Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A není taky trochu ješitnost nechávat si rodné příjmení? Já myslím, že jo, takže si až tak nemáte co vyčítat. Mně osobně se to nijak zvlášť nelíbí, pochopila bych to v případě, když je žena nositelkou nějakého význačného, třeba historicky nebo kulturně zajímavého příjmení, jinak to považuju za zbytečnou komplikaci, prostě jednou je to nějak dané a není problém si zvyknout. Na druhou stranu respektuju svobodu názoru, takže pokud to tak opravdu chci mít, za stálého vysvětlování a obhajování si jdu za svým (zvlášť když nejde o život).
bořková píše:
to bych musela mít ještě jedno příjmení po matceMá jiné, než já, naši nebyli svoji a já měla po taťkovi… ten 2 roky nežije a taky bych trochu ráda i kvůli tomu…
U nás bylo zajímavé, že jsem to měla úplně stejně (jen těch let bylo 13), ale i moje maminka byla úplně nakřivo při představě, že bychom každý měli jiné příjmení.
Samamama píše:
A není taky trochu ješitnost nechávat si rodné příjmení? Já myslím, že jo, takže si až tak nemáte co vyčítat. Mně osobně se to nijak zvlášť nelíbí, pochopila bych to v případě, když je žena nositelkou nějakého význačného, třeba historicky nebo kulturně zajímavého příjmení, jinak to považuju za zbytečnou komplikaci, prostě jednou je to nějak dané a není problém si zvyknout. Na druhou stranu respektuju svobodu názoru, takže pokud to tak opravdu chci mít, za stálého vysvětlování a obhajování si jdu za svým (zvlášť když nejde o život).
je to prostě o názoru, no
Já zase nevidím důvod, proč slepě následovat nějakou tradici, která už vlastně zas tak tradicí není a proč se neřídít tím, co člověk cití… ![]()
Raduš.ka44 píše:
To není o dotaznících. Můj táta třeba rok po mé svatbě těžce nese, že už nemám jeho příjmení. A u tvého chlapa to vidím podobně, nechápe, proč nechceš přijmout jeho příjmení na 100%. Pro spoustu chlapů je tohle dost důležitá věc.
Přesně tak moje sestra mněla za svobodna synovce a tedy příjmnění po ní pak se vdala a synovci změnila jméno, můj táta byl na infarkt. Já jsem mněla dceru za svobodna (vdávala jsem se když jí bylo 10m) a hned jak jsem začala čekat tak mi můj otec řekl "bude mít jméno po Romanovi? já bych to podruhé neunes.
Nech ho popřemýšlet o tom. Já pořád tvrdím, že když se chlap dozví něco, s čím nesouhlasí, tak mu v hlavě naskočí ERROR, zkolabuje systém a je potřeba počkat na restart
Časem by to měl vstřebat, jestli tě má rád ![]()
Já jsem člověk praktický, příjmení jsem měla dlouhé, teď mám o něco kratší a i tak jsem naštvaná, když to musím vypisovat. Nejhorší je dovolená, kde člověk dostane v letadle lísteček na vyplnění pro vstup do země, další na letišti od delgáta do hotelu a musí to vyplnit za sebe i za děti a píše to x krát, takže v takových chvílích nechápu ty, které si tam dobrovolně ještě něco přidají ![]()
kadlina píše:
Nech ho popřemýšlet o tom. Já pořád tvrdím, že když se chlap dozví něco, s čím nesouhlasí, tak mu v hlavě naskočí ERROR, zkolabuje systém a je potřeba počkat na restartČasem by to měl vstřebat, jestli tě má rád
Já jsem člověk praktický, příjmení jsem měla dlouhé, teď mám o něco kratší a i tak jsem naštvaná, když to musím vypisovat. Nejhorší je dovolená, kde člověk dostane v letadle lísteček na vyplnění pro vstup do země, další na letišti od delgáta do hotelu a musí to vyplnit za sebe i za děti a píše to x krát, takže v takových chvílích nechápu ty, které si tam dobrovolně ještě něco přidají
Pokud bychom občas slepě nenásledovali tradice, žili bychom asi v dost velkým chaosu. Ale jinak samozřejmě ať si to každý dělá, jak to cítí, to je naprosto v pořádku. Já jen napsala svůj názor na věc, nehledě na praktické hledisko.
Samamama píše:
Pokud bychom občas slepě nenásledovali tradice, žili bychom asi v dost velkým chaosu. Ale jinak samozřejmě ať si to každý dělá, jak to cítí, to je naprosto v pořádku. Já jen napsala svůj názor na věc, nehledě na praktické hledisko.
určitě! díky ![]()
bořková
chlapi často potřebují hodně času na zcela triviální věci ![]()
Prostě si dej svoje i jeho po tolika letech by mne ani nehlo komplet se zbavit svého příjmení.
On to zkousne.
Ja se taky priklanim k bezne prejimanemu manzelovu prijmeni… prije mi to tak normalni a uprimne, nekdy si rikam, ze chlapi to s nami maji cim dal tim tezsi(zvladneme vsechno bez nich kolikrat lip nez by to dokazali oni, muz uz neni vyhradni zivitel rodiny, spousta chlapu ma pak pocit, ze o nicem nerozhoduje, ze nemaji doma zadnou cenu). Takhle jim muzeme dat najevo, ze aspon neco bude doma po jejich
Psat si dve prijmeni mi prijde neprakticke, zbytecne zdlouhave, zbytecne komplikovane…a taky v tom vidim trochu zenske jesitnosti…volila bych to jen v pripade, ze bych mela uz rozjetou karieru pod puvodnim prijmenim a zmena by mi situaci znacne zkomplikovala, nebo by me prijmeni bylo necim vyznamne(co ja vim, treba Rettigova, ale jako skutecny potomek)
Vzit si prijmeni zeny je zas porad hodne neobvykle a spousta kamaradu a kolegu by si takoveho chlapa prinejmensim dobirala( coz by se me na jeho miste asi taky nelibilo), takze to zvladne jen chlap, co to ma v hlave dobre srovnany a ma dostatecne sebevedomi… a takovych tedy moc neni…
j.a.n.i1 píše:
Tak v tom případě bych mu nekompromisně řekla, že tedy budete mít oba příjmení po tobě a přejmenujete i dcerku… a nebude muset psát 2 příjmení.
pokud je proti dvema prijmenim argumentovano takto, potom souhlasim s timto navrhovanym resenim.
jinak me ale teda dve primeni pripadaji opravdu ukrutne neprakticka
kadlina píše:
Nech ho popřemýšlet o tom. Já pořád tvrdím, že když se chlap dozví něco, s čím nesouhlasí, tak mu v hlavě naskočí ERROR, zkolabuje systém a je potřeba počkat na restarty, které si tam dobrovolně ještě něco přidají
jo to je taky pravda
Moje švagrová má taky dvě příjmení, píše se to s pomlčkou. Chtěla si ho nechat, protože rodné příjmení je poměrně neobvyklé, zatímco příjmení jejího manžela je tady něco jako Novák (žijeme v zahraničí). On s tím problém absolutně nemá, ale zas tady jsou ty ženy takové hodně emancipované, takže to je podle mě docela to nejmenší
. No, být jí, tak se mi kolonky fakt vyplňovat nechtějí, má 3 křestní jména plus ty dvě příjmení (8+11 písmen)
. Co mě taky vždycky překvapí, tak že když třeba něco organizují, tak se představují jako rodina Niittymaa-Virtanen Virtanen, což je podle mě blbost, společně jsou přece Virtanen (fiktivní jména), ne? ![]()
Jinak obecně na tom nevidím nic zvláštního, je to každého rozhodnutí a moc nechápu, že chlap šílí, jiná by to byla, kdyby sis prostě chtěla nechat jen svoje. Já jsem spíš pro tradiční model, až se budeme brát. Ale to i z praktických důvodů.
bořková píše: …a kolonky nevím, kolik mají políček, ale zas tak dlouhá bych nebyla![]()
5 písmen křestné, 8 svoje příjmení a 6 vyvdané…
Ahojda… dnes se zase zmínil a už to bylo trochu víc v klídku… asi vážně bude potřebovat jenom trochu víc času na strávení ![]()