Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle mého úzkostlivá nejsi
Nesnáším když mi někdo sahá neumytýma rukama miminu do obličeje (kdyby na mne někdo takhle chmatal taky bych nejásala ![]()
Nesnáší když tchyně pusinkuje moje děti smradlavou cigaretovou pusou na ústa (na tváře OK)
Plastové pantofle bych svému dítěti též nedala, buď běhají bosky nebo mají kvalitní obuv. Má-li s tím okolí problém je to jeho problém ne můj. Naštěstí mám ale kolem sebe lidi nastavené na stejnou vlnu.
Za mne tedy úzkostlivá nejsi…jo a děti mám dvě takže nejsem ta vystresovaná prvomaminka.
Tak jako prvomatka jsem byla s výjimkou hlídání stejná. Ale přešlo mě to postupně jak malý začal lézt, takže ruce pořád na zemi a vše ze země v puse. Takže u 2. dítěte už bylo vše o hodně jinak. Já sama mám skoro obsesi s mytím rukou, ale vždy časem jsem zjistila, že starší syn žije přes to, že na výletě, na písku jí neumytýma rukama jídlo a nikdy mu nic nebylo. Tak to asi tak hrozné není. ![]()
@Halibar proto zakládám diskusi raději jako anonym. Ruce nedezinfikuji to ne, to už je na mě moc a opravdu to po nikom nepožaduji, ale třeba mě štve, že tchýně nebo i jiní členové rodiny sahají řekněme na psa a pak rovnou na malou ![]()
@Papia tak babičky určitě jo..ty mi nevadí, spíš (bratranci, sestřeniče, tetičky, strýčkové)
Na něco jo, na něco ne.
Teď jsem zrovna četla článek, že držet děti bosky, dokud to jde. Tak si vyber.
![]()
Vyřvání a crocsy ok, chápu, taky nenechávám vyřvat a crocsy má až od 3let k bazénu na dvůr… ale jinak to moc hrotíš…ale já už mám druhé, u dcery jsem to taky měla jinak než ted ![]()
Me by zase prislo divne, kdyz by sestrenka prisla a ja ji zakazala dat male pusu, nebo bych ji okrikla…nekdo to tak ma, ze je cely na mekko a tak pusinkuje…ja to tedy nedelam, ale nekdo se tak roznezni, ze se neudrzi ![]()
Ty zvirata jsou tezka vec…moje babi taky malem umrela kdyz me mamka prinesla k druhe babicce, svlekla me do naha a nechala psi at si me ocuchaji, oliznou, aby vedeli ze jsem uz jejich…to opravdu rozdychat nemohla…ikdyz pro me bezpeci to bylo to nejlepsi-prijali mne do smecky ![]()
@Anonymní píše:
Zajímalo by mne jestli jsem opravdu tak úzkostlivá matka?Okolí néé všichni většinou rodina o mě tvrdní, že jsem strašně úzkostlivá. Napr. jsem hajsavá na to, když mi cizí člověk strčí hlavu do kočárku a hladí si mou pětiměsíční dceru. Vadí mi, když na dceru sahá někdo neumytýma rukama, vadí mi, když širší příbuzenstvo pusinkuje mou dceru, dále nenechávám svou dceru vyřvat (prý bych měla). Zpravidla nenechávám svou dceru nikomu na hlídání. Snažím se dceři kupovat jen kvalitní výrobky. Nedávno jsem jako dárek dostala pro malou botky typu crossky. Včera jsem na toto téma diskutovala s jednou osobou a řekla jsem, že mi pro malou nepřijdou moc vhodné na první nošení, že je nejspíš vůbec nevyužijeme a hned jsem vzápětí vyslechla to, že jsem úzkostlivá a že vše strašně řešim. Zajímalo by mne jestli jsem taková jenom já nebo se najde někdo podobný?
![]()
Ano, jsi úzkostlivá, ale na nepravém místě. Nakouknutí do kočárku tvé dítě neohrozí. Špatná obuv ano. Sice chápu, že z „otlapkávání“ nejsi nadšená, nicméně bych se soustředila na důležité věci a ostatní prkotiny bych neřešila.
Myslím, že úzkostná jsi dost. Počkej, jestli se ti za měsíc začne dítko otáčet a plazit, ochutná si všechno samo (nejvíc asi chutnají boty, kolečka od kočáru apod.). Nenechám na dítko sahat bezdomovce, ale normálního člověka ano, není to šestinedělňátko. Pusiknovat může (mám na to expertku kolegyni v práci:-) ), ale na ručičku, do vlásků, prostě ne na obličej. Kvalitní výrobky ano, žádná Čína, to příbuzným trvalo, než to zkousli hlavně u prvního dítka (první v celé širší rodině). Croksy jako boty ne, pro nikoho, max. u velkých na zahradu, proti těm jsem vysazená:-) Vyřvat dítě ne, to jsem udělala párkrát ze zoufalství, kdy jsem už fakt nevěděla, co by ho mohlo uspokojit a já sama byla na nervy, dělat to programově fakt ne, ono to dítě něco chce, něco ho trápí a neumí to jinak sdělit, ovšem jsou situace, kdy je přednější mé psychické zdraví, abych mu pak neublížila…
Podle mě nejsi. Mám to taky tak. Jé a když mi bába na zastávce začala zapínat fusak na kočárku že maličkému musí být určitě zima!!! Vlastní máma mě nepoznávala jak jsem s ní vyběhla. Myslím že to že chceš pro své dítě to „nejlepší“ je dobře a každý má hold jiný pohled na to co to „nejlepší“ vlastně znamená ale každý má také možnost si to zkusit sám na vlastním dítěti takže Tobě do toho nemá nikdo co kecat. Nenech se odradit. A (zabte mě) myslím že za to že dítěti nedáš jako první boty na nohu crossky Ti ještě jednou poděkuje!
Papa a držme se my úzkostné maminy, kterým není vlastní dítě naprosto ukradené ![]()
@Papia tak malý (3,5 r) rozdává pusy sám, zásadně se nemyje a ruky má furt vražené v puse. Plazil se po zemi se psama, sem tam ho nějaký olíznul.
Třeba před jídlem chci, aby se umyl. Ale hlazení psů, věci ze země do pusy, olíznutí psem… to se podle mě s přibývajícím věkem uhlídat moc nedá. ![]()
Btw. prozatím přežil, žádnou zákeřnou nemoc nedostal. Vlastně jenom nachlazení a to hodně začal tahat až ze školky. ![]()
No… já nevím, jaká budu matka, neplánuju si v podstatě nic, svou tchýni nemám ráda, ale neupřela bych jí nic, hlídat bych jí ale nedala, protože se nedokáže postarat ani o psa, natož o mimino, mé mámě věřím a té bych dala malé kdykoliv bez jakékoliv obavy. Myslím, že rodinu bys nemusela řešit, je to prostě rodina, ale když jsem potkala někoho známého s miminkem v kočárku, hlavu jsem tam nestrkala, jen jsem se naklonila, nechala ukápnout imaginární slzičku a šla dál. ALE proč bych pusinkovala nečí miminko? Jasně, pohladit po bříšku, nebo jedním prstem po tvářičce, ale pusinkovat? Neříkám, že je to špatně, jen mě by to samotnou nikdy nenapadlo, s vyjímkou svého dítěte.
Asi je lepší vždycky se maminky zeptat, jestli jí to nevadí, každá mamča je jiná a netřeba jí něco vyčítat, nebo jí říkat, jaká je, či není.
My máme dvě kočky, jsou sice jen doma, ven nechodí a pořád krásně voní
, ale už teď musím každý den ASPOŇ zamést, aby ty chlupy nebyly všude, natož až se narodí ťulda ![]()
Nejsi.
Mam to podobne.
Pusinkovani mi vadi na rty, umyt ruce navsteve u kojence mi prijde normalni.jen deti uz nam starsi, kdyz prijdou na zahrade od bahna, je mi to jedno, ale jidlo az do umytych ruk, coz je stejne zaklad, takze nic extra.
@Papia píše:
Ty zvirata jsou tezka vec…moje babi taky malem umrela kdyz me mamka prinesla k druhe babicce, svlekla me do naha a nechala psi at si me ocuchaji, oliznou, aby vedeli ze jsem uz jejich…to opravdu rozdychat nemohla…ikdyz pro me bezpeci to bylo to nejlepsi-prijali mne do smecky
Udělali jsem to stejně, hned jak jsme malého donesli z porodnice. Fena musela vědět, že přišel další člen rodiny.
Pak když spal, hlídala ho, ani se od něj nehla.
Jsem absolutne to samé co Ty a to mám staršího prcka. Nejsem nadšena, kdyz na ni sahají cizi lidi. Boty jen kvalitni, jídlo se snažím taky. Vyrvat rozhodne nenechávám, s malou si odmala hraju, coz bylo hrozne divne pro tchyni a z toho ze ji někdo pusinkuje se taky necítím nejlíp. Ale na druhou stranu dite je věcně špinavé jak prase a to, ze ji něco spadne na zem nebo něco ocucá si hlavu nedělám.
Koukám, že nejenom úzkostlivá, ale také lehce rozpolcená - dvě stejné diskuze??? ![]()