Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Alušáček píše:
Dostává víc než dost.. Proč by nemohla na brigádu? Studuje náročný obor? Moje dcera má různé brigády už od střední i v průběhu školního roku, ne že by nutně musela, ale baví ji to. Na VŠ beru brigádu skoro jako samozřejmost, aspoň tak student získává nějakou praxi a lépe pak najde práci.
Jenže je brigáda a brigáda, jakou praxi dá vysokoškolákovi brigáda u kasy v Tescu nebo vychystávání zboží ve skladu? Tam velká část vysokoškoláků dělá brigádu.
@Anonymní píše:
Dobré odpoledne, chtěla bych poprosit o zhodnocení situace - případně vlastní zkušenost: dcera studuje první rok VŠ (Praha), ubytovaná je ve vlastním pokoji ve spolubydlení, platíme jí nájem, plus posíláme 3000,— na vlastní potřeby, 5000,— na jídlo a cca jednou měsíčně 1000,— na nákup těžších základních potravin a drogerie (prací prášek apod) přes dovážkovou službu. Když třeba dá vědět že jde do kina nebo na nějakou akci, tak pošleme třeba 200,— navíc. (Oblečení, boty, pomůcky do školy samozřejmě financujeme.) Připadá vám to dost na slušné vyžití? Nechceme, aby v prváku lítala po brigádách. Ona sama tvrdí, že to dost je, že v pohodě vyjde, ale jak jí znám, tak se bojím, že by si neřekla. Děkuju všem za reakce ????.
Prosím anonym - citlivé téma z důvodu financí a info o rodině, děkuji.
5000 na jidlo pro jednu osobu
to je vic nez stedre? To vse proji?
jako kdyz na to mate, tak ji to posilejte ![]()
Já dostávala na vysoké 4000,– měsíčně. A jestli jsem za to koupila prášek na praní, lístek do kina, skripta, chleba, nebo víno a cigára, bylo našim úplně jedno. Nájem 3500,– mi platili mimo toto kapesné.
Wau
tak za mě dost
v Praze jsem studovala cca 4 roky zpět a bydlela v rámci úspor na koleji
naši mi mohli uvolnit pouze 3000 Kč
za mě nejlepší škola života
brigády mě dost bavily
ve škole to holt nebylo na červený titul, ale vejsku jsem v poho dala
myslím, ze fakt nestrada ![]()
Já začala na pravidelnou brigádu chodit přes školní rok chodit až ve třeťáku a chodila jsem 1-2× týdně na 12h, ale nemohla jsem pracovat o víkendech, protože to jsem jezdila domů, po babičkách.
Od rodičů 5.700,– a občasně jsem dostávala navíc nějakou hotovost + něco od babičky. Vždy jsem měla našetřeno z brigád z léta.
Když jsem chodila pak od 3. ročníku na brigádu tak jsem si vydělala navíc cca 5.000,– a vyžít se s tím dalo v klidu.
Teď jsem v Praze na bytě, práci na půl úvazku a poslední rok školy. Výdaje mám v průměru kolem 10.000,– (z toho 4.000 nájem). Na víkendy jezdím domů tak mi odpadá tedy jídlo o víkendech.
Pokud dcera říká, že vyjde v pořádku, tak bych jí věřila
a jak ostatní říkají, že brigáda neuškodí… určitě neuškodí, ale vím i podle sebe, že jsem pak místo přednášek chodila občas i do práce, když někdo vypadl a bylo málo lidí
ale některé přednášky byly stejně takové, že jsem tam nechodila tak jako tak… a byla jsem ráda, že jsem si ty první dva roky bez brigády mohla víc užít studentského života… s brigádou už se mi hůř hledal čas na posezení se spolužáky atj.
Ale určitě je dobré sehnat si na poslední rok studia nějakou praxi, stáž nebo něco…
Já třeba prodlužuji magisterské o rok, právě kvůli tomu, abych při škole stihla stáž na poloviční úvazek. Přeci jen, do budoucna se to bude hodit.
Málo na slušné vyžití to určitě není, je to dost štědré kapesné.
Teď budu asi za socku 😂 já jsem dostávala 4000 z toho jsem si platila 2700 za nájem (průchozí pokoj se spolubydlící) škola 5×tydne od rána a 2 dny v týdnu jsem končila v 19h v laborkach. Brigádu jsem chodila červen až září od svých 17 let. Brigáda byla fajn a až do konce Bc. mimo obor, u Mgr. Pak v oboru. I brigáda mimo obor si myslím, že je přínosem. Člověk se stane finančně gramotným a peněz si poté více vážnit. Pokud vám nedělá problém jí ty peníze posílat a ona vám tvrdí, že vychází tak bych to neřešila. Asi to bude fajn holka co vás nechce využívat. Navíc 5000 na jídlo? Vždyť v menze oběd stojí kolik 30 korun?
@Wani píše:
Jenže je brigáda a brigáda, jakou praxi dá vysokoškolákovi brigáda u kasy v Tescu nebo vychystávání zboží ve skladu? Tam velká část vysokoškoláků dělá brigádu.
Každá práce ti něco dá.. Každopádně student nemusí nutně pracovat jen za kasou. Moje dcera dělala třeba hostesku, recepční, teď má brigádu v administrativě.
@thalasan píše:
Teď budu asi za socku 😂 já jsem dostávala 4000 z toho jsem si platila 2700 za nájem (průchozí pokoj se spolubydlící) škola 5×tydne od rána a 2 dny v týdnu jsem končila v 19h v laborkach. Brigádu jsem chodila červen až září od svých 17 let. Brigáda byla fajn a až do konce Bc. mimo obor, u Mgr. Pak v oboru. I brigáda mimo obor si myslím, že je přínosem. Člověk se stane finančně gramotným a peněz si poté více vážnit. Pokud vám nedělá problém jí ty peníze posílat a ona vám tvrdí, že vychází tak bych to neřešila. Asi to bude fajn holka co vás nechce využívat. Navíc 5000 na jídlo? Vždyť v menze oběd stojí kolik 30 korun?
Za 30 kč? Kde žiješ, v Brně v menze nejlevnější oběd kolem 45 kč. ![]()
@thalasan píše:
@Alušáček píše:
Každá práce ti něco dá.. Každopádně student nemusí nutně pracovat jen za kasou. Moje dcera dělala třeba hostesku, recepční, teď má brigádu v administrativě.
Tak minimálně ti dá peníze.
U nás nebyla na jednom oboru ani podpora ze strany vyučujících, řekli nám, že si máme srovnat priority. ![]()
@Anonymní píše:neboj, žádná socka. 30 za jídlo?
Jednou jsem s myšlenkou ušetřit chtěla do naší menzy zajít. Polévka za 35, jídla od 70 do 130 Kč…
Tak kdo ví, kdy studovala, ale to jídlo v menzách podražilo strašně.
Ja si myslim, ze ji davate naprosto luxusne moc. Ale pokud vas to neomezuje, tak proc ne.
Co by mě trápilo, že není na koleji, tolik si ten studentský život neužije se vším všudy. My bydleli jedna část studentů na hotelu a pak po roce jsem zažádala o přesun na opravdové koleje a to teda byla paráda
zkuste to zařídit.
Mám syna taky na vysoké v Praze-platíme mu kolej+ 3500 kapesné, na víkendy jezdí domů a s sebou mu v neděli uvařím jídlo na 2 dny.4 roky chodí na brigádu i ve školním roce. Teď v prváku jsme se domluvili, že než si zvykne, tak brigáda pouze o prázdninách, ale příští rok už normálně i během školního roku. Utáhli bysme to finančně i bez jeho brigády, ale myslím si, že když si zvykne, že v životě neni vše zadarmo, víc si toho váží. Z brigád si financoval nový telefon, notebook, lístky na muzikály atd-my mu samozřejmě taky přispějeme,
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat