Kdo je spokojen pouze s jedním dítětem a proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.11.16 11:00

Ahoj, taky druhé nemám v plánu. Jsem ráda, že dcera je už trochu samostatná. Ale hlavně se bojim, že bych nedokázala tu lásku rozložit oběma dětem stejně :oops:. Vim, že spousta matek řekne, že je to blbost, že to přijde samo. Ale já se na to tak nějak zkrátka necítim. Dcera miluje společnost dětí. Má sestřenici, bratrance. Kamarády, s kterými chodíme na procházky. Myslim si, že netepi.
A ještě mě odrazuje ten tlak okolí. Kdy se všichni ptaji, kdy budeme mít druhý a nejlépe k holčičce chlapečka. Přijde mi, že nikdo si neuvědomuje a to včetně manžela, že i druhý by mohla být holka.

• Citovat
  • Upravit
10905
26.11.16 11:03

Nejsem mateřský typ (v podstatě ani rodinný), dlouho jsem si myslela, že nebudu mít žádné dítě, takže jedno dítě je zlepšení o 100 % :)
A halt o co pozděj začneme, o to dříve skončíme, takže druhé ne z důvodu věku (kombinace slábnoucích sil a strachu z VV).

Jestli je to na naší mladé znát nevím (nemám detailní srovnání) - v kolektivu je v pohodě, má kamarádky, umí se i zabavit sama, věnujem se jí, nepřipadá mi, že by nějak trpěla. O sourozence si jednu chvíli říkala - ono když mají spolužačky ve školce doma miminka, tak chce přirozeně taky. Ale to jsem si doma říkala zamlada taky, a mám bráchu - možná si tak říká většina nejmladších :)

A musím přiznat, že z dalších 3 let na MD by mi už totálně hráblo, což by asi nebylo to nejlepší, co bych mohla pro děti udělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2780
26.11.16 11:11

Než jsem měla děti, chtěla jsem aspoň dvě. Mám nevlastního syna a svého tříleťáka. Ten mi dal tak zabrat, že jsem dlouho o druhém nechtěla ani slyšet. Nakonec sourozence mít bude, vidím, že mu starší brácha chybí. Ale kdyby nebylo syna, asi bych do toho už nešla a druhé by mi nechybělo. Takhle se začínám těšit a radši si to moc nepředstavuju až se mrňous narodí, nechám se překvapit, protože s prvním to bylo peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
26.11.16 11:19
@AndelaCerna píše:
Pro me zabit 6let na matersky je nocni mura. 2,5 roku mi to bude bohate stacit a chci zpet do prace, mezi lidi,, predstava tehotenstvi ktere pro me bylo fakt nudnym obdobim, radeji adoptuju za par let dite odrostlejsi. Zatim mame 2kk, s druhym ditetem bysme vysnenou 3+1 asi nemeli, nemeli bychom novy auto, dovoleny… strhat pritele v praci kvuli financim take nehodlam, trochu rozhazujem, od nasi narocnosti nechci ustupovat, vyhovuje nam to a resit zda sunku za 19,– nebo 39,– nechci opravdu mit na dennim poradku. Mala je muj partak a tatinkova princezna. Nevymenila bych ji za nic, ale fakt to bohate staci

Tak já nejsem za to, sekat děti jak na běžícím páse, ale toto co píšeš už mi přijde jako opačný extrém. Já si totiž hlavně myslím, že jedno dítě je fakt chudák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4525
26.11.16 11:35

Tak já nechtěla děti vůbec, pak se čekalo a nakonec jsem poprvé rodila ve 34 s pomocí CAR. První byl uřvánek někdy do půl roku, nechtěla jsem s ním doma být sama, tak pořád venku a po návštěvách :lol:. Ihned po porodu a další zkušenosti s tím mít dítě jsem říkala NIKDY.
Nakonec jsem se hecla a šla do toho znova, dojemná videa s miminky ve mě vyvlávala lítost, že už si NIKDY malé miminko nepochovám (v mé blízkosti už nikdo mimčo nechce). Mám 2 ségry, jsme spolu od sebe do dvou let a jsem za to strašně ráda, s holkama se často vídáme a když se sejdeme všechny vč. dětí je to super. Nechtěla jsem o to syna ochudit.
Věděla jsem, že to bude záhul (kluci jsou od sebe 21 měsíců), ale i přesto jsem do toho šla. Je pravda, že mladšímu bude teprve 5 měsíců, takže ten masakr teprve očekávám.

Jako s jedním je to pohodička, je čas jen a jen na něj, s dvěma se to musí trošku dělit a ne vždy je to ideální. Ale věřím, že si budou kluci parťákem a možná nastane chvíle, kdy budu mít větší pohodičku než jako matka jedináčka.

Nejsem zrovna člověk, který je pro kariéru takže mi to doma zatím celkem vyhovuje i když někdy na práci a klídek co byl vzpomínám :mrgreen:

Ale ještě tedy musím uvést, že já mám na děti pomoc, bydlíme s tchánovici a starší je často u nich a chodí s ním i ven - alespoň k tomu je to několikagenerační soužití k něčemu :lol:. Obě babičky jsou důchodkyně a hlídání nebývá problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
962
26.11.16 11:52

@Zabatko jedno dite chudak ktere se vida denne s kamoskama, poznava svet, zaziva dobrodruzstvi? Pro me lepsi nez mit 3 deti a nemit co do pusy a more jin ukazovat jen na obrazku:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5668
26.11.16 11:53

Jedináčka bych nechtěla vidím jak malému sourozenec chybí a strašně se těší :palec: ale samozřejmě volba je na každém hlavně pak bych se zamýšlela kuli financím ;) protože já chci aby děti měli stejně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.11.16 12:04

Bóže, chudáci jsou úplně jiný děti než ty, který nemají sourozence předepsané 2 roky od sebe. Pokud někdo cítí, že chce více dětí, ať je má, pokud to někdo tak necítí, ať je nemá. To je jediná správná cesta. Já bych nikdy neměla dítě kvůli tomu prvnímu, aby tohle a aby tamhleto,… Sama mám sestru o 2 roky starší a žádné kamarádství a pevné pouto se nekoná a vidím to velice často kolem sebe. Tohle člověk prostě nenaplanuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
26.11.16 12:10

Proc by mělo byt jedno dite chudak proboha? Mam jednu 4 letou dceru, které se hodne věnuji, ma spoustu kamarádů, rada chodi do skolky, hodne jezdime na vylety, dovolene a jine akce s jinými rodinami, sourozence výslovně nechce, kdyz se ji nekdo zeptá.
Moje dite je, troufám si rict, velice šťastné, zadny chudak.
Ony ty vztahy v dospělosti kolikrat nebývají kdovíco, napr manzel ma sestru se kterou se vidi jednou dvakrat za rok, ani si krome formálního prani k narozeninám nezavolaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7748
26.11.16 12:14

Já nikdy děti nechtěla, pak přišlo neplánovaně naše zlatíčko, jsem za ni ráda, ale další už ne e :) V mateřství jsem se nenašla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
26.11.16 12:17
@terien píše:
Bóže, chudáci jsou úplně jiný děti než ty, který nemají sourozence předepsané 2 roky od sebe. Pokud někdo cítí, že chce více dětí, ať je má, pokud to někdo tak necítí, ať je nemá. To je jediná správná cesta. Já bych nikdy neměla dítě kvůli tomu prvnímu, aby tohle a aby tamhleto,… Sama mám sestru o 2 roky starší a žádné kamarádství a pevné pouto se nekoná a vidím to velice často kolem sebe. Tohle člověk prostě nenaplanuje.

presne tak…moje kamaradka ma sourozence tri a ani s jednim zadny extra kontakt, kolegyne z prace je z peti deti, ani jedno z nich nema vlastni dite-je jim vsem pade a vic a mezi sebou se potkaj jednou rocne o vanocich u mamy…to jsou takovy blemcy porad kolem tehle sourozenecke otazky, kdo chce deti at je ma a naopak, ale zaruku, ze sourozenci budou mit vrele vztahy az do smrti nema tady zadna z vas…pokud se tak bude dit, je to nadhera pur, o tom zadna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
26.11.16 12:48

Mám jedno dítě a jsem spokojená. Krásně jsme zvládla a opravdu si užila mateřskou s jedním dítětem, byla to nejhezčí doba mého života. Dceři se věnujeme naplno. Zvládáme to líp všechno finančně, časově, fyzicky, psychicky. Dcera je šťastné dítě. Sama mám sestru o 10 let starší a máme špatné vztahy už odmala. Vždycky na mě strašně žárlila, je to samozřejmě i vina naší matky, že to nijak neřešila. Vztahy se se setrou jsou na bodu mrazu celý život. Dokonce si ani nepamatuju, když jsem byla malá, že by se se mnou třeba pomazlila, něco pro mě udělala. I když jsem se sama snažila to mnohokrát zlepšit, nepovedlo se, takže sourozenec opravdu nezaručuje šťastnější život a takových případů znám víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
26.11.16 12:49

Jedna známá povídala, že byli doma 4 sourozenci a žili chudě, věci se dědily, dovolené skoro žádné atd. Ovšem mají se rádi, mají skvělé vztahy a cítí tu rodinou lásku.
Já žila jako jedináček(protože sourozenci už byli dospěli)měla jsem všechno, ale cítila jsem se sama, rodiče byli starší a moc se mi nevěnovali, ani jsem si neuměla najít kamarády. Ani drahé dovolené s rodiči a oblečení co nikdo neměl mi nijak nepomohly. Rodinou lásku teda necítím.
Takže je to i o povaze dětí, přístupu rodičů a celkové náladě. Raději veselou pohodouvou rodinu s jedním, než vystresované rodiče, co se přehadují kvůli prachum se 4dětma. No a stejně tak naopak. Když někdo cítí, že je to tak ideální, proč né. Je to jeho věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
26.11.16 12:50

@veria Ahoj, to je skvělé, že je dcerka šťastná. Jen jsem chtěla napsat, že to je individuální, každé dítě (stejně jako dospělý) má jinou povahu. Já jsem byla jedináček a přestože se mi rodiče dost věnovali, měla jsem spoustu kroužků a podobně, tak jsem se cítila dost osamělá celé dětství, nejvíc tak kolem 8 - 12 let. Přitom jsem extrovert, o kamarády jsem nikdy nouzi neměla. Nicméně na základě svojí zkušenosti jsem dospěla k tomu, že mít jedináčka je super pro rodiče (je to určitě pohodlnější, člověk je flexibilní, v pubertě spolu s partnerem jedno dítě snadno zvládnete), ale pro dítě je podle mě lepší mít sourozence. Teď jsem těhotná a vím, že u jednoho nezůstaneme, i když více dětí bude pro nás náročnější. Myslím, že i v dospělosti je fajn mít sourozence, když rodiče stárnou. Já budu jednou na všechno sama a už teď cítím velkou odpovědnost (což je ostatně vlastnost asi většiny jedináčků…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
26.11.16 13:03
@Lu1234 píše:
@veria Ahoj, to je skvělé, že je dcerka šťastná. Jen jsem chtěla napsat, že to je individuální, každé dítě (stejně jako dospělý) má jinou povahu. Já jsem byla jedináček a přestože se mi rodiče dost věnovali, měla jsem spoustu kroužků a podobně, tak jsem se cítila dost osamělá celé dětství, nejvíc tak kolem 8 - 12 let. Přitom jsem extrovert, o kamarády jsem nikdy nouzi neměla. Nicméně na základě svojí zkušenosti jsem dospěla k tomu, že mít jedináčka je super pro rodiče (je to určitě pohodlnější, člověk je flexibilní, v pubertě spolu s partnerem jedno dítě snadno zvládnete), ale pro dítě je podle mě lepší mít sourozence. Teď jsem těhotná a vím, že u jednoho nezůstaneme, i když více dětí bude pro nás náročnější. Myslím, že i v dospělosti je fajn mít sourozence, když rodiče stárnou. Já budu jednou na všechno sama a už teď cítím velkou odpovědnost (což je ostatně vlastnost asi většiny jedináčků…).

No to jsi moc nenapsala prave, ze je to individuální, jen ze jedno dite je chudak :jazyk:
Ted si myslis, ze by ses v detstvi necítila tak osamělá, ale ono je to mezi sourozenci v tomhle veku nebývá zadna hitparáda, znám rodiny kde jsou dve deti ve veku okolo 9-12 let a nijak se nemiluji, naopak spolu bojuji a kazde ma svoje kamarády a svůj svět. Obzvlášt jedny sestry se vyloženě nesnasi. Coz samozrejme neznamena ze to v dospělosti nebude lepsi. Ale nemusi, osudy jsou ruzne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí