Kde vzít sílu při výchově?

Máte zkušenost s Ikar Nejšťastnější batole v okolí?

Přidejte zkušenost s Ikar Nejšťastnějš...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1947
7.10.13 13:00
@Bábi Zlopočasná píše:
Bola som u psychologicky, ze mam doma malu hysterku. Bolo mi poradene aby som pracovala sama na sebe, ked mi to vadi. Takze zapracuj na sebe aj Ty, ked mas s hysterkami problem :mrgreen:

Nevím tedy, ale sama psycholožka jsem, a tak, jak popisuješ radu té vaší, mi to moc smysl nedává. :nevim: Myslím, že pokud někdo nehodlá skákat tak, jak malá hysterka povykuje, je naprosto v pořádku.. prostě nemám ráda tenhle typ dětí a často je to tak, že si za to rodič může sám.. Třeba tady v sousedství je maminka, které dcera je údajně „osobnost“, nedá se s ní prý proto nic pořídit.. ve 2,5 malá odmítala jíst u stolu, zato jí bylo dovoleno v mezidobí vykrámovat lednici a vzít si salám a sušenky.. maminka si hrozně stěžovala, ale nebyla ochotná malé v tomto tu „osobnost“ lámat.. a nejen v tomto. Výsledkem je, že obě její děti jsou nebezpečné samy sobě(třeba nezastaví před silnicí, i když na ně zakřičí),nikdo je nechce hlídat a dotyčná je z toho na prášky. Vlastní podíl na tom všem prostě nevidí, a to je to vysokoškolačka.. ach jo :-( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
7.10.13 13:09

Ahojky, jediné co bych poradila je držet mantinely, vysvětlovat a nenechat si dítko přelézt přes hlavu. Pokud jednou ne, tak ne vždycky.

Mám dvě necelé dva roky od sebe a zažila jsem podobné. Dcera má 3 + 1/4 roku a začíná to být fajn jen syn 1.5 roku se dostává přesně tam kde byla ona. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.10.13 13:15

No proste psychologicka si pokecala so slecnou - na to ze je trojrocna sa s nou da neuveritelne dobre dohovorit - ak sa jej chce. Ten den sa jej akurat chcelo, dokonca hracky v cakarni/ordinacii upratala, na sestru davala pozor, doktorke vykladala ze sme tam prisli, aby sme vedeli preco Viki (ona) stale place. Proste uplne cudzie decko, taku ju nepoznam.
Na moje popisovanie hysterickeho zachvatu malej, z ktoreho ju neprebralo nic, len raz prsknutie studenej vody do tvare a raz slaba facka (prekvapila, nebolela) som sa dozvedela ze to bolo spatne, ze mala bola sustredena na jacanie a zrazu z nicoho nic priletela facka - moje zlyhanie.
Ked slecna cely den komandovala cely dom, a vecer si dupla na tatu nech ju oblecie do pyzama a tato to uz nevydrzal a povedal ze az poprosi, tak to bol prejav nezralosti manzela.
A proste su ludia silni, a su ludia slabi, a mam sa naucit prijimat ich takych, aki su, a ak ma moja slecna potrebu plakat kvoli kazdemu prdu, mam ju nechat vyplakat. Ked zacne vrieskat ze jej nieco zakazem, alebo chcem, aby nieco urobila, mam ja odist z miestnosti, a nechat ju vyvrieskat. A proste mam pracovat sama na sebe.
Na zaver mi odporucila respektovat a byt respektovan :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
7.10.13 13:25

@Bábi Zlopočasná ufff… jj, to je jak naschvál, vid.. mně se tohle stávalo, když jsem několik dnů prskající dítě s teplotou dovlekla k doktorce.. nudle jako zázrakem zmizely, na teploměru ukázkových 36,5, já byla za blbce.. :lol: No jsem zvědavá, jaké to bude, jestli se mi teď narodí dcera- na jednu stranu hodně chci- k těm chlapům, co tu mám, na druhou se budu muset popasovat s touhle jinou holčičí mentalitou.. výsledek napíšu případně za dva roky.. :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stefinkah1
7.10.13 13:27

Mam take dve holky, mimco se narodilo kdyz byly starsi 2,5 roku a bylo to hodne hodne narocne, bez pomoci babicek a prace z domu k tomu. Take je tak trochu hysterka. Nastesti z toho zacina vyrustat a kazdy mesic je to lepsi. Jinak je obrovsky rozdil mit jedno dite nebo dve a vic ( dvojcata a k tomu batole musi byt uplny narez). Takze mi trochu vadi ty kritiky maminek s jednim ditkem, protoze skloubit potreby miminek a batolat je opravdu vycerpavajici a problem vetsinou neni v tom, ze by maminky nevedely, jak dite vychovat, ale presne jak je v nazvu diskuze KDE VZIT NA TO SILU :-)

Posledni dobou zkousim pristup podle knihy Respektovat a byt respektovan. Zda se, ze to funguje. Musim to poradne jeste nastudovat a tesim se na vychovny vysledek :-)

• Citovat
  • Upravit
Stefinkah1
7.10.13 13:42

@Bábi Zlopočasná tak po takove navsteve psycholozky bych byla zrala na psychologa ja :D

• Citovat
  • Upravit
478
7.10.13 13:42

StefinkaH..souhlasim s tebou. Ja mam zatim jednu holcicku-necely dva roky-cekame druhy na konci listopadu, takze za chvili a mel by to byt kluk. Uz ted se desim, jak to skloubim, mala je zvykla, ze spis vsechno delam ja..ja jsem s ni celou dobu, tak je to logicky. A az tu bude mimisek, bude muset spoustu veci delat tatka a tak se trochu desim reakci. Obcas si rikam, ze jsem asi tohle mela udelat jinak a tohle zase neudelat, jenze clovek nema porad tu silu prave. Moje holcicka je treba hodna..jasne, vzteka se a kolikrat na ni musim ruznyma obklikama, ale vyhraje si a je vcelku klidna. Ale segra ma dva kluky a raubire a desim se toho, jaky bude nas klucik. Kluci jsou proste jiny a holky taky. A spis kluci jsou ti raubiri a davaji zahul. Tak se bojim a bojim :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
7.10.13 13:47

Agata: myslim, ze kazde dite je opravdu jedinecne a taky nemam rada mamky, co nevidi chybu v sobe. Ale je fakt, ze jsou deti, co jim staci rict neco jednou nebo dat trochu na zadek a jsou deti, ktery placnes, az mas pocit, ze jim upadne ruka a je jim to jedno. O to vic to chce duslednost, ale co kdyz zrovna ta mamka je tak hodna osoba, ze proste nedokaze byt „zla“, aby byla vzdycky dusledna? Moje segra ma dva kluky a ten druhy je raubir (zrejme ma ADHD), ja vzdycky videla spis chybu v tom, ze nejsou dusledny, ale ted co mam dite, vidim, ze to fakt neni sranda a zvlast, kdyz on je opravdu trochu jiny. Kde pak vzit tu silu a ustat vecny komentare a rady babicek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stefinkah1
7.10.13 13:52

@TerkaD podle rad babicek a dedecku deti malo rezu :-)

• Citovat
  • Upravit
478
7.10.13 14:12

Stefinka: ty babicky..teda jako dcery myslim, takze moji mamku. Neustale odchazim odtamtud s pocitem, ze jsem hrozna mama a absolutne neumim vychovat dite. My jsme poslouchali prece uplne na slovo a vsechno delali asi radi a kdyz ne, tak se jen zle podivali a my bezeli to udelat. to bych chtela videt. Ja si nepamatuju, co delala mala pred rokem, natoz aby si oni pamatovali, co a kdy jsme my delali pred 30 lety… :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
7.10.13 14:15

Babi: preju pevne nervy. Segra ma doma taky vylomka a uz chudak nevi co a jak. ALe jak rikam, asi zjistila, ze na tom ADHD neco bude a ze se ho to fakt nejspis tyka. Bohuzel nazev tyhle poruchy nese slovo hyperaktivni, na coz jsou nektere natury alergicke a tak v tom nevidi nic jineho, nez vymluvu matek. A pritom driv to bylo treba taky bezny, jenze se vedelo prd a ty matky si proste dupaly na svem a kdo vi, co z tech deti dneska je. Ja osobne nemam rada autoritativni vychovu. Jasne, autoritu jo, ale s rozumem. Nase mama ma v mysli vecne boj o moc a ze ona musi vyhrat. A to je tak desny, ze je mi to fakt proti srsti, i kdyby to sebevic pomahalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
7.10.13 14:17

@Bábi Zlopočasná Tak po téhle návštěvě by jeblo mě :roll:. Musím uznat, že jak to popisuješ u Vás je to dost podobný u nás.
Udělám xx věcí, pomůžu s xx věcma, ale nebudu poskokem, sluhou a podavačem svých dětí. Potažmo u jejich celodenního hlídání, hraní aj. musím obstarat celou domácnost a vyvenčit psa i je.

Opláchnutí obličeje vlažnou vodou taky u nás proběhlo asi 3×. Ale v situaci, že jsem nevěděla, jak ji z toho amoku dostat. byl to impuls co ji vykolejil a ona byla schopná vnímat, cítí obejmutí aj. Nejsem na to extra hrdá, ale pokud se mi dítě vzteká a řve hodinu a půl v kuse, končí to, že modrá anemůže dýchat popř. se poblinká, tak tohle je podle mého lepší z horších variant.

No mám druhého syna - myslela jsem si, že jen dcera bude hysterka, ale ona z toho po 3.5 letech vyrůstá - díky Bohu, zklidňuje se a on pro zěmnu do tohohle leze po hlavě. Vidím stejný rysy, stejný vzorce chování… jo geny jsou svi..a.
ALe může mě hřát, že pokud vydržím dva roky bude líp. :lol:
Ale, že třeba min. týden jsem dvakrát žádala manžela aby šel na rodičák, když je to taková pohodě, že já si půjdu pohodu užít do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
7.10.13 14:19

@TerkaD Děti by měly cítit v rodiči autoritu, ale nesmí to být přehnané. Ony jsou podle mého, když mají jisté mantinely klidnější - když jsou an ně zvyklé. Pokud se povolí lítají z extrému do extrému a je to blbě.

I rodič by měl uznat chybu, omluvit se a říct promiň. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
7.10.13 14:27

@TerkaD jj, souhlas, je prostě potřeba najít něco, co funguje na to konkrétní dítě, a někdy to dá sakra dost zabrat..(moji dva jsou úplně jiní, takže jsem si tu pátrací fázi užila s oběma) :mrgreen: Ale nechat holčičku od 2.5 let brát si z ledničky, co chce?? sladkosti??místo jídla?? To je na mě silné kafe a myslím si, že děti prostě určité základní hranice potřebují. I za cenu toho, že je maminka „zlá“. Ono je taky rozdíl, jestli děti někdo denně řeže a trestá, nebo jestli jen důsledně dává hranice. Obojí naštvané dítě vnímá tak, že je zlá.. (myslím, že třeba skočit z okna nebo podpalovat doma koberec by ji přece taky nenechali, osobnost- neosobnost) :-D Většinou fakt stačí dát klidně najevo, že to, co maminka říká, myslí vážně.. akorát je to na palici, třeba podesáté odnášet dítě zpět do postýlky.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5203
7.10.13 20:28

@smultul, ja si to uvedomuju, opravdu se snazim ji chvalit a kdyz se vsichni jevime nad dvojcatama, tak vzdycky za neco pochvalim i ji. Spousta lidi si prave mysli, ze je to zacalo prichodem miminek, ale ja si moc dobre pamatuju, ze to zacalo kdyz mela 2 roky a to jsem jeste ani nebyla tehotna :nevim:

Nojo, vsechno chce proste jen cas, snad z toho jednou vyrostou :palec:

Jinak dneska byla teda moc hodna :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí