Kolik dát

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10848
15.8.11 16:30

do obálky určitě ne :), určitě budete taky mluvit s nějakým jáhnem nebo kostelníkem, tak se můžete zeptat jak to u nich chodí- často se hází do kasičky - právě kvůli „vlažným věřícím“ kteří přijdou jen na křest a pak už nikdy- aby neměli pocit, že farář si fařář peníze nechal.
ale i pokud je zvykem dávat je do rukou knězi, je vše v pořádku - třeba se jejich kasička vybírá tak málo kdy, že je praktičtější to dát zrovna jemu do ruky :)
jo, a pochopitelně, kdybyste to chtěli dát jako dar církvi, můžete na ty peníze dostat doklad, a odečíst si ho z daní.

• jen musíte mít sebou nacionále potřebné pro ten papír.

pa
har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
15.8.11 16:35

My dáváme do obálky příspěvek i když chceme nechat sloužit mši nebo tak něco. Obálkou taky nic nezkazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
15.8.11 19:52

My jsme to do obálky nedávali. Po křtu jsme šli s panem farářem a kmotrama ještě podepsat papíry a normálně jsme mu dali bankovku do ruky a řekli jsme mu, že děkujeme za křest a že mu dáváme peníze na kostel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
15.8.11 20:45

Holky,prosím o radu,zároveň se zakladatelce omlouvám za malou odbočku.
Můžu já jako teprve čekající na křest nechat u nás sloužit mši za zemřelé ze své rodiny? A kolik se v takovém případě dává?
Díky,Tina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
15.8.11 20:54

Myslím že můžeš. Proč bys nemohla? U nás dáváme stovku nebo dvě. Po mši ji odneseme panu faráři a poděkujem za mši. My míváme za dědečka 2× do roka mši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
16.8.11 07:01

Můžeš, to je jasný. My dáváme tak 500 a fakt do obálky. Asi by mi přišlo divný jít do sakristie s bankovkou v ruce nebo jí štrachat z peněženky před farářem. Ale respektuju, že všude je to jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
16.8.11 19:43

Díky moc,T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
20.8.11 00:47
TinaH píše:
Holky,prosím o radu,zároveň se zakladatelce omlouvám za malou odbočku.
Můžu já jako teprve čekající na křest nechat u nás sloužit mši za zemřelé ze své rodiny? A kolik se v takovém případě dává?
Díky,Tina

Můžeš. To není limitováno jen pro věřící či pokřtěné. Nevím, o tom, že by se někdě sledovala „pravověrnost“ při „objednávce“ mše na úmysl. Finanční dar je na každém, jak tu událost vnímá - nějaká set koruna nepohorší :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
20.8.11 01:02

Za křest jsem dala dle svého uvážení-euforii po obřadu knězi-kostelníkovi spravujícím daný kostel (protože křtil kněz z jiné farnosti) tisícovku. Nabídl mi, že mi i napíše potvrzení pro odpis na daně :potlesk: , což jsem nevyužila. Kněze jsme zvali na oběd. Byl to náš známý (pokud by nebyl, asi bychom ho nezvali, bylo to jen takové malé rodinné). Dort jsme nepekli, ale měli jsme nějaké koláčky.
Co se týče, odmítnutí křtu, jak uvádí autorka, je to podivné. Celkem by mě zajímalo, jaký důvod kněz při odmítnutí uvedl - že je autorka nevěřící? To sice není pro výchovu dalšího křesťánka „optimální“, ale dle mého to není důvod nekřtít. Dítě je nevinné, rodiče svůj přístup mohou přece změnit, zvlášť, jak uvádí autorka, když ho chtějí vést k víře, a to je jedna z hlavních podmínek udělení křtu pro malé děti - rodiče za něj ručí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.11 10:02

Ahojte
Všem moc děkuji za reakce a hlavně užitečné rady.Křest našeho 17ti měsíčního Eliáška se uskuteční v září.
Ještě prosím o jednu radu,co malému obléci?Hodí se spíše světlejší oblečení nebo je to jedno a zkrátka jen slušně/svátečně?

ještě chci odpovědět na otáku,proč nám jej náš kněz odmítl pokřtít.Z toho důvodu,že já věřící nejsem,nechat pokřtít jsem se nechtěla(což mi nabízel) a že nás v kostele vidí jen na svátky či mše za rodinu.(což je v našem případě cca 4× do roka).Já malému odpírat víru nechci,ale ani jej nechci do ní nutit.Křest si přejeme,k víře jej povedeme,ale pak záleží na něm,jakou cestu si zvolí,až z toho bude mít rozum.

• Citovat
  • Upravit
685
22.8.11 10:35

Malá měla bílé šaty a svetřík a kluk je větší měl béžové pláťáky a bílou košili. Záleží na tobě, ale určitě svátečně vždyť je to jednou za život :lol: A přeji pěkné křtiny :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
22.8.11 10:41

syn měl proužkované bodýčko a khaki kalhoty, dcera nějaké šatky. už ti nevím jaké, myslím dorůžova :think:

po tvém vysvětlení už kněze docela chápu. Přeci jen je také člověk jako ty a tvuj muž - a má tedy právo na svůj názor.
A vy máte možnost pokřtít děti jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.11 10:41

díky :wink: ,mě šlo právě o tu barvu,tmavého máme ve skříni dost,ale svějlejší kousek musím pořídit :-D

• Citovat
  • Upravit
159
22.8.11 12:43

U nás je taky jeden katolický kněz, co nepokřtí dítě - 1. pokud nejsou rodiče pokřteni
2. pokud neměli rodiče svatbu v kostele
možná i další důvody, ale tyhle jsem si zapamatovala

A já měla mimčo oblečené v bílých pletených dupačkách a k tomu modrou čepičku, svetřík a capáčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
22.8.11 22:18
Anonymní píše:
Ahojte
Všem moc děkuji za reakce a hlavně užitečné rady.Křest našeho 17ti měsíčního Eliáška se uskuteční v září.
Ještě prosím o jednu radu,co malému obléci?Hodí se spíše světlejší oblečení nebo je to jedno a zkrátka jen slušně/svátečně?ještě chci odpovědět na otáku,proč nám jej náš kněz odmítl pokřtít.Z toho důvodu,že já věřící nejsem,nechat pokřtít jsem se nechtěla(což mi nabízel) a že nás v kostele vidí jen na svátky či mše za rodinu.(což je v našem případě cca 4× do roka).Já malému odpírat víru nechci,ale ani jej nechci do ní nutit.Křest si přejeme,k víře jej povedeme,ale pak záleží na něm,jakou cestu si zvolí,až z toho bude mít rozum.

Více ke křtu v ŘKC např. zde: http://www.svtomas.net/Krest-deti.html
Jinak dítě můžeš obléci i do tmavého, zvlášť je-li to kluk. Bílá či světla barva je symbolická, zobrazuje čistotu - duše, těla - křest je počátek - člověk je očištěn od prvnotního hříchu. proto se tedy preferují světlé barvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová