Jsou lidé na Moravě, Vysočině vlídnější, milejší?

366
7.11.16 12:09

Jsou lidé na Moravě, Vysočině vlídnější, milejší?

Ahoj všem. Bydlím na vsi kousek od Prahy, pracuji v Praze. Velmi často jsem svědkem různých konfliktů v mhd, v obchodech, neurvalost na prodavačky za kasou, agrese starých lidí…často uplně zbytečné spory a neomalenosti. Asi se pro někoho zeptám naivně a hloupě, ale jsou třeba lidi 100 a více km za hranicí Prahy o něco mírumilovnější? Jetu někdo, třeba z Moravy, kdo část života prožil tam a část v Praze a okolí a má srovnání? těším se na Vaše postřehy:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2852
7.11.16 12:14

Spíš bych řekla, že záleží na jak „naloženého“ člověka se zrovna natrefíte. když máte dobrou náladu, taky některé věci neřešíte, kdežto se špatnou se kolikrát necháte unést :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
7.11.16 12:19

Jak na koho 8) spis je to trochu i o poctu, jestli za den projdes kolem 5 lidi a dva se budou hadat, zas tak se te to nedotknem jesli pojdes kolem 200 lidi a bude se jich hadat 20, tak to bude taky pusobit jinak…jinak jsem zila od narozeni dompotkani soucasneho partnera v praze, ted ziju v prostejove a jedinej rozdil mi prijde, ze tady kdyz nekdo(vyjimka jsou solidarni matky s kocarky) vidi, ze jdu za nim s kocarkem do dveri, jeste je zavre(spis s nimi dist prasknou), v praze mi je prevazna vetsina podrzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2205
7.11.16 12:20

Já bych řekla, že jsou. Sice jsem na Moravě byla jen chviličku, ale i za tu chviličku mi místní ukázali, že jsou takový jinačí, vlídnější a nejsou v takovém shonu. Samozřejmě tím jak je Praha přelidněná, tak to tady dělá hodně. V Praze bydlím a s tím co si popsala se setkávám velmi často a většinou naprosto zbytečně. Ať se to týká přímo mě, nebo někoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.16 12:21

Tak v Praze je spousta vysoce postavených úředníků, manažerů, atd, tihle lidé pořád někam spěchají a nemají čas se usmívat na kolemjdoucí a popíjet vínko :mrgreen: Berte s nadsázkou.
Já pocházím z Ostravska, přistěhovala jsem se do Prahy a asi po měsíci jela zpět domů. Byla jsem dost v šoku, protože lidi v Praze (prodavači, služby, lékaři, úředníci!) se chovali neskonale mileji než u nás. Šla jsem si jen koupit do malého obchodu balicí papír a ženská byla extrémně nepříjemná. A nejen ona. To samé lékařka, která třeba nevybíravě komentovala můj vzhled i práci, lidi v čekárně. Holt kraj „razovity“. Na druhou stranu je to něco úplně jiného než jižní Morava, nelze paušalizovat. Ale když jedu k našim tak prostě vidím, jak to je jiné a umim ocenit a vážit si pražské pohostinnosti.

• Citovat
  • Upravit
2205
7.11.16 12:24

Jinak souhlasím s tím, že se mi nestalo, že by někdo nepomohl matce s kočárem, většinou jich k paní naskáče i více. Ovšem s agresivními důchodci to je kapitola teda :-D, hlavně je potřeba se vyhýbat místům, kde je Kaufland a to myslím opravdu vážně beze srandy, do Kauflaundu jsme kvůli tomu přestali jezdit, protože nám z toho po 5 minutách cákali nervy :-D… ale jak tu bylo řečeno, je to prostě o té přelidněnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.16 12:25

Ja jsem z Prahy, ale mam mamku původně z Brna, a mela jsem i moravskou babicku, takze se tak napul jako moravak citim. Mam tam kus srdce. A take tak napul mluvím. Ze jsem z Prahy mi většinou lide, kteří me neznaji, neveri :D

Vzala jsem si kluka z Valasska, takze tam jde poslední roky uz taky skoro jako doma.
Na Moravu jezdim hodně, jak na Valassko, tak kolem Olomouce, Hranic, Brna i hodně na jih.
A ano, musím říct, ze lide jsou tam obecne milejší, srdecnejsi, víc pohostinní… Je to trochu jine na Valašsku a na Jižní Moravě, ale proti Praze je to vždycky rozdíl.
A hlavně Praha je strašně uspěchaná…

Nicméně s čím se na Moravě všude setkas a co není příjemné, jsou neustále poznámky či vtipy na prazaky. Řeší se to dost často…vlastně mam pocit, ze skoro porad. Zvazujeme take, ze se prestehujeme na Moravu, ale vím, ze jako prazak to tam asi nebudu mít ze začátku snadné, zvláště na menších městech (o dedinach nemluve)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
7.11.16 12:26

Také jsem z Ostravska a x krát se mi stalo, že jsme třeba přišli do restaurace, chtěli si sednout a servírka nás vypakovala ven se slovy „dneska nevaříme, máme uzavřenou společnost“ a čekala až vypadnem. Tohle se stát v Praze, tak nevim nevim :lol: Lidi jsou tam asi zvyklí na takové drsnější chování, ve službách se to projevuje celkem často. V Praze by si někdo s takovým přístupem k zákazníkovi ani neškrt, tady jim to prochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
7.11.16 12:28

Nejlepší jsou jihočeši :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2205
7.11.16 12:33

No nevim nevim teda :-D, JČ miluju, byli jsme tam před 2 lety, ale najít v JČ slušnou restauraci, kde se člověk dobře nají a nebudou se k němu chovat jako k vetřelci, to je tedy docela oříšek. Za další do JČ ještě asi nedorazil trend jménem stravenky :-D když jsme je někde chtěli udat, tak na to koukali jako blázni co že to vlastně je, nebo se z toho snažili vykroutit aby je nemuseli brát :-D Ale berte to s nadsázkou, JČ opravdu miluju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.16 12:33

Nejsem rodilá Pražačka, ale roky jsem poslouchala historky o tom, jak jsou v Praze namyšlení, nosánky nahoru, nikomu nikdo nepomůže, atd. Jsem v Praze šestým rokem a ani jedno z toho jsem nezažila. Co jsem kdy potřebovala, to jsem bez potíží vyřídila, prošla jsem desítkami pohovorů a nikdo se mi nevysmíval, že nejsem z Prahy nýbrž z menší vsi apod. To samé ve službách, v obchodech /krávy prodavačky jsou všude/, ve školství, na úřadech. Jo, vlastně jednou jsem se setkala s tím, že jsem náplava, ale řekl to člověk, který je z Kladna :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
1089
7.11.16 12:52

Nejlepší lidi, dobrosrdečné, férové jsem poznala na Valašsku. Ale i tam byli někteří sfine, co si budeme povidat. Asi to bude +- stejné, lidé z měst mi přijdou takoví víc netolerantní k jiným názorům, jsou hned se vším hotovi - tamten má takový a makový názor, tak je to debil, měl by držet pusu a hotovo. Na vesnici spolu lidi musí vycházet i když jeden je zemědělec a druhý ajtak, jeden volí Losnu a druhý Maznaka. Ale opět i na vesnici se najdou hovadka, co znepříjemňují sousedům život. Je to spíš o lidech. Každý má ze svého okolí jiný dojem, podle lidí, které ve svém okolí vídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366

@Tšekkin Kulpa v cem vidis ten rozdil mezi Valasskem a Jizni Moravou?.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631

Téma mě zaujalo, poněvadž toto téma téma jsem řešila už nespočetněkrát s hodně lidmi.

Jsem z ostravska, pár let jsem žila přímo v Praze a teď kousek za ní. Pořád tam ale jezdím, před rodičovskou jsem tam pracovala atd.

Myslím, že je víceméně o náhodě, s jakými lidmi člověk přijde do styku, na koho natrefí. Mám známou, která je od Jihlavy a tam teda musí být ti nejmilejší lidi na celém světě, protože ona Prahu nesnášela proto, že tam na ní prý všichni a všude byli hnusní. (Pravda ale je, že ona vypadala na první pohled nasraně a na všechny hned vybafla, takže se není čemu divit, že druzí na ni taky hned vyštěkli.)
V Praze/u Prahy žiju už nějakých asi 7 let a je jasné, že za takovou dobu se člověk prostě s hulváty setká, ale všem, co tvrdí, že v Praze jsou všichni nevlídní, hnusní a nenávistní, všem takovým přeji výměnný pobyt na ostravsku :mrgreen:

Pokaždé, když jedu na pár dní zpátky za rodinou, přesvědčím se o tom, že jsme udělala dobře, když jsem se odstěhovala. Prodavači protivní (i ve specializovaných prodejnách, nejenom pokladní), na úřadech jenom blázni, se kterýma se nedá domluvit a s kočárkem mi nikdo nepomáhá ani do dveří ani do schodů - a to ani, když pěkně poprosím. Já se takovými historkami jenom hemžím :lol: :lol: :lol: Ale jinak to tam mám ráda :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
7.11.16 12:57
@leslie01 píše:
Také jsem z Ostravska a x krát se mi stalo, že jsme třeba přišli do restaurace, chtěli si sednout a servírka nás vypakovala ven se slovy „dneska nevaříme, máme uzavřenou společnost“ a čekala až vypadnem. Tohle se stát v Praze, tak nevim nevim :lol: Lidi jsou tam asi zvyklí na takové drsnější chování, ve službách se to projevuje celkem často. V Praze by si někdo s takovým přístupem k zákazníkovi ani neškrt, tady jim to prochází.

Známá, když přijede, tak kdykoliv se jí něco nelíbí, ať už v restauraci, nebo v obchodě, tak vždycky nezapomene personálu rázně podotknout, že tohle by se jí teda v Praze nestalo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová