Kolik peněz studentovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9173
6.1.16 20:23
@Anonymní píše:
Pro mě je to citlivé téma-doma docela boje, už jsem z toho špatná…tak proto bych chtěla zachovat anonymitu. Nemusí nikdo vědět, že se doma nedokážeme dohodnout.
Na začátek uvedu-máme dvě děti, syn 24 let, pracuje, domů přispívá částkou 3 tisíce. Brzy se bude stěhovat do vlastního bytu. Dcera 22 let, studentka. S manželem nemáme špatné příjmy-ale ne závratné, navíc žádná hypotéka či dluh. A opravdu jsme hodně spořivý, neutrácíme za blbosti. A potom relativně dost cestujeme, či jezdíme na výlety. Píšu to proto, že si myslím, že i to může být jedna z příčin-dcera vidí, i nám to vyčítá, že si pořád někam jezdíme…a cítí se, že jí šidíme.
Ale pro příklad-mě stačí dvoje kalhoty, jedna sukně, jedna bunda a jsem spokojená. Pro dceru není ani 5 kalhot dost, stále dle ní nemá co na sebe.Za sezomu několik bot, kabelek…
Dcera studuje vyšší školu. Druhý roční, první opakovala-neučila se. Školu hodně flákala. Ani opravné termíny nedala. A když neuzavřela ročník, tak řekla, že je to normální, že to říkají všichni okolo, to jen my to hrotíme. Ano, my jsme jí za to nadávali, ale my to platíme, ne kamarádi. Ti chtěli mít klid, ne se s ní dohadovat, tak jí říkali, že dnes je běžné opakovat ročníky. Ne jak jsme byli zvyklý my.
Do školy chodí 4 x týdně. Pondělí až od oběda, úterý, středa a čtvrtek do cca 13-14 hodin.Ty tři kratší dny chodí odpoledne na brigády. Je pracovitá, žádná brigáda jí nikdy nedělala problém.
My jí platíme komplet školu-školné, veškeré pomůcky, dojíždění. K tomu má peníze na mobil-díky lepšímu paušálu od manžela zaměstnavatele platí méně než jí dáváme, ale částku jsme nesnižovali. Dáváme jí kapesné. A peníze na oblečení. K tomu peníze na jídlo a ubytování. Kdyby byla na intru, platila by 1200,–Ale chce být na bytě, tak si 800,– doplácí sama-a to nám hrozně vyčítá. To je jedna z těch věcí, které jsou velikým problémem. Když na intru bydlela, tak neměla s ničím problém, nebyl špatný. Jen je nyní moderní být na bytě. Druhá věc, kterou nám vyčátá, sjou peníze na jídlo. Nai ntru by měla jídlo za 42,– polopenzi a oběd ve škole za 25,–.Na ty tři noci co je na bytě jí dávám 350,– Kč. Tzn. za měsíc 1400,–S tím, že má možnost si z domova cokoli odvézt. Navíc doma je systém lístečku-pokud má někdo na něco chuť, tak si to napíše a to koupím. Takže když si napíše, že chce šišku salámu, máslo, tatranky či ovesnou kaši, vše bude mít. V mrazáku je hodně masa, může si něco vyndat, uvařit. Nebo si vzít s sebou kuřecí řízky, lososa. Stále dohady, že je to málo peněz na jídlo, že si hodně dodává ze svých brigád. Tak jsem chtěla, aby mě psala, co kupuje. Že jsem ochotná to s ní probrat a nemám problém jí peníze přidat. Pokud uvidím, že je to málo, tak nechci, aby hladověla či jedla špatně. ŽE na tom šetřit nechci.Ale musím vidět, že je to účelné. To psát nechce.Jen vyčítá-dosti ošklivě-že je to málo. Ale každý týden něco doveze. jednou kabek)lku, podruhé šaty, potřetí šátek a boty…Tak by mě zajímalo, kolik jste měli vy jako studenti peněz. Co platili rodiče. A zda jste si museli něco doplácet sami.Nebo kdo z vás má větší děti, tak jak to řešíte.
Nechci jí ubližovat, hrotit peníze, ale na druhou stranu mám obavu, že pro ní vše bude pořád málo.

Vzhledem k tomu, že má brigádu, je to podle mě dostačující. Už proto, že má na to, si každý týden kupovat takové dárky…
A za to, že je držkatá, bych ji nepřidala vůbec..
A co se týče školy…Jasně bych jí řekla, že pokud tuto školu nedodělá, tak po ní budu chtít zpět peníze, které jsem do studia investovala!!!

Příspěvek upraven 06.01.16 v 20:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
6.1.16 20:26

Já jsem na intru byla jenom na střední, to jsem dostávala kapesné - na autobus tam a zpátky a něco co chci na týden 200 Kč, telefon a oblečení jsem si platila z toho co zbylo nebo jsem si vydělala. Bus mě stál 100 Kč. Na vysoký jsem měla 2.000 na měsíc na vše, ale bydlela jsem doma. Platila jsem bus, kredit, oblečení boty atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
6.1.16 20:28

Tak já jsem studovala v letech 2000-2005 v jiném městě a dostávala jsem 3tis. měsíčně :). Potom ke konci mi naši ještě dávali zvlášť na dopravu, takže cca 4tis. měsíčně. Jeden rok jsem nedostala koleje, bydlela jsem na privátě, tak mi rodiče přispěli ještě na privát. Koleje teda v té době byly ještě levné, v rozmezí 1000-1500/měsíc. Můj manžel dostával stejnou částku jako já. Chodili jsme oba na brigády, z toho si platili zábavu, výlety, dovolené (s nějakým příspěvkem od rodičů). Mí rodiče byli na tom finančně dobře, ale myslím, že to byla skvělá volba a naučili mě hospodařit a postarat se o sebe :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
6.1.16 20:30

Jen bych dodala - píšete, že je pracovitá. On si ale pracovitý člověk většinou umí vážit peněz…
Měříte dvojím metrem - šikovný, pracovitý syn vám přispívá tři tisíce, nevděčná dcera dostává mnohem víc a ještě máte výčitky, že má málo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
6.1.16 20:34

Ja dostavala od našich 3000/měsíc, poslední dva roky studia 3500, platila jsem z toho vše - kolej (v prváku 700, v posledním ročníku 1200), cesty Praha-Brno skoro každý víkend, většinu jídla přes týden (dostala jsem z domova při odjezdu třeba dvě porce) i drobnosti do školy. Když jsem potřebovala třeba drahou knihu, zimní bundu nebo boty, tak mi rodiče peníze přidali. Na brigády jsem moc nechodila, ve škole jsem bývala celé dny plus neplacené odborné praxe, ale na oblečení mi to stačilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9173
6.1.16 20:40
@Anonymní píše:
Je pravda, že neumím v rozepři nikoho utnout. Nejsem ve vypjatých situacích dobrý diskutér. Ona neřekne, že nemá na kabelku-řekne, že je chudák, že si doplácí byt a jídlo. Hlavně argumentuje jídlem. Asi moc dobře ví, že by mě bylo hloupé, nechat své dítě o hladu. Přitom si myslím, že peníze, které na jídlo má, tak částečně ještě utratí za své potřeby. kabelky, hadry. Šetřit neumí. Vždy má veliké plány-po letní brigádě říkala-Nechám si na straně 10 tisíc. Jako rezervu. A za zbytek peněz někam pojedu.Asi do Říma. A za měsíc už neměla vůbec nic. Nyní dostala několik tisic z pojistky-měla úraz, pojistku platíme my, je to rodinná-a že si je uloží. Nestihla to, utratila to.
To jí půjčujeme auto, nic neplatí. Naftu nedokoupí. Jezdíme pro ní, aby nemusela taxikem, nebo čekat třeba hodinu na auotbus.3 km od domova. V tom jsme s manželem říkali, že přitvrdíme. Auto si nebude půjčovat, nikam pro ní nebudeme jezdit, ať si zaplatí taxi.

Tý jo, neudrží korunu??? Tak to je její zásadní problém, NE to, že vy jí dáváte málo…
Zajímalo by mě, jak na tohle nahlíží Váš soběstačný syn..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.1.16 20:42
@Anonymní píše:
Ona chodí na brigády. Je pracovitá, všude si jí chválí. Takže přes týden „Mekáč“,o víkend občas stánkový prodej. Domluvila jsem jí v místě bydliště úklid-20 minut týdně za 1 tis. Kč. V létě byla na brigádě, bez jediného dne volna. V jejím výdělku není problém. Ale v tom, že ona má stále pocit, že má málo. Ve všem-málo oblečení, málo peněz na cestování, málo peněz na zábavu. Ale ona nebude mít nikdy dost.
Ale třeba kamarádka řekne-pojedeme do zábavného parku do Německa. Pojedeš také? A ona hned že samozřejmě. Říkám jí-to je hodně peněz za jeden den. Cesta, vstup, útrata tam…cca 2 tisíce. Tak prý co to je, dva tisíce…
My jsme s manželem jeli na jeden den co Českého ráje-a už měla řeči, jak si „vyskakujeme“.

je mi líto, jestli si vám dovolí říct, že si vyskakujete, je to špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3244
6.1.16 20:45

Myslím, že problém může být i v tom, že v tom, co jí dáváte, nemáte příliš pořádek a ona ví, že si může přijít a říct o další a další peníze. Naši to udělali tak, že mi dali (promyšlenou) fixní částku a tu jsem měla na dopravu, jídlo, ubytování i věci do školy… bylo to záměrně trošku víc, abych se mohla sama rozhodnout, jestli to přes měsíc utratím za blbosti nebo jestli budu šetřit a pojedu pak v létě s kamarádama k moři. A věděla jsem, že pokud nešlo o nic výjimečného (pomoc s nákupem sportovního vybavení, studium v zahraničí apod.), tak jsem si o peníze našim prostě neřekla. Brzo jsem začala chodit na brigády, takže jsem měla zkrátka komplet svůj rozpočet a naučila se díky tomu hospodařit s penězi. Že ti dcera vyčítá vaše dovolené - to bych rychle utla, prostě vážná řeč na téma, že tohle si k vám nesmí dovolit - tohle si přece fakt absolutně nesmí dovolit. Kdyby neměla co jíst, neřeknu, ale podle popisu si žije docela hezky. Navíc už to není puberťačka, ale dospělá ženská a neměla by se chovat jako fracek. Já věřím, že z toho může vyrůst, sama jsem byla určitou dobu docela rozmazlená, nevážila si věcí a teď se za to stydím. Ale pokud dcera brzy dostane lekci, že takhle to nepůjde, tak se vzpamatuje. Ale chyby hledej i v sobě, ne jen v ní. Kdyby tě respektovala, tak by si nikdy nedovolila se do tebe navážet kvůli penězům… Chce to fakt dobře promyslet, zatnout zuby a nastolit nový režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
6.1.16 20:47

Zakladatelko, cítím z Tvých příspěvků, že Tě to hodně trápí a toužíšpo harmonii v rodině a ve vztazích s dcerou, ale tím, že jí budete cpát peníze toho nedosáhnete. Právě naopak. Asi Tě má dcera na háku a ví jak s Tebou manipulovat, jak jsi tu už psala o těch kabelkách schovaných za peníze na jídlo apod. Děláte pro ni první poslední a to je špatně. Ona je na Tebe s manželem ještě drzá. Chováte se tak stejně i k synovi?

• Citovat
  • Upravit
26574
6.1.16 20:50

Zdá se mi, že pro pocit, že s ní vycházíš dobře, ji rozmazluješ a ustupuješ jí.
Chce víc peněz, tak ať si najde lepší brigádu :nevim:
A nechápu, jak můžeš zkousnout to chování k tobě 8o

Ale já mám malé děti, tak kdo ví, co přijde v budoucnu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
6.1.16 20:58

Myslím že dáváš ažaž. já bydlela normálně doma, takže ubytování a jídlo doma v pohodě, na obědy mi mamka dávala myslím 30kč na den, a jinak kapesný 500 na měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
6.1.16 20:59
@Anonymní píše:
Je pravda, že neumím v rozepři nikoho utnout. Nejsem ve vypjatých situacích dobrý diskutér. Ona neřekne, že nemá na kabelku-řekne, že je chudák, že si doplácí byt a jídlo. Hlavně argumentuje jídlem. Asi moc dobře ví, že by mě bylo hloupé, nechat své dítě o hladu. Přitom si myslím, že peníze, které na jídlo má, tak částečně ještě utratí za své potřeby. kabelky, hadry. Šetřit neumí. Vždy má veliké plány-po letní brigádě říkala-Nechám si na straně 10 tisíc. Jako rezervu. A za zbytek peněz někam pojedu.Asi do Říma. A za měsíc už neměla vůbec nic. Nyní dostala několik tisic z pojistky-měla úraz, pojistku platíme my, je to rodinná-a že si je uloží. Nestihla to, utratila to.
To jí půjčujeme auto, nic neplatí. Naftu nedokoupí. Jezdíme pro ní, aby nemusela taxikem, nebo čekat třeba hodinu na auotbus.3 km od domova. V tom jsme s manželem říkali, že přitvrdíme. Auto si nebude půjčovat, nikam pro ní nebudeme jezdit, ať si zaplatí taxi.

Zřejmě se srovnává s kamarádkami, které jsou na tom finančně lépe. To ale neznamená, že si to doma vydupe. Sepište spolu reálné náklady na jídlo a takovou částku jí dávejte (plus třeba nějaká rezerva). Ohledně toho vyčítání vašich dovolených bych to taky netrpěla a utnula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
6.1.16 21:05

Já když jsem byla na VŠ, tak jsem od táty nedostávala ani korunu. Všechno jsem si platila z brigád a zvládala jsem to. Kdyby mi táta dával to co vy, tak mu líbám zadek. Dcerka je rozmazlená a očividně ví jak na Vás. Nedala bych jí jeden měsíc ani korunu aby viděla zač je toho loket!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
6.1.16 21:07

Zdá se mi, že je dost nevděčná. A to, že vám vyčítá, že jezdíte na výlety 8o Asi bych zkusila jí dát na měsíc dva jen na skutečně nutné výdaje.
Měla jsem od rodičů 6000 měsíčně. Bydlela jsem na privátě za 3000 (neměla jsem nárok na koleje) a za zbytek a peníze z brigád jsem platila všechno ostatní (jídlo, telefon, skripta a pomůcky do školy, oblečení, čočky…). Jídlo jsem naopak vozila domů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1169
6.1.16 21:18

Já si vysokou školu zaplatila sama, žila jsem sama (platila jen energie a služby, pak jsem jeden pokoj pronajala, abych mohla chodit jen do jedné práce a udělala státnice hned, mít více času), měla dvě práce, a ač oběma mým bratrům i nevlastní sestře platil otec školné, tak jsem ani nepípla, a to jsem neměla ani 22 let.

Být tebou, tak ji uvedu do reality. Je nevděčná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí