Když dítě nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12975
22.4.17 19:28

Už se teď neužírej, to stejně nepomůže.
Osobně si myslím, že možná zkusit řešit to dřív, když je to takový extrém.
Pokud jde do té školky až v září, tak zkuste vyběhat co nejvíc vyšetření, ať víte, že za tím není hlubší problém.
Třeba se k někomu dostanete a stihnete něco vylepšit. Když těm učitelkám poradíte, co s ním, tak budou taky rády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9041
22.4.17 19:32

Zakladatelko, já bych to začala řešit hned, ne až před prázdninama :think: Jasně, že jsou děti hodně rozdílné ve vývoji, ale zas tohle je trošku někde jinde. Mám syna který je opravdu šikovný, řekla bych víc, než dcera v jeho věku, ona byla nedonošenec a tak to přikládám tomu. Ale taky mám kamarádku, která má stejně starého klučíka a ten vůbec nemluví, nebo tak nějak podobně jako tvůj. Snad jen zvuky a pod. Dle mého laického pohledu, měli být u odborníka už dávno. Oni co vím, zatím byli jen na ORL. Ta naše ORL doktorka je trošku šáhlá a ví se to o ní a tak jim řekla, že slyší dobře, nemají to řešit, mají ho dát do školky on se tam mluvit naučí.
Přitom při mém laickém pozorování a porovnání našich dětí vidím, že ten problém není jen v řeči, ale co jim můžu říkat, že?? Je to jejich rozhodnutí a nechci je nějak ranit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
22.4.17 20:21
@Anonymní píše:
@andelka83 teď k nim chodí starší syn, takže mám v plánu tam v červnu zajít s obrovskou čokoládou - díky za péči, kterou jste věnovaly mému dítěti a vysvětlit jim, že bude hůř. Ale se starším tam nastupoval klučík, co taky nemluvil a postupně se rozpovídal a teď už to je v pohodě.
Proto nesrovnávám, ale zrovna dneska jsme vzpomínali, jak se ve 3 letech staršího narodil mladší a jak starší všem povídal o miminku, že bylo v bříšku a pan doktor ho v nemocnici vyndal ven… To teď naprosto nehrozí. Na druhou stranu se tím užírám a pořád přemýšlím, co jsem měla udělat jinak.

Jinak nic. Prostě takový je. Můžu se postavit na hlavu a prostě syn je jaký je, je to vrozené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
22.4.17 20:25

Takovou tříletou mají naši sousedi. Je to takový zvláštní no, ale je na ní vidět posun. Sice pomalý, téměř jakoby nepatrný, ale jde to dopředu. V září půjde tady do školky, tam s ní budou mít veselo :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.17 20:31

@alisekR v červnu to chci řešit se školkou. Ostatní zkusím postupně objezdit, ale nevím, jak to do školky stihnu… Kamarádka teď objednávala dítě k psycholožce a jdou v prosinci a prý to je všude podobné.
@Sany80s kdyby to byla dysfázie, tak s tou vím, že mají zkušenosti. Ale stejně to s nimi budu muset pořešit. Nejsem ten typ, co by jim tam nacpal dítě a snažte se. Spíš mi to vůči nim bude blbé, protože mi nepřijde na školku zralý a připravený a kdybych měla možnost, tak by mu mnohem víc prospěl ještě rok doma, nebo nějaká malá školka, kde jsou 4 učitelky na 16 dětí. Má nehody, je roztěkaný, v hodně věcech mu chybí základní návyky. A to jeho mluvení… Z toho mám strach nejvíc, že tam jsou starší děti, budou se mu posmívat a přiznejme si, že děti láká jinakost a když zjistí, jak málo stačí, aby udělal scénu, tak ho budou provokovat…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.17 20:36

@Tunrida to je přesně ono. U něj je taky posun, ale minimální. Udělal obrovský skok po rybím tuku. Tehdy jsme z něj byli v šoku a pak najednou ticho po pěšině.

• Citovat
  • Upravit
4232
22.4.17 20:55

@andelka83 My to máme naštěstí bez ADHD, jenom má poruchu pozornosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
22.4.17 20:58

@Soňa Zacharová To není pravda, ve třech letech už mám mluvit v rozvinutých souvětích. Navíc to není jen o řeči, ale i o ostatních dovednostech a v těch je taky hodně pozadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.4.17 20:58

Fakt jste měli s tím kolečkem začít dřív. Nenechávat to takhle na poslední chvíli.
Syn byl na tom ve dvou a čtvrt co se verbálního projevu týče hodně podobně, ale ostatní složky měl naprosto v normálu (něco spíš nadprůměr, něco širší norma). Měla jsem obavy z opožděného vývoje řeči, v horším případě nějaké lehčí dysfázie a v těch dvou a čtvrt jsem to konzultovala s klinickou logopedkou, kdy začít případně podnika nějaká vyšetření ohledně případné diagnózy (právě kvůli těm čekacím lhůtám).
S tou školkou bych asi hodně zvažovala, pokud je na tom tak jak je a jestli nenastane do září bějaký výrazný zvrat. Kdyby byl ve třídě jen s tříleťáky, tak ty si nějaké jinakosti až tolik nevšimnou a tolik to dítěti najevo nedají, ale starší děti už umí být celkem sofistikovaně a programově hnusné.
Tak aby chudák neměl k tomu svému problému ještě trauma ze školky. Ono počůrávací nehody, nechápání a neschopnost se zapojit do programu kolektivu, neschopnost se vyrovnat vrstevníkům, frustrace z toho, že mu nebudou rozumět a on si nebude schopný vykomunikovat své potřeby by mu asi celkově moc na pohodě nepřidaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
22.4.17 21:00
@MarketaJ píše:
@andelka83 My to máme naštěstí bez ADHD, jenom má poruchu pozornosti.

Takže add? My bohužel i s hyperaktivitou. Naštěstí ne těžká forma ani jednoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
22.4.17 21:06
@Anonymní píše:
@Tute @andelka83 zatím nemá žádnou diagnózu a nepředpokládám, že do září cokoliv vyřídíme. Takže v září pomaže do klasické státní školky do smíšeného kolektivu, kde bude dalších 26 dětí. Uvidíme, jak to zvládne. Třeba překvapí a rozmluví se.Jak tu někdo doporučoval nerozumět, tak to jsme zkusili před pár týdny a byl to malér. Po pár dnech přestal komunikovat a vůbec se nesnažil, přibylo záchvatů vzteku…
On je tento stav celkem dobrý na hodně věcech se i domluvíme. Ono u něj hodně dlouho trvalo, než začal rozumět a snažit se s námi komunikovat.

Tohle je pitomost. Mluvení je základní komunikační schopnost. Každý dítě chce mluvit, pokud mu to z nějakýho důvodu nejde, tak dochází k celkový frustraci. A pokud ještě rodiče dělají, že mu nerozumí, tak vezmou veškerou chuť komunikovat.
Podle mně vám nerozumí k věku, tak jak by měl.
Přečti si tohle https://www.modrykonik.cz/…ove-tabulky/. A jiné její články.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.17 21:50

@Svistice doktorka mu dávala čas do 2 let, on v té době vypadal hodně marně - nemluvil, neukazoval, porozumění hodně slabé, museli jsme na něj mluvit vždy ve stejných větách. Pak poskočil, tak se to všechno odložilo a odpískalo a přiznávám, že i mně přijde, že je horší jen to mluvení - nemám porovnání. Ono se to krásně svádí jedno na druhé - nemluví, takže se vzteká kvůli tomu a to je důvodem všech problémů. Okolí do mě hučí, že to moc řeším, že to je kluk a u kluků to je přece normální, že nemluví. Školka bude záhul. On dává špatně odloučení, je to takovej mazlík. Teprve ve 2,5 letech zvlád být 2 hodiny u babičky, která bydlí kousek vedle, je u ní denně a musel tam s ním být jeho brácha.
@MarketaJ já vím, že to je pitomost, ale babička radila…

@andelka83 @MarketaJ mně ani u něj nepřijde nějak horší pozornost. Ale nejsem odborník, tak si netroufám odhadovat.

• Citovat
  • Upravit
33005
22.4.17 22:07
@Anonymní píše:
@Svistice doktorka mu dávala čas do 2 let, on v té době vypadal hodně marně - nemluvil, neukazoval, porozumění hodně slabé, museli jsme na něj mluvit vždy ve stejných větách. Pak poskočil, tak se to všechno odložilo a odpískalo a přiznávám, že i mně přijde, že je horší jen to mluvení - nemám porovnání. Ono se to krásně svádí jedno na druhé - nemluví, takže se vzteká kvůli tomu a to je důvodem všech problémů. Okolí do mě hučí, že to moc řeším, že to je kluk a u kluků to je přece normální, že nemluví. Školka bude záhul. On dává špatně odloučení, je to takovej mazlík. Teprve ve 2,5 letech zvlád být 2 hodiny u babičky, která bydlí kousek vedle, je u ní denně a musel tam s ním být jeho brácha.
@MarketaJ já vím, že to je pitomost, ale babička radila…@andelka83 @MarketaJ mně ani u něj nepřijde nějak horší pozornost. Ale nejsem odborník, tak si netroufám odhadovat.

Právě protože nejsi odborník a tvé okolí asi taky ne, tak bych se nenechala ukolébat a raději za tím odborníkem šla.
Ono pokud se teď objednáš a dítě se rozmluví a začne i po ostatních stránkách fungovat nějak relativně normálně ještě před termínem návštěvy, tak plus pro tebe, jen zvedneš telefoon a návštěvu zrušíš.
Pokud nic nepodnikneš, tak jak dlouho chceš čekat na nějaký ten zásadní zvrat či zázrak? Tři roky už mu byli, což bývá ten varovný mezník. Budeš čekat rok, dva, do nástupu do školy? Není lepší vědět na čem jsi, s tím, že když to bude mít samo od sebe věkem se zlepšující tendenci, tak je to faj a pokud ne, tak můžete začít makat pod vedením odborníka co nejdřív?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
22.4.17 22:08

@andelka83
Naštěstí jen add.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
22.4.17 22:35

Nechci radit, ale vidím to na vývojovou dysfazii.. můj kluk ve 3,5 taky uměl jen zvířátka…mňau, haf, bu, atak..doktor i když jinak výborný prý je to kluk, má svou cestu..
Je to mé třetí dítě, jednala jsem…
No nakonec těžká vývojová dysfazie, učíme každé písmeno, každé slovo už 4 roky…den co den… těžká práce, fakt že jo…
Nedá se nic dělat, vyhledej klinického logopeda, to je potřeba a porad se…
Přeju hodně sil. I.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect