Kde vzít sílu při výchově?

Máte zkušenost s Ikar Nejšťastnější batole v okolí?

Přidejte zkušenost s Ikar Nejšťastnějš...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1947
5.10.13 23:04

Možná s tím uklízením mě napadá uklízet v pravidelnou dobu, oznámit, že teď budeme uklízet, nabídnout pomoc a trvat na tom, že teď se prostě ulízí ( já dám do bedny panenku a ty přines támhletoho medvěda- super, a teď uklidíme kostky- podrž, prosím, tuhle krabici…) asi tímhle způsobem.. je to klidný, důsledný a i takhle malé dítě vycítí, že se to prostě udělat musí a že není zbytí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5203
5.10.13 23:07

@Trojlístek, nojo, 3 deti…mladsi mame dvojcata a ver, ze jsem si to radne obrecela, prirozene, necekane a muze se to stat komukoliv ;)
2. dite jsem chtela hlavne kvuli starsi dceri, aby mela sourozence a 3 roky vekovy rozdil mi prisel tak akorat, rikala jsem si, ze cekat pozdeji by znamenalo, ze si nebudou tolik rozumet.

@Agáta13 za rady :palec: ale zrovna v tom, co pises mame poradek. Mala chodi spinkat kazdy den ve 20.00 a bez sebemensich problem, papa taky dobre.
A duslednost si predstavuju s trestem, jinak to preci nejde :nevim:

Dam priklad : tuhle desna scena, koupili jsme Jupika, ona ho vypila, prazdny ho dala jedne z dvojcat, kdyz si ho vsak vzala ta druha, tak ze ho chce zpatky a chce a chce a chce, v podstate jen proto, ze si ho vzala ta druha. Tak jsem ji rekla, ze ne, at ji ho necha a az prijdem domu, udelam ji do toho novy juice. Byla s nama i moje mama a ta po asi 10 minutach revu, rika : " Jestli neprestanes, tak nejen, ze ho nedostanes, ale ja ho i vyhodim " Rev rev rev, no tak u branky od baraku, lahev letela pres plot. To je podle me duslednost, ale take trest, ne?

A jak byste treba resili, kdyz vam dite neustale rika, ze nechce parababicku, at jde pryc??? A pred ni :oops:

Tohle podle me neni ve vychove, ale o tom, ze ona je proste desne tvrdohlava a neustupna!!! Ja nevim, jsou pritulne, klidne, tichoucke deticky a pak jsou ty zive, hlasite a tvdohlave, podle me, kdo nezazije, nepochopi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7989
5.10.13 23:21

@paja88 Ahojky, s tím příkladem s pitím…tomu se dá předejít oznámením věty, jak to dopiješ, tak to vyhoď, nebo mi to vrať, já to doma umyju a udělám nové pití. Je jasné, že co má jeden, bude chtít druhý, tak buď budeš mít nachystáno všechno třikrát, nebo budou pravidla. A s prababičkou bych se zeptala o samotě, proč tam nechce, pokud by to nebyl pádný důvod, tak bych otevřeně před babičkou řekla, že je babička hodná, ale přísná a že je má ráda a že starší lidé nejsou rádi sami a proto jezdíme za babičkou atd, prostě otevřená konfrontace, dítě to chápe lépe, než si myslíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
6.10.13 10:50
@LadySi píše:
@paja88 Ahojky, s tím příkladem s pitím…tomu se dá předejít oznámením věty, jak to dopiješ, tak to vyhoď, nebo mi to vrať, já to doma umyju a udělám nové pití. Je jasné, že co má jeden, bude chtít druhý, tak buď budeš mít nachystáno všechno třikrát, nebo budou pravidla. A s prababičkou bych se zeptala o samotě, proč tam nechce, pokud by to nebyl pádný důvod, tak bych otevřeně před babičkou řekla, že je babička hodná, ale přísná a že je má ráda a že starší lidé nejsou rádi sami a proto jezdíme za babičkou atd, prostě otevřená konfrontace, dítě to chápe lépe, než si myslíme.

jo, přesně takhle bych to řešila taky..
@paja88 první dítě jsem měla a mám hodně akční(třeba první dva roky jsem si doopravdy, i když mi to nikdo nevěří, nepřečetla vcelku ani krátký článek v časopise),nespal, všude vlezl, pořád potřeboval akci, vymýšlel blbiny, lítal.. Druhý byl v pohodě. S těmi tresty to vidíme rozdílně, já nepamatuju, že bych někdy použila TREST jako takový, spíš jsem opravdu hodně se snažila konfliktům předcházet(třeba tak, jak píše Lady Si.. na hřišti třeba tak, že jsem oznámila předem, že budeme odcházet a pak to dodržela, posbírala hračky, vzala kočár a šlo se, pochopil téměř okamžitě, že když něco řeknu, myslím to vážně. Na druhou stranu jsem se snažila a snažím je moc neprudit, když něčemu nerozumím, tak se zeptat(třeba s tou babičkou to může mít hodně důvodů a když se nezeptáš někde v soukromí, nedovíš se.. já neměla ráda svou babičku proto, že si se mnou nechtěla moc hrát, připadala mi teatrální, pořád mě chtěla pusinkovat, říkala mi zdrobnělinou, kterou jsem nesnášela a hlavně jí děsně smrděly nohy.. :nevim: ) A tohle jsem věděla, už když mi byly necelý tři, pamatuju si, jak u nás byla a já jezdila sedíc na nočníku v kuchyni po linu) :lol: Když se dovíš, co malý vadí, můžete vymyslet nějaký kompromis.. aby se babi neurazila a malou jsi nenásilnila k něčemu, co třea z dobrého důvodu nechce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5203
6.10.13 13:10

@LadySi, @Agáta13, holky, tak ja nevim, ja bych asi potrebovala v praxi :lol:

Jako ja nejsem uplne neznalek, samozrejme se snazim hodne konfliktum predchazet, treba na tom hristi to samozrejme oznamuju, za chvilku jdeme, tak si jeste pohraj…a ona jde, v tom problem neni.

S tim pitim by to mozna pomohlo, ale ja ji preci nemuzu ke vsemu vsechno oznamovat, to preci nejde :nevim: a tem malym v kocarku proste nevysvetlim, ze jim to nesmi pujcit. Jsem na ne taky dost prisna, myslim si, ze uz je dost napominam za dost veci, ale preci prazdnou flasku jim preci pujcit muze kdyz ONA ho vypila a holky nic nemely :nevim:

Ja nevim, spousta lidi co byli svedkem jejich scen, tak rikali, ze to je na studenou sprchu a uznali, ze to neni normali nebo tedy alespon bezne…proste nekdy se dostane do afektu a vubec nevnima, co se deje kolem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
6.10.13 14:46

@paja88 víš co, ono taky není žádný med mít tři mrňavé děti, je to prostě záhul a a je fakt, že časem se to většinou zlepší :-). Vycházej prostě z toho, že opakovat něco x-krát, křičet, nebo dávat tresty stejně nefunguje, akorát nám to bere energii a děcka z toho/nebo z nás mají akorát srandu. Vážně berou akorát činy, poučí se ne z toho, co jim říkáme, ale z toho, jak běžně fungujeme.. ty potvůrky přesně vystihnou, když je máma unavená, nebo kde má trochu slabší místo.. a pak to samozřejmě využijou ;-) Takže klid, když bude nejhůř, zkkus aspoň tu zlobivější šoupnout tatínkovi a dej si kafe- zasloužíš si to.. :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
6.10.13 14:53

@paja88 mezi náma- já toho staršího jednou do té vany dát musela, a osprchovat studenou vodou, řval tak, že byl úplně modrej a já se bála, že se mi udusí.. no, pomohlo to, ale měla jsem celkem výčitky.. A jednou, to už byli kluci starší, aspoň jeden z nich školní, mě vytočili tak, že jsem po nich hodila housku se šunkou- houska se v letu rozpadla, šunku vzápětí sežrala kočka a kluci mi to připomínají ještě teď.. :-D Ale většinou se fakt jde nějak domluvit, řekla bych, že ty tresty jako takové mi nejvíc nesedí proto, že já jsem pak v roli té donucovací autority, což nechci. Autorita jo, ale sedí mi taková ta přirozená, prostě já jsem rodič, starám se, ochráním Tě, ale prostě žijeme takhle a máme tahle pravidla, musí je dodržovat všichni.. a čím starší, tím víc svobody, ale také odpovědnosti.. jsou to spojené nádoby.. Takhle nějak se snažím, aby to kluci chápali, a snad i chápou, ale už jsou veliký..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5203
6.10.13 20:43

@Agáta13, moc hezky napsane :palec:
Ja jsem asi nejvic zklamana z toho, ze jsem si myslela, ze diteti staci milujici rodice, coz jsme, nejem ze milujeme svoje deti, ale i sebe navzajem, nekricime na sebe a dceru jsme se snazili vychovavat prave vice svobodne a vse ji vysvetlovali atd, ale ona toho proste vyuziva ( jak pises ) a zjistila jsem, ze deti to fakt zkousi jak se da a ta volnost se jim proste dat nemuze :(, ta vychova holt opravdu musi byt…

Diky za vse :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1605
6.10.13 21:05

No tak já nevim co mám dát za příklad. když za ten den se toho odehraje tolik. Dneska přišla s tím, že chce štávu. tak jí říkám, že má flašku u postele. a ona že nééééééééééééééééééééééé, tak jsme jí řekla, že se tam teda dojdem podívat, aby jsme věděli jestli tam teda ta štáva je nebo ne. ( mimo jiné já věděla že tam tu štávu má! ) a ona se začne vztekat že tam ta štáva porstě není a že jí mám udělat jinou. a nedej bože když bych pro ni došla, to by byla na infarkt. nebo jí " nasere " že když jsme něde odjetý autem a přijedeme domů, tak jí vytočí že se neparkuje na stejným místě jako když jsme odjeli.je schopná kvůli tomu řvát klidně deset minut. přinese si z ledničky magnety který si poskládá na zem, pak si s nima přestane hrát tak jí říkám že jí s tím pomůžu a že to teda ukidíme spolu. NE! uklidí to máma. když se jí snažim domkuvit že to uklidime spolu že pujdeme spolu do kuchyn dát to na ledničku, tak dělá jako kdyby tam nebyla a dělá že nic neslyší. no uklízet ve stejnou dobu jsme se snažila bez úspěchu. potřebuje na záchod tak místo toho aby si vzala nočník nebo si sama vylezla na schudek o kterým ví že ho tam má aby dosáhla a mohla si sednou na záchod, tak bude buzerovat abych šla na ten záchod s ní. když bychs ní nešla tak by se nejradši počůrala. když se jí ptám jestli chodí sama na záchod ve školce, tak mi odpoví že jo.tak co jsme její otrok nebo co???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5203
6.10.13 21:10

@tikule, vystihla jsi to presne, jsme otroci :cert:
Jak tak ctu, vsechny mame proste normalni deti, ktery prochazi prvni pubertou a mi proste musime nekde najit tu energii to prezit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1605
6.10.13 21:34

@paja88 pájo tak já už vyzkoušela skoro všechny rady co tady kdo psal, a stejně mi to je k ničemu. takže nevim nooo jsem otrok :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5203
6.10.13 21:39

@tikule, tim padem te nechci strasit, ale u nas se to teprve kolem toho 2 roku rozjizdelo :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1605
6.10.13 21:47
@paja88 píše:
@tikule, tim padem te nechci strasit, ale u nas se to teprve kolem toho 2 roku rozjizdelo :mavam:

nám je 2,5 tak se to snad někdy uklidní :D :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
6.10.13 21:53

@paja88 Přejde to. Mám děti podobně- starší 4 a půl, dvojky skoro 16 měsíců. Prázdniny jsem myslela, že nepřežiju. Řev ze všech stran, vztek taky. Dneska děti chodí a jsou pro staršího většími parťáky, zbožňují ho a on je najednou miluje taky. Začalo to ode mě. Zklidnila jsem se. Když nejde o život, jde o… Uvědomila jsem si, že po něm chci strašně moc, že jeho vrstevníci tolik nemusí, nemají doma dvojky. Začala chválit a vyzdvihovat jeho pokroky, pěkné chování, pomoc. A je tu jiné dítě. Samozřejmě to není 100%, ale rozdíl je velký. Taky se vztekal, vymýšlel totální kraviny, křičel, dupal, běhal. Děs. U nás zabralo tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
6.10.13 23:06

Ahoj holky, mam skoro dvouletou holcicku, je vcelku hodna a klidna, umi si vyhrat a je sikovna, ale obcas se teda umi taky vztekat. Ted prave ji zacalo takovy obdobi, asi zkousi a ja tapu, co delat v ty situaci. Zjsituju, ze v tom nastesti nejsem sama a ze je asi fakt nejlepsi, je nechat vyvztekat, snazit se byt v klidu a neustupovat..to musim jaksi dopilovat:-)) Je to zahul ta vychova, clovek se boji, aby neco nezanedbal, ale zaroven, aby jim nejak neublizil. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí