Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, tak zatím jsme všichni ve fázi čekání na ms
Tak hlavně ať nás nenechá mrcha dlouho čekat
to bysme pak mohli jít na KET téměř společně ![]()
@Anonymní píše:
Já ne, ja jdu 9. na folikulometrii už:)
Ahoj holky.
I mě by měl čekat v srpnu KET. Na odběru jsem byla už v květnu, teď jsem měla pauzu, první MS po stimulaci byla v pohodě (nasazen utrogestan), další v červenci měla zpoždění a byla celkově divná, což ale po stimulaci není úplně mimořádné. Jsem zvědavá, jak to bude s další a doufám, že přijde normálně a na konci srpna (nebo dřív) se podaří transfer.
Měli jsme emrya na genetice a máme jen 2 ok a 1 s případnou konzultací. Celkově se oplodňovalo 13, do konce vývoje dorazily jen 4, nakonec jsme na 2(3).
Vím, že bych se neměla moc těšit, ale snazime se uz 2 roky, prirozene bohužel 2 zamlklé těhotenství (11t, 6t), tak musím věřit, že s prověřenou genetikou emryjka budeme mít konečně štěstí.
Jinak jak jste psaly o tom režimu. Instrukce ještě nemám, nicméně se určitě mám v planu trošku hlídat a šetřit. Přecijen, moc možností nemáme
. Vidím to první dny na klid, ne alkohol, minimalizovat nervování. Jinak obecně souhlas, těhotenství není nemoc a není potřeba bláznit, je-li vše ok. A těhotenství si v maximální míře užívat. Každopádně holka co byla ve stejném CAR a ma už transfer za sebou měla pry doporučený 3 dny klidový režim.
Ahoj holky, tak já se přesouvám z červencové skupiny taky sem. Sice jsem to ještě nedostala, ale jsem si celkem jistá, že to nevyšlo, na krev jdu tedy až ve středu, ale řekla bych, že je to spíše formalita.
Tak nam všem budu držet palce, ať to vyjde v srpnu ✊
Ahoj holky, mě taky čeká KET v srpnu. 9.8. jdu na UTZ a podle toho se uvidí, kdy bude KET. Budu to mít v přirozeném cyklu, jelikož sama normálně ovuluji. ET v květnu nevyšel a zmražené máme jen jedno embryjko ne úplně topové kvality. Tak nezbývá než věřit a doufat, že je geneticky zdravé a že se chytne.
@Mallin a nevíš jaké přesně kvality? My sice máme ještě 8 ale kvality nic moc - pětidenní bc4bc.
@Lira123 Máme zamražené 3BB. BB není úplně špatné, ale není to AA a zaráží mě ta 3 vpředu. Většinou se setkávám s 5 nebo 4. Jako kdyby nebylo vhodné k mražení a následnému zavedení, tak ho asi nemrazí, ale člověk má pak obavy, aby se uchytilo, když to nejlepší se mi nechytlo. Ale zase je i rozdíl mezi ET a KET. Ono transferovat do těla, které je po stimulaci asi taky není ideální no. Přístě bych už asi na ET nešla a šla až na KET. A taky přemýšlím o vyšetření embryí, ale nemáme k tomu indikaci teda. Ale věřím, že na té kvalitě tolik nezáleží a spíš záleží na tom, zda je embryjko geneticky zdravé nebo ne a to nevíme. A těch 8 embryí máte z kolika vajíček? My měli z 12 oplodněných jen 2 embrya. Jedno mi zavedli ten 5. den a druhé nechali až do 6 dne, ptz ten 5. den ještě nebylo vhodné k mražení, takže je navíc o den pomalejší… 8 embryí je super a věřím že mezi nimi bude určitě minimálně jedno to pravé, bojivníček
Na té kvalitě už fakt tolik nezáleží snad. Spíš je blbý, že člověk třeba má pak za sebou tolik nezdarů, než se zavede to zdravé. A to je tvoje první IVF? O vyšetření embryí jste nepřemýšleli?
@Mallin
to neni pravda u embrya zalezi na dvou faktorech - aby bylo zdrave, coz nejsou ani ackove pekne blasty a mohou mit i vice vad najednou
a pak na kvalite, cim je horsi, tim se sance snizuji. takze top blasta ma sance na uchyceni az 70% a blasty bc atp jen okolo 30%
a pak musis mit dobre pripravenou sliznici
@Mallin někde jsem četla hezké vysvětlení o té kvalitě, jak se to cisluje a co to znamená atd. Mně teď zavádění 4ab a nechytlo se. Je to naše první IVF, ale do caru chodíme už rok a čtvrt. Nejdřív jsme zkoušeli jenom stimulaci s hormonami a pak iui. Poté doktor sám řekl, že jsme adepti na zkumavku. Tím že mám pcos, tak dobře reaguji na stimulaci při ivf, takže jsem měla odebráno 22, 17 oplodněno a vydrželo do pátého dne 9,coz je krásný počet, ale to čekání je hrozný. Od punkce jsem čekala 5 měsíců na KET, kvůli cystam 🤦♀️ 🤦♀️ 🤦♀️
@Anonymní píše:
@Mallin
to neni pravda u embrya zalezi na dvou faktorech - aby bylo zdrave, coz nejsou ani ackove pekne blasty a mohou mit i vice vad najednou
a pak na kvalite, cim je horsi, tim se sance snizuji. takze top blasta ma sance na uchyceni az 70% a blasty bc atp jen okolo 30%
a pak musis mit dobre pripravenou sliznici
Jojo, to netvrdím, že na kvalitě nezáleží vůbec, ale spíš to, že nejvíce záleží na tom, zda je zdravé. Protože jak píšeš, ani blasta AA se nechytne, když má vadu. Nebo se chytne, ale pak to končí třeba špatně… Ale stává se, že ty horší kvality se třeba zrovna chytnou. Samo, že je lepší, když je áčková, to je větší šance, ale přesně záleží i na jiných faktorech, jako sliznice a tak. Takže souhlasím ![]()
Příspěvek upraven 30.07.21 v 09:25
@Mallin o genetice jsme nepřemýšleli, měli bychom být oba snad v pořádku, ale když se nebude i nadále dařit, tak určitě pošleme embryjko na genetiku. Víte proč se nedaří vám?
@Lira123 To číslování znamená v jaké fázi blasta je, jestli je třeba hatchující nebo tak. Ta 3 je myslím, že je to časná blastocysta. Ale většinou, co se tak vidím, tak ten 5. nebo 6. den je expandovaná nebo hatchující no. Tak si říkám, jestli to není blbý, když je 6. den teprve v této fázi. Uvidíme, co udělá po rozmražení. A výsledek máte krásnej. Mně se upřímne do další stimulky nechce, ale nic jiného asi pak případně nezbyde… Jinak my se snažíme už dva a půl roku. Po roce a čtvrt jsme to taky začli řešit s Carem. Nejprve vyšetření, pak 5× IUI. Už je to dlouhý. Problém nám taky nenašli. Ale nemáme vyšetřené imuno. Plus teda mám možná endošku na čípku, ale to by nemělo u IVF vadit. Tak uvidíme.
@Mallin mne našli to pco a mám špatnou štítnou žlázu, jinak vše v pořádku. Tak snad by nezamrazili embryjko, které nemá šanci, tim se furt uklidňuji. To se snažíte přibližně stejnou dobu jako my🤦♀️
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.