Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@rena03 píše:
Jasne, ze pro navstevu je to blbe. Ale me je treba lito vyhodit to kdyz je to jen trosku odstiple. Mam treba talire melke uz jen 3 a vsechny maji trochu odprejsknuto. K tomu jsou hlukoke skoro vsechny a male uz vubec ne. Asi tri misky. Kupovali jsme si je mezi prvnim nadobim tak me je lito je vyhodit
No, já se na věci moc citově neupinam, takže když doslouzi (pro mě i když se odstipne okraj), vyhazuji. Nebo se snažím poslat někam dal. Mam rada pekne i pro sebe, ne jen pro návštěvy
A časem si koupím nové, nebo hned, když je to urgentní. Někde jsem četla, ze poškozených a zároveň již neopravitelnych věci by se člověk měl zbavovat, stejně jako věci nepotřebných. Neskladovat doma, ono to podvědomě působí na člověka nedobre
teda jestli veris na feng šuej nebo na Marii (Kondo)
![]()
@Lucy75 píše:
Na chalupě asi tři skoro komplet velké retro-sady včetně hrnků, polívkové mísy a tak (která se využije tak jednou ročně), doma spíš Ikea, něco vymlácené, plánuju si koupit kameninové od Villa, ale čekám na zázrak, kdyby chtělo slevnit
https://www.oliverolivie.cz/…y--kamenina/?…
malé lžičky u nás někdo evidentě žere, ty už kupuju u Vietnamců, takže z každé sady jsou už jen tak tři
hrnky plánuju odvézt v rozsahu aspoň 30%, což je tak dvacet kusů, na plot na chalupu a vkusně je tam pověsit, páč hrnkový mor je věčný, nevím, kde se furt berou
svině jedny porcelánový…Příspěvek upraven 20.11.23 v 11:59
Ty vole, pár talířů za 4 litry ![]()
@Tamtama
no proto je zatím nemám, ale ta kamenina je srdcovka prostě..
je to jiný pocit a energie než pásovka z Ikea…
já zas třeba netrpím na kabelky (nosím 1-2 do roztrhání, pak kupuju novou podobnou) a značkové hadry (neuráží mne vůbec sekáče), ALE na bydlení trpím dost.. mám ráda obrazy, pěkný ladící nábytek, hezké věci kolem sebe prostě..
i třeba příbory jsem si brala takové hodně „starožitné“ s kytičkama a tak ![]()
každý jsme úchyl na něco jinýho ![]()
@rena03 no vyjímečně, třeba tak 3× do roka, když máme větší akce. Naštěstí to máme kam dát, vyhodit mi je to líto.
@Kelsey no my máme problém, že skoro nic nerozbíjíme, takže toho máme mraky ![]()
@j.a.n.i1 píše:
No zrovna u myček se jako sada bere ta 3 kusová sada a používá se to zcela běžně a oficiálně:
Přesně to samé jsem chtěla napsat.
Kolikrát si najdu dražší porcelán, že ho koupím. Ale pak to odložím, protože si řeknu, ještě jsou děcka mladé. Jejich kamarádi také. A my jsme fakt velká rodina. Nehodlám zavádět, že někomu se řekne, ať nechodí. Musela bych koupit víc sad, ať máme určitě minimálně 20 ks od všeho. Ať je to stejné. Pak nad tím mávnu rukou, že někdy časem. Zatím prostě IKEA plně stačí. Je to hezké. Nebolí to, když se nějaký rozbije. Taky vyžadujeme hranaté tvary. A papírové nádobí pro hosty doma nechci. Porcelán někdy časem. On je rozdíl, když je větší rodina a být jen třeba 2-4.
@Bytsamsebou píše:
Já taky. Ale někteří ostatní taky chápou, že jedna sada znamená základ 6 ks talířů od každého druhu.
No, muze znamenat a nemusí, sada v běžně používaných souvislostech je stejně tak tak ta 6 ks od každého druhu jako ta, kde je 1 ks od každého druhu. ![]()
@Bytsamsebou píše:
@Aspera jinak, myčka většinou na jednu sadu nádobí (počet ks v jedné sadě). Žádná domácí myčka ti nevypere najednou 12 sad talířů
Běžná kapacita pro myčku se šířkou 60 cm je 12 – 14 sad nádobí, užší myčky se šířkou 45 cm disponují kapacitou cca 10 a méně sad.
@Aspera píše:
Běžná kapacita pro myčku se šířkou 60 cm je 12 – 14 sad nádobí, užší myčky se šířkou 45 cm disponují kapacitou cca 10 a méně sad.https://www.datart.cz/…mycku-nadobi?…
Protože sadu berou jako 1 x mělký talíř + 1 x hluboký talíř. Takže max. 24 ks talířů.
@Tarena píše:
Ale ona nema 12ks. Ma 36 kusu
A nemám 36 kusů, mám jich víc. Jsou tam hluboké talíře, mělké talíře, dezertní malé, dezertní velké, hrnečky, skleničky, misky malé a velké a něco bylo koupeno po 4, něco po 6, něco se kupovalo po kusech a je z toho 12 kompletních sad pro 12 lidí. ![]()
A teď už to tu píšu jen proto, že mě někteří stále přesvědčují o tom, že sada je 6 ks, ale to už pár desítek let neplatí, když se dají nakupovat talíře po jiných kusech a nebo dokonce kusově.
@Bytsamsebou píše:
Protože sadu berou jako 1 x mělký talíř + 1 x hluboký talíř. Takže max. 24 ks talířů.
Jasně, ale berou to jako sady a z toho vycházím i já. Jako umím si představit že ty naše talíře do myčky nacpu, nacpu tam i misky, i dezertní talíře, nesmím tam už teda cpát žádné hrnce atd.
@Aspera píše:
Jasně, ale berou to jako sady a z toho vycházím i já. Jako umím si představit že ty naše talíře do myčky nacpu, nacpu tam i misky, i dezertní talíře, nesmím tam už teda cpát žádné hrnce atd.
My jako rodina nemáme každý talířek jiný. Jsme čtyři, tudíž máme normálně 3 sady talířů, dvoje na denní používání a jednu sváteční v krabici.
To nemá smysl takhle řešit ne. My dokupovali postupně za poslední roky když bylo potřeba.