Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
A ty si nimi žiješ, že víš, že nikdy nic nedostane jen tak? Vždyť je to sestříhaný film.
Rodiče daný film před vypuštěním určitě viděli a pokud na tom neshledali nic závadného na tom, aby to mohlo být vypuštěno v téhle podobě, tak to bude odpovídat realitě. Nevím co by měli z toho, aby o nich a jejich dítěti byl záměrně vypuštěn film, který by je vykresloval v jejich očích v negativním světle.
Příspěvek upraven 26.08.21 v 15:49
@lucenka píše:
@SlečnaDahlia a když dítě na konci školního roku vezmou do hračkářství/cukrárny… a řeknou, že je to za dobré výsledky ve škole, tak to je taky špatně?co je špatného na tom, že rodič dá dítěti odměnu za nějakou dlouhodobější snahu?
No tak to jsou stejný čuramedi, na úrovni těch z dokumetu. Normální rodič oslaví s děckama výzo, i kdyby mělo čtverky. A normální rodiče, tím myslím takové, kteří se zajímají celý rok a vědí, na co děcko má a nemá a řeší to v průběhu roku.
Příspěvek upraven 26.08.21 v 15:52
@Parninas píše:
Je v pořádku, že děti dostanou něco za odměnu. Co už v pořádku není je stav, kdy je odměna podmíněna dobrým výsledkem. Ono to teď vypadá docela nevinně protože je to dítě, ale tenhle způsob výchovy může mít docela špatně následky. Tenhle typ lidí pak v dospělosti nezvládají například jakýkoliv neúspěch a hroutí se z něho. Jasně, z neúspěchu není nikdo nadšený, ale tam pak fungují trochu jiné mechanismy chování a myšlení než u „normálních“ lidí. Stačí vyhledat pár příběhů lidí kteří si tím prošli nebo obecně psychologické rozbory.
Vždyť je naprosto běžné, že rodiče slibují dětem nový mobil/hračku a další za dobré vysvědčení. Ale tam to nikdo neřeší, všem to přijde normální. Ale když to někdo udělá u něčeho jiného, tak je to špatně? ![]()
@lucenka píše:
Vždyť je naprosto běžné, že rodiče slibují dětem nový mobil/hračku a další za dobré vysvědčení. Ale tam to nikdo neřeší, všem to přijde normální. Ale když to někdo udělá u něčeho jiného, tak je to špatně?
Mně to teda normální nepřijde…
@Pantalaimon píše:
No tak to jsou stejný čuramedi, na úrovni těch z dokumetu. Normální rodič oslaví s děckama výzo, i kdyby mělo čtverky. A normální rodiče, tím myslím takové, kteří se zajímají celý rok a vědí, na co děcko má a nemá a řeší to v průběhu roku.Příspěvek upraven 26.08.21 v 15:52
No a u mě čtyřky slaví možná tak rodiče slunickari, fakt nepovažuji za normální slavit vše.
@Parninas píše:
Rodiče daný film před vypuštěním určitě viděli a pokud na tom neshledali nic závadného na tom, aby to mohlo být vypuštěno v téhle podobě, tak to bude odpovídat realitě. Nevím co by měli z toho, aby o nich a jejich dítěti byl záměrně vypuštěn film, který by je vykresloval v jejich očích v negativním světle.Příspěvek upraven 26.08.21 v 15:49
Přečti si rozhovor s tatínkem, co sem někdo dával odkaz. Je to sestříhané, některé věci tam chybí. A je to logické, režisér Tim filmem sleduje svůj záměr. Takže pokud chce šokovat, tak vynechá běžné chování.
@lucenka píše:
Vždyť je naprosto běžné, že rodiče slibují dětem nový mobil/hračku a další za dobré vysvědčení. Ale tam to nikdo neřeší, všem to přijde normální. Ale když to někdo udělá u něčeho jiného, tak je to špatně?
Hele ty neumíš číst? Myslím, že jsem docela jasně napsala, že nejde o ten akt dávání daru, ale o tu podmíněnost.
Ale ano, nedat dítěti chtěnou věc, kterou by mělo slíbené za dobré výsledky za předpokladu, že by daných výsledků nedosáhlo, to opravdu považuju za zhovadilost. Jak tě tak znám, tak teď vytáhneš nějaký úplně absurdní příklad abys můj argument shodila, ale obecně si za tím stojím.
@Pantalaimon píše:
No tak to jsou stejný čuramedi, na úrovni těch z dokumetu. Normální rodič oslaví s děckama výzo, i kdyby mělo čtverky. A normální rodiče, tím myslím takové, kteří se zajímají celý rok a vědí, na co děcko má a nemá a řeší to v průběhu roku.Příspěvek upraven 26.08.21 v 15:52
Tak pro někoho jsou dobré výsledky třeba i ty čtyřky. Opravdu nevidím nic špatného na tom, když dítě dostane něco za odměnu.
@Cuddy píše:
No a u mě čtyřky slaví možná tak rodiče slunickari, fakt nepovažuji za normální slavit vše.
Já jsem věčný jedničkář, takže jsem si to nezažila. ![]()
Ale jsem opravdu šťastná, že mám normální rodiče, co mé sourozence nepodkopávali za špatné výsledky třeba ve škole. Třeba má sestra píše dost děsně, jazyky včetně češtiny byly vždy její nemesis. Rodiče ji mohli neuvěřitelně zjebat za každé vysvědčení a nebo v mírnější situaci nijak nepochválit. Ovšem to oni nedělali, ale chválili ji za ty dobré stránky, horší neřešili. Třeba je výborná kuchařka a tak byla chválená za to. Nějak nevidím význam v tom se nimrat v negativních schopnostech svého dítěte a spíš oceňuju když se vyzdvihuje to dobré.
@Parninas píše:
Hele ty neumíš číst? Myslím, že jsem docela jasně napsala, že nejde o ten akt dávání daru, ale o tu podmíněnost.Ale ano, nedat dítěti chtěnou věc, kterou by mělo slíbené za dobré výsledky za předpokladu, že by daných výsledků nedosáhlo, to opravdu považuju za zhovadilost. Jak tě tak znám, tak teď vytáhneš nějaký úplně absurdní příklad abys můj argument shodila, ale obecně si za tím stojím.
Takže dítě si přeje iPhone. Řeknu ok, že vyznamenání. Dítě na to kašle, přinese čtyřky. A u tebe je zhovadilost mu ten slíbený iPhone nedat? Rozumím tomu správně? Protože v té kamavede se neodmenuje výsledek, ale cesta, snaha. Děti dostávají odměny např. za určitý počet tréninku. Mají možnost svým přístupem tu odměnu získat rychleji. A ano, pokud nedělají nic, odměnu nezískaji. Pro mě docela logické.
@Parninas píše:
Já jsem věčný jedničkář, takže jsem si to nezažila.
Ale jsem opravdu šťastná, že mám normální rodiče, co mé sourozence nepodkopávali za špatné výsledky třeba ve škole. Třeba má sestra píše dost děsně, jazyky včetně češtiny byly vždy její nemesis. Rodiče ji mohli neuvěřitelně zjebat za každé vysvědčení a nebo v mírnější situaci nijak nepochválit. Ovšem to oni nedělali, ale chválili ji za ty dobré stránky, horší neřešili. Třeba je výborná kuchařka a tak byla chválená za to. Nějak nevidím význam v tom se nimrat v negativních schopnostech svého dítěte a spíš oceňuju když se vyzdvihuje to dobré.
No vždyť jo. Tak je super kuchařka, za to ji pochválí, ale nad čtyřkami krepcit nebudu, však každý nemusí být primář oddělení.
@Cuddy píše:
No tak to je extrém samozřejmě, ale i vzdělaným rodičům se rodí blbé děti, to je fakt. Já jsem všechno, jen ne sluníčkář, i když co to vlastně je?, to teda asi nejsem. Ty máš, pokud vím, hodně chytré děti, tak tuhle možnost asi vůbec neřešíš, co by jsi dělala, kdyby kluk byl blbej a nosil trojky?
@Cuddy píše:
Takže dítě si přeje iPhone. Řeknu ok, že vyznamenání. Dítě na to kašle, přinese čtyřky. A u tebe je zhovadilost mu ten slíbený iPhone nedat? Rozumím tomu správně? Protože v té kamavede se neodmenuje výsledek, ale cesta, snaha. Děti dostávají odměny např. za určitý počet tréninku. Mají možnost svým přístupem tu odměnu získat rychleji. A ano, pokud nedělají nic, odměnu nezískaji. Pro mě docela logické.
Já bych v prvé řadě neslibovala vytoužený předmět za něco, kde toho dítě třeba není schopné dosáhnout. Nějak se mi nechce věřit tomu, že dítě které na to má a opravdu po té věci touží by se na to vykašlalo a doufalo, že to dostane i tak.
Mě přijde logické dávat odměnu za projevenou snahu. Protože pak nevzniká v hlavě spojení mezi odměna=výhra/úspěch ale odměna=snaha. Což mi připadne jako mnohem zdravější mindset.
Mě to přijde hrozný. Dítě má být dítětem a ne řízenou mašinou.
Je v pořádku, že děti dostanou něco za odměnu. Co už v pořádku není je stav, kdy je odměna podmíněna dobrým výsledkem. Ono to teď vypadá docela nevinně protože je to dítě, ale tenhle způsob výchovy může mít docela špatně následky. Tenhle typ lidí pak v dospělosti nezvládají například jakýkoliv neúspěch a hroutí se z něho. Jasně, z neúspěchu není nikdo nadšený, ale tam pak fungují trochu jiné mechanismy chování a myšlení než u „normálních“ lidí. Stačí vyhledat pár příběhů lidí kteří si tím prošli nebo obecně psychologické rozbory.