Kdo je člověk a kdo má lidská práva?

43035
26.8.10 06:41

Kdo je člověk a ma kdo lidská práva?

Kdysi jsem toto téma otevírala na různých chatech, ale k ničemu to nevedelo, sotva se někdo zamyslel, spíš každej žvanil nějaké psychedelické kecy (člověk je astrální bytost…, člověk je vrah…). Tak zkouším ještě tady, třeba mě překvapíte.

Jde o to, jak definovat člověka. jaké vlastnosti musí nebo nesmí bytost mít, aby jí byla přiznána lidská práva.

Téma není filosofické ani morální, ale čistě materialistické. Jde o to, jak pomocí svých smyslů, rozumu a případně přístrojů poznat lidskou bytost.

Tedy správný typ odpovědi je: Člověk je modrý (to lze poznat). Nesprávný typ odpovědi je „člověk je krutý“ (to nejde objektivně posoudit).

Protože tohle asi nemáte rozmyšlené, nečekám vyčerpávající definice. Každá dílčí definice je vítána.
Pište vlastnosti (objektivně hodnotitelné), o kterých si mysslíte, že bytost musí nebo nesmí mít, aby jí byla přiznána lidská práva.

Cílem je vytvořit definici, podle které dokážeme jednoznačně určit, zda má lidská práva embryo, dospělý v kómatu, mozek ve sklenici, mimozemšťan, šimpanz co umí znakovat, myslící stroj…

Pokud se to tu trošku rozběhne, plácnu sem později dvě velmi nedokonalé teze, na které jsem před lety
přišla.
problém tu asi nevyřešíme, ale třeba se posuneme někam dál. A našim mozkům to určitě prospěje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5579
26.8.10 07:16

U takoveho typu otazky ale nemuzes uplne vypustit etiku atd. nejde to posoudit jen materialisticky, protoze dle nekterych je clovek s lidskymi pravy uz ten pidizvik ze dvou bunek co vznika v zene… dle jinych se stava clovekem az v jine casti vyvoje. Toto podle me nejde jen tak materialisticky popsat, nebo ja to teda neumim.
Podle toho jak chapu otazku bych rekla, ze nejbliz k vysvetleni toho na co se ptas se dostali zatim Einstein, kvantovi fyzici a posledni nejnovejsi je teorie strun (nepotvrzena, ale ani nelze vyvratit, cili zatim plati) - sice to neni jen o cloveku jako takovem, ale obecne snaha o vysvetleni sveta, ja si myslim, ze to hodne souvisi. A jde tam o vedecke materialni vysvetleni.
Sama tomu moc nerozumim, dle meho totiz nelze lidskou bytost definovat pojmy jako ma ruce, nohy, mozek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
26.8.10 07:24

Člověk je bytost, jehož mozková aktivita měřená encefalografem má určitý standartní průběh.

Nejsem doktor, tak po mě nechtějte definici stardartního průběhu :-)

Nevím, jak jsou na tom lidé v komatu, vegetativním stavu (ani nevím ,jestli to není samé :think: ), katatonici (s akinézou) a embrya.
Na nic jiného měřitelného jsem nepřišla.

Ale podle mě člověka dělají člověkem právě i ty neměřitelné věci, bez nich to nejde. Asi nejsem materialista :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
26.8.10 08:07

Podle Základní listiny práv a svobod,kterou přijala většina zemí na světě , má lidská práva každý člověk- tj. fyzická osoba a to i před narozením (počaté dítě), jestli chcete hodím sem odkaz :dance:
Nad vlastnostmi,které by měly být se musím zamyslet… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
26.8.10 08:10

A co ti na tenhle dotaz odpověděl Bůh? bo člověk podle mýho tohle nemá právo zodpovědět ani hodnotit, to mu nepřísluší. Pro mě člověk s právy každý od početí do úmrtí. A taky se zodpovědností nést následky za svoje činy. Zejména za činy na druhých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.8.10 08:30
Novire píše: Člověk je bytost, jehož mozková aktivita měřená encefalografem má určitý standartní průběh.

Nejsem doktor, tak po mě nechtějte definici stardartního průběhu :-)

Nevím, jak jsou na tom lidé v komatu, vegetativním stavu (ani nevím ,jestli to není samé :think: ), katatonici (s akinézou) a embrya.
Na nic jiného měřitelného jsem nepřišla.

Ale podle mě člověka dělají člověkem právě i ty neměřitelné věci, bez nich to nejde. Asi nejsem materialista :-)

to jsem ja (ten doktor pres mozky)
tim bys vyloucila epileptiky, mimina, spici lidi … tohle neeee
krom toho nevim, jake EEG maji zvirata, dost mozna stejne
EEG je dost hruba metoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.8.10 08:32

Doriang a podle ceho posuzujes ty, kdo je clovek? Lidi to obvykle delaji tak nejak zvyklosti a vyctem, podle citu. Ale ja si nejsem jista, jestli je to spravne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.8.10 08:35

janine to je presne ta nic nerikajici odpoved. kdo kazdy? i zvirata? i ufouni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.8.10 08:35
enny3 píše:
Podle Základní listiny práv a svobod,kterou přijala většina zemí na světě , má lidská práva každý člověk- tj. fyzická osoba a to i před narozením (počaté dítě), jestli chcete hodím sem odkaz :dance:
Nad vlastnostmi,které by měly být se musím zamyslet… :oops:

jo, hod - celkem bych se koukla na oficialni upravu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2508
26.8.10 08:43

Já si myslím, že človek je každý kdo si uvědomuje svoji existenci tady a je schopnej plnit nejaky zakladni pravdila proto, aby fungovalo společenství. Možná je to až moc zjednodušený nicmeně mě ta otazka moc nejde do hlavy.

Cílem je vytvořit definici, podle které dokážeme jednoznačně určit, zda má lidská práva embryo, dospělý v kómatu, mozek ve sklenici, mimozemšťan, šimpanz co umí znakovat, myslící stroj…
Jako jaky lidsky pravo? Rozhodnout se? Jít volit? Žít?
Krom toho člověk by se dal charakterizovat i jako nejakej zivocisnej druh - savec a to opravdu opice, stroj nebo mimozemstan neni. Teda opice je samozrejme savec, ale neni clovek :)

Jeste muzu bejt uplne jednoducha a citovat wiki:
„Člověk moudrý (též člověk rozumný, běžně označován jako člověk (všichni lidé dohromady pak lidstvo), což je ale také označení celého rodu Homo, latinsky Homo sapiens), je jediným žijícím druhem rodu Homo. Je pro něj charakteristické vertikální držení těla, rozumová inteligence a schopnost mluvit. Člověk je rovněž bytost, která si uvědomuje sama sebe, subjekt socio-historické činnosti a kultury.“
to se mi zdá výstižný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
26.8.10 08:55

takové otázky jsou na mě až moc zvláštní,nějak nechápu proč si takovou otázku pokládat :nevim: ,ale kdybych měla odpovědět tak by to byo dlouhé a tak vkládám

http://cs.wikipedia.org/wiki/Osoba :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.8.10 09:00
pryfish píše:
Já si myslím, že človek je každý kdo si uvědomuje svoji existenci tady a je schopnej plnit nejaky zakladni pravdila proto, aby fungovalo společenství. Možná je to až moc zjednodušený nicmeně mě ta otazka moc nejde do hlavy.
to sebeuvedomovani tezko nejak posoudis, musis hodnotit nejake vnejsi projevy. uvedomuje si sebe stroj, ktery na obrazovce napise „uvedomuji si sebe sama“?
Cílem je vytvořit definici, podle které dokážeme jednoznačně určit, zda má lidská práva embryo, dospělý v kómatu, mozek ve sklenici, mimozemšťan, šimpanz co umí znakovat, myslící stroj…
Jako jaky lidsky pravo? Rozhodnout se? Jít volit? Žít?
Krom toho člověk by se dal charakterizovat i jako nejakej zivocisnej druh - savec a to opravdu opice, stroj nebo mimozemstan neni. Teda opice je samozrejme savec, ale neni clovek :)

především asi právo žít (není možno ho zabít do guláše)
jako zivocisny druh ho charakterizovat asi lze - tady by ale stalo za to zapremyslet, zda

1. opravdu vsichni jedinci druhu maji mit lidska prava (embrya, lidi v komatu…)
  2. jak velke odchylky od genomu jsou pripustne - jsou ruzne mutace - vetsinou se k nim vubešc neprihlizi a bere se, ze clovek je to, co je z muze a zeny, ale hypoteticky, co nejaky experiment s kombinovanou DNA lidskou a ufouní
  3. nemaji prava take nelidsti tvorove, hypoteticky ufouni, kteri nas mohou hypoteticky prevysovat ve vsech ohledech? Z prirozenosti cloveka jako zvirete ne, ale clovek uz se snad trochu povysil nad zvire.
Jeste muzu bejt uplne jednoducha a citovat wiki:
„Člověk moudrý (též člověk rozumný, běžně označován jako člověk (všichni lidé dohromady pak lidstvo), což je ale také označení celého rodu Homo, latinsky Homo sapiens), je jediným žijícím druhem rodu Homo. Je pro něj charakteristické vertikální držení těla, rozumová inteligence a schopnost mluvit. Člověk je rovněž bytost, která si uvědomuje sama sebe, subjekt socio-historické činnosti a kultury.“
to se mi zdá výstižný

definice je hezka, ale pro moje potreby neprilis pouzitelna. Vertikalni drzeni maji i opice a ptaci a pokud se tyce rozumove inteligence a schopnosti mluvit - srovnej vycviceneho simpanze a nejake postizene dite - muzes se dostat do prekerni situace.
O sebeuvedomovani jsem uz psala, to asi nebude vylucne lidska vlastnost a navic nehodnotitelna. Historie a kultura - kolik znas se jen tak veze a necha o deni informovat a bavit? Stejne tak jako panelakovy pes uziva vydobytku civilizace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
26.8.10 09:02

V naprosté rychlosti - pro mne člověk je ten, kdo se narodil z lidských bytostí (abych tedy vyloučila šimpanze atd.)

A pro mne osobně otázka nestojí KDO má lidská práva, ale CO/JAKÁ/KTERÁ jsou lidská práva, jenž lidem přiznáváme či upíráme.

Super téma, škoda, že zrovna dneska vůbec nemám čas :zed: ráda bych četla a reagovala postupně, tak snad aspoň večer si počtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.8.10 09:02
Kamča.dalmatinka píše:
takové otázky jsou na mě až moc zvláštní,nějak nechápu proč si takovou otázku pokládat :nevim: ,ale kdybych měla odpovědět tak by to byo dlouhé a tak vkládámhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Osoba :mrgreen: :mrgreen:

Kamco predevsim proto, abych se dokazala konecne rozhodnout, jestli potraty jsou nebo nejsou OK.
ale i jinak, ja se rada v podobnych vecech nipam. Prijde mi to lepsi cviceni mozku, nez pozorovat lidi, jestli nahodou nechodej po meste s igelitkou a v trekovejch botach. :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
26.8.10 09:05

Myslim si že potrat neni o.k.Člověk je to od doby kdy začne tukat srdce :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie