Kde je hranice fyzickych trestu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
749
6.7.21 20:53
@warita píše:
jak muzes ty byt tak bezcitna? Proste kazdy je jiny. Mne na rodine zalezi, tobe asi ne.

Je hezký, že ti na rodině záleží, ale uvědomujes si, co za hrůzy ti dělali? Já úplně nejsem odpůrce plácnutí, pokud někomu ujede v nervech třikrát za dětství ruka. Dobrý příklad je to s tím odrážedlem, to by nám za to taky jedna přiměřená přilítla. Ale určitě není správně bít něčím a už vůbec ne takový teror co popisujes ty. To vážně nemáš strach, že se to v nich zase probudí? To prostě není normální a není to omluvitelný a pokud se takto chovali, je to v nich stále. To normální člověk prostě nedokáže. To je hrozný. Jenom ta představa, že někdo takový je o samotě s malým bezbranným dítětem je děsivá. Ješte neřeknu návštěva v tvé přítomnosti, když už to bereš tak, že ať bylo co bylo, jsou to prarodiče, ale určitě né o samotě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
6.7.21 20:57
@bertoldina píše:
Dát mu prostor se uklidnit ano, nedat pozornost afektu ano, ale netrestat ho za emoci, proboha.

Jo dalsi demagogie dneska. Tak ja si myslim, ze vyjadrovani emoci je pekne, ale ma sve limity. A to i u deti. Myslim, ze starsi dite uz ma pochopit, ze na pulhodinove hystericke vriskani neni nikdo zvedavy. Ctu hezky web jedne psycholozky, ktera o tom pekne napsala. Muzu pohledat. Prave u starsich vyuziva sezeni osamote jako dobrou metodu, jak u starsich deti trochu ovlivnit projevy emoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
6.7.21 21:01

@warita
Mne to spis prijde jako zakazovani vyjadrovani emoci no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
6.7.21 21:05
@_.Emilyyy píše:
@warita
Mne to spis prijde jako zakazovani vyjadrovani emoci no..

Uz jsem to psala vyse, ale co je spatneho na tom ucit dite, JAK emoce vyjadrovat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
6.7.21 21:07
@Dobrej_tym píše:
Uz jsem to psala vyse, ale co je spatneho na tom ucit dite, JAK emoce vyjadrovat? :nevim:

Na tom neni spatneho nic..ale jakym stylem uci dite Warita to uz nepochopim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
6.7.21 21:08
@_.Emilyyy píše:
@warita
Mne to spis prijde jako zakazovani vyjadrovani emoci no..

Přesně tak, ono je ve finále jedno, jestli dítě nemůže projevit emoce, protože dostane nebo proto, že bude muset někde tupě sedět. Mnohem lepší je postupně dítě naučit, že lze hněv a nesouhlas vyjádřit v klidu. Takto je to jak pišeš akorát násilné potlačení emocí z důvodu strachu z trestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
6.7.21 21:12

@_.Emilyyy Tim, ze dite ma prostor a klid se uklidnit. Proste se zastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
6.7.21 21:34
@Dobrej_tym píše:

ano, ale na to stačí ho odkázat do vedleší místnosti, ne na trestnou lavici boha jeho, když to jinak neumím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.21 21:56

@Alisiae mě tám doma vyhrožovali, ale vařečkou jsem opravdu dostala jen jednou v životě…
u nás přítel vyhrožuje plastovou lžící na boty…ale vykonal to jen když syn třísknul schválně bezdůvodně menší sestru… pásek už je jiná liga…

• Citovat
  • Upravit
18249
6.7.21 21:59
@Dobrej_tym píše:
Jo dalsi demagogie dneska. Tak ja si myslim, ze vyjadrovani emoci je pekne, ale ma sve limity. A to i u deti. Myslim, ze starsi dite uz ma pochopit, ze na pulhodinove hystericke vriskani neni nikdo zvedavy. Ctu hezky web jedne psycholozky, ktera o tom pekne napsala. Muzu pohledat. Prave u starsich vyuziva sezeni osamote jako dobrou metodu, jak u starsich deti trochu ovlivnit projevy emoci.

A psala i o trestné lavici a penalizaci? Nikdo tu nepíše o tom, že se má dítě nechat vriskat bez hranic. Ale čtyřletý prcek pořád potřebuje v tomhle pomoc, ne trest. Účel světí prostředky vede klidně i k tomu remenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
6.7.21 22:02
@Dobrej_tym píše:

Opravdu mi neprijde vhodne trestat dite za to, ze se teprve uci vyjadrovat emoce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
6.7.21 22:19
@Yorkmut píše:
Kazdy dela chyby. Ale takovyhle tyrani oznacit jako chybu… Pro me je treba chyba i ta tvoje trestna lavice, ty to povazujes za spravny. Vsak je k rodicum davej, nikdo ti neprikazuje, ze nemas, nemuzes. Za sebe pisu, ze bych nedala. Ani dalsi a dalsi vysvetleni to nezmeni. Proste nechapu. Jak muzes mit duveru v lidi, kteri byli schopni tak ublizit.

Chápe se to těžko, já jsem vyrostla bez bití i jiných trestu přestože jsem ročník 77,s maminkou mám nadstandardní vztah. Taky mám ten pocit, že pokud by mě rodiče tyraly, nechtěla bych je v dospělosti vídat, realita je však asi jiná. Můj manžel měl výchovu jako warita, v 17letech odešel z domova, tátu neviděl 8let, postupně emoce vyprchaly vztahy se obnovily i když to není úplně vřelé. Já tchany znám jako milé laskavé, sice trochu nudné, ale jinak opravdu hodné lidi, nikdy bych neuhodla, čeho byl tchán schopen. Vnoučata je mají rádi, chovají se k nim hezky, snad ani hlas by na ně nezvysily. Taky si občas říkám, že za to je se k manželovi a jeho bratrovi chovali si žádná vnoučata nezaslouží, ale manžel to má v sobě davno uzavřené a já nechci stourat v minulosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
6.7.21 22:28
@Dobrej_tym píše:
A žádný takový, co se tu kasá, jak jí nikdy neujely nervy nevěřím. Leda by měla jedno naprosto flegmatické dítě, které na jedno slovo poslechne.

No tak tohle není pravda :) teda nervy občas ujedou každýmu rodiči, ale dítě neuhodí každý. Stejně jako to, že fyzické tresty používá u malých dětí naprosto každý. to je taková berlička pro to si tenhle styl výchovy omluvit, vždyť to dělá každý, tak je to v pořádku. A fyzický trest není obléct dítě proti jeho vůli, nebo ho odstrčit, odtáhnout od nebezpečné činnosti, fyzický trest je dítěti způsobit bolest, třeba už plácnutím.

Jsou rodiče co nikdy své dítě neuhodí a nemusí to vždycky znamenat, že mají děti poslušné, nebo naopak pak špatně vychované.

Zažila jsem jako au-pair anglickou rodinu se sedmi dětma, kde fyzické tresty byly úplné tabu, děti byly vcelku v pohodě (nejstarší v pubertě) a to nebyly české děti, které jsou častěji uťáplé a méně sebevědomé. Rodiče měli respekt a nějak to prostě uměli, ono když se chce, tak to většinou jde, neříkám teda že úplně vždy. Ale naprostý základ je chtít vychovat bez fyzických trestů. Mě tohle hodně ovlivnilo, takže moje děti zatím taky nikdy nedostaly, tak snad to vydrží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37906
6.7.21 22:39

Trest musí bolet, ale nesmí fyzicky ublížit, takže plochá vařečka - lopatka, pravítko, proutek anebo řemen jsou na trestání optimální! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
6.7.21 22:51

Strasi parkrat dostala na zadek, kdyz byla mensi, byly mezi nama boje( nechtela si cistit zuby, oblect se, ucesat atd). Zpetne toho lituji, k nicemu to nebylo. Ted kdyz zlobi, coz je fakt vyjimecne poslu ji do pokoje a pak si spolu o tom popovidame. Sama mi rika, ze je nekdy tezke se ovladnout. Vetsinou zlobi, kdyz se na neco tesi( vylet, babicka). Mladsi na zadek jeste nedostala, je hrozne citliva. Jenom se na ni skarede podivam a uz se stydi a zacne plakat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí