Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce a za názory. U nás se jedná o delší stav. Do 2 let nekomunikoval, tak jsem mu nasadila rybí tuk, který dávám od té doby trvale. Tehdy udělal větší skok a od té doby žádná větší změna. Za ten rok přidal asi 4 slova a 5 citoslovcí, výslovnost nezlepšuje, neopakuje.
Motorika se mu zlepšuje, ale není to žádný zázrak - při chůzi pořád hodně padá - na cestě půl kilometru třeba 15× zakopne a upadne, koupila jsem mu i nové boty a nic se nezměnilo a pořád je takový hodně neobratný - nezvládá šlapat na kole/tříkolce, běhá podivným stylem, ale umí skočit a schody se taky lepší. Jemná motorika taky nic moc - kreslit ho nebaví, stavebnici vyhází, kostky rozkope… Nemá trpělivost a výdrž. Vkladačky zvládá od 2,5 roku, ale dá mu to dodnes hodně práce a většinou zvládne tak 2-3 tvary a odhazuje. Celkem zvládá zvířátkové vkladačky, kde to má dole předkreslené.
To mi něco připomíná.. Řekla bych začněte to řešit.
Syn chodí do normální školky, když začal vypadalo to jen na opožděný vývoj řeči a info ještě moc nebylo. Poslední rok má asistentku. Kdyby byla možnost ho hned dát do logopedické třídy nebo školky, bylo by to dobře.
To bych považovala za mluvení, kolegyně z práce měla nemluvící dítě ve 3,5 letech vůbec nic, ukazoval a nanejvýš brm, brm při hraní s autem. Pak to začali řešit, prošli kolečko doktorů, chodil i do školky, že se rozmluví, ale nic. Potom si doma hrál něco mu spadlo a on říká „kurva do prdele“ kolegyně říkala, že i to R bylo bravurní! potom zase asi měsíc nic a nakonec se jednoho rána probudil a mluvil ve větách. Tož tak. Já myslím, že by bylo dobré zkusit logopedii, určitě poradí co a jak.
Jako děti mají každý své tempo, to ano, ale tady mi to připadá jako už velký rozptyl
radši bych si oběhla kolečko po odborníkách jen pro jistotu, že je vše ok a chce jen víc času
držím palce
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce a za názory. U nás se jedná o delší stav. Do 2 let nekomunikoval, tak jsem mu nasadila rybí tuk, který dávám od té doby trvale. Tehdy udělal větší skok a od té doby žádná větší změna. Za ten rok přidal asi 4 slova a 5 citoslovcí, výslovnost nezlepšuje, neopakuje.
Motorika se mu zlepšuje, ale není to žádný zázrak - při chůzi pořád hodně padá - na cestě půl kilometru třeba 15× zakopne a upadne, koupila jsem mu i nové boty a nic se nezměnilo a pořád je takový hodně neobratný - nezvládá šlapat na kole/tříkolce, běhá podivným stylem, ale umí skočit a schody se taky lepší. Jemná motorika taky nic moc - kreslit ho nebaví, stavebnici vyhází, kostky rozkope… Nemá trpělivost a výdrž. Vkladačky zvládá od 2,5 roku, ale dá mu to dodnes hodně práce a většinou zvládne tak 2-3 tvary a odhazuje. Celkem zvládá zvířátkové vkladačky, kde to má dole předkreslené.
Nechci strašit, ale tohle vypadá na dysfázku. Mám dceru se smíšenou dysfázií. S hrubou motorikou nikdy problémy neměla, jemná byla taky v normě, až na kreslení.
Ale mluvila podobně jako tvůj syn a moc nerozumněla. Ve 4 letech byla na 21 měsíců. Tím, že to byla smíšená dysfázie, tak se to u nínamíchalo takhle. Ale třeba u expresivní dysfázie ta neobratnost bývá častá.
@Anonymní píše:
Byli jste už na prohlídce ve 3 letech? Tam např. dcerka musela říct básničku nebo zazpívat písničku. Taky se projít, určit základní barvy. Ty pády jsou divné, ale v tom se nevyznám:-). Co se týče mluvení, mám srovnání právě s dcerkou, ta mluví už od dvou let v jednoduchých větách, od tří let opravdu dovede vyprávět, složitá souvětí, má velkou slovní zásobu, zvládá i složitější slova atd. Právě teď koukala na krtka a chtěla mi říct, že byl v láhvi, ale neuměla najít správný tvar, pořád říkala v lahvě:-).
Určitě bych se poradila s pediatrem, ono to může vzít taky rychlý spád, hodně dětí se rozmluví ve školce atd. Čtete? Mluvíte na něj? Máš ve zvyku mu říkat vše, co děláš a komentovat všechno, co se děje kolem (já ano:-))?
Jinak dcerka 3,5 rozhodně třílkolku ani kolo taky nezvládá, nemá na to sílu v nohách, neušlápne to. Jezdí na odrážedle nebo koloběžce. Stavebnice a skládačky a puzzle ji chytly taky spíš až v poslední době (3,5 roku), lego má ráda, ale dřív jsem stavěla já, teď už začíná sama, zkouší jednoduché puzzle atd. Zkoušíme pexeso, domino atd. Ale ona u toho spíš nemá ani výdrž, je spíš akční:)
Každé dítě je jiné, rozhodně poradou u lékaře nic nezkazíš.
Určitě mluví málo - mám něco podobného doma a od 2,5 chodíme na logopedii.
Náš má opožděný vývoj řeči, logo to sice neurychlí, ale budeš s ním pracovat tak, aby se řeč začala rozvíjet. U nás je třeba problém, že do 3 let vůbec fakt vůbec nic neopakoval, takže to bylo první na co se logoped zaměřil.
Od 2 chodí do školky a ani tam se nerozmluvil, začal fakt až po tom 3 roce a to jsme už půl roku docházeli na logopedii.
Motoriku má docela dobrou, je spíš hrozně roztěkaný - všechno hned, takový všudybýlek… Trojkolku zvládá, chce hrozně jezdit na kole.
Určitě má své tempo, ale je potřeba s ním pracovat.
Najdi dobrého logopeda, nás vzal i bez doporučení. Odkud jste?
Příspěvek upraven 22.04.17 v 15:04
Těžko říct, tatínkům to občas ujede, nicméně nyní je v 3 třídě a exceluje, jezdí na různé olympiády. Učitelce minule řekl, že vidí, že je už při pátku nervózní a měla by si uvařit meduňkový čaj.
@Conulka píše:
@aledud bože a kde to -kurva do prdele- slyšel???![]()
![]()
@andelka83 u nás máme jen jednu školku, kde jsou smíšené kolektivy po 27 dětech. Takže moc na výběr není. Bude to muset zvládat bez asistenta, protože nevím, jestli má na něco nárok. Celkem z toho mám hrůzu, protože má záchvaty vzteku, je občas agresivní, doteď má nehody - když ho pošlu, aby se šel vyčůrat, tak se schválně počůrá… Pořád doufám, že to bude tak, že se bude ve školce chovat jinak než doma a bude to víc v pohodě.
@Fazulina když jsme byli na tříleté u staršího, tak neřekl doktorce nic. Za celou dobu tehdy mlčel, i když mluvil slušně, takže u nás to probíhá tak, že doktorka se ptá, jestli mluví a je na mámě, co řekne. Tříletou máme příští týden.
Mluvíme, čteme. Melu na něj pořád - zpívám, prohlížím knížky a znám mraky jednoduchých básniček a ty hodně opakuju, starší je v tomto věku miloval, takže jsme je četli do omrzení, teď jich většinu umím, takže je říkám v příhodné situaci ![]()
Taky jsem věčný komentátor - jdu vařit, nalévám vodu…
I ho pořád „opravuju“ - Dáda ham haf a na to mu řeknu Ano, Davídku, dal jsi pejskovi najíst.
Tutu aua tam. - Ano, táta odjel autem pryč. Jel do práce.
Jinak další znalosti jako barvy a další, tak to u něj nehrozí.
@Anonymní píše:
Tohle už nezní dobře.
Můžeme si říkat, že tabulky nejsou striktní a nejsou.
Ale vážně bych to radši už řešila, nejsme plašan a nechci tě děsit, ale řešila bych to okamžitě.
Vaší dětské to nevadí?
Ono spousta dětí se rozmluví později, ale u tebe v kombinaci s tím celkovým popisem, to zní dost nehezky.
@Anonymní píše:
@andelka83 u nás máme jen jednu školku, kde jsou smíšené kolektivy po 27 dětech. Takže moc na výběr není. Bude to muset zvládat bez asistenta, protože nevím, jestli má na něco nárok. Celkem z toho mám hrůzu, protože má záchvaty vzteku, je občas agresivní, doteď má nehody - když ho pošlu, aby se šel vyčůrat, tak se schválně počůrá… Pořád doufám, že to bude tak, že se bude ve školce chovat jinak než doma a bude to víc v pohodě.@Fazulina když jsme byli na tříleté u staršího, tak neřekl doktorce nic. Za celou dobu tehdy mlčel, i když mluvil slušně, takže u nás to probíhá tak, že doktorka se ptá, jestli mluví a je na mámě, co řekne. Tříletou máme příští týden.
Mluvíme, čteme. Melu na něj pořád - zpívám, prohlížím knížky a znám mraky jednoduchých básniček a ty hodně opakuju, starší je v tomto věku miloval, takže jsme je četli do omrzení, teď jich většinu umím, takže je říkám v příhodné situaci
Taky jsem věčný komentátor - jdu vařit, nalévám vodu…
I ho pořád „opravuju“ - Dáda ham haf a na to mu řeknu Ano, Davídku, dal jsi pejskovi najíst.
Tutu aua tam. - Ano, táta odjel autem pryč. Jel do práce.
Jinak další znalosti jako barvy a další, tak to u něj nehrozí.
Znám matku, která donutila dítě mluvit až když dělala, že mu nerozumí.
Do té doby dostalo, co chtělo, tak proč by se snažilo.
Ale neřekla bych, že to bude váš případ.
@Anonymní píše:
Jdu se zeptat na váš názor. Co podle vás znamená, když se řekne, že dítě ve 3 letech nemluví? Nemluví vůbec? Používá pár slov? Počítají se do mluvení citoslovce? Co je vlastně, že mluví ve větách?
Synovi jsou 3 roky a aktivně používá přibližně 12 slov - z toho cizí lidi rozumí tak 5 slovům a cca 30 citoslovcí - zvuky zvířat a podobně a opět větší části rozumím jen já. Od rána do noci mele a mele. Doslova a do písmene pusu nezavře. Má naučených několik frází a ty denně opakuje pořád dokola a chce na ně reakce - např. Dáda ham haf - Dáda nakrmil psa. Tutu auo tam = Táta odjel autem.
Jedná se o mluvící nebo nemluvící dítě? Doma se nejsme schopni shodnout.
Je to mluvící dítko. Nemluvící dítě je že nic nevyslovy a ani zvuky zvířat nenapodobý. Tady ti každý řekne že je nemluvící. Řeknu to jednoduše nemá potřebu ještě mluvit bud v klidu mám doma to stejný a já osobně mluvila až ve 4 letech a nikdo to nehrotil každý dítě má svůj vlastní vývoj
Malej do 3 let rekl asi 5 slov co mu bylo rozumet zbytek sem odvodila a nejak rozumela ale jen ja… ted mu sou 3 a 3 mesice a z niceho nic mluvi jak blazen neco jde furt slozite dokonce zacal skladat puzzle slozi i o 30ks napr. barvy cesky neumi zato je umí anglicky spoustu slov umi jen anglicky
nevedela sem uz co s nim zacla sem mluvit anglicky a on toho spoustu odkoukal a i kdyz nejsem zadnej velemistr v mluveni obcas me i sam od sebe prekvapi novym slovickem co odkoukal z televize nebo z tabletu.. takze i ja najedu obcas na prekladac abych zjistila co vlastne rika
anglictina je pro nej lehci na vyslovnost ![]()