Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Poslat ho do háje. Nic jiného se dělat nedá. Zase musíte být ale kriticky, pokud opravdu děláte rámus, že se mu klepou stropy, tak jasně že je problém. Ale pokud prostě normálně fungujete s dětmi, tak holt pan bude muset přežít.
Taky jsme žili v paneláku a někdo věčně v noci dělal hluk, i nas to rusilo. A pak jednoho dne přišla sousedka, ať se večer už laskavě uklidnime. Tak jsme ji poslali do určité části těla, že naše dcera takhle v noci spí a musíme septat a chodit po špičkách, aby se náhodou neprobudila, že nás ten hluk taky ruší.
V některých budovách se hluk line tak zvláštně, že nejde přesně popsat odkud jde a pan si třeba může taky myslet, že je to jen od vás, ale muze to být klidně někdo jiný, ale rovnou klepe na vás. Každopádně do těch 20.00 hluk neřeším, pak už jsme se fakt snažili aby dcera spala a i ostatní lidi měli klid.
Prostě a jasně mu řekni, že pokud ti ještě jednou zaklepe na dveře v době, kdy není noční klid, tak jdeš rovnou na policii a podáš TO pro stalking.
Nojo, co naděláš. Můžeš koupit koberce a pod to se dá koupit ještě takový tlumící podklad. Můžeš mu říct ať si odiziluje akustický strop. Můžeš ho odzbrojit a říct, že sis myslela že na vás klepe aby vás ujistil že stále žije a neklepla ho pepka. Je obecně známo že sem tam někoho najdou i po pár týdnech, protože se po nem nikdo neshani…
Úplně jednoduše… dej na dveře ceduli NEKLEPAT a nebo, přijdu ihned.
![]()
Že mu to stojí za to pokaždé vylézt ven, obvyklejší bývá bušit smetákem do stropu
Ne, beze srandy, pokud ty máš svědomí čisté, normálně bych si s ním promluvila, připomněla, že respektujete noční klid a snažíte se to nepřehánět, ale furt máš doma děti a ne akvarijní rybičky… a pokud by s tím nepřestal, v klidu bych ho ignorovala a pokud pouze klepe, dětem vysvělila, že je možná trochu pošahaný, ale jinak zcela neškodný.
já tu občas zmiňuji sousedku nad námi, co dle svých slov má ráda svůj klid, a to už v pět odpoledne, kdy přijde z práce, no tak se nastěhovala mezi dvě rodiny, co mají dohromady pět dětí. Několikrát jsme si v klidu promluvily, na představě klidného soužití se asi nedohodly, takže teď když mrňavé dítě párkrát zadupe, ona nad náma zadupe taky. Zvolám - á, paní sousedka už zase soutěží se čtyřletým dítětem - a je klid. Netuším teda, zda mne slyší (my sousedy pod náma neslyšíme vůbec), na chodbě se stále zdravíme, ale já mám svědomí čisté a děti v pokoji koberec včetně tlusté kobercové podložky, tak co už.
Pánovi bych vysvětlila že může být rád že syn nenašel zálibu třeba v bicích…my jsme ještě před nedávnem bydleli v nájmu v jednom domku na vesnici..v protejsim domku bydlela rodina Romů…byli slušní, vpohode..ale měli hodně dětí (asi 5) a všechny hudebně založené…měli bicí, klávesy, kytary, housle…samozřejmě i zpivali…mozna měli dokonce kapelu protože měli i mikrofony. Od jara do podzimu když bylo hezky vytahali si to ven před barák a hráli tam…hráli klasickou populární muziku ale i tu jejich romskou…ne teda každý den ale třeba skoro každou sobotu.. o prázdninách i přes týden… jako celé odpoledne člověk nemel šanci si pustit třeba televizi nebo svoji muziku protože to prostě neslyšel…kolikrát už mě to štvalo…zvlášť když jsem třeba spala po noční a oni spustili hned po obědě…ale nenadělala bych stejně asi nic…po porodu sem se bála aby mi to třeba nebudilo mimčo ale naštěstí ne…ta při tom chrupala spokojeně…a když třeba zrovna hráli a viděli že vylejzam že vrat s kočárem tak si dali pauzu dokud jsem nepoodjeka kousek dál..takže byli fakt slušný…
A když vám klepe na dveře, vy mu neotevřete? A mluvili jste s ním vůbec někdy, co mu vadí? Normálně bych ty dveře otevřela a s pánem si to vyříkala. Buď bude rozumný a přístupný nějakému kompromisu v rámci dobrých sousedských vztahů, když nebude, zakážu klepat na dveře a obtěžovat.
Když zaklepe, otevřete? Vysvětlíte mu, že prostě děti jsou děti, snažíš se je krotit, ale přidělat k židli je jaksi nejde? Máte koberce, děti bačkory? Zkrátka pokud opravdu neděláte nadměrný hluk a rozmluva s pánem už proběhla, příště bych mu jednoduše řekla, že ještě jednou zaklepe mimo noční klid, přijde si to s ním ručně vyříkat manžel
Jinak bych klepání na stoupačky a podobné sousedské libůstky jednoduše ignorovala.
@Vladusxx píše:
Pánovi bych vysvětlila že může být rád že syn nenašel zálibu třeba v bicích…my jsme ještě před nedávnem bydleli v nájmu v jednom domku na vesnici..v protejsim domku bydlela rodina Romů…byli slušní, vpohode..ale měli hodně dětí (asi 5) a všechny hudebně založené…měli bicí, klávesy, kytary, housle…samozřejmě i zpivali…mozna měli dokonce kapelu protože měli i mikrofony. Od jara do podzimu když bylo hezky vytahali si to ven před barák a hráli tam…hráli klasickou populární muziku ale i tu jejich romskou…ne teda každý den ale třeba skoro každou sobotu.. o prázdninách i přes týden… jako celé odpoledne člověk nemel šanci si pustit třeba televizi nebo svoji muziku protože to prostě neslyšel…kolikrát už mě to štvalo…zvlášť když jsem třeba spala po noční a oni spustili hned po obědě…ale nenadělala bych stejně asi nic…po porodu sem se bála aby mi to třeba nebudilo mimčo ale naštěstí ne…ta při tom chrupala spokojeně…a když třeba zrovna hráli a viděli že vylejzam že vrat s kočárem tak si dali pauzu dokud jsem nepoodjeka kousek dál..takže byli fakt slušný…
Myslím si, že zrovna takovou situaci by menší obec vyřešila docela rychle. Záleží na míře strachu a respektu z Romů, ale dělat si venku před barákem kapelu, zvlášť když to není na vlastní zahradě, není dovoleno. Celkově se nesmí dopustit obtěžování sousedů nadměrným hlukem.
@Týnka66 píše:
Zdravím
Chtěla jsem se jen poradit.. bydlím v panelovém doma 5p. A pod námi byli pán a paní bez deti… a já mám dvě děti… tím že jsme pořád doma ze děti jsou teď častěji nemocné tak nechodíme moc ven.. starší syn se učí na saxofon a když přijde domů že školy zahraje zhruba cca 10 min ani to ne.. a nehraje kazdy den…nikdy nikdo nepřišel klepat na dveře chodí pořád a ten samí pán… noční klid je od 22:00 do 6:00.. víme že jde vše slyšet ale to už není normální deti si hrajou už klepe na dveře něco nám spadne na zem už nám boucha deti se ho už začínají bát a něco dělat doma.. co s tím??
Myslím si v první řadě, že cvičení na nástroj v této frekvenci bude časem nedostatečné.
Pánovi bych vysvětlila, že není noční klid a pokud bude dále klepat na dveře, začnu to řešit.
My máme starého souseda, který hraje i na saxofon. Vedle v baráku. Ne byt. Ale barák. A slyšíme ho i přes zavřená jeho okna. On teda hraje i hodiny. Má teda zatím stará, dřevěná okna. Na různé nástroje hraje. Furt to i v noci střídá. Jeho to uklidňuje. Nám je to celkem jedno. Dokud jen hraje na uklidnění, tak je to pořád dobré. Ale dovedu si představit, že někoho ve společné formě bydlení to může rozčilovat. Nemá na to třeba trpělivost. Asi to úplně není hudební nástroj někde do bytovky/ paneláku.
Píšeš, že trénuje 10 minut. To je málo. Ale trénovat víc, tak budou startovat možná další, že je hlučný. Taková patová situace.
Neměli jsme saxofon ale normální 2l dítě, které doma nejezdilo na odrážedle, nemělo míč, nemělo kočárek, atd… Byly jsme s ním denně několik hodin venku. I tak při sebemenším pohybu na nás běhala sousedka, stará paní stále doma. Ona tedy tvrdila, že to ruší vnuka, který se učí na zkoušky ( 5 měsíců v kuse, vnuk nikdy osobně nepřišel). Měli jsme kvůli ní 2 vrstvy koberců na zemi, atd… pomohlo se až odstěhovat. Paní majitelka se až pak přiznala, že paní si stěžovala i na minulé nájemníky. Byla šílená.
Vtipné bylo, že vedle nás bydlel hluchý soused a když si vecerpustil TV, nemuseli jsme my. Bylo slyšet každé slovo I po 22.00 hod. To paní sousedé dole ale nevadilo, možná měli s vnukem stejný oblíbený pořady ![]()
@1Pears1 byli na své zahradě (předzahrádce) a asi si nikdo nestěžoval…my jsme tam bydleli krátce..chlap asi 3 roky ale ten i tom pomalu ani nevěděl protože byl přes den pořád v práci…a já rok a čtvrt…pak jsme se odstehovali do svého jinde…kdybysme se nestěhovali asi bych to řešila zvlášť kdyby to začalo malou obtěžovat při spaní…
V noci nikdy nemuzucirovali…mívali teda občas nějakou tu grilovačku a hráli na kytary a zpívali ale to většinou kolem té 10 končili…
Zdravím
Chtěla jsem se jen poradit.. bydlím v panelovém doma 5p. A pod námi byli pán a paní bez deti… a já mám dvě děti… tím že jsme pořád doma ze děti jsou teď častěji nemocné tak nechodíme moc ven.. starší syn se učí na saxofon a když přijde domů že školy zahraje zhruba cca 10 min ani to ne.. a nehraje kazdy den…nikdy nikdo nepřišel klepat na dveře chodí pořád a ten samí pán… noční klid je od 22:00 do 6:00.. víme že jde vše slyšet ale to už není normální deti si hrajou už klepe na dveře něco nám spadne na zem už nám boucha deti se ho už začínají bát a něco dělat doma.. co s tím??