Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah píše:
já teda nechci podceňovat dnešní dvouleté děti, ale obávám se, že pokud se plesknutím přes zadek snažíš dvouletému dítku vysvětlit, že se neplácá, tak to asi nepochopíChtít po dítěti aby pochopilo, že se druhý nebije tím, že mu maminka názorně ukáže, jak někoho bít, to není úplně logické a mine se to účinkem…
Řeknu ti to z pozice mámy, která má sice energické (nesnáším slovo hyperaktivní, protože to je diagnóza) dítě, ale naučené tak, že se ostatním prostě neubližuje. Kamarádka má bohužel dvě stejně staré děti a oba dva malé,, tyrany". Starší děti bil, mladší je v afektu prostě kouše. Normálně se scházíme, protože já chápu, že je to mezi dětmi normální, některé děti tímhle způsobem reagují, protože si to ještě neumí vysvětlit a říct. A ona se na oplátku snaží těm situacím předcházet. Ale absolutně respektuji její výchovu. To, že sem tam přes ten zadek plácnu neznamená, že to musí dělat taky. Jsou to děti, proboha. Chránit své dítě je v pořádku, ale jen v určitých mezích
Příspěvek upraven 02.03.21 v 13:50
@Melodie91 píše:
Dobre, ale ve 21 mesicich? Kdyz moje dcera bere nekomu hracky, tak se snazim odlakat pozornost, nabidnout neco jineho..kdyz nepomaha, tak durazne odtahnu i za cenu vztekani..to same, kdyz vidim, ze by jine dite strcila/placla apod..tak proste odvedu pryc a reknu ji proc..jako davat diteti na zadek za prirozeny instinkt…a na druhou stranu ji nenutim pujcovat sve hracky a kdyz ji to nekdo chce vzit, tak ji branim a jine mamince se omluvim, ze ted proste svuj kyblik pujcovat nechce…dite musi pochopit, ze nesmi nekoho bit, ale to nepochopi bitim..a jeste z toho nema rozum..kolikrat 5ti lety si berou hracky, natoz dvou lety
Tak záleží na situaci, jako nemyslete si, ony jsou dětičky hodně chytré, ale jen na to, co chtějí. Mně to ale uz přijde, že v dnešní době by měl bejt za dání na zadek snad kriminál
jako fakt mi to hlava nebere ![]()
@Keyllah píše:
já teda nechci podceňovat dnešní dvouleté děti, ale obávám se, že pokud se plesknutím přes zadek snažíš dvouletému dítku vysvětlit, že se neplácá, tak to asi nepochopíChtít po dítěti aby pochopilo, že se druhý nebije tím, že mu maminka názorně ukáže, jak někoho bít, to není úplně logické a mine se to účinkem…
Zajímavé je, že mě tímto způsobem naučil táta chodit na nočník. Když už jsem se několikrát vyčůrala vedle nočníku a jemu došla trpělivost, tak mi prostě dal přes zadek a na nočník jsem chodila hned
To mi ještě nebyly ani dva roky, tak nevím, asi jsem byla úplně jiný dítě, když na mě to zabíralo.
@Zoe1 píše:
Tak záleží na situaci, jako nemyslete si, ony jsou dětičky hodně chytré, ale jen na to, co chtějí. Mně to ale uz přijde, že v dnešní době by měl bejt za dání na zadek snad krimináljako fakt mi to hlava nebere
Ty to spíš špatně podáváš. Taky nejsem zastánce neustále domlouvací a promlouvací techniky ve výchově batolat a souhlas, že jedna výchovná na zadek je často lepší, než sto vysvětlení. Ale ne v případě, že se s ní řeší agrese dítěte, žejo. Čemu by mělo pomoct to, že kluk v zápalu hry bouchne zakladatelky dítě a jeho mamka mu jednu dá přes plenu? Co z toho to dítě pochopí?? ![]()
Kamarádka si je zvyká, abys jí v létě mohla hlídat?
To mě pobavilo.
Znám to, moje první dítě bylo taky extrémně hodné a občas od někoho schytalo, vrchol byl, když se jí (asi v podobném věku jak vaše děti) kamarádčina malá při objímání, kdy si hrála na to, jak ji má ráda, zakousla do tváře tak, že jí málem vyhryzla kus masa. Moje malá řvala jak šílená, tvář měla viditelně prokouslou a té holčičce matka udělala tytyty.
Přiznávám, že toto udělat mé dítě, tak hned dostane takovou výchovnou, že by si to příště nedovolilo.
Na její dceru evidentně tytyty nezabíralo, na některé děti prostě zabere jen princip akce - reakce.
Asi bych kamošce řekla, že toto ti vadí a dost důrazně.
Jak jsou tady úzkostné matky, co se hroutí z toho, že by dítě mělo dostat na zadek, já jsem byla vždycky běsná vzteky, že někdo má dítě, co fyzicky ubližuje druhým a matky si ho nedokáže zpacifikovat. Pokud má kamoška děcko, co fyzicky napadá ostatní, ať s ním nechodí do kolektivu.
Já mám teda 3 děti, dvě hodné a jedno bylo teda echt divoké a hyperaktivní, ale neubližovalo ani jedno z nich. Navíc já bych zakročila tak, že by si to příště určitě nedovolilo.
@Zoe1 píše:
Zajímavé je, že mě tímto způsobem naučil táta chodit na nočník. Když už jsem se několikrát vyčůrala vedle nočníku a jemu došla trpělivost, tak mi prostě dal přes zadek a na nočník jsem chodila hnedTo mi ještě nebyly ani dva roky, tak nevím, asi jsem byla úplně jiný dítě, když na mě to zabíralo.
No ty vole
Mlátit ani ne dvouleté dítě za to, že ještě nechápe nočník, no tak to byl tatínek fakt supermachr.
Ono by ses naučila chodit na nočník i bez mlácení, neboj se. Respekt se nezískává ranou.
@Zoe1 píše:
Zajímavé je, že mě tímto způsobem naučil táta chodit na nočník. Když už jsem se několikrát vyčůrala vedle nočníku a jemu došla trpělivost, tak mi prostě dal přes zadek a na nočník jsem chodila hnedTo mi ještě nebyly ani dva roky, tak nevím, asi jsem byla úplně jiný dítě, když na mě to zabíralo.
@Zoe1 píše:
Tak záleží na situaci, jako nemyslete si, ony jsou dětičky hodně chytré, ale jen na to, co chtějí. Mně to ale uz přijde, že v dnešní době by měl bejt za dání na zadek snad krimináljako fakt mi to hlava nebere
Ja si umim predstavit, ze to udelam v afektu..kdyz mi vlitne dite do silnici, bude prelejzat zabradli u balkonu, kdyby chtela jinymu diteti rozbit cihlou hlavu nebo proste neco, kde hrozi faaakt neco hrozneho..ne kdyz se s jinym ditetem taha o hracky..vsechny deti jsou stejny…kamoska ma o 2 roky starsi dite..kdyz jsme tam sly, tak si vzdycky chvili hraly, no nakonec stejne vzdycky odchazime s brekem..s kamoskou vzdycky jen pokrcime ramenama..no tak zas to kafe nevyslo v klidu
me by vubec nenapadlo po kamosce chtit, aby bila sve dite, protoze jde po te me…moje taky bere hracky mensim…ta starsi je ted v blbym veku, tak jsme se dohodly, ze styky omezime treba jen byti venku a min, nez aspon ta jeji starsi vyroste tak, aby vic chapala… podle me je dulezite, ze ten druhy rodic se taky snazi, vysvetluje, predchazi problemu… pochop, kdyby moje treba 6 ti lete dite bilo nejake jine, tak mu na zadek treba i dam..ale rok a pul stare? To fakt ne ![]()
@Zoe1 píše:
Nechť si každý vychovává své dítě tak, jak uzná za vhodné ![]()
Dle mého osobního názoru: tvůj tatínek je možná prima chlap, ale to co teď píšeš o nočníku, to je blbost na entou.
A co myslis, ze ho bude jednou cekat ve skolce a pak ve skole, druzine atd?
Tak se s kamaradkou nestykej.
Chod se synem mezi hodnejsi deti namatkove na hriste.
Co s tím dělat? Prvně si ho´d mokrej hadr na hlavu. Máte dva bezmozky, kteří se teprve učí nějak fungovat ve společnosti. Tvému dítěti nikdo neubližuje. Není to skleníková kytka, nějaký občasný žďuchanec a pobekání z leknutí přežije. Zato úzkotná matka je pro dítě opravdová pohroma.
Co myslíš, že bys docílila nějakým plácáním? Ničeho.
Si prostě děcka víc hlídejte. Aby ten její nepřiběhl nepozorován a nestrčil. O hračky je budete muset naučit aktivně dělit, půjčovat, jít příkladem.
Edit: Jinak chtít po kamarádky synovi, aby neběhal a občas do někoho nechtěně nevrazi lje asi jako chtít po tom zakladaltečině zázraku, aby nebrečel kvůli každé prkotně a bebíčku.
@Keyllah píše:jasně, to bylo určitě tím
![]()
Autorka si to určitě nepamatuje, to je historka vzniklá působením té selektivní rodičovské/prarodičovské paměti
Babička mi vyprávěla (při učení mého syna na nočník), jak ona prostě v jednom roce tátu posadila na nočník, odmítla dát jinou plenu a od té doby táta neměl pleny. Z vyprávění tátovy o jedenáct let starší sestry vyplývá, že táta pleny skutečně od té doby neměl - ovšem převlékali ho počůraného dvacetkrát denně a bobek nechával všude. To už babička „zapomněla“ ![]()
@SlečnaDahlia píše:
No ty voleMlátit ani ne dvouleté dítě za to, že ještě nechápe nočník, no tak to byl tatínek fakt supermachr.Ono by ses naučila chodit na nočník i bez mlácení, neboj se. Respekt se nezískává ranou.
To je co, jenže to nebylo mlácení, to byla jedna výchovná, ale chápu, že tady to asi nikomu nevysvětlím. A víš co, svého táty jsem si vždycky vážila a jako dítě zbožňovala. Protože i když jsem sem tam dostala na zadek, jak říkám na mě s bráchou to zabiralo, když jsme nechtěli poslechnout, proč to nefuguje na dnešní děti, to nevím, tak jsem taky za ten den dostala strašně moc lásky a objetí. A můj táta byl v mých očích ten nejlepší otec, milovala jsem ho a zároveň měla respekt, takže nevidím na jeho výchově vůbec nic špatného.
Jsou to batolata, kamarádky syn se chová běžně, v tomhle věku je potřeba děti hlídat a každá máma ví, čeho je její miláček schopný, takže by mu měla v nekalé cinosti včas zabránit.. Tvůj syn je teď momentálně hodný, což neznamená, že se nezmeni a za pár měsíců nebudeš řešit to samé a placanim se opravdu nic nevyřeší.. Chce to jen trpělivost a přečkat tohle období kdy maj děti víc schopnosti než rozumu.