Kamarádka sedmilhářka

Anonymní
6.2.22 10:08

Kamarádka sedmilharka

Ahoj, něco na odlehčení? :) Raději anonymně.
Měla jsem nebo mám, ale omezila jsem kontakt, kamarádku, která si vymyslela příběhy a bajky. Nejdřív jsem ji všechno věřila. Ze má netradicni práci, dokázala to a ono, v rodině se jí vyskytly různé historky. Zezacatku to nebylo až tak podezřelé, protože se nejednalo např. o výlet na měsíc apod. Jenže ty věci začaly mít trhliny. Například popisování porodu jedné prbuzne neodpovídalo realitě. V maličkosti, ale člověk, který má zkušenost, si toho všimne. Podotknu, že kamarádka je bezdětná. Podobné i v jiných oblastech. Nikdy jsem ji neviděla s chlapem, ale líčení báječných dovolených po boku úspěšného muže bylo na běžném pořádku. Zapomínala pak už, do jakých bachorek se zaplétá.
Stála jsem pak před dilematem, jestli s ní dál hrát tuhle hru, anebo na rovinu říct, že nevěřím. :jazyk: Také jsem si kladla otázku, proč to dělá. Měla docela chudý život, potřebovala si ho prikrslit? Trpí syndromem barona Prášila? Chvílemi mi ji bylo až líto. Ale zaplétat se s ni v jeji realitě bylo pro mě neúnosné.
Máte někdo podobnou zkusenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10185
6.2.22 10:17

Měla jsem takovou kamarádku v dětství. Bájné lhářství se tomu říká. Vymýšlela si neuvěřitelné životní peripetie a vykládala je tak přesvědčivě, že tomu snad sama věřila. Když jsem u něčeho vyjádřila pochybnost, dokázala se nejen urazit, ale doslova až do roztrhání těla bojovat za to, že si nic nevymýšlí a vše je naprostá pravda. Taky mě pak přestalo bavit se s ní kamarádit a dělat ji posluchače a tvářit se, jak jí všechno žeru. Oni tihle lidi za to snad ani nemůžou. Mají prostě bujnou fantazii a nedokážou rozlišit fikci a realitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33543
6.2.22 10:19

Tak ona sama tomu třeba opravdu věří, kdo ví :nevim: Možná má opravdu nudný život, tak si ho přibarvuje. Ale třeba taky ne, jak můžeš vědět, že si vše vymyslela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
6.2.22 10:22

Dělá to moje matka a mě to v dětství nejednou ranilo (máma má přeci vždycky pravdu a zjistit, že máma lže, mě dost poznamenalo, včetně posměšků okolí)

Proč to lidi dělaj, to netuším…ale já od takových prchám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
6.2.22 10:26

@axlpol je to duševní porucha, strašně špatně se s tím pracuje.
Od těchto lidí fakt dál. Kdyz je takový rodič, je to smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15217
6.2.22 10:32

Mela jsem takovou kolegyni. Neskutečné co všechno zažila, já jsem se tím občas bavila, dávala jsem ji další a další otázky, aby si musela vymyslet ještě víc :D Myslím, že to je nějaka duševní porucha, těm lidem asi jejich život připadá nudný, tak si vymysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
6.2.22 10:42

Mám podobnýho „kamaráda“, teď už spíš známýho. Já mu to taky dlouho žrala, přišel mi fakt zajímavej a fajn. No a pak jsem zjistila, že moc mluví - vyprávěl mi jak má v plánu dovolenou do Japonska, pojede pracovat na Island, staví barák a tak. No po nějaký době samozřejmě nic z toho neklaplo :mrgreen: ale byl fakt přesvědčivej, říkal mi i jak koupili levný letenky a že to plánovali strašně dlouho. To že lže jako když tiskne jsem zjistila celkem nedávno, kdy jsme se po dlouhý době viděli a začal mě „ohromovat“ tím, jak koupil firmu a začal podnikat. Že si vzal velkej úvěr. No - předpokládám že člověku, který pravidelně každý měsíc má hodně hluboko do kapsy a vůbec se tím netají, žije s máti v krcálku, úvěr asi nedají. A hrozně vykládal o tom, jak si založil živnost, jak je jednoduchý si založit ŽL, že stačí litr a můžeš dělat cokoli chceš.. ale nikde v žádný databázi není jeho jméno uvedeno :mrgreen: takže žádný ŽL nemá. Při konfrontaci bylo vidět, že kecá. Taky nechápu, co z těch bajek má, ale já předpokládám, že prostě chce uznání a dojem. Za mě jedna z top tří nejhorších vlastností. Totálně u mě klesnul, a měla jsem ho fakt ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.22 10:46

Mám takovou matku. Když jsem byl dítě, bylo to pro mě peklo, neboť matka velmi často lhala i v můj neprospěch, aby ze sebe udělala chudáka a přitáhla pozornost. Lže tak přesvědčivě, že tomu kromě pár lidí věří naprosto všichni. Ona světice, Marie Curie-Sklodowska a Matka Tereza v jednom stíhána osudem, zdravotními peripetiemi a nevděčným potomkem. Lže dál, i když jí člověk ze lži nevyvratitelně usvědčí. Zahnána do kouta začne pomocí lží útočit na toho, kdo jí ze lži usvědčil. NIKDY nepřizná, že by lhala. Dokáže si vylhat i takové „rouhačské“ věci - že je nemocná, že měla úraz, že v mládí potratila dvojčata. Její život je složený z drobných neškodných lží, kdy se asi jen dělá zajímavou a pak z poměrně závažných poškozujících lží, které dokáží rozvrátit celou rodinu a poštvat lidi proti sobě. Možná má histrionskou poruchu osobnosti nebo jen bájnou lhavost. Myslím si, že za to nemůže, ale měla mít špetku sebereflexe a měla se to pokusit léčit. Ale z vlastní zkušenosti radím, se takovému člověku vyhnout. Kamarádka není příbuzný. Možná bych jí řekla, že vím, že mi nejednou lhala a že to může být nějaká porucha, jestli si třeba o tom nechce promluvit. Nicméně i tak bych jí brala s velkou rezervou a byla na pozoru. Může se stát, že tě začne pomlouvat a vymýšlet si o tobě nepěkné věci.

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
6.2.22 10:46

Dělala jsem to jako děcko, teď už mám tak šílené historky z reality, že je raději ani neventiluji, protože by mi nikdo tu pravdu nevěřil :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
19388
6.2.22 10:56

@TO_IT pokud jdi z toho vyrostla, tak je to v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
6.2.22 11:16

Je to opravdu duševní onemocnění. Nemůže za to. Jednou jsem se s takovou slečnou taky setkala. U ní mi to tak dlouho netrvalo na to přijít, „naprášila se“ celkem brzy. Byla se mnou jen pár dní v nemocnici na chíře, ale stihla toho vyprávět opravdu hooodně. :) Trošku bych bývala ocenila, kdyby to personál nějak nenápadně naznačil nově příchozím, ale to oni asi nemůžou no… Pak se s jinou slečnou setkal ještě někdo z rodiny. Ta se „ukládala“ na smrtelnou postel, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
6.2.22 11:17

Znám dvě, které lžou jako, když tiskne. Naštěstí už s nimi nejsem v kontaktu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.22 11:29

Mám tuto zkušenost se svým bývalým. U něho bylo důvodem nízké sebevědomí. Chtěl na druhé zapůsobit, ale nevěděl jak, tak si vymýšlel. Kolikrát si pak i vsugeroval, že se daná situace stala tak, jak si ji vykreslil a hádal se semnou, když jsem ho uváděla do reality.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.2.22 11:33

Měla jsem takovou spoluzacku, byla hrozně fajn, rozumnely jsme si, ale občas mi ty její příhody nedávaly smysl. Zavirala jsem před tim oči, protože jsem s ní ráda travila čas ( kina, sport, povídání o filmech, knížkách apod.) ale potom uz to byly opravdu fantasmagorie. Jedna z top historek byla, ze měla přítele o 6 let staršího, tlacila jsem na ni, ze uděláme dvojité rande az to došlo do bodu, ze prisla celá ubrecena, ze u něj byla pres noc a když se ráno probudila, tak měl všechny věci pryc. Na stole nasla dopis na rozloucenou, kde se omlouval, ze jde dělat gynekologa do Španělska. Po měsíci přišla s tím, ze čeká dvojčata a dostala od gynekologa prášky na potraceni ( tehdy jsem hledala a nic takového se u nás nepouzivalo) Bylo toho strašně moc, zbytečné lži, vymysly, kolikrát jsem mluvila s její mamkou a nenápadně došla rec na určite situace a mamka o ničem nevěděla. Přitom to byla inteligentní hodna holka, neměla zapotřebí tohle delat. Postupně jsem s ni omezovala kontakt, ted uz o ni 12 let nic nevím a ani ostatní nase společně známé o ni nic neví.

• Citovat
  • Upravit
Uslava
6.2.22 11:41

To chce se chytnout se jedné lži a dotáhnout otázkami až do konce. Prostě do všech detailů tak, že si v tom ten lhář namočí čumák a bude vědět, že tady si už neskrtne.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová