Jak se pohybují učitelské platy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.2.20 21:31

@Burj Chalifa ano, ale opravdu až tak v posledních třech letech, jinak to bylo o tisícovce na Vánoce… U nás se šetří na osobku - máme ho všichni v rámci stovek, co zbyde, se pak rozpustí… Otázka je, jak to bude vycházet teď při novém financování. Ale stejně ani s těmi odměnami nedosahují zdaleka platu manžela, který pracuje rukama a doma je v jednu hodinu - narozdíl ode mě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.2.20 21:31

Zakladatelko, je to fakt málo peněz na ženu s 1 příjmem. Chce to aspoň 40 čistého. Obecně je to smutná situace. Psala jsem, mám 50 čistého, čistou hlavu. Kdysi jsem také učila. Držím pěsti. Anonym fiance.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.2.20 21:39

Dík všem za názory a info zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.2.20 21:47

Beru 32 840 hrubého a 600 Kč za třídnictví. Takže mám měsíčně kolem 25 000,občas totiž suplujeme za vychovatelky. Bydlíme s rodinou v Praze. Nedokážu si představit, že bych bydlela sama s dětmi, měla si tady pronajímat drahý být a ještě živit děti. Na hypotéku se svým platem bohužel nedosáhnu.
Našetřené peníze v podstatě nemám.
To píšu jen pro představu těch, co si myslí, jak jsou na tom učitelé strašně dobře 8)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.20 18:51

Ja teda nechapu proc ucitele stale breci. Mate temer 3 mesice volno behem roku!! Pripravy si nemusite delat porad nove, na zakladkach muze ucit prakticky kdokoli, vidim to u deti, znalosti tristni a ze mate zodpovednost? Kazdy ji ma, v praci resim stiznosti a pripominky porad, to same mate vy s rodici. prestante uz skuhrat

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.20 18:56

Dceru uci ucitel juda…bez praxe, jen ma rad prirodu, tak reditel pridelil vyuku prirodopisu a kde deti se maji ucit dle planu ale ejhle, ucitel miluje sutrologii, takze decka musi umet sutry a obecne a jine znalosti ne. V praci pokud nepodam vykon, mne vyrazí ale takoveho ucitele si skola nechává..? Jako vazne budeme porad trpet ucitele a skuhrani? Stale se vam pridava ale vykon stejny..je to neskutecna drzost a s mymi nazory nejsem sama

• Citovat
  • Upravit
1086
8.2.20 19:06

Já mám také 31 hrubého za plný úvazek. ale učím krátce. praxi by ti měli počítat nějak zkráceně, pokud vím, například pokud jsi 20 let pracovala mimo obor tak se ti to bere jako 8 let praxe například… a pak by ti plat o trochu poskočil. ale je to bída

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
8.2.20 19:11
@Anonymní píše:
Beru 32 840 hrubého a 600 Kč za třídnictví. Takže mám měsíčně kolem 25 000,občas totiž suplujeme za vychovatelky. Bydlíme s rodinou v Praze. Nedokážu si představit, že bych bydlela sama s dětmi, měla si tady pronajímat drahý být a ještě živit děti. Na hypotéku se svým platem bohužel nedosáhnu.
To píšu jen pro představu těch, co si myslí, jak jsou na tom učitelé strašně dobře 8)

Nemůžeš se divit. Za tolik odpracovaných hodin za rok, si podle myšlení naší populace vyděláte dost. Za prázdniny taky máte peníze a nebo jste na pracáku?

• Citovat
  • Upravit
1086
8.2.20 19:11
@Anonymní píše:
Ja teda nechapu proc ucitele stale breci. Mate temer 3 mesice volno behem roku!! Pripravy si nemusite delat porad nove, na zakladkach muze ucit prakticky kdokoli, vidim to u deti, znalosti tristni a ze mate zodpovednost? Kazdy ji ma, v praci resim stiznosti a pripominky porad, to same mate vy s rodici. prestante uz skuhrat

pojd si to zkusit… třeba na 2. stupeň pražských základek, kde máš 30 pubertálních děcek, které musíš zkrotit… :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
8.2.20 19:13

@Uslava : odpracovaných hodin si troufám tvrdit, že máme téměř stejně jako všichni ostatní… kdyby nebyly letní prázdniny, neučil by už nikdo. já jsem za ten rok tak vycuclá, že až na začátku srpna se přestávám budit zpocená v 5 ráno a mít noční můry :mavam: no nic, chápu, co si většina lidí myslí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
8.2.20 19:15
@PupuP píše:
@Uslava : odpracovaných hodin si troufám tvrdit, že máme téměř stejně jako všichni ostatní… kdyby nebyly letní prázdniny, neučil by už nikdo. já jsem za ten rok tak vycuclá, že až na začátku srpna se přestávám budit zpocená v 5 ráno a mít noční můry :mavam: no nic, chápu, co si většina lidí myslí

Chápu. Učit tuhle generaci je asi hodně náročné. A nevíš z čeho mít větší obavy. Jestli z těch dětí a nebo jejich rodičů. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
148474
8.2.20 19:17
@samantafox píše:
Jsem učitelka a peníze, které ti nabízí jsou realita našeho školství. Přála bych si, aby si tuto diskuzi povinně vždy přečetli ti, co nám tvrdí, že bereme těžké love a jen si válíme šunky. Když už i na místo prodavačky se nabízí vyšší čistý příjem, tak je to dost zajímavý kontrast. Ale samozřejmě se zde najdou takoví, co zase budou argumentovat, že i prodavačka se nadře, takže je vlastně ok, aby měla stejný plat jako učitel.
Přeju ti pevné nervy a doporučuju hledat dál. Z tohoto platu v Praze… těžko.

Prodavačka ( kuchařka, servírka, pekařka, zdravotní sestra, ženská od pásu ve fabrice atd)chce taky slušně žít. Taky nedosáhne na hypotéku třeba.
Anonym dávat nebudu i když si to teď vyžeru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.20 19:41
@Anonymní píše:
To píšu jen pro představu těch, co si myslí, jak jsou na tom učitelé strašně dobře 8)

Prosím anonym z důvodu konkrétních částek.
Já (dejme tomu Anna) jsem brala 48tis. hrubého = 35tis. čistého - odborná práce, v práci min. 9h denně, 20 dnů dovolené, za 60,–Kč stravenka, za kterou se dalo v jídelně najíst, náklady na dojíždění do práce v průměru 2tis. měsíčně.
Má příbuzná (dejme tomu Barbora) brala jako učitelka 33tis. hrubého = 25tis. čistého - nepřímou pedagogickou činnost mohla dělat doma, dovolená spolu s volnem o vedlejších prázdninách (kdy nemusela být ve škole ani na školení apod.) cca 50 dnů, za 25,–Kč jídlo, náklady na dojíždění do práce 0,–Kč měsíčně (má školu 5min. pěšky).
Barbora toho času využívala, o letních prázdninách 30 pracovních dnů pracovala (výdělek cca 30tis.), během roku 10h týdně doučovala (výdělek cca 60tis.), rozdíl v tom, za kolik se dalo jíst teplé jídlo dejme tomu 200 dnů v roce 7tis., rozdíl v nákladech na dojíždění do práce 22tis. ročně (beru, že 1 měsíc Anna do práce nejezdila - dovolená).
Když se rozpočte Barbořin přivýdělek a úspora na jídle a dojíždění, je to 9900,–Kč měsíčně.
Anna a Barbora tedy měly při stejném počtu hodin v práci stejný čistý výdělek, přestože prvotní informace znamenala 15tis. hrubého rozdíl v jejich příjmu.
Vždycky je třeba se na to dívat v kontextu a srovnávat srovnatelné. Já si práce učitelů vážím a jsem pro zvýšení jejich mezd, ale jsem dost ráda, že mezi nimi jsou i lidé jako Barbora, která narovinu říkala „před dětmi té práci obětuju i čas navíc a přivydělám si, po dětech se smířím s nižším příjmem a budu si užívat benefity v podobě volna a vykrytých prázdnin“.
Znám 2 učitelky, které se rozhodly kvůli financím odejít ze školství a nastoupily do korporací a nestačily se divit. Do té doby vnímaly všechen čas tvořením nástěnek apod. jako obří přesčasovou práci, a v té korporaci najednou nebyla výjimka, že se protáhly schůzky do sedmi do večera nebo musely vstávat v 5h ráno na služebku. A to rozčarování jedné z nich, že čas strávaný na služebce samotnou cestou se nepočítá do pracovní doby (vím to, protože mě kontaktovala a nechtěla tomu věřit, že když má jednání 300km daleko a je pryč od 5h do 19h, tak nemá ani hodinu přesčasu). Jedna z nich v byznysu zůstala (ale zvykala si dlouho), druhá se vrátila do školství, protože ten rytmus práce a časovou náročnost nedala.
Učitelů si vážím a upřímně bych jejich práci s dnešními dětmi nedala, ale každá práce má svoje mouchy. A té pohodové práce s malou časovou náročností a zároveň slušným výdělkem není zase na přehazování vidlemi.

• Citovat
  • Upravit
1064
8.2.20 19:46

@Anna766 Ale všechny ženy, co jsi jmenovala nemusí mít vysokou školu :think: pořád ti učitelé musí 5 let studovat VŠ, tak by za to mělo být dobré ohodnocení. Prodavačce/ženě u pásu stačí učňák, zdravotní sestře maturita. Je potřeba to brát v úvahu ;)
Nehledě na zodpovědnost…i když zdravotní sestry a celkově zdravotnictví je též extrémně podfinancované. Školství a zdravotnictví by mělo být prioritou každého vyspělého státu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
8.2.20 19:52
@Anonymní píše:

Jo holčičko, to ses měla líp učit a měla bys ty prázdniny taky. Takhle ti nezbývá, než závidět a celý léto makat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat