K rodnému příjmení vyvdané?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5473
16.12.11 21:26

A není taky trochu ješitnost nechávat si rodné příjmení? Já myslím, že jo, takže si až tak nemáte co vyčítat. Mně osobně se to nijak zvlášť nelíbí, pochopila bych to v případě, když je žena nositelkou nějakého význačného, třeba historicky nebo kulturně zajímavého příjmení, jinak to považuju za zbytečnou komplikaci, prostě jednou je to nějak dané a není problém si zvyknout. Na druhou stranu respektuju svobodu názoru, takže pokud to tak opravdu chci mít, za stálého vysvětlování a obhajování si jdu za svým (zvlášť když nejde o život).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
16.12.11 21:28
bořková píše:
to bych musela mít ještě jedno příjmení po matce :lol: Má jiné, než já, naši nebyli svoji a já měla po taťkovi… ten 2 roky nežije a taky bych trochu ráda i kvůli tomu…

U nás bylo zajímavé, že jsem to měla úplně stejně (jen těch let bylo 13), ale i moje maminka byla úplně nakřivo při představě, že bychom každý měli jiné příjmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10709
16.12.11 21:32
Samamama píše:
A není taky trochu ješitnost nechávat si rodné příjmení? Já myslím, že jo, takže si až tak nemáte co vyčítat. Mně osobně se to nijak zvlášť nelíbí, pochopila bych to v případě, když je žena nositelkou nějakého význačného, třeba historicky nebo kulturně zajímavého příjmení, jinak to považuju za zbytečnou komplikaci, prostě jednou je to nějak dané a není problém si zvyknout. Na druhou stranu respektuju svobodu názoru, takže pokud to tak opravdu chci mít, za stálého vysvětlování a obhajování si jdu za svým (zvlášť když nejde o život).

je to prostě o názoru, no :nevim: Já zase nevidím důvod, proč slepě následovat nějakou tradici, která už vlastně zas tak tradicí není a proč se neřídít tím, co člověk cití… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
16.12.11 21:39
Raduš.ka44 píše:
To není o dotaznících. Můj táta třeba rok po mé svatbě těžce nese, že už nemám jeho příjmení. A u tvého chlapa to vidím podobně, nechápe, proč nechceš přijmout jeho příjmení na 100%. Pro spoustu chlapů je tohle dost důležitá věc.

Přesně tak moje sestra mněla za svobodna synovce a tedy příjmnění po ní pak se vdala a synovci změnila jméno, můj táta byl na infarkt. Já jsem mněla dceru za svobodna (vdávala jsem se když jí bylo 10m) a hned jak jsem začala čekat tak mi můj otec řekl "bude mít jméno po Romanovi? já bych to podruhé neunes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
16.12.11 21:53

Nech ho popřemýšlet o tom. Já pořád tvrdím, že když se chlap dozví něco, s čím nesouhlasí, tak mu v hlavě naskočí ERROR, zkolabuje systém a je potřeba počkat na restart :mrgreen: Časem by to měl vstřebat, jestli tě má rád ;)
Já jsem člověk praktický, příjmení jsem měla dlouhé, teď mám o něco kratší a i tak jsem naštvaná, když to musím vypisovat. Nejhorší je dovolená, kde člověk dostane v letadle lísteček na vyplnění pro vstup do země, další na letišti od delgáta do hotelu a musí to vyplnit za sebe i za děti a píše to x krát, takže v takových chvílích nechápu ty, které si tam dobrovolně ještě něco přidají :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10709
16.12.11 21:55
kadlina píše:
Nech ho popřemýšlet o tom. Já pořád tvrdím, že když se chlap dozví něco, s čím nesouhlasí, tak mu v hlavě naskočí ERROR, zkolabuje systém a je potřeba počkat na restart :mrgreen: Časem by to měl vstřebat, jestli tě má rád ;)
Já jsem člověk praktický, příjmení jsem měla dlouhé, teď mám o něco kratší a i tak jsem naštvaná, když to musím vypisovat. Nejhorší je dovolená, kde člověk dostane v letadle lísteček na vyplnění pro vstup do země, další na letišti od delgáta do hotelu a musí to vyplnit za sebe i za děti a píše to x krát, takže v takových chvílích nechápu ty, které si tam dobrovolně ještě něco přidají :mrgreen:
:lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
16.12.11 21:58

Pokud bychom občas slepě nenásledovali tradice, žili bychom asi v dost velkým chaosu. Ale jinak samozřejmě ať si to každý dělá, jak to cítí, to je naprosto v pořádku. Já jen napsala svůj názor na věc, nehledě na praktické hledisko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10709
16.12.11 22:06
Samamama píše:
Pokud bychom občas slepě nenásledovali tradice, žili bychom asi v dost velkým chaosu. Ale jinak samozřejmě ať si to každý dělá, jak to cítí, to je naprosto v pořádku. Já jen napsala svůj názor na věc, nehledě na praktické hledisko.

určitě! díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
16.12.11 23:08

bořková
chlapi často potřebují hodně času na zcela triviální věci :mrgreen:
Prostě si dej svoje i jeho po tolika letech by mne ani nehlo komplet se zbavit svého příjmení.
On to zkousne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35441
16.12.11 23:23

Ja se taky priklanim k bezne prejimanemu manzelovu prijmeni… prije mi to tak normalni a uprimne, nekdy si rikam, ze chlapi to s nami maji cim dal tim tezsi(zvladneme vsechno bez nich kolikrat lip nez by to dokazali oni, muz uz neni vyhradni zivitel rodiny, spousta chlapu ma pak pocit, ze o nicem nerozhoduje, ze nemaji doma zadnou cenu). Takhle jim muzeme dat najevo, ze aspon neco bude doma po jejich :mrgreen: Psat si dve prijmeni mi prijde neprakticke, zbytecne zdlouhave, zbytecne komplikovane…a taky v tom vidim trochu zenske jesitnosti…volila bych to jen v pripade, ze bych mela uz rozjetou karieru pod puvodnim prijmenim a zmena by mi situaci znacne zkomplikovala, nebo by me prijmeni bylo necim vyznamne(co ja vim, treba Rettigova, ale jako skutecny potomek)
Vzit si prijmeni zeny je zas porad hodne neobvykle a spousta kamaradu a kolegu by si takoveho chlapa prinejmensim dobirala( coz by se me na jeho miste asi taky nelibilo), takze to zvladne jen chlap, co to ma v hlave dobre srovnany a ma dostatecne sebevedomi… a takovych tedy moc neni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
17.12.11 08:28
:potlesk:
j.a.n.i1 píše:
Tak v tom případě bych mu nekompromisně řekla, že tedy budete mít oba příjmení po tobě a přejmenujete i dcerku… a nebude muset psát 2 příjmení. :mrgreen:
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

pokud je proti dvema prijmenim argumentovano takto, potom souhlasim s timto navrhovanym resenim.
jinak me ale teda dve primeni pripadaji opravdu ukrutne neprakticka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
17.12.11 08:29
kadlina píše:
Nech ho popřemýšlet o tom. Já pořád tvrdím, že když se chlap dozví něco, s čím nesouhlasí, tak mu v hlavě naskočí ERROR, zkolabuje systém a je potřeba počkat na restart :mrgreen: y, které si tam dobrovolně ještě něco přidají :mrgreen:

jo to je taky pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
17.12.11 08:58

Moje švagrová má taky dvě příjmení, píše se to s pomlčkou. Chtěla si ho nechat, protože rodné příjmení je poměrně neobvyklé, zatímco příjmení jejího manžela je tady něco jako Novák (žijeme v zahraničí). On s tím problém absolutně nemá, ale zas tady jsou ty ženy takové hodně emancipované, takže to je podle mě docela to nejmenší :D. No, být jí, tak se mi kolonky fakt vyplňovat nechtějí, má 3 křestní jména plus ty dvě příjmení (8+11 písmen) :D. Co mě taky vždycky překvapí, tak že když třeba něco organizují, tak se představují jako rodina Niittymaa-Virtanen Virtanen, což je podle mě blbost, společně jsou přece Virtanen (fiktivní jména), ne? :)

Jinak obecně na tom nevidím nic zvláštního, je to každého rozhodnutí a moc nechápu, že chlap šílí, jiná by to byla, kdyby sis prostě chtěla nechat jen svoje. Já jsem spíš pro tradiční model, až se budeme brát. Ale to i z praktických důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
17.12.11 09:16
Tak to budeš mít kraťounké :) Já mám 7 + 12 (vyvdané), své jsem si nenechala, páč jsem líná psát (bylo by to dalších 9)
Manžel to bral teda jako samozřejmé, že budu mít jeho příjmení. Jedni známí se vzali a oba si nechali svá jména a dítě je po mamimce.
Být tebou, tak si za tím stojím :palec:
bořková píše: …a kolonky nevím, kolik mají políček, ale zas tak dlouhá bych nebyla :) :) 5 písmen křestné, 8 svoje příjmení a 6 vyvdané… :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10709
17.12.11 20:29

Ahojda… dnes se zase zmínil a už to bylo trochu víc v klídku… asi vážně bude potřebovat jenom trochu víc času na strávení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová