Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@GabinkaCh píše:
A kdyz ten jeden zemrely syn deti nemel a zemrela dcera ma jedno dite? chapu dobre ze bude dedit zijici syn a ta vnucka napul?
Ano, v tom případě bude syn a vnučka dědit napůl
Jsem překvapená. Když zemřela moje babička s dědou, tak mě nekontaktoval nikdo. Moje maminka (jejich dcera) už v té době nežila. Ale je to víc jak 10 let. Možná je to teď jinak.
Ten syn by si asi nejradši nechal všechny peníze pro sebe. Jak jde o dědictví nikdo nezná bratra! A pokud tam jsou děti po zemřelém sourozenci, tak by je ten žijící nejradši z dědictví nějak vyšoupl. Po případě to zařídil ještě za života, aby po něm nic nezbylo. Na to pozor, mám s tím bohaté zkušenosti! Tak aby jste se pak nedivili, bohužel.
@cell Podle mě je to stále stejně, ale nevím. Možná vás nekontaktovali právě proto, že po zemřelých bylo už za živa vše převedeno a to vám nikdo povídat nebude. Nebo peníze co měli třeba staří lidé tajně doma schované asi také notářce nosit nebudou, natož se s nimi s někým dělit. Je to smutné, ale je to tak.
@Mína47 píše:
Ten syn by si asi nejradši nechal všechny peníze pro sebe. Jak jde o dědictví nikdo nezná bratra! A pokud tam jsou děti po zemřelém sourozenci, tak by je ten žijící nejradši z dědictví nějak vyšoupl. Po případě to zařídil ještě za života, aby po něm nic nezbylo. Na to pozor, mám s tím bohaté zkušenosti! Tak aby jste se pak nedivili, bohužel.
Co to?
@Mína47 píše:
@cell Podle mě je to stále stejně, ale nevím. Možná vás nekontaktovali právě proto, že po zemřelých bylo už za živa vše převedeno a to vám nikdo povídat nebude. Nebo peníze co měli třeba staří lidé tajně doma schované asi také notářce nosit nebudou, natož se s nimi s někým dělit. Je to smutné, ale je to tak.
v pohodě, já to nijak neprožívám, nic jsem nečekala. V otázkách dědictví máme vůbec smůlu. Teď odrbala manžela jeho vlastní sestra a shrábla všechno. Tak ať jí to přinese štěstí ![]()
@cell píše:
v pohodě, já to nijak neprožívám, nic jsem nečekala. V otázkách dědictví máme vůbec smůlu. Teď odrbala manžela jeho vlastní sestra a shrábla všechno. Tak ať jí to přinese štěstí
A jak odrbala, jestli můžu vědět? zakon je zákon ne?
@cell Jo jo, též bych mohla vyprávět, bohužel. V rodině to samé - hodný sourozenec sebral vše, peníze zmizeli, asi se to stratilo
Je hodně jednoduché starému člověku podstrčit podepsat plnou moc a je to. V dalším případě také po starém člověku nezbylo nic. Mě by to svědomí nikdy nedovolilo! ![]()
Holky jen tak ze zajímavosti. Pokud ma muž ženu a 3 deti z toho jedno ma v rodném listě psaného jiného otce ačkoli tento muž je biologickým otcem, dědí i toto “jeho” dite pokud tento muž zemře?
Dědictví pak jde na čtvrtiny nebo třetiny?
Příspěvek upraven 07.11.17 v 10:47
@GabinkaCh : po smrti otce matka chtěla, aby bylo vše převedeno na ní, po její smrti se půl na půl rozdělí syn a dcera. Jakmile to notářsky proběhlo, dcera přemluvila matku, aby všechno věnovala jejímu jedinému synovi (kterému v té době bylo zrovna 18 let). Takže ta mu to darovala. A můj manžel a naše děti nedostanou nic. Sestra je právnička, umí v tom chodit
@Marben Ne, nedědí, oficiálně není jeho dítětem. Tedy na třetiny.
Dědí i děti zemřelých sourozenců, taky jsme to tak měli, cca před dvěma lety.
@Mína47 - on je myslím od roku 2014 nový občasnký zákoník a ten to nově nějak řeší.
Ale jistá si nejsem, vím to jen proto, že to někdo teď řešil v práci. Že dědictví se měnilo.
@KamisB - nový OZ změnil některá ustanovení o dědění, ale tohle, tj. nastoupení potomků zemřelého dědice, je pořád stejné.
Jinak pro zakladatelku příslušné ustanovení NOZu: § 473
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner1a), každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.