Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nákupy - itesco, kolonial či rohlik.
Píšeš velkoměsto a pak problém jít v 7 na nákup. U nás v sámošce mají do 9.
Jinak, mám stejně staré děti, starší dcera, mladší syn. Podle muže jsem moc přísná, ale když čtu podobné story, tak jsem za to ráda.
Obávám se, že problém nemají děti, ale ty. Zajdi za dětskou psycholožkou, aby ti poradila, jak je zvládat. Zajdi tam SAMA.
@sediza píše:
Tak tohle je moje noční můra. Upřímně? Zbláznila bych se! Asi bych poradila důslednost. Jednou něco řeknu, max jednou zopakuju a pokud neposlechne, následuje trest. Vždy dostát svého slova a vysvětlovat proč požaduji to a to. Ostatní kdo hlídají taky syn tak zlobí? Dokud se nenarodila malá, tak taky takhle neposlouchal?
dusledna jsem. fakt. ale nepomaha to.jemu je fuk ze dostane na zadek, max rekne ze jsem zla ze ho mlatim, kdyz nema pohadku cokoladu televizi cokoliv tak nad tim mavne rukou a rekne no ale tamto a tamto jeste muzzu ne? na vecech absolutne nelpi, to ma po otci, jemu jsou materialni veci uplne ukradeny..takze moc neni cim ho potrestat aby jako se ho to nejak dotklo. zlobil vzdycky i pred narozenim maly. choval se vicemene stejne, ted se to jen stupnuje tim, ze ja proste dva takove nemuzu stihat a ze po sobe opakujou to horsi, zejo..a proste je to sileny, kdyby byl aspon jeden den normalni, ale tohle je furt furt furt dokola k zesileni..
@Sany80s píše:
Máš určitě trošku náročnější děti.
Které ti ale přerostly přes hlavu.
Nesmíš sebou nechat tak mávat.
Vážně si myslíš, že má rodič tři hodiny nahánět dítě, aby se obléklo na procházku?
Co tě vede k tomu, že to trpíš?
co mne vede k tomu, ze to trpim? a kdyz treba potrebuji zajit na nakup? nebo k doktoru? nebo proste kamkoliv? nebo kdyz vidim ze doma se nudi zlobi mala chce ven hrozne, malej hrozne taky ale proste se nechce oblict tak mame podle tebe zustat doma? tam bych zesilela jeste driv..fakt púroste on se neoblece ani zaboha, prijde mu to hrozne legracni a kdyz zjisti ze se nikam nejde tak proste pak dela sceny ze jo, klidne nekolik dni za sebou, znam jeste z dob kdy byl sam i..ty bys treba byla za hezkeho pocasi doma s ddetma ohladu treba tri dny jen proto ze se maly nechce oblict? parnter nekdy jezdi treba i na vice dni pracovne pryc..a ver tomu, ze prisna jsem.
@Lidym píše:
To je výhoda malého městečka. Já bych to párkrát zkusila, třeba to zabere. U nás na nějakou dobu. Syn jezdí na koloodrážedle. Jezdí jak drak, musí mě na konci chodníku počkat. Jak mi ujede, příště jde pěšky. To ho naučilo. Sem tam se zapomene, následuje trest, jde pěšky a příště zase poslouchá.
u nas to prave nepomaha, ze jde priste pesky..proste holt jde no..na nej nejak zadny tresty neplati, nad vsim mavne rukou a rekne hm tak nic a soustredi se na jiny lumparny nebo mi to dava sezrat jinym smerem..
@whooro píše:
Mám stejně náruživé dítě. Holt přitvrdit, ale s chladnou hlavou. Vynervená matka dítě neuklidní. Já nákupy minimalizuju, v globusu mají navíc dětský koutek, takžek jídlu.. nechce jíst, hlady neumře.. krmit čtyřleťáka je celkem zajímavý. Vyřaď zbytečné činnosti. Do krámu kup klidně vodítka na děti, uvaž nakrátko k vozíku.. Občas lidi koukají, co s malou vymýšlím, ale co.. ať si trhnou. Určitě jsi skvělá máma, nevyhoř, příští rok ho frkneš do školky a bude
![]()
Tak s tresty to znam, nekdy rikam ve srande, ze dcera nechape jejich smysl.Jsem taky bezradna cim ji potrestat.Tak se snazim jit cestou pozitivni motivace, rikam prekvap me, at te muzu pochvalit, neco slibim, spojim neprijemne s necim prijemnym apod. Strojeni je u nas podobne, to nechapu, cim vic se tesi, tim vic zlobi, jeci, skace a zdrzuje.To jdu do vrtule. V obchode me napadaji ukoly-najdi mrkev, vezmi kosik, objednej sunku, priloz kartu apod. Malou do voziku, do ruky papirek s nakupem.
@Anonymní píše:
co mne vede k tomu, ze to trpim? a kdyz treba potrebuji zajit na nakup? nebo k doktoru? nebo proste kamkoliv? nebo kdyz vidim ze doma se nudi zlobi mala chce ven hrozne, malej hrozne taky ale proste se nechce oblict tak mame podle tebe zustat doma? tam bych zesilela jeste driv..fakt púroste on se neoblece ani zaboha, prijde mu to hrozne legracni a kdyz zjisti ze se nikam nejde tak proste pak dela sceny ze jo, klidne nekolik dni za sebou, znam jeste z dob kdy byl sam i..ty bys treba byla za hezkeho pocasi doma s ddetma ohladu treba tri dny jen proto ze se maly nechce oblict? parnter nekdy jezdi treba i na vice dni pracovne pryc..a ver tomu, ze prisna jsem.
Můj tříletý takhle tvrdil, že si nemůže obout boty, tak jsem ho nechala v prosinci (byl sníh) jít ven bez bot, trvalo mu dva kroky, než jsme se vrátili pro boty a slíbil, že už se u obouvání nebude vztekat. Od té doby stačí připomenout, když se nechce oblíkat, zeptám se ho, jestli půjde ven nahatý (když řekne, že jo, upozorním na to, že bez oblečení mu to nebude klouzat na klouzačce a bude ho to bolet), většinou hned obrátí.
Tak to Vám podle mě nezbývá moc možností…asi prostě jen PŘEŽÍT…aspon do toho září, kdy starší půjde do školky. A rozhodně bych ho nevyzvedávala po „o“. Fakt očistec toto…
@Gituš píše:
Tak já většinou radím vysvětlovat, domlouvat. Pak radím vysvětlovat, domlouvat, stát si za svým slovem. Být důsledná. Praktikovat netělesné tresty.Ale tady mě jako první napadlo dát při první takové „akci“ na pr..el, třeba by ho to přešlo - aspoň jednou zkušební, co by to udělalo. Neumím si představit, že by mi dítě (děti), dělaly tohle, naštěstí jsem to nikdy nenechala dojít tak daleko a vychovávala jsem od samého začátku. Vypadá to, že nemají žádné mantinely, ale ono to asi u tatínka výbušného není tak neočekávané, že jsou děti jak utržené ze řetězu, moc nemaj po kom být asi kliďasové.
Jinak, automaticky se lítá za mladším dítětem, čapne se a jde se pacifikovat (vhodným způsobem - klidně domlouváním) to starší.
Příspěvek upraven 29.05.17 v 21:58
skoro to zni jako ja bych od sameho zacatku nevychovavala..moje deti maji mantinely taky, obzvast dusledna jsem byla u toho prvniho, kdyz jsem mela jedno dite ze jo, az jsem nekdy slychala ze jsem na nej moc prisna..ale on byl hrrrr vzdycky, potreboval to..trochu nam to nabouralo moje tehotenstvi, byla jsem casto unavena a vic hlidala babicka ktera hodne dovoluje a mantinely nenastavuje, ale bohuzel to jinak neslo..tatinek taky vzdycky vyhrozuje ale vetsinou pohadku apod stejne precte..pak tam ja chodim a ale vzdyt pohadka bejt nemela a tak, a on ze no vidis maminka ma pravdu, ze jsem to zakazal, a hned vse hodi na me ze jo..jo a na pr..del nepomaha..nekdy treba u silnice ho fakt musim drzet jak vezne za ruce az sep o mne lidi otacej ze ho tyranizuju..ale on by se fakt vytrhl a nekam vbehnul pod tramvaj treba i omylem..je hroznej zivel proste..
@zrcadlo píše:
Můj tříletý takhle tvrdil, že si nemůže obout boty, tak jsem ho nechala v prosinci (byl sníh) jít ven bez bot, trvalo mu dva kroky, než jsme se vrátili pro boty a slíbil, že už se u obouvání nebude vztekat. Od té doby stačí připomenout, když se nechce oblíkat, zeptám se ho, jestli půjde ven nahatý (když řekne, že jo, upozorním na to, že bez oblečení mu to nebude klouzat na klouzačce a bude ho to bolet), většinou hned obrátí.
tohle na naseho vubec neplati..taky jsem ho nechala vyjit treba bez bundy apod ven atd atd ale jako on naslibuje ze uz se to nebude opakovat a za pul hodky o tom nevi
@Anonymní píše:
Tak prostě děláš někde něco tak, že ti to veškerou tu snahu a důslednost sabotuje. Prostě to je kontraproduktivní.
Proč třeba nepředejdeš „převlíkání“ a prostě nedáš ráno něco v čem může do města? Zrovna u dětí do obchodu bych pochopila snad všechno, radši roztrhané kalhoty, než scénu jako blázen. A v těchhle vedrech - i kdyby měl jen kraťasy a boty, tak co? Nic se nestane.
Já nevím, ten kluk musí mít v sobě strašný rozpor - nechce se oblékat a když zjistí, že se nejde ven, tak ani přesto se nechce obléknout a dělá scény. Divné. Nedá se mu to aspoň v klidu vysvětlit? Že když se oblékne, půjdete.
Řekla bych, že je asi málo vylítaný, ale na nějaké akce to chce, aby ty děti byly „čitelné“ a rodič věděl, čeho jsou schopné, ne aby dítě vlétlo do silnice pod auto…
Jeste ne napada, jaky mas vztah s jejich otcem? Vidi deti ze si vazite jeden druhyho? Tak je dobre nekdy pred nimi prehodit, ze clenove rodiny se nezlobi, ale si pomahaji, jinak budou smutny.. atd.. Dela tohle tadka co ty? Nebo ja? No tak vidis, je to osklivy tak to rak
y nedelej..
On jízdu na odrážedle miluje, takže hodně trpí, když mu to zakážu.
Tak co jsem dočetla, jsi přísná. Na to nemám už co říct. Většinou mám taky takové zápichy. Dnes jsme byli u kamarádky na návštěvě. Poté, co jsem ho konečně vystrnadila (chtěl tam zůstat), vylezl, boty v ruce, že půjde v ponožkách. Do toho řvalo mimino. Domlouvání nepomáhalo, tak dostal, obula jsem ho a vyleťela jak žíznivá čára. Po cestě tam zapoměl šiltovku v autobuse, hodně ji obrečel. Jsem zvědavá, jak dlouho si to bude pamatovat.
@Gituš píše:
Tak prostě děláš někde něco tak, že ti to veškerou tu snahu a důslednost sabotuje. Prostě to je kontraproduktivní.Proč třeba nepředejdeš „převlíkání“ a prostě nedáš ráno něco v čem může do města? Zrovna u dětí do obchodu bych pochopila snad všechno, radši roztrhané kalhoty, než scénu jako blázen. A v těchhle vedrech - i kdyby měl jen kraťasy a boty, tak co? Nic se nestane.
Já nevím, ten kluk musí mít v sobě strašný rozpor - nechce se oblékat a když zjistí, že se nejde ven, tak ani přesto se nechce obléknout a dělá scény. Divné. Nedá se mu to aspoň v klidu vysvětlit? Že když se oblékne, půjdete.
Řekla bych, že je asi málo vylítaný, ale na nějaké akce to chce, aby ty děti byly „čitelné“ a rodič věděl, čeho jsou schopné, ne aby dítě vlétlo do silnice pod auto…
on se proste sekne..at je to po dobrym nebo po zlym..po dobrym se sekne ze mu to prijde zabava utikat neoblikat se apod a po zlym se sekne taky hned proste.jako to je jasny ze zbytecne neprevlikam, ale tak treba aspon ty ponozky a boty si oblict musi..nebo ted kdyz je vedro namazat kremem..a mala ta nesnasi bryndaky, to jsem zapomnela v prvnim prispevku ze nesnese na sobe objakziva bryndak a musi se krmit vetsinou sama takze tu prevlikam tisickrat..ale s tou to neni tak hrozny..vylitany je dost, ale popravde je nevycerpatelnej takovej (i kdyz neji sladkosti ten den) trbea fakt rano vstanem jdem do zoo jsme tam od desiti do sesti do zaviracky, pak jeste pred barakem na hristi a vecer jeste v pohode vydrzi do osmi do pohadky a nekdy usne az treba v devet..
Jo a to jsem jeste zapomnela dodat ze furt vecer a rtano kojim malou!! absolutne za zivyho boha nechce mliko umely, a ted uz bych ji treba ani nemusela davat zadny ale vecer proste MUSI se kojit jinak neusne..a u nas v panelaku nechat tri hodiny rvat dite vecer proste nejde, i s ohledem na malyho a na nas - rodice, to proste nejde..parkrat se povedlo uspat bez kojeni a delala jakoby nic ale priste zas muselo bejt kojeni..takze i to me vycerpava..i kdyz ona vstava rano dost brzy takze rano toho zase zneuziju ze si jeste treba pul hodky polezim ![]()