Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to tchýni řekněte vy, že si nepřejete, aby šla tímto směrem. Jinak omezíte styk s vnučkou. Aby mi tchýně děsila díě bubákama, to by viděla to tóčo
![]()
Nevzpomenu si teď jak se knížka konkrétně jmenuje, ale já kupovala Babičky jsou andělé a ještě jednu a ta byla prave o těchto otázkách prpc? Jak? Atd. zkusím pokledat na netu a dát odkaz ![]()
Tak Edit: kniha se jmenuje Babičky a andělé od spisovatelé Eduarda Martinu mrkni na googl jestli by to bylo to co máš ty na mysli ![]()
Příspěvek upraven 24.08.16 v 21:03
A proč nezkusíš tchyni nejdřív v klidu vysvětlit, co bys ráda, aby neříkala, nepoužívala a proč to chceš. A pak taky nech dítě, ať se potká s tím, že babičky to mají jinak, že různí lidé komunikují jinak. Přece to můžeš i svému dítěti vysvětlovat… prababička dětí taky používá často nevhodné řčení, ale tak děckám vysvětlím, babičce zkusím taky a nevypadá, že by z toho děti měli trauma. Přijde mi to lepší, než dávat tchyni knihu i výchově. ona už přece svoje děti odchovala
A myslíte, že ji tchýně bude číst? Myslím spíš, že to bude brát jako že ji chcete v jejím věku poučovat. Aby se neurazila. normálně bych si s ní promluvila na vašem místě, u kafíčka v klídečku, a řekla co se vám nelíbí. Jste lidi tak se přece domluvíte, nebo vám pomůže třeba manžel, ne? Na syna by dát mohla
Jediné, co ti mohu poradit já je, aby ses nesnažila převychovat tchýni, ale sama svému dítěti vysvětlovala, jak se věci mají. Často jsem chodila se svými dětmi ven s kamarádkou a jejími dětmi. Kamarádka často používala výrazy typu „hodím tě tady do sklepa a on si tě vezme čert..“ směrem ke svým holkám. Mým dětem jsem vysvětlovala, že čerti ve skutečnosti nejsou a někteří rodiče je používají ke strašení dětí, aby lépe poslouchaly, ale mě se to nelíbí a tak to nedělám. Takto je to naprosto se vším. Mého tátu a bratry jsem nenaučila za sedm let, aby se krotili se sprostými výrazy, když jsou poblíž děti. A děti jako dlaždiči nemluví. Vědí, že to není hezké a že i slova mohou ranit… ¨
Prostě je to na tobě. Nechtěj, aby okolí mluvilo tak, jak chceš ty. To nikdy nedokážeš. A budeš se tím akorát užírat.
@Lenka 6dětí píše:
Tak to tchýni řekněte vy, že si nepřejete, aby šla tímto směrem. Jinak omezíte styk s vnučkou. Aby mi tchýně děsila díě bubákama, to by viděla to tóčo![]()
![]()
no tak po tchyni nechci, aby strašila a vyhrožovala a sama to budu dělat tím, že jí budu vyhrožovat, že když…, tak se s dětmi nebude stýkat
ty voe, znovu se modlím za normální snachy.
oml. sa poslední výraz, to není oslovení na tebe, to tak říká jedna kamarádka a já to nějak automaticky použila. Omluva
@Kakika píše:
Jediné, co ti mohu poradit já je, aby ses nesnažila převychovat tchýni, ale sama svému dítěti vysvětlovala, jak se věci mají. Často jsem chodila se svými dětmi ven s kamarádkou a jejími dětmi. Kamarádka často používala výrazy typu „hodím tě tady do sklepa a on si tě vezme čert..“ směrem ke svým holkám. Mým dětem jsem vysvětlovala, že čerti ve skutečnosti nejsou a někteří rodiče je používají ke strašení dětí, aby lépe poslouchaly, ale mě se to nelíbí a tak to nedělám. Takto je to naprosto se vším. Mého tátu a bratry jsem nenaučila za sedm let, aby se krotili se sprostými výrazy, když jsou poblíž děti. A děti jako dlaždiči nemluví. Vědí, že to není hezké a že i slova mohou ranit… ¨Prostě je to na tobě. Nechtěj, aby okolí mluvilo tak, jak chceš ty. To nikdy nedokážeš. A budeš se tím akorát užírat.
To je pěkná rada. Díky
@Anonymní píše:
To je pěkná rada. Díky
Ono vážně nic moc jiného dělat nelze. Tchýni tím nejspíš dost nakrkneš, když jí věnuješ knihu o moderní výchova. Ona přeci vychovala minimálně jedno dítě (tvého manžela) a úspěšně (to bude zkrátka její hlavní argument). A těžko jí můžeš říct, že by to možná šlo ještě lépe ![]()
Také jsem slyšela něco o strašidlech směrem k synovi a tak jsem jen shovívavě (a co nejvíc přátelsky to šlo) řekla: „ale babi, Lukášek přeci ví, že strašidla jsou jenom v pohádkách“. Stačilo párkrát a šlo to i bez výchovných knížek ![]()
@mischelinka počkejte já myslela kdyby to tchýně nějak fakt hrotila, a dítě by z toho měla trauma. Ona ta psaná forma je na prd ![]()
psala jsem i další příspěvky k tomuto tématu, nejsem zase takovej drsoň ![]()
Vždy se snažím vyjít po dobrém. Náhodou se svou tchýní vycházím líp než s našima, tak snad tak hrozná snacha nejsem.
. U nás je třeba problém s našima. Tam jsme omezili styky, jezdíme tam minimálně, Tam zase bylo všechno hroznej problém, nesahej na tohle, nedělej tamto, děti už ani nevěděli co smí a co ne. Odjížděli jsme z návštěvy vždycky akorát vystresovaný my všichni. Tak jezdíme minimálně. A mám pocit, že jim to stejně neva, tak nevím. Tchýně ta je zase v poho, je sice přísnější, dědeček je takový dědeček hříbeček
hrozně hodnej. Tchýně je drží na uzdě. Pokud je má ona u sebe, tak to neřeším, ať si je ošéfuje sama. Hlavně já to nevidím, že? Tak mě to nemusí pálit
![]()
@Kakika píše:
Ona přeci vychovala minimálně jedno dítě (tvého manžela) a úspěšně (to bude zkrátka její hlavní argument). A těžko jí můžeš říct, že by to možná šlo ještě lépe![]()
Tak jak radí holky, vysvětlovat dítěti sama. Myslím si, že pokud jí babička něco řekne, tak si to u tebe „ověří“.
Dcera to tak dělá. Věty typu: a že nejsou bubáci? Vysvětlíme a jede se dál.
@JayLee píše:
rekla bych ji to narovinu co chci a nechci jakypak knizky
někde rozhovor na rovinu nepomůže, znám to z vlastní zkušenosti
@JayLee píše:
a myslis ze knizka pomuze?
ne, jen když je člověk zoufalý, dělá zoufalé činy.
Neříkám, že knížka je dobrý nápad, jen je tady x diskuzí o nerespektování výchovy starší generací.
A to stejně nebude jen o tchýni…
Mamííí, jako Bětka ve školce říkala, že jednorožci nežijou!!!
Plus dalších plno lidí, které budete potkávat. Klidně ti na ulici někdo úplně cizí řekne perlu typu „No honem běž za maminkou, nebo si tě vezmu k sobě“, když dítko má zrovna nějaký problém s pohybem vpřed
atd.
Někdy se dokonce neshodnete s manželem ![]()
I když je jasné, že mít takový pěkný zdroj keců hned v nejbližší rodině je k vzteku. Snad to bude snesitelné ![]()
Ahoj, nevím jak nejtrefněji bych pojmenovala téma…ale jde o to, že se začínám bát „A proč??“ období, respektive odpovědí tchýně.
) a vůbec vše kolem smrti, sexuality, náboženství,..
Hrozně se bojím, že bude do malé hustit ty její předpotopní názory. Např. že homosexuálové jsou teplouši a fuj, že ve tmě jsou bubáci, kteří si ji vemou když bude zlobit(to říká už teď
Existuje nějaka knížka pro dospělé, aby pochopila jakým stylem jí má odpovídat? Nechci aby ji strašila a dělala z běžných věcí tabu. Poradí někdo?