkých alkoholiků. Neuvědomují si tu závislost na tom podnapilém pocitu uvolnění. Omezila bych to.
@Anonymní píše:
Dám si třeba v pondělí v restauraci s partou 4 velká piva, pak v sobotu 3 velká piva a jednoho panáka Becherovky.Pak týden nic a potom 3 piva.Je to už alkoholismus podle vás?
Nejses.
@stinga píše:
no Nešpor bere jako alkoholika i babičku, která si o Vánocích dá panáčka vaječňáku
To jsem přesně já, jen ještě nejsem babička. Přípitek na Silvestra a vybaven celý rok
K zakladatelce: alkoholička nejsi, ale abstinent zrovna taky ne. Ja bych řekla, že běžný konzument.
Co mají všichni na tom pivu?
Já po něm akorát usínám a škytám ![]()
Jinak 4 velký piva
mi přijdou jako docela slušná nálož
To teda vypiješ 2 litry… Já teda piju víno, ale 2 litry za večer jsem nikdy nedala
Vím, že pivo je slabší, ale pořád je to alkohol, což často lidi zapomínají…