Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Duckula Jinak je to mazec, jak rychle to uteklo a že už si za chviličku pro Deli pojedeš ![]()
@Duckula píše:
@hrubik jj, nedávno sem přemýšlela jakého vůbec psa
To věřím. Já se těším na tvé dojmy, až bude doma ![]()
@hrubik
já taky.
Máme tady v okolí dvě bordery, jednu znám už dlouho a je pro mě teda spíš odstrašující případ proč nemít borderu. Pes pořád někde samovolně pobíhá, jak někoho vidí, tak k němu letí, leze mi na malou, do kočaru
kam běží pes, tam se vleče pán, když se pes chce hrát, pán nic, nevidí… ![]()
už sem měla fakt obavu si tohoto psy pořídit, potkávám je často.
A tento týden
potkala sem jiného pána, měl fenku tak kol 4-5m poslouchala snad na myšlenku, naprosto báječné zvíře, miloučké. Takové hezké povzbuzení
![]()
Když jí řekl sedni, sedla si, naprosto trpělivě se nechala hladit, když řekl běž šla, krásná.
Pardon, ževám sem lezu. Mně se vždy bordery strašně líbily, ale co potkávám te´d u nás, je to absolutní katastrofa. Nezvládnutý bláznivý psi, kteří si zotročili pána
@Duckula píše:
@hrubikjá taky.Máme tady v okolí dvě bordery, jednu znám už dlouho a je pro mě teda spíš odstrašující případ proč nemít borderu. Pes pořád někde samovolně pobíhá, jak někoho vidí, tak k němu letí, leze mi na malou, do kočaru
kam běží pes, tam se vleče pán, když se pes chce hrát, pán nic, nevidí…
už sem měla fakt obavu si tohoto psy pořídit, potkávám je často.
A tento týdenpotkala sem jiného pána, měl fenku tak kol 4-5m poslouchala snad na myšlenku, naprosto báječné zvíře, miloučké. Takové hezké povzbuzení
![]()
Když jí řekl sedni, sedla si, naprosto trpělivě se nechala hladit, když řekl běž šla, krásná.
Tak to bych taky chtěla, aby Balto poslouchal snad i na myšlenku
Spíš je to zatím to nadšeně vítající všechny kolem štěně. Ale máš pravdu, je to na zkorigování majitele, aby toto nedovolil. Balťas je teda taky vítač a miluje všechny kolem, děti, lidi a kdybych ho nekrotila, tak lítá všude kolem a za každým. Tím, že jsme hodně u školy, tak spousta dětí si chce to štěňátko pohladit a kdybych ho nechala, tak na všechny skáče a dává jim „pusinky“. To se mu snažím nedovolit, učíme se, že nesmí. Že ho děti pohladí, jen když hezky sedí a neskáče. Jako je to dřina ho vychovat, ale beru to tak, že to by byla fuška s každým psem, pokud chceš, aby poslouchal a neblbnul. Takže i když je to fičák a dává mi někdy pěkně zabrat, tak jsem ráda, že máme borderu, ikdyž jsem se toho taky bála, protože se uklidňuju tím, že dřina by to byla s každým štěnětem. A doufám, že se mi podaří z něj vychovat milýho a poslušnýho pejska, se kterým si ten život moc užijeme ![]()
@g.sandova píše:
Pardon, ževám sem lezu. Mně se vždy bordery strašně líbily, ale co potkávám te´d u nás, je to absolutní katastrofa. Nezvládnutý bláznivý psi, kteří si zotročili pána
Já si prostě myslím, že je to o lidech, ne o psech. Že záleží na pánech, co psovi dovolí a je jedno, jaké je to plemeno psa. A že jsou bordery bláznivý, to je prostě známá věc. My mu doma říkáme, že je to magor pes. Ale já bych neměnila ![]()
Já si třeba dneska strašně moc užila procházku s Balťasem. Manžel byl s dětma na oslavě, kam Balto nesměl, protože švagr má alergii na psy a já řekla, že bez psa nejdu, že ho doma celý odpo nenechám. Tak jsem mezi dveřma švagrovi popřála a šla ven, déšť nedéšť. A zjišťuju, že si to bez dětí, když jdu sama, strašně moc užiju
Mám na Balta čas, můžu vnímat jen ho a věnovat se jen jemu. Hrozně moc za tu procházku zvládneme, trénujeme oční kontakt, aby chtěl vnímat jen mě, aby víc reagoval na jméno i venku, přivolání atd. Dnes to bylo vážně skvělý a mám z toho děsně dobrej pocit ![]()
@hrubik doufám, že si sedneme a bude naše soužití v pohodě
taky si přeju aby poslouchala, uvidíme, co bude skutečnost
jo, pořád mám obavu jak ji zvládnu ![]()
@hrubik já vím, že jeto o lidech, ale zase, jsou plemena náročnější méně nárčná
@Duckula píše:
@hrubik doufám, že si sedneme a bude naše soužití v pohodětaky si přeju aby poslouchala, uvidíme, co bude skutečnost
jo, pořád mám obavu jak ji zvládnu
Myslím, že je to normální. Taky mám „obavu“, abych Balta správně vychovala. Ale budu pro to dělat maximum. To je jak u dětí. Taky máme občas pochyby, jestli to děláme správně, zvládneme to atd. Prostě musíme ![]()
@g.sandova píše:
@hrubik já vím, že jeto o lidech, ale zase, jsou plemena náročnější méně nárčná
Tak to určitě. Ale tady na diskuzi o borderkách jsme se pro ta náročnější plemena rozhodli a psát sem že jsou to nezvladatelní psi není úplně ideální
To by si člověk nemohl ani pořídit děti, protože v dnešní době je spousta dětí nezvladatelných ![]()
@g.sandova jo, dá se pak pořídit třeba jiný pes, míň náročný na zaměstnání, jen tady jsme rozhodnuté pro bordery ![]()
@hrubik píše:
Tak to bych taky chtěla, aby Balto poslouchal snad i na myšlenku … Ale máš pravdu, je to na zkorigování majitele, aby toto nedovolil. .
U borderky bych zkusila spíš uvažovat směrem „zkorigování majitele, aby naučil psa chtít to, co je správné“, než metodou zákazů, příkazů a omezení. Zamezit nežádoucímu chování (např. zašlápnutou stopovačkou při útěku psa), ale zaměřit se především a hlavně na to žádoucí a podporovat v psovi myšlenku, že pán je to nejlepší, nejzábavnější a nejnadějnější na světě - vždycky se vyplatí přiběhnout na jméno, protože co když se dneska rozdává hovězí svíčková a každá jiná zábava je nuda šeď oproti přetahování s páníčkem
Stačí jen poznat svého psa, co má opravdu nejradši, a pokud je mu to dopřáváno v hojné míře a správně načasované, nemá sebemenší důvod hledat jinde a neviset na člověku pohledem.
Dodatek - bacha, dá se to přehnat - naše Sandy není na procházce schopná vypnout ani na chvíli ![]()