Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím… a mám něco na srdci ![]()
Plánujeme s přítelem po více jak 10ti letech svatbu, máme spolu už i dcerku…
už delší dobu, ještě před plánováním svatby, jsem pomýšlela na to, že bych si ráda k vyvdanému příjmení nechala i svoje za svobodna…
Cítím to tak, že prostě nevidím důvod, proč najednou kompletně měnit svoje jméno, vlastně mi to příjde i divné, ale ráda bych to vyvdané i z důvodu, že by bylo jakýmsi spojovacím článkem mezi námi všemi (malá je po otci-to mě ani nenapadlo jinak)
Prostě mi přijde trochu líto, že bych najednou já nebyla já… ![]()
Kámen úrazu ale je, že přítel nechce ani slyšet a pořád po mě chce vysvětlení… to, které mu dávám prý není vysvětlení ![]()
Popravdě ho to teda rozohnilo dost, až jsem se divila, nechápala a bylo mi líto, že on nechápe
A když jsem se ho ptala, jak by se cítil on, kdyby se měl najednou jmenovat jinak, tak se urazil a nemluví ![]()
A potom argumentoval, ať si uvědomím, že s tím bud žít /což si uvědomuju moc dobře, proto to tak chci/ a že jeho nebude bavit, až bude někde psát jméno manželky, vypisovat moje 2 příjmení…
Takže jsem to pochopila, že by ho obtěžovalo vyplnit dotazníky mýmy dvěma příjmeními a je mu jedno, jak já se po zbytek života budu cítit…
Docela smutné ![]()
Tak v tom případě bych mu nekompromisně řekla, že tedy budete mít oba příjmení po tobě a přejmenujete i dcerku… a nebude muset psát 2 příjmení. ![]()
To není o dotaznících. Můj táta třeba rok po mé svatbě těžce nese, že už nemám jeho příjmení. A u tvého chlapa to vidím podobně, nechápe, proč nechceš přijmout jeho příjmení na 100%. Pro spoustu chlapů je tohle dost důležitá věc.
Přesně tak, souhlasím s tebou ![]()
j.a.n.i1 píše:
Tak v tom případě bych mu nekompromisně řekla, že tedy budete mít oba příjmení po tobě a přejmenujete i dcerku… a nebude muset psát 2 příjmení.
bořková píše:
Popravdě ho to teda rozohnilo dost, až jsem se divila, nechápala a bylo mi líto, že on nechápeA když jsem se ho ptala, jak by se cítil on, kdyby se měl najednou jmenovat jinak, tak se urazil a nemluví
To je úplně normální. Pokud ještě přidáš k akademické debatě úvahu na téma, proč by si on nemohl vzít Tvoje příjmení, tak se dozvíš, že Tvoje je úplně blbé a trapné
.
Já mám šest let dvě příjmení, ale už jsem si za tu dobu na to nové celkem zvykla a skoro bych se bez toho rodného obešla. Ale v zásadě to nijak neobtěžuje.
Můj táta si tenkrát vzal příjmení mamči
my se s přítelem taky chystáme po osmi letech na svatbu, máme už i dcerku, která má příjmení po něm,ale já si nechám svoje a přiberu si i jeho…důvod je ten, že jsem poslední z rodiny s tímhle příjmením a chci si ho nechat i dál. Přítel s tím problém nemá ![]()
Len-til-kah píše:bořková píše:
Popravdě ho to teda rozohnilo dost, až jsem se divila, nechápala a bylo mi líto, že on nechápeA když jsem se ho ptala, jak by se cítil on, kdyby se měl najednou jmenovat jinak, tak se urazil a nemluví
To je úplně normální. Pokud ještě přidáš k akademické debatě úvahu na téma, proč by si on nemohl vzít Tvoje příjmení, tak se dozvíš, že Tvoje je úplně blbé a trapné
Já mám šest let dvě příjmení, ale už jsem si za tu dobu na to nové celkem zvykla a skoro bych se bez toho rodného obešla. Ale v zásadě to nijak neobtěžuje..
právě jsem se ho zeptala, jak by se cítil on, kdyby se mu změnilo příjmení a jestli by si teda vzal moje… a on se urazil, nejdřív nemluvil, potom naštvaně a uraženě, že teda jo, ale v zápětí, že když nechci jeho příjmení, tak mám napsat na matriku a zrušit svatbu
![]()
jako fakt bych nevěřila, že i ten můj je takový ješita!!! ![]()
Junkyska píše:
Můj táta si tenkrát vzal příjmení mamčimy se s přítelem taky chystáme po osmi letech na svatbu, máme už i dcerku, která má příjmení po něm,ale já si nechám svoje a přiberu si i jeho…důvod je ten, že jsem poslední z rodiny s tímhle příjmením a chci si ho nechat i dál. Přítel s tím problém nemá
to jsi šťastná žena
mimo jiné, já mám taky moc fajn příjmení, které se moc nevyskytuje- /např. v našem kraji jsem pouze já a sestra/
Proč ten můj v tom vidí takový problém???
![]()
bořková píše:
jako fakt bych nevěřila, že i ten můj je takový ješita!!!
Nadarmo se rozčiluješ. Ješitnost je přirozená mužská vlastnost. My jsme spolu byli dlouho, než jsme se vzali, a vždy jsem říkala, že si nechám příjmení svoje (můj tatínek už nežije a já s bratrem jsme jediní v republice, kteří to příjmení mají, prostě jsem si ho chtěla nechat). Novomanžel vypadal, že se zhroutí. Nevěřil, že mi to vydrží. Tak jsem řekla, že ustoupím, a budu mít dvě, čili nakonec byl ještě rád.
muzska jesitnost a zenska zvedavost, dve nejhorsi vlastnosti
ja na tohle tema jednou vedla debatu s manzelem, kdyz byl jeste jenom kamarad
a taky nechapal, pry je to prece normalni, ze si zenska bere prijmeni pro chlapovi a basta
ja jsem si to teda v prubehu casu rozmyslela a prijmeni mam normalne po nem a zvykla jsem si hodne rychle, az jsem byla sama prekvapena ![]()
Já myslím, že ho to uráží jenom proto, že se to takhle dělá a tím, že jeho příjmení nechceš používat, jako bys odmítala jeho
Kolik času máte do svatby? Myslím, že si na to časem zvykne, když si opravdu budeš stát za tím, že chceš obě jména. Zkus mu vysvětlit, že neodmítáš to jeho, ale ani nechceš úplně odmítnout to svoje. Přece představovat se (nemyslím na úřadech) můžeš tím společným..
Já taky řeším věc s příjmením, tak se omlouvám za OT, ale třeba mi někdo poradí.. Jsem rozvedená, budu se znovu vdávat a chci obě příjmení. Abych měla příjmení obou dětí, které se každé bude jmenovat jinak. Ale nevím, které příjmení se uvádí jako první, které druhé. Dělá se ještě pomlčka??
Taky jsem si nechala svoje příjmení a přibrala manželovo. Manžel sice malinko protestoval proč, ale nakonec vpohodě. Prostě jsem chtěla mít i příjmení po mých rodičích.
Ale doktorka mi řekla, že to znamená, že se člověk nedovede odpoutat od rodičů, tak si to přeber.
Jen teda se nevejdu nikde do kolonek. Mé jméno má 8 písmen, rodné příjmení 9 písmen a vyvdané též 9 ![]()
Používám obě dvě příjmení a neměnila bych.
PetiteFillette píše:
Já myslím, že ho to uráží jenom proto, že se to takhle dělá a tím, že jeho příjmení nechceš používat, jako bys odmítala jehoKolik času máte do svatby? Myslím, že si na to časem zvykne, když si opravdu budeš stát za tím, že chceš obě jména. Zkus mu vysvětlit, že neodmítáš to jeho, ale ani nechceš úplně odmítnout to svoje. Přece představovat se (nemyslím na úřadech) můžeš tím společným..
Já taky řeším věc s příjmením, tak se omlouvám za OT, ale třeba mi někdo poradí.. Jsem rozvedená, budu se znovu vdávat a chci obě příjmení. Abych měla příjmení obou dětí, které se každé bude jmenovat jinak. Ale nevím, které příjmení se uvádí jako první, které druhé. Dělá se ještě pomlčka??
Já mám příjmení bez pomlčky a první příjmení je to nové a druhé staré, takže asi první tvoje bude to nové které budeš mít a druhé které už máš a a třeba i třetí za svobodna ![]()
no, tak odpoutání od rodičů to myslím není… to bych musela mít ještě jedno příjmení po matce
Má jiné, než já, naši nebyli svoji a já měla po taťkovi… ten 2 roky nežije a taky bych trochu ráda i kvůli tomu…
Do svatby máme 6 měsíců, ale trochu mě děsí, že já o tomhle opravdu mluvila už dávno a on dneska jako by to slyšel poprvé ![]()
Prý, že si vymýšlím hovadiny a chci být zajímavá
No, opravdu mě to mrzelo…
Samozřejmě, že všude bych se představovala příjmením vyvdaným-stejným s dětmi… stejně mi tak už teď leckde říkají, třeba u pediatra nebo kdekoli, co je přes naší dcerku… a mě to za mák nevadí, ale oficiálně bych chtěla obě, no ![]()
Připadám si teď úplně mimo, protože bych bývala nikdy neřekla, že by z toho mohl být nějaký problém ![]()
…a kolonky nevím, kolik mají políček, ale zas tak dlouhá bych nebyla
5 písmen křestné, 8 svoje příjmení a 6 vyvdané… ![]()