Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@megoska píše:
postupně ve čtyřech měsících měla 8 kg.
Tak to má Balto víc než měla Meggi a myslím že je ok. Nevím, třeba holky zavzpomínají kolik měli jejich psi v 7 měsících.
@Icestar píše:
@hrubik Zakladem je, ze se pes umi tocit na targetu uplne sam, bez povelu, na obe strany. Teprve pak k targetu pristoupis a odmenujes prirazeni k noze. Vyplati se pilovat jak prirazovani (pivot), tak i setrvani v pozici u nohy. Jinak bude mit tendenci neustale rotovat zadkem do pryc. Kdyz pochopi, ze u nohy je to to vono, odhod pamlsek, a zatimco ho bude sbirat, odstran target. Pes se vrati a mel by se priradit k noze. Voila! A dale pestujes a odmenujes stejne pivoty a stejnou vydrz bez targetu.
Ok, chápu. Já jsem udělala tu chybu, že jsem mu „pomohla“ tím, že jsem se začala točit a on taky začal. Měla jsem počkat, dokud to sám nenabídne. Takže se vrátíme zpátky a nechám ho, aby to točení na obě strany nabízel sám. A jestli tomu dobře rozumím, on by se pak měl tím točením - které už bude sám umět dělat - dotočit k mojí noze, když u targetu budu stát. Jo, už je mi to jasnější, díky ![]()
Holky a ještě jeden dotaz, jak jste trénovaly výdrž v pozicích? To je Baltova slabá stránka. On prostě nabízí jedno chování za druhým a výdrž nic moc
Včera jsme to na kurzu probírali jak na to a mě zajímá, jak jste to vy trénovaly pomocí klikru. Někde jsem tuším četla, že jeden klik je za cvik - sedl, druhý klik za výdrž v pozici a postupně ty intervaly mezi těmi dvěma kliky prodlužovat. Na kurzu nám říkala rychle za sebou krmit pamlskama a pak uvolnit z pozice povelem vezmi a odhozením pamlsku kousek stranou. Balto mi hodně dobře reaguje na klikání a u tohohle prokrmování vlastně vůbec neklikám. Zajímá mě, jak jste setrvání v pozici trénovaly vy. Díky ![]()
@megoska Amy ma třináct kilo, bude ji sedm měsíců za deset dní..dnes jsme byly u vete na očkování, tak to vím přesně
.a ja krmim nativia..ale zalevam trochu vyvarem. jinak by se ta nechá ani nenajedla.. ![]()
@Icestar..taky bych chtěla Amy učit dogdancing, ale myslím si ze ji nejprv musím naučit zakladni vycvik aby v tom nemela gulas..privolani máme na jedničku, sedni lehni taky..zůstaň uz taky dokoncujeme..sice jen na krátkou vzdálenost, dnes se mi teda povedlo zajít i za roh a čekala na povel..nechci ji právě pretezovat..od jara na cvičáku budem trénovat agility a jak uz tady někdo psal, člověk by opravdu nemohl mít děti ani chodit do práce aby se mohl věnovat pejskovi na sto procent…mám své děti, každá ma svůj koníček, jedna dvakrát v tydnu plavání, druha jezdi na koni a pac bydlíme na vesnici tak všechny odvozy a prijezdy řeším ja autem. snažím se vždy skloubit vše i s Amy ale je to někdy opravdu dost náročné, ale tak jsem to chtěla..někdy si přijdu jak robot..spát chodím dřív jak moje deti ![]()
@hrubik Přesně s tímhle problémem jsem onehdy byla u Františka Šusty a milá Ajsinka si díky oné lekci vysloužila i celou jednu kapitolu v jeho knize
Dostali jsme papír s instrukcemi a zatímco jsem si je pročítala, snaživka musela aspoň podávat pac, protože nevydržela chvíli nic nedělat ![]()
S výdrží je to úplně stejné jako s každým jiným cvikem. Odměňuješ po drobných krůčcích. Napřed jen prokrmuješ, to ti řekla trenérka správně. Psovi tím říkáš „teď sedíš a je to správně. Pořád je to správně“ a jen neznatelně, po pikosekundách zkoušíš protáhnout interval. Zkusíš - povede se - pochválíš a krmíš dál. Zkusíš - nepovede se, nevadí, přestaneš krmit, počkáš, až zase zaujme sed - a krmíš. Zkusíš - povede se - chválíš a krmíš, krmíš, krmíš. Sekunda - chválíš, krmíš. Dvě sekundy - chválíš, krmíš. Znova dvě sekundy, pohnul se, nevadí, přesuneš se jinam, počkáš na sed… krmíš. A tak stále dokola, protahuješ intervaly a za každý správný pokus prokrmíš, aby ze začátku nenásledovaly dva pokusy po sobě.
Nezapomeň občas udělat krok zpět - ze tří vteřin pro změnu skoč na jednu. Aby pes nidky nevěděl, jak dlouho to vlastně potrvá, aby nebyl ve stresu, že je to čím dál těžší. ![]()
A takhle to tehdy vypadalo - ani chvilka klidného sedu. O hodinu později už byla holka schopná deseti sekund v klidu. Tady jí jsou cca dva roky, takže už byla poměrně zkušená a šly jsme po rychlých krocích. U štěnda takový postup může zabrat i pár dní, neuspěchej to.
V případě mojí Ajsinky pak nahradily pamlsky jiné povely, které měla za odměnu. Seděla - a za odměnu mi mohla podat tu pac nebo začít couvat ![]()
@Icestar píše:
@hrubik Přesně s tímhle problémem jsem onehdy byla u Františka Šusty a milá Ajsinka si díky oné lekci vysloužila i celou jednu kapitolu v jeho knizeDostali jsme papír s instrukcemi a zatímco jsem si je pročítala, snaživka musela aspoň podávat pac, protože nevydržela chvíli nic nedělat
S výdrží je to úplně stejné jako s každým jiným cvikem. Odměňuješ po drobných krůčcích. Napřed jen prokrmuješ, to ti řekla trenérka správně. Psovi tím říkáš „teď sedíš a je to správně. Pořád je to správně“ a jen neznatelně, po pikosekundách zkoušíš protáhnout interval. Zkusíš - povede se - pochválíš a krmíš dál. Zkusíš - nepovede se, nevadí, přestaneš krmit, počkáš, až zase zaujme sed - a krmíš. Zkusíš - povede se - chválíš a krmíš, krmíš, krmíš. Sekunda - chválíš, krmíš. Dvě sekundy - chválíš, krmíš. Znova dvě sekundy, pohnul se, nevadí, přesuneš se jinam, počkáš na sed… krmíš. A tak stále dokola, protahuješ intervaly a za každý správný pokus prokrmíš, aby ze začátku nenásledovaly dva pokusy po sobě.
Nezapomeň občas udělat krok zpět - ze tří vteřin pro změnu skoč na jednu. Aby pes nidky nevěděl, jak dlouho to vlastně potrvá, aby nebyl ve stresu, že je to čím dál těžší.
Krutý, svět je fakt malej a přesvědčuje mě o tom dnes a denně. Že na fóru o dětech budu kecat o psech s holkou, o které jsem četla v knížce
Knížku jsem dočetla nedávno, takže váš příběh mám v živé paměti ![]()
Na Baltovi je vidět, že je snaživka a chce pracovat, baví ho to a já nevěděla, jestli jsem udělala nějakou chybu já, že nevydrží v pozici a nabízí různá chování jak na běžícím pásu, nebo je to ona nevýhoda shapingu, nebo je to jeho povaha. Kdo ví, možná kombinace všechno. Každopádně díky za radu s tím prokrmováním, půjdeme po malých krůčcích do toho ![]()
@Icestar píše:
A takhle to tehdy vypadalo - ani chvilka klidného sedu. O hodinu později už byla holka schopná deseti sekund v klidu. Tady jí jsou cca dva roky, takže už byla poměrně zkušená a šly jsme po rychlých krocích. U štěnda takový postup může zabrat i pár dní, neuspěchej to.V případě mojí Ajsinky pak nahradily pamlsky jiné povely, které měla za odměnu. Seděla - a za odměnu mi mohla podat tu pac nebo začít couvat
Jj, vím že musím pomale a sama sebe brzdím, protože bych samozřejmě chtěla všechno hned (zase moje povaha
). Ale dnes jsem u tréninku pochopila, že tohle uspěchat nejde, chce to čas, klid a pomalu se oba učit jak to dělat správně. A ono to půjde ![]()
@hrubik Má sláva mě předchází
![]()
Baltík je snaživej a buď za to ráda. Výdrž je taky cvik a jako za každý cvik, i za výdrž se dá odměňovat a budovat ho - uvidíš, že tuhle hru bude mít taky rád
Jojo, trpělivost růže přináší a učíme se od těch chlupáčů za pochodu všichni. ![]()
@Icestar píše:
@hrubik Má sláva mě předchází![]()
Baltík je snaživej a buď za to ráda. Výdrž je taky cvik a jako za každý cvik, i za výdrž se dá odměňovat a budovat ho - uvidíš, že tuhle hru bude mít taky rádJojo, trpělivost růže přináší a učíme se od těch chlupáčů za pochodu všichni.
Jj, jsi úplná mediální hvězda, budu chtít poslat autogram
A otisk packy od Ajsinky ![]()
Máš pravdu, že výdrž je taky cvik a ne něco, co můžu čekat hned. Musí se to natrénovat a chce to svůj čas.
Mj, máte doma nějaký speciální target? My jsme používali zatím menší lavor, obrácený. Ale na kurzu mi lektorka ukázala vyrobený target ze dřeva, pokrytý kobercem z vrchu, tak jsem hned zaúkolovala manžela, že mi musí přes víkend takový vyrobit ![]()
@hrubik Mám dřevěnou „bedýnku“ - desku se dvěma špalíčky pro zvýšení, to jsem používala na začátku. Teď když chci osvěžit výcvik a vrátit se k targetu nebo s ním naučit novou pozici, používám kulatou placku z pěnové gumy (cca 25cm průměr), která neklouže
@Icestar píše:
@hrubik Mám dřevěnou „bedýnku“ - desku se dvěma špalíčky pro zvýšení, to jsem používala na začátku. Teď když chci osvěžit výcvik a vrátit se k targetu nebo s ním naučit novou pozici, používám kulatou placku z pěnové gumy (cca 25cm průměr), která neklouže
Jj, tak přesně takový dřevěný target měla naše lektorka. A tu placku máme taky, děti ji mají jako „podprdelník“
Už jsem se na ni koukala, že ji do budoucna využijeme i na cvičení se psem ![]()
@hrubik píše:
Jj, tak přesně takový dřevěný target měla naše lektorka. A tu placku máme taky, děti ji mají jako „podprdelník“Už jsem se na ni koukala, že ji do budoucna využijeme i na cvičení se psem
Můžeš na target naučiti děti ![]()
Klikr byl stejně vyvinutý pro VŠ studenty
…jen ta aplikace u zvířat je asi snažší ![]()