Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, milé dámy,
mám na Vás dotaz, který jsem se tady už snažila najít ale u většiny jsou staré datumy, tak bych ráda věděla, jak to funguje i ted
tak se obracím na Vás. S přítelem bysme se rády snažili v dubnu o miminko. Momentálně pracuji na plný úvazek, pokud bych chtěla být doma např. už od června (kdybych tedy v dubnu otěhotněla) tak to jde pouze v případě, že mi gynekolog napíše rizikové těhotenství a potom bych byla jakoby na nemocenské?? Moc Vám děkuji za rady. Hezký den Vám všem, Daniela ![]()
@Daniela Issabel ano, vypíše ti nemocenskou, určiš si vycházky a budeš do konce těhotenství doma. Resp. nějakej týden před porodem, než nastoupíš na mateřskou. ![]()
Pokud budeš mít nějaké problémy, tak ti rizikové napíše, pokud ne, tak nejspíš ne, těžko říct
Děkuju holky za tak rychlé odpovědi
, a mateřská tzn. ( co jsem se dočetla) tak na ni nastupuji 6.-8. týden před porodem a ta se mi vypočítává podle mzdy?
@Daniela Issabel Jaképak „chtěla být doma“. Buď jsi práce schopná nebo ne. To není o chtění být doma. ![]()
Pokud Tě lékař shledá práce neschopnou, budeš mít neschopenku jako každý jiný - 60% platu a omezené vycházky.
@Daniela Issabel píše:
Děkuju holky za tak rychlé odpovědi![]()
, a mateřská tzn. ( co jsem se dočetla) tak na ni nastupuji 6.-8. týden před porodem a ta se mi vypočítává podle mzdy?
jo, snad 70 procent mzdy? na 28 týdnů.
@Daniela Issabel ano, přesně tak. Ale musela bys být doma, mít jen vycházky..
a musí na nemocenskou být důvod..
Zalezi i na lekari..me se prvne mudra ptala, co delam za praci a jestli chci byt doma nebo dal chodit do prace. Jenze pak mi zjistli vysoky tlak a pri praci, kde 12 hodin stojim na nohou, me odeslala na nemocenskou bez ptani.
Pokud mas smlouvu na neurcito, tak mas narok na nejake procenta (myslim ze tech 70) z prumerne mzdy bez ohledu na nemocenskou. Ale musis mit odpracovanych snad 270 hodin v predchozim roce.
Ahojky.
Je to přesně tak, jak holky pisou
Jen ti dobře poradím, rozmysli si to. Já na nemocenskou musela už v 8tt a ty 6ti hodinové vycházky jsou jako vězení. zvlášť pokud jsi z města a nemocenska by ti jak píšeš vycházela na léto. Sedět v létě doma. To kdybych si mohla vybrat, radši bych byla v práci. ![]()
@poHanka89 píše:
Zalezi i na lekari..me se prvne mudra ptala, co delam za praci a jestli chci byt doma nebo dal chodit do prace. Jenze pak mi zjistli vysoky tlak a pri praci, kde 12 hodin stojim na nohou, me odeslala na nemocenskou bez ptani.
Pokud mas smlouvu na neurcito, tak mas narok na nejake procenta (myslim ze tech 70) z prumerne mzdy bez ohledu na nemocenskou. Ale musis mit odpracovanych snad 270 hodin v predchozim roce.
270 DNÍ za DVA roky pred nástupom na PPM.
Je teda fakt, jak pise @Mominka, ze to domaci vezeni v prubehu 9ti mesicu leze pekne na nervy
tedka v tomhle pocasi pul bidy, ale pres leto. Sice ani me ani zadne mamine, co znam, nikdy kontrola neprisla a tak jsme probirali s mudr v poradne, tak taky nezazila, ze by tehotne kontrola prisla…ale znas to, nahoda je blbec ![]()
@Svistice protože si nedokážu v těhotenství až do 7 měsíce představit, jak bych pracovala ve zdravotnictví, asi takhle ![]()
@poHanka89 U nás ve městě chodej na těhotný jak zbesily
Takže tady je utrum
Ještě, že je zima ![]()
@Daniela Issabel píše:
@Svistice protože si nedokážu v těhotenství až do 7 měsíce představit, jak bych pracovala ve zdravotnictví, asi takhle
vidíš, mého chlapa přijímala ve špitálu baba v 7 m
on to zase takový problém nebude, záleží tedy, kde přesně děláš. Ale jinak pokud zjistíš těhotenství, a práce neodpovídá tomu, co můžou těhotné, tak zažádej o přeřazení, pokud Ti zaměstnavatel nevyhoví, můžeš být doma za 100% platu.
@Daniela Issabel píše:
@Svistice protože si nedokážu v těhotenství až do 7 měsíce představit, jak bych pracovala ve zdravotnictví, asi takhle
Pokud je práce nevyhovující, tak v první řadě se to má řešit přeřazením na jinou práci.
Taky záleží, jaká práce ve zdravotnictví - kamarádka lékařka provozovala ordinaci do nástupu na mateřskou 6 týdnů před porodem.