Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kassy píše:mě se ptal
Ne, nezáleží na doktorovi. To není lékařské rozhodnutí, do toho mu nic není. Doktor potvrdí termín porodu a přesné datum nástupu na mateřskou si už určuje žena sama, v ROZMEZÍ 6-8 týdnů před termínem, ne 6 nebo 8.
@Anonymní píše:
@martina.se doktor mi právě řekl, že je to 1. srpna, tak se mi to zdálo dost brzo, pro to se ptám.
jdi později, řekni mu, že chceš jít později a hotovo ![]()
@kokomo píše:
Muzu se zeptat, jak si tim, ze nastoupi pozdeji, zvysi tu castku?
měsíčně vyplácenou
@Calathea píše:
Jinak doktor vypočítá termíny nástupu 8 týdnů a 6 týdnů před porodem a v tomto období musíš nastoupit.
Přesněji řečeno, nemusí nastoupit ani těch 6 týdnů před, ale už se jí o to bude krátit doba vyplácení PPM.
@Kassy píše:
Přesněji řečeno, nemusí nastoupit ani těch 6 týdnů před, ale už se jí o to bude krátit doba vyplácení PPM.
ok
@blecha72 píše:
měsíčně vyplácenou
Jako ze bude pobirat rodicak o 14 dni dyl? To ano, ale castku rodicaku si nijak nezvedne…
@Anonymní píše:
@blecha72 spíš bych řekla, že jít dřív, abych si zvýšila ten rodičák ne?
Rodičovský příspěvek je 220 t, když ho začneš čerpat o 2 týdny později, zvýšíš si měsíčně vyplácenou částku.
@kokomo píše:
Jako ze bude pobirat rodicak o 14 dni dyl? To ano, ale castku rodicaku si nijak nezvedne…
To záleží na délce pobírání RP.
@blecha72 píše:
To záleží na délce pobírání RP.
No jo, ja to ale beru tak, ze volim vysi rodicaku a od toho se mi pak odviji delka pobirani.
@blecha72 píše:
ok
Není, když nastoupíš později než těch 6 týdnů před termínem z vlastní vůle, tak máš nárok jen na 22 týdnů po porodu. Prostě se bere, jako bys nastoupila těch 6 týdnů před. Samozřejmě se to netýká případů, kdy těch 6 týdnů před porodem nevyčerpáš, protože porodíš dřív.
Viz třeba tady: http://zakony.centrum.cz/…dle-zakoniku
Nebo přímo Zákoník práce, par. 195:
(3) Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, přísluší mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v odstavci 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, přísluší jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň 2 nebo více dětí.
@blecha72 píše:
ok
He? Mám vlčí mhu nebos ten příspěvek upravila, než jsem napsala a odeslala reakci? ![]()
@martina.se: Však to je v pořádku, že se zeptal. Spousta doktorů to nedělá, napíšou automaticky datum, jak jsou zvyklí, a ženská se neozve, protože neví, že volit si může ona, ne lékař.
@Kassy píše:
He? Mám vlčí mhu nebos ten příspěvek upravila, než jsem napsala a odeslala reakci?
jo, došlo mi, co jsi tím myslela ![]()
@kokomo píše:
No jo, ja to ale beru tak, ze volim vysi rodicaku a od toho se mi pak odviji delka pobirani.
Taky dobře. A ta částka může být vyšší o 2 týdny. Si zvolíš třeba 7000 a budeš jej čerpat o dva týdny déle, když nastoupíš na PPM 6 týdnů před TP.