Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@megoska Od kdy jsi krmila Meggi jen 3× denně? Balto má zítra 4 měsíce a já řeším, jestli už přejít na krmení 3× za den nebo zůstat ještě u 4 dávek. Na netu jsou různé informace… Díky ![]()
@hrubik píše:
Hm to je taky oříšek ty hovňousiBalta nechávají cizí docela chladným, zato vlastní už pár krát ochutnal
Spíš bych chtěla aby nic nežral i z hlediska bezpečnosti, protože co vím tak v okolí už pár otrav takto bylo, že někdo nastražil na psy otrávené jídlo
A já mu z huby rvu co chvíla něco
No tak na ulici a v parcích a takových místech je mám prostě pod dohledem.
@Kissie9 píše:
Tak tohle třeba poradí @Icestar…já totiž nevímA bojuji s tím u ričouna, který má zálibu v lidských exkrementech. Jako když mají „zůstaň“, tak nevzetí si pamlsku je součást cviku…nebo jak to říct. Když jdeme venku a jsou na vlno a mají volno, tak pochopitelně to už není součást cviku. Když je vidím, že no sbírají, chtějí sebrat, sebrali, tak na ně houknu „fuj!“ Ale když to nevidím…pán si nabídne. Nejhorší je, že on to cítí fakt na velké vzdálenosti a prostě si v lese klidně za tím odběhne. Zase procházky máme pro radost, ne abych je neustále buzerovala, že nesmí být víc jak 2 metry ode mně.(mluvím např. o lese). Zvěř mi není, není proč je držet u sebe. Košík na tohle nezabírá…jako fakt bylo vtipné, když nám takhle ričoun někde pobíhal, pak jsme ho přivolali (chodí spolehlivě) a on nadšeně přibíhal a na koši měl přilepený hajz…toaletní papír a koš celý zadělaný. A teď co jako? Člověk má chuť ho přizabít za to hov…, ale on přiběhl na zavolání
Posledních pár měsíců se to zlepšilo, ale nedělám si iluze, že se to nevrátí, jakmile mu přijede páneček (je pracovně dlouhodobě mimo republiku)…
o těch lidských exkrementech, jsem slyšela více lidí mluvit chutná to hodně psům
už jsem si to taky zažila
je to hrozné, ale co nadělat, když poslušně přijde..
@hrubik píše:
Hm to je taky oříšek ty hovňousiBalta nechávají cizí docela chladným, zato vlastní už pár krát ochutnal
Spíš bych chtěla aby nic nežral i z hlediska bezpečnosti, protože co vím tak v okolí už pár otrav takto bylo, že někdo nastražil na psy otrávené jídlo
A já mu z huby rvu co chvíla něco
megí tež sežerena co přijde, ale nejhorší na tom co ti lidi prostě vyhodí..chlap mi říkal, že něco jedla řekl pust (to ona už umí) a z huby ji vypadla mrtvá akvarijní rybička..no jinak byla uchyl na kapesníky, ted už ani ne..s hov.. už jsme dlouho neměli problém, ale ted jak bylo o svátcích na ulicích nablito tak to bylo její aji pod sněhem.. jinak kosti, obaly od sýru, chleba šlupky, já nevím ti lidi to asi házejí z okna..jo a na poli měla už aji myš v tlamě.. ale pustí když ji řeknu a pak se posunem a hrajem si jinde..tež nevím jestli jsem to četla v knize, ale myslím, že jsem megí učila (když jsem to viděla dřív než to měla v tlamě) na NE a když si to nevzala dostala odměnu..lepší!!ale tež to furt zkoušíí
![]()
@hrubik píše:
@megoska Od kdy jsi krmila Meggi jen 3× denně? Balto má zítra 4 měsíce a já řeším, jestli už přejít na krmení 3× za den nebo zůstat ještě u 4 dávek. Na netu jsou různé informace… Díky
nikdy neměla stravu 4 krát denně.. jen třikrát.. já právě aji od veta slyšela 2-3 denně, ted osvátcích jak měla6 měsíců začla někdy třeba při aportování nebo večer a ráno zvracet, tak jsemto rozdělila jen na 2 ráno a večer a vše je ok
@Kissie9 píše:
No tak na ulici a v parcích a takových místech je mám prostě pod dohledem.
Taky mám, ale už mi stačila moje chvilka nepozornosti a měl něco v hubě ![]()
@megoska píše:
megí tež sežerena co přijde, ale nejhorší na tom co ti lidi prostě vyhodí..chlap mi říkal, že něco jedla řekl pust (to ona už umí) a z huby ji vypadla mrtvá akvarijní rybička..no jinak byla uchyl na kapesníky, ted už ani ne..s hov.. už jsme dlouho neměli problém, ale ted jak bylo o svátcích na ulicích nablito tak to bylo její aji pod sněhem.. jinak kosti, obaly od sýru, chleba šlupky, já nevím ti lidi to asi házejí z okna..jo a na poli měla už aji myš v tlamě.. ale pustí když ji řeknu a pak se posunem a hrajem si jinde..tež nevím jestli jsem to četla v knize, ale myslím, že jsem megí učila (když jsem to viděla dřív než to měla v tlamě) na NE a když si to nevzala dostala odměnu..lepší!!ale tež to furt zkoušíí![]()
Kapesníčky je taky Baltova úchylka
A na poli už měl mrtvýho krtka a taky mrtvýho ptáka
Jak říkám, chvilka mojí nepozornosti a už je to.
@megoska píše:
nikdy neměla stravu 4 krát denně.. jen třikrát.. já právě aji od veta slyšela 2-3 denně, ted osvátcích jak měla6 měsíců začla někdy třeba při aportování nebo večer a ráno zvracet, tak jsemto rozdělila jen na 2 ráno a večer a vše je ok
Ok, díky za radu. My už přejdeme od zítra na 3× denně.
@hrubik píše:
Dám konkrétní příklad, cvičíme výdrž v sedu. Řeknu sedni, Balto sedne, já kliknu, dostane odměnu a pak v krátkých intervalech prokrmuju sezení, cca 3-5×, potom řeknu vezmi a sekundu na to odhodím stranou pamlsek, abych ho uvolnila z pozice. Balto sežere odměnu a jedeme znova
Oukej, takhle to je v pohodě, vezmi prostě znamená volno. Jen se tě zeptám - proč používáš klikr u cviku, který už zná? Ochuzuješ se tak o možnost používat klikr při shapingu, kazíš si jeho význam
@Icestar píše:
Oukej, takhle to je v pohodě, vezmi prostě znamená volno. Jen se tě zeptám - proč používáš klikr u cviku, který už zná? Ochuzuješ se tak o možnost používat klikr při shapingu, kazíš si jeho význam
Aha, to jsem nevěděla že jakmile pes zná cvik, už nesmím klikr používat
Používám ho i u shapingu, i u normálního procvičování „starých“ věcí. Proč si kazím význam klikru, když to použiju u něčeho, co už zná? Myslela jsem, že je to pro něj prostě jen potvrzení, tohle děláš dobře, tohle po tobě chci a je jedno, jestli se učíme něco nového nebo opakujeme to staré. Vždyť stejně tak slovní marker (v našem případě „dobře“) by plnil stejnou funkci jako klikr a taky ho používáme při cvičení ať už nových nebo starých věcí.
@hrubik Tak si to představ jako hru přihořívá - hoří. S každým dalším správným krůčkem slyšíš „přihořívá“ a máš radost, motivuje tě to hledat další krok. A jakou pak máš radost, když se ti povede konečně dojít cíle a slyšíš „HOŘÍ!“ - to je smysl té hry, viď ![]()
Ale pak bys den co den dělala ten poslední krok a slyšela u toho „přihořívá“, další den zase „přihořívá“… pořád by to mělo souvislost s tím cílem, který děláš správně, pořád by se ti to potvrzovalo, ale ta radost z úspěchu už by tam nebyla.
Proto je lepší zvolit si jiný marker, když už nějaký potřebuješ (psovi by stačil fakt jen ten pamlsek
) a nechat si klikr na situaci, kdy po něm budeš chtít aktivně používat mozek
@hrubik píše:
A jak docílit toho, aby Balto venku nežral na co přijde? Sebeovládací hry děláme a to mu můžu mávat pamlskem před čumákem jak chci a on statečně odmítá a otáčí hlavu pryč. Až na můžeš si ho vezme. Ráda bych docílila toho, že i venku se mě zeptá pohledem jestli může, ale to je asi běh na dlouhou trať a spousta hodin trénování, že.
To je oříšek. Sebeovládací hry na tohle fungují spolehlivě, ale dovést je do konce dokáže tak jeden člověk z tisíce. Mávání pamlsku před čumákem je první krok, úplný začátek. Kdo chce mít psa naučeného touhle metodou, musí pokračovat chůzí po minovém poli, házením pod nohy, nabízením od cizích osob, dále přesunout tenhle trénink i do venkovního a úplně cizího prostředí. Pokaždé s patřičnými pochvalami a odměnami. Trvá to dny, týdny, možná měsíce, výsledkem je pes, který každý nález čehokoliv považuje za výcvik a přijde si pro odměnu - dovedete si asi představit, jak silně motivující ta odměna tedy musí být a jak silný návyk musí být u psa vypěstovaný, aby reagoval automaticky takhle i navzdory pudům, co ho nutí ke svačince…
Ale jak říkám, možná jeden z tisíce… Nám ostatním zbývají jen metody dohledu, kvalitního přivolávání a občasného proplachu huby ![]()
@Icestar píše:
@hrubik Tak si to představ jako hru přihořívá - hoří. S každým dalším správným krůčkem slyšíš „přihořívá“ a máš radost, motivuje tě to hledat další krok. A jakou pak máš radost, když se ti povede konečně dojít cíle a slyšíš „HOŘÍ!“ - to je smysl té hry, viď
Ale pak bys den co den dělala ten poslední krok a slyšela u toho „přihořívá“, další den zase „přihořívá“… pořád by to mělo souvislost s tím cílem, který děláš správně, pořád by se ti to potvrzovalo, ale ta radost z úspěchu už by tam nebyla.
Proto je lepší zvolit si jiný marker, když už nějaký potřebuješ (psovi by stačil fakt jen ten pamlsek) a nechat si klikr na situaci, kdy po něm budeš chtít aktivně používat mozek
Dobře, díky za radu. Jsem v tom začátečník tak si ráda nechám poradit od zkušenějších
Klikr tedy necháme jen na nové věci a shaping.
@Icestar píše:
To je oříšek. Sebeovládací hry na tohle fungují spolehlivě, ale dovést je do konce dokáže tak jeden člověk z tisíce. Mávání pamlsku před čumákem je první krok, úplný začátek. Kdo chce mít psa naučeného touhle metodou, musí pokračovat chůzí po minovém poli, házením pod nohy, nabízením od cizích osob, dále přesunout tenhle trénink i do venkovního a úplně cizího prostředí. Pokaždé s patřičnými pochvalami a odměnami. Trvá to dny, týdny, možná měsíce, výsledkem je pes, který každý nález čehokoliv považuje za výcvik a přijde si pro odměnu - dovedete si asi představit, jak silně motivující ta odměna tedy musí být a jak silný návyk musí být u psa vypěstovaný, aby reagoval automaticky takhle i navzdory pudům, co ho nutí ke svačince…Ale jak říkám, možná jeden z tisíce… Nám ostatním zbývají jen metody dohledu, kvalitního přivolávání a občasného proplachu huby
Jj, tak nějak jsem si myslela, že to bude. že je to prostě fakt oříšek a chce to obrovské úsilí a trénink a kdo ví, zda se to někdy povede. Zkoušet to můžeme, ale jak píšeš, proplach huby to jistí ![]()
Jo a ještě jsem vám holky chtěla napsat, že jsem se přihlásila na přednášku s Františkem Šustou, tak se hrozně těším ![]()