Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@hrubik Tak si to představ jako hru přihořívá - hoří. S každým dalším správným krůčkem slyšíš „přihořívá“ a máš radost, motivuje tě to hledat další krok. A jakou pak máš radost, když se ti povede konečně dojít cíle a slyšíš „HOŘÍ!“ - to je smysl té hry, viď ![]()
Ale pak bys den co den dělala ten poslední krok a slyšela u toho „přihořívá“, další den zase „přihořívá“… pořád by to mělo souvislost s tím cílem, který děláš správně, pořád by se ti to potvrzovalo, ale ta radost z úspěchu už by tam nebyla.
Proto je lepší zvolit si jiný marker, když už nějaký potřebuješ (psovi by stačil fakt jen ten pamlsek
) a nechat si klikr na situaci, kdy po něm budeš chtít aktivně používat mozek
@hrubik píše:
A jak docílit toho, aby Balto venku nežral na co přijde? Sebeovládací hry děláme a to mu můžu mávat pamlskem před čumákem jak chci a on statečně odmítá a otáčí hlavu pryč. Až na můžeš si ho vezme. Ráda bych docílila toho, že i venku se mě zeptá pohledem jestli může, ale to je asi běh na dlouhou trať a spousta hodin trénování, že.
To je oříšek. Sebeovládací hry na tohle fungují spolehlivě, ale dovést je do konce dokáže tak jeden člověk z tisíce. Mávání pamlsku před čumákem je první krok, úplný začátek. Kdo chce mít psa naučeného touhle metodou, musí pokračovat chůzí po minovém poli, házením pod nohy, nabízením od cizích osob, dále přesunout tenhle trénink i do venkovního a úplně cizího prostředí. Pokaždé s patřičnými pochvalami a odměnami. Trvá to dny, týdny, možná měsíce, výsledkem je pes, který každý nález čehokoliv považuje za výcvik a přijde si pro odměnu - dovedete si asi představit, jak silně motivující ta odměna tedy musí být a jak silný návyk musí být u psa vypěstovaný, aby reagoval automaticky takhle i navzdory pudům, co ho nutí ke svačince…
Ale jak říkám, možná jeden z tisíce… Nám ostatním zbývají jen metody dohledu, kvalitního přivolávání a občasného proplachu huby ![]()
@Icestar píše:
@hrubik Tak si to představ jako hru přihořívá - hoří. S každým dalším správným krůčkem slyšíš „přihořívá“ a máš radost, motivuje tě to hledat další krok. A jakou pak máš radost, když se ti povede konečně dojít cíle a slyšíš „HOŘÍ!“ - to je smysl té hry, viď
Ale pak bys den co den dělala ten poslední krok a slyšela u toho „přihořívá“, další den zase „přihořívá“… pořád by to mělo souvislost s tím cílem, který děláš správně, pořád by se ti to potvrzovalo, ale ta radost z úspěchu už by tam nebyla.
Proto je lepší zvolit si jiný marker, když už nějaký potřebuješ (psovi by stačil fakt jen ten pamlsek) a nechat si klikr na situaci, kdy po něm budeš chtít aktivně používat mozek
Dobře, díky za radu. Jsem v tom začátečník tak si ráda nechám poradit od zkušenějších
Klikr tedy necháme jen na nové věci a shaping.
@Icestar píše:
To je oříšek. Sebeovládací hry na tohle fungují spolehlivě, ale dovést je do konce dokáže tak jeden člověk z tisíce. Mávání pamlsku před čumákem je první krok, úplný začátek. Kdo chce mít psa naučeného touhle metodou, musí pokračovat chůzí po minovém poli, házením pod nohy, nabízením od cizích osob, dále přesunout tenhle trénink i do venkovního a úplně cizího prostředí. Pokaždé s patřičnými pochvalami a odměnami. Trvá to dny, týdny, možná měsíce, výsledkem je pes, který každý nález čehokoliv považuje za výcvik a přijde si pro odměnu - dovedete si asi představit, jak silně motivující ta odměna tedy musí být a jak silný návyk musí být u psa vypěstovaný, aby reagoval automaticky takhle i navzdory pudům, co ho nutí ke svačince…Ale jak říkám, možná jeden z tisíce… Nám ostatním zbývají jen metody dohledu, kvalitního přivolávání a občasného proplachu huby
Jj, tak nějak jsem si myslela, že to bude. že je to prostě fakt oříšek a chce to obrovské úsilí a trénink a kdo ví, zda se to někdy povede. Zkoušet to můžeme, ale jak píšeš, proplach huby to jistí ![]()
Jo a ještě jsem vám holky chtěla napsat, že jsem se přihlásila na přednášku s Františkem Šustou, tak se hrozně těším ![]()
@Kissie9 píše:
Jééé, také s dovolením mrknu…a předám odkaz kamarádce, co teď bude pořizovat BOC.
Díky @Kissie9
Brý večer,
sem s dovolením nakoukla do Vaší diskuze a ráda bych se časem přidala, chtěla bych bordeří slečnu a měla by se nám líhnout přelom února a března ![]()
Tahle diskuze je strašně přínosná ![]()
@Duckula Ahoj a vítej
Odkud budeš mít borderku? A bude to první pes nebo máš už nějaké zkušenosti?
@hrubik zkušenosti mám, i dobré i horší, ae první BOC, bude z Bengasu (Kadaň)
Koukám, jaké děláš s Baltem pokroky, super ![]()
Já dřív znala jen klasický výcvik, a to jen trošku, tohle pro mě bude nové.
@Icestar ahoj, jj doufám že budu mít štěndo po Hvězdičce, znáš ji?
@Duckula Jasně, jak by ne. Je to sestra mojí Ajsinky, o dva roky starší. Prvně jsem ji viděla na návštěvě u štěňátek a oblíbila jsem si ji okamžitě. Chtěla jsem její kopii
Z tehdejší procházky vzniklo tohle album
http://arli.rajce.idnes.cz/…a_z_Bengasu/
Je tam i taťka Geri a Bakinka, ta už bohužel umřela, byla to skvělá fenka
@Icestar moc krásné album
tak to budeme rodina ![]()
Můžeš mi pls napsat co cvičíš s Ajsinkou?
@Duckula píše:
@hrubik zkušenosti mám, i dobré i horší, ae první BOC, bude z Bengasu (Kadaň)
Koukám, jaké děláš s Baltem pokroky, super
Já dřív znala jen klasický výcvik, a to jen trošku, tohle pro mě bude nové.
Tak to je super že už nějaké zkušenosti s pejsky máš, to se bude určo hodit
Ne jak já, která začínala od píky
Ale Balto opravdu pokroky dělá, sice se učíme oba za pochodu, ale zvládáme více méně ![]()
Jinak dobrý holky @Icestar @Duckula že budete do rodiny. Svět je vážně malej ![]()
@hrubik
jj, malý ![]()
Koukám jak zvládáte, je to bezva a taky se bojim jak budu štěndo zvládat.
@Duckula Vyzkoušely jsme toho už opravdu hodně
Agility, flyball, treiball, obedience, pasení… sem tam nějaké složené zkoušky, sem tam vyjedeme na závody. Ale nejvíc se věnujeme dogdancingu. Závodně i zkouškově. Musím se pochlubit, od neděle jsme držitelky titulu MoD F ![]()