Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Ikar Nejšťastnější batole v okolí?
Přidejte zkušenost s Ikar Nejšťastnějš...Jak resite treba to, kdyz jste nekde s babickama a ony ditko chteji treba prevliknout nebo vzit nebo neco proste a dite krici, ze ne, ze maminka. Ja vetsinou jdu a udelam to ja…ale pak posloucham vecne reci, ze je na me hrozne zavisla a ja nevim, co jeste. Navic cekame druhy a posloucham, ze to takhle nebudu moct delat a bla bla bla…ja si myslim, ze je mala a je normalni, ze dite chce svoji mamu, ne? Ale asi jsem mekka..nevim.
@tikule píše:
No tak já nevim co mám dát za příklad. když za ten den se toho odehraje tolik. Dneska přišla s tím, že chce štávu. tak jí říkám, že má flašku u postele. a ona že nééééééééééééééééééééééé, tak jsme jí řekla, že se tam teda dojdem podívat, aby jsme věděli jestli tam teda ta štáva je nebo ne. ( mimo jiné já věděla že tam tu štávu má! ) a ona se začne vztekat že tam ta štáva porstě není a že jí mám udělat jinou. a nedej bože když bych pro ni došla, to by byla na infarkt. nebo jí " nasere " že když jsme něde odjetý autem a přijedeme domů, tak jí vytočí že se neparkuje na stejným místě jako když jsme odjeli.je schopná kvůli tomu řvát klidně deset minut. přinese si z ledničky magnety který si poskládá na zem, pak si s nima přestane hrát tak jí říkám že jí s tím pomůžu a že to teda ukidíme spolu. NE! uklidí to máma. když se jí snažim domkuvit že to uklidime spolu že pujdeme spolu do kuchyn dát to na ledničku, tak dělá jako kdyby tam nebyla a dělá že nic neslyší. no uklízet ve stejnou dobu jsme se snažila bez úspěchu. potřebuje na záchod tak místo toho aby si vzala nočník nebo si sama vylezla na schudek o kterým ví že ho tam má aby dosáhla a mohla si sednou na záchod, tak bude buzerovat abych šla na ten záchod s ní. když bychs ní nešla tak by se nejradši počůrala. když se jí ptám jestli chodí sama na záchod ve školce, tak mi odpoví že jo.tak co jsme její otrok nebo co???
no, já mám dva kluky..dcera mě možná čeká v dubnu a je možné, že budu muset všechny dosavadní zkušenosti a vychytávky přehodnotit.. nicméně se stávajícími zkušenostmi bych klidně pro šťávu došla(nebo tam malou poslala s tím, kam přesně se má podívat), a magnety bych neuklízela sama ani náhodou..já nevim, mně to přijde uhozený, ale možná je to tím, že ty holky reagujou úplně jinak.. ![]()
@TerkaD Nejseš měkká, mě tohle dělá prostřední i nejmladší a ne jen u babiček, ale i u tatínka. Chlap je někdy zkouší zlomit a někdy se mu to i zadaří a já spíš uhnu a udělám co mrňous chce.
@Agáta13 píše:
no, já mám dva kluky..dcera mě možná čeká v dubnu a je možné, že budu muset všechny dosavadní zkušenosti a vychytávky přehodnotit.. nicméně se stávajícími zkušenostmi bych klidně pro šťávu došla(nebo tam malou poslala s tím, kam přesně se má podívat), a magnety bych neuklízela sama ani náhodou..já nevim, mně to přijde uhozený, ale možná je to tím, že ty holky reagujou úplně jinak..![]()
tak jsem se zasmála
![]()
![]()
i kdybych pro tu štávu došla, tak si jí stejně nevezme to jí hodí třeba do koše aby si jí nemusela vzít. natož aby se tam měla jít ona sama podívat
![]()
![]()
i když jí tam odvedu násílím tak jí ta štáva stejně nebude zajímat. ty magnety jsme neuklízela, nechala jsem je tam ležet, uklidila jsme je až večer když už byla v posteli
ona je tak trochu pan Mank a ještě víc zabedněnec všech zabedněnců. Prostě když si něco umane tak přesto nejede vlak. Co víc k tomu říct
@tikule píše:
tak jsem se zasmála![]()
![]()
i kdybych pro tu štávu došla, tak si jí stejně nevezme to jí hodí třeba do koše aby si jí nemusela vzít. natož aby se tam měla jít ona sama podívat
![]()
![]()
i když jí tam odvedu násílím tak jí ta štáva stejně nebude zajímat. ty magnety jsme neuklízela, nechala jsem je tam ležet, uklidila jsme je až večer když už byla v posteli
ona je tak trochu pan Mank a ještě víc zabedněnec všech zabedněnců. Prostě když si něco umane tak přesto nejede vlak. Co víc k tomu říct
A co takhle pojmenovat věci pravými jmény? Pomohlo by to? Něco jako: „Ty víš, že tam ta šťáva je, ale nehceš ji, chceš novou? Je to tak?“
Jak by reagovala? Přiznala by ti to? Vymotalo by ji to z toho vztakacího bludného kruhu?
Další scénář by byl na tobě, jak moc chceš být výchovná. Takže buď vysvětlování, že se s pitím neplítvá, anebo ok, že ji nové uděláš, ale ať přinese tu druhou flašku, ať se může umýt a uklidit atd.
@tikule píše:tak jsem se zasmála![]()
![]()
![]()
![]()
Co víc k tomu říct? že je to docela dost rozmazlená princezna. Mně by do koše šťávu hodila jednou.. rozhodně by ode mne s tímhle přístupem nedostala jinou, a magnety bych ji nechala sebrat třeba druhý den, i kdyby se kvuli tomu třeba stavěla na hlavu. No, ještě si užiješ, s tímhle přístupem..
Příspěvek upraven 07.10.13 v 11:36
@Wiolla píše:
A co takhle pojmenovat věci pravými jmény? Pomohlo by to? Něco jako: „Ty víš, že tam ta šťáva je, ale nehceš ji, chceš novou? Je to tak?“Jak by reagovala? Přiznala by ti to? Vymotalo by ji to z toho vztakacího bludného kruhu?
Další scénář by byl na tobě, jak moc chceš být výchovná. Takže buď vysvětlování, že se s pitím neplítvá, anebo ok, že ji nové uděláš, ale ať přinese tu druhou flašku, ať se může umýt a uklidit atd.
Přesně tak.. a ne, že budu hrát její divadýlko.. asi jsem dost ostrá, ale hysterický holčičky FAKT nemusím.. ![]()
@Trojlístek píše:Příklad u nás: malá není schopná říkat „prosím“. Jen blafe, že chce něco podat. Já i manžel, než jí to podáme se vždy zeptáme: „a jak se to říká“?
Příspěvek upraven 04.10.13 v 22:03
Odpoved je „nijak“. Tak to skusime existuje take kuzelne slovicko… odpoved je „neexistuje“. Pritvrdime - popros a dostanes. Nasleduje polhodinovy zachvat revu „ja nemuzu“, az sa skoro poblije.
Takto som si to teda fakt nepredstavovala. A dosli mi napady, nervy mi prdnu kazdy den o par minut skor
![]()
@Bábi Zlopočasná To ti dělá ta tříletá? Já doufám, že to věkem přejde. (soudím dle staršího)
Můj 2,5 letý má teď na všechno odpověď: Ne.
Probíhá to asi takto: Oblíct kalhoty, obout boty, odcházíme. - Ne - Obuješ se sám nebo to má udělat maminka? - Ne - Ty sám? - Ne - Maminka? - Ne - Takže ty sám? - Ne - Mám ti pomoct já? - Ne - Tak ty sám? - Ne - (začnu ho obouvat) - řev: Nééé, já sáááám. - Dobře, tak ty sám. - Nee… A pořád tak dokola jak u blbečků na dvorečku. ![]()
Edit: Normálně je to děcko prostě zašprajclý.
Další „tanečky“ okolo, jako povídání o školce, počítání do 3, soutěžení s bráchou, chválení, násilné převlékání z mé strany, jeho servávání mnou oblečených věcí dolů, výprask atd. jsem nerozepisovala. ![]()
Ach jooo, co mě to napadlo, k puberťákům si ještě zadělat na miminko??? Co mě to jen čeká… (vtip)
![]()
@Agáta13 píše: . Dám Ti příklad- pokud nemáš nervy např. na scény před usnutím, funguje přesně to, co už tu někdo psal. Popadnout, šoupnout do vany, tam si třeba i pohrát, pokud neječí, pak obléct a hned do postele. Pohádka, pusa, zhasnout a tím to končí. Asi zkusí si vymýšlet, ale když zjistí, že žádnou extra pozornost nedostane, nebude ho to bavit.
Tak u nas v momente ked ostane sama v izbe, hystericky vresk akoby sme ju vrazdili, a vydrzi tak hodinku. Nie, nie sme dosledni … este ani raz sme nevydrzali ignorovat jej krik dlhsie nez ona vydrzala kricat ![]()
Totéž s jídlem - nabídneš ve správnou dobu u stolu, když začne zlobit, jídlo odneseš a dostane to k příštímu jídlu, mezitím samozřejmě ne sušenky a podobně.
Praktikujem s komentarom ze ale ostane hladna. Uz rok sa mi dostava odpovede „tak budu hladova“ … potom na prechadze vyzerie vsetky susienky/ovocie co mam pre mladsiu.
Ptala ses na tresty- nejlepší je nechat dítě pocítit důsledky vlastních činů- pokud např. rozhází hračky po stole a nechce je uklidit, nemůže logicky dostat oběd, i když by chtělo, nejdřív je potřeba to sklidit
u nas samozrejme zase odpoved nebu jist, budu hladova, a bordel ostane kde je. Ked niekam ideme rano trebars na osmu, deviatu, a ja chystam rychle ranajky, uz cestou z postele, pripadne zo zachodu hlasi ze pojde z domu hladna.
Ja neviem co za exemplar mam doma, na to ze este nemala tri roky je az prechytrala a tvrdohlava ako jej mater, stara mat i prastara mat ![]()
Příspěvek upraven 07.10.13 v 12:34
@Agáta13 píše:
@paja88 mezi náma- já toho staršího jednou do té vany dát musela, a osprchovat studenou vodou, řval tak, že byl úplně modrej a já se bála, že se mi udusí.. no, pomohlo to, ale měla jsem celkem výčitky..
Tiez sme to skusili. Nasledujuci rok KAZDE kupanie znamenalo zachvat akoby sme ju vrazdili. Stacilo povedat ideme sa kupat a vrieskala az sa skoro poblila. Slovo sprcha vyvolavalo zachvat aj v nevinnom kontexte, ked siel do sprchy tato, alebo ked svokrovci prerabali kupelku a bavili sa o tom pred malou
![]()
@Agáta13 píše:
Přesně tak.. a ne, že budu hrát její divadýlko.. asi jsem dost ostrá, ale hysterický holčičky FAKT nemusím..
Bola som u psychologicky, ze mam doma malu hysterku. Bolo mi poradene aby som pracovala sama na sebe, ked mi to vadi. Takze zapracuj na sebe aj Ty, ked mas s hysterkami problem ![]()
Ahoj, já si vás tady založím, pak někdy dočtu, já se potýkám také s hysterickou holčičkou… ![]()
@Wiolla jo, trojrocna, obcas rozmyslam ci jej to v tej hlave sroti normalne. Ale podla psychoogicky je to sikovne, premyslave dievcatko. Lenze obdobie vzdoru zacalo okolo roka a teraz este k tomu pridala gulanie ocami a krutenie pusou.
Dostava na zadok. Sposobom ze ju zo trikrat upozornim ze toto spravanie ma za nasledok jednu po zadku. Skeri sa mi do ksichtu. Dostane na zadok, ako som slubila. Vresti ze je ublizena.