Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý den,zkraje bychchtěla říct, že jsme si nikdy nemyslela, že tu založím, tady již tolikrát omílané téma, ale bohužel, dostala sjem se do bodu, kdy to mám stejně, jako mnoho uživatelek tady..
S manželem jsme měli hezký vztah, občas nějaký mráček, ale nic hrozného, čekali jsme dítě a tšili se na něj, plánovali jsme vše, není to ten vztah, že si pořídíme neplánovaně dítě, nemáme představy apod..bavili jsme se o tom, jak chceme dítě vychovávat a byli za jedno. nechtěli jsme dítě v raném věku zahltit elektronikou, shodli jsme se, že nechceme, aby jedlo přemíru sladkého, že naše neshody budeme řešit, aby to dítě neslyšelo, že před dítetem budeme za jednoho a tak..
jenže po narození dcery je vše jinak, uplně námto obrátilo život naruby, manžel se změnil, je nerudný a vzteklý..
Věčné hádky o výchovy dcery, když hlídá manžel, dává ji ve 2 letech mobil, aby měl klid, pustí ji pohádku a usedne k pc, mrzí mě to, dcera mobil věčně vyžaduje, vadí mi to u takto malého dítěte. když s ní jde občas ven nebo nakoupit, když ho zlobí, jelikož nevydrží dlouho ve frontě, koupí ji lízatko, doma ji taky dává sladkosti, i před večeří, jen proto, že kdfyž nedá, přijde scéna, říkám, nic ji nedávej, bud mít jidlo, on ji dá, na otázku proč, že nebude poslouchat řev, když má to volno..
jednou ji nechá po sobě čmárat propiskou, říkám proč to dělá, že mu to neva, je to srabda, m že jde za chvíli do sprchy, podruhé se na ni rozeřve at to nedlá, ona nechápe, když předtím mohla, jindy ho budí ráno, když má fajn náladu, v poho, atji nechám, že mu to nevadí, jiný den řve at si jdi odvedu, že se chce vyspat, dítě prostě nemá rozum z těch situací kdy jo a kdy ne..a je toho x..
jdu věšet prádlo, říkám, mala si krslí pastelkama, at nezačne na zed, někdy to zkouší, přijdu, on u pc, zády k ní a mala kreslí na ze, říkám, to ji nemůžeš ohlídat a on se na ni rozeřve a jde ji dát na zadek, říkám mu, ale že tohle měl ohlídat, že ta jeho reakce je nepřiměřená, nechá ji to vlastně dělat a pak řve a plácne ji. pak se pohádáme my..učím malu, že se jí jen u stolu, říkám, aby viděla, taky že my taky, manžel občas rád jí na gauči, jenže dcera to vidí a chce taky, on ji ale nechá, říkám, tak to nedelej, pak ji to zas musim odnaučovat, ji se u stolu, ale prosimte, nech nás, je jeho odpoved, dá ji jogurt a lžičku a odejde, dcera torozpatlá na gauči, ne schválně, upadlo ji ze lžičky a ručkou patlala, přijde a začne křišet, že tohle se nedělá, mám ho dost, to dítě je pak zmatený a když mu neco vytknu, nevidí problém, ale když jdeme ven a dcera si začne sunadvat boty, protože on ji to xkrát dovolil i mimo hřiště, tak špatná jsme já, vychovávám rozmazlence )když hysterčí, že chce boty dolů a já nedovolim, v Praze ve měste fakt ne, když v obchodě dcera řve, že chce lízatko, co ji vždy koupí, aby byl klid a já nedovolim, řekne, tak si to tu s ní řvoucí vystůj a odejde a nechá mě tam..
vůbec nechápu, že se tak změnil, přijde mi, že ho vše obtěžuje, mívá řeči typu, že on chodí vydělávat peníze a chce mít doma klid, na otázku proč ji vše dovolí, zdůrazní to, že on vydělává na nás..jak kdybych já nic nedělal, nejsme žádný fanatik, ale ve výchově chci být důsledná, dcera toho pak zneužívá, je zmatená, že jednouz neco může, jen když se to tatínkovci hodí, pak ne a já s ní mám peklo a když je s náma řekne, že je to moje výchova a odejde, nevím už co s ním, nikdy bych neřekla, že nás mít dítě tak převálcuje, pořád se hádáme, doma manžel nic neudělá, jen bordel, vi, že pracuje, nechci aby pral, žehlidl čio tak, ale přijde mi elementátní schopnost, po sobě ty veci uklidit, např. uklízím dopo, uklidim kuchyn, vtsne udělá si snídani, bordel jak v tanku, dojí, pomalu talíř neodnese a usedne k pc a bordele kliud se sám..
jak se to stalo, když se malá narodila, byl štastný, ted mi přijde, že ho štveme a že by byl nejraději sám, já myslela, jak jsme ve všem za jendo, teda budeme, jak budeme štastná rodina a místo toho denně hádky
už se hádáme i o to, že si neveme mikinu, šli jsme ven, připravuji veci, plenku, náhradní oblečení, svačinu..a vyrazíme, zatáhne se a je chladněji a on na mě kouká, jajko jak to, že nemá mikinu? říkám, jsme snad tvoje matka, tak snad jsi dospelý ne? někdy mám pocit, že me má za služku, nevim jak jsme se sem dostali, je mi z toho hrozně smutno a mám toho už dost a nevím co s tím, kdž si chci promluvit, řekne jen, o čem chceš furt mluvit, já problém nevidim, si napiš na emiminu, kde jsou podobný zoufalky apod..takhle se mnou nikdy nemluvil..přijde mi, že je toho na něj moc, ale to je prostě normální s příchodem dítěte, co si myslel
posledně jsme muřekla, že se chová nevyzrále, že dítě mít neměl, když má se vším problém, šla jsem k doktorce, měl jít s malou ven na chvilku, přijdu domů on u pc a zas malá mobil v ruce, říkám, tak ji dej aspon kostky, když nechceš s ní ven a on, že to nebude uklízet, že to všude rozhází a to je furt neco, tak jsmemu řekla, že je na otce nevyzrálý, že jen sedí u pc a to je vše a on na mě, že kdo je tu nedospelý není on, ale já, že on je dospelý a jediný, kdo nosí love..
Přesně toho se bojím a proto snad ani dítě mít nebudu.
Pomůže vám poradna, znám páry, které řešili to samé a zvládli to.
Otevře mu to oči, protože tady není o čem.
@Flash píše:
U nás se chlap chodí bavit tak 2-3× do týdne. A já max jednou za měsíc. Ale zas mi rád pomůže, když má čas. Má spoustu zájmů a na pivko si taky zajde rád, takže mám pocit, že je věčně pryč. Ale taky umíme čas trávit i spolu. Mluvíme spolu, někdy si „zanadáváme“ jak je to s dětma těžké, proberem to, zasmějeme se a jsme rádi, že je máme. Ale jako u nás je to taky tak, že můj život v podstatě přestal existovat, jeho se trochu změnil a víc na nervy je z toho občas on. Taky mě to štve, ale řekla bych, že je to všude podobné. Ještě jsem neslyšela ženskou, která by říkala jak se často chodí bavit a její doma hlídá děcko. Viděla bych problém spíš v tom, že spolu netrávíte smysluplně čas. Z toho pak to štěkání jeden na druhého plyne. Vždycky jsou na vztah dva. Takže celá vina nebude jen na něm. Za rok můžeš jít do práce a bude líp.
no aby bylo líp, nevim, aby nedopadli tak, že zakladatelka si k práci vdoma a starosti o díte přibere ještě full job někde, tohle prostě dle mého bude eskalovat, tyhle typci si vždy něco najdou, slyšela jsme už řeči, že on dělá víc, má stresujíci nebo náročnější práci, jako žena je k tomu vedena zvládat dítě i práci, domácnost, on se musí zapojit už ted, a to rychle, protože pak to nedá absolutně
@astoret Zapojit se musí, to souhlasím. Jen mi přijde, jakoby to dělal naschvál. Což ho vůbec neomlouvá. Jinak by to musel být úplný blb. Tak by stálo za to zjistit, proč se tak chová. Evidentně mu doma něco vadí. A že by to bylo vyloženě to dítě se mi nechce věřit. Jak jsem psala, vždycky jsou na to dva. A jeho pohled na věc by byl třeba úplně jiný.
@vulpes píše:
@Bídžej tak „udělat haló“, na tom není nic chytrého ani odvážného. Udělat může. A on stejně tak se může z minuty na minutu sbalit a odejí a posílat 3tis alimenty. Takových hrdinných matek je tu v diskuzích docela dost (jak vyjít s rodičovským příspěvkem, kam jít bydlet, jak to udělat s prací, když mi dítě nevezmou do školky a jsem na něj sama…).
Asi je lepší to řešit jako dospělí.
Rozumím, určitě je lepší to řešit, jako dospělí. Každopádně podle toho, co zakladatelka píše, se už tatínek chová jako druhé dítě v pubertě, proto si myslím, že „dospělou promluvu“ nevezme. „Haló“ ho může přimět si říct „pozor, tenhle vzorec neznám, něco se děje, budu vnímat“. Nemyslím tím, aby ho seřvala, ale byla bych tvrdá a nekompromisní. Mám doma zlatého chlapa, ale taky se po porodu chvíli stavěl na zadní (oproti zakladatelce ale úplně prd
), normálně vše řešíme v klidu, ale tehdy začal třeba obracet oči v sloup, „pyskovat“, když jsem něco chtěla atd
tak jsem si s ním sedla a velmi rázně mu sdělila, že tohle nejde, že je taky rodič, ne dítě, tak ať se tak chová. Přesně jsem popsala, co mi vadí, jak si to představuju a on se zastyděl a od té doby milionový.. tak snad to pomůže i zakladatelce
pravdou je, že u nás nebyla situace nikdy tak kritická, ale kdyby byla, tak risknu i jeho odchod - ten psychický nápor je pro mě neakceptovatelný ![]()
@Sany80s píše:
Největší problém vidím v tom, že ty jeho výroky jsou už tedy hodně neuctivé a to je ve vztahu problém. Spousta věcí se dá řešit, ale takové výroky jakou zoufalky a znevažování a ponižování jsou prostě problém a často člověk přestane toho druhého mít rád natolik, že už to pak nechce ani řešit a se vztahem je pak konec.
Tohle téma by si měli přečíst všichni, kdo někdy vyčítají, že si někdo pořídil dítě moc brzo, toho druhého nepoznal a že se vlastně takhle choval vždy a není možné, aby se po dítěti tak změnil.
Možné to je, ale moc ti neporadím, jak to řešit. Protože to nevím.
Já si vybrala manžela i podle toho, že ho děti zajímaly a často zabavoval sám od sebe na oslavách i rodinné děti.
A stejně ho to semlelo. Výrok o mojí práci a jeho odpočinku jsem taky slyšela.
No, slyšela to i tchyně. Tenkrát jsme u nich bydleli, byli jsme mladí, děti neplánované.
Zavolala jejího manžela, dala svému dospělému synovi takovou facku, že se skoro neudržel na nohou a to je podstatně větší(asi to nečekal) a oba ho sjeli tak, že byl úplně v šoku.
Načež to ukončili tím, že jestli chce v tomto duchu pokračovat, tak pokud s ním nebudu za těchto podmínek chtít zůstat, tak u nich doma zůstanu já a on potáhne a už se k němu nebudou znát.
Zabralo to.
Malé děti jsou náročné, lze omluvit nějaké jednorázové věci, když to člověk řekne dřív, než si rozmyslí co a jak, ale dlouhodobé selhávání donekonečna omlouvat nelze.
Ale fakt ti neporadím, co s tím, většina kamarádek se dopracovala až k rozvodu a světe div se, někteří pak začali fungovat jako otcové dobře.
Moc to nechápu, ve vztahu to neměli zapotřebí, ale když nemají ženskou za zadkem, tak najednou ten čas dítěti věnují. vůbec nechápu, proč jim stálo za to, neudělat to už předtím a ušetřit si tak sebe i dítě života v rozvedené rodině.
Tý jo,tak to jsou tchánovci.
![]()
Zeptejte se ho, zda si to nechce vyměnit, že mile ráda půjdete do práce a on bude na mateřské. Co on na to…