Kde koupit opravdu domácí uzené maso? (Praha a okolí)

Napsat příspěvek
22.3.17 13:20
@Big boss píše:
Jo a naložené to nechávám tak těch 6 týdnů, takže 3 týdny v soli a česneku a pak ještě 3 týdny jen v česneku. Sůl dávám podle velikosti šrutek, když jsou menší tak míň. Udíme většinou na bukovém dřevu a nakonec uzení na ovonění dáme nějaké ovocné dřevo nebo ořechové když je. Máme starou „stoletou“ dřevěnou udírnu s dlouhým kouřovodem, takže to je výhoda. Přítel by železnou nechtěl ani za zlatý prase.
Soused "městskej chalupář si hrdě postavil novou dřevěnou udírnu asi jen s metrovým kouřovodem a to maso co nám hrdě donesl se nedalo jíst, nebylo uzený, ale pečený, černý, zadehtovaný, no vyhozený prachy. :lol:

Přesně tak, kdo umí, umí. Taky jsem měla příležitost ochutnat pár mňamek, co uzený nepřipomínalo ani z daleka :lol: A to dřevo je základ, bez správného dřeva se nevyudí.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 13:25
@Big boss píše:
Já nakládám do česneku, na 10kg masa dávám 2 kg česneku, hrubou sůl. Nakládám do vákua, v tom případě není potřeba otáček. Po třech týdnech, omyju od soli, přidám ještě 1kg česneku a opět zavákuuji. Udíme jen studeným asi ty dva dny. Ale každý má jiný rodinný recept, hlavní je když se to dělá pořádně a s láskou. :D

Nám česnekový chutná, ale základ je bez česnekový uzený. Ono to mytí od soli je důležitý, jednou jsem to odflákla a bylo to slaný jak prase :lol: Od tý doby si dávám záležet :lol: Mě stačí loupání česneku před zabijačkou, loupat ho ještě před uzením, tak mě šlehne :pocitac: :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 13:35
@Borůvka1990 píše:
Nám česnekový chutná, ale základ je bez česnekový uzený. Ono to mytí od soli je důležitý, jednou jsem to odflákla a bylo to slaný jak prase :lol: Od tý doby si dávám záležet :lol: Mě stačí loupání česneku před zabijačkou, loupat ho ještě před uzením, tak mě šlehne :pocitac: :lol:

Já to znám s tím česnekem, ale kupuju českej česnek loupanej, mají v Makru, někdy ho nemají, jen čínskej nebo španělskej. V tom případě vezmu náš česnek ze zahrady, zajdu s tím za kamarádem do hospody a on mi to oloupe na škrabce na brambory, trvá to asi tak 5 minut. :lol: Ale unám i lidi co ten česnek do uzená ani neloupou, normálně jen omyjou a rozdrtí buď tyčákem nebo na mlýnky. V zásadě to asi nevadí když se to pak stejně nebude jíst.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 13:50
@Big boss píše:
Já to znám s tím česnekem, ale kupuju českej česnek loupanej, mají v Makru, někdy ho nemají, jen čínskej nebo španělskej. V tom případě vezmu náš česnek ze zahrady, zajdu s tím za kamarádem do hospody a on mi to oloupe na škrabce na brambory, trvá to asi tak 5 minut. :lol: Ale unám i lidi co ten česnek do uzená ani neloupou, normálně jen omyjou a rozdrtí buď tyčákem nebo na mlýnky. V zásadě to asi nevadí když se to pak stejně nebude jíst.

Přesně takhle jsem to kdysi udělala já, ořízla jsem z paliček konce a rozdrtila v celku, stejně se to uzený omyje, tak je to jedno :lol: Ale škrabkou si to neumim představit :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 14:00
@Borůvka1990 píše:
Přesně takhle jsem to kdysi udělala já, ořízla jsem z paliček konce a rozdrtila v celku, stejně se to uzený omyje, tak je to jedno :lol: Ale škrabkou si to neumim představit :mrgreen:

Normálně přístroj na škrabaní brambor, je to takový buben s hodně drsným povrchem, jakoby z kamínků, tak se nasypou brambory a pustí voda. Buben se začne točit a tím se o ty kamínky na stěnách odrbe slupka z brambory, přitékající voda to opláchne a přes síto odteče do odpadu. Zůstanou ty slupky v sítu, to se vyhodí a čisté oškrabané a omyté brambory. Pravda někdy se musí trochu dočistit a když je tam zapomeneš tak se tam odrbou hodně a jsou nakonec poloviční. Stejným způsobem se dá čisti i česnek, cibule, kořenová zelenina atd.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 14:13
@Big boss píše:
Normálně přístroj na škrabaní brambor, je to takový buben s hodně drsným povrchem, jakoby z kamínků, tak se nasypou brambory a pustí voda. Buben se začne točit a tím se o ty kamínky na stěnách odrbe slupka z brambory, přitékající voda to opláchne a přes síto odteče do odpadu. Zůstanou ty slupky v sítu, to se vyhodí a čisté oškrabané a omyté brambory. Pravda někdy se musí trochu dočistit a když je tam zapomeneš tak se tam odrbou hodně a jsou nakonec poloviční. Stejným způsobem se dá čisti i česnek, cibule, kořenová zelenina atd.

Aha, tak dík za info, to bych si mohla pořídit domů :dance: :lol: Nenapadlo mě že v loupačce brambor lze čistit i jiné druhy zeleniny, natož cibuli a česnek :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 15:22

@Borůvka1990 Kenwood dělá ty šrabky i na svoje domácí roboty, je to tak na kilo brambory. Ty profi co jsou v restauracích se pohybují kolem 60.000,– to už je pak drahý domácí škrábání.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 16:30
@Big boss píše:
@Borůvka1990 Kenwood dělá ty šrabky i na svoje domácí roboty, je to tak na kilo brambory. Ty profi co jsou v restauracích se pohybují kolem 60.000,– to už je pak drahý domácí škrábání.

Tak tušila jsem že jsou i menší škrabarny, ono bežná rodinna neloupe k obědu 20kg brambor :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
396
28.3.17 11:43

Snad to tady můžu napsat, opravdu s nimi nemám nic společného.
Zkusila jsem včera „netické uzené maso bez rychlosoli“z farmy (Němcovi ),cena asi 330 za kilo.
Je opravdu výborné a vynikající, nemá chybu, jako domácí, dřív jsme doma měli udírnu.

A snad by si nedovolili uvádět, že to je bez rychlosoli, kdyby to nebyla pravda.
třeba se vám to na Velikonoce hodí

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama