Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Letos se nam sešly pro každého dva adventní kalendáře, pak vždycky perník s certem, kinder vajíčko, dva pytliky želé, čokoládové figurky od lindt, buraky, jablka, pomeranče, tofife a to je asi všechno. A uhlí ![]()
Na Vánoce je toho vícero, asi 6 dárku pro každého, ale větších. No a pak co posbiraji po příbuzných. Na druhou stranu kluci chtějí dárky typu - obraz do ložnice apod, což bych stejne kupovala, tak se to Vánoci hezky vyřeší ![]()
U nas adventni pytlicky, ne vzdy je tam sladkost. Dcera ma letos knizni. Mladsi tam ma nejake sladkosti, rukavice, cepice atp., mensi hracky…
My jsme mrchaví rodiče - od nás zatím žádný. A když ve školce nebo od rodiny toho dostanou hodně, tak pokud je to něco, co nepovažuji za jídlo, vyhazuji a pokud kinder čokoládky nebo podobně tak pár dostanou a zbytek sežereme
. Když budou větší, tak nejspíš bude nějaký adventní kalendář. Ale cpát tolik sladkostí do malých dětí, ještě často nějakých levných hnusných, prostě nebudu.
@Mar__tanka1983 píše:
Ja teda nedavam zadne hory, k Mikuláši dostaval pytlik sladkostí, nějaké ovoce a kalendář. Pod stromek tak pět věcí, jednu dve vetsi, dve mensi a treba triko a oblibenym tematem. Loni to byl mobil z druhe ruky, kniha, mikina od youtubera, nejaka blbinka na kolo, sluchátka. To je asi vše.
Letos bude „pro vsechny“ playstation, a pak uz jen chlupatá mikina, penal s Minecraftem, minitiskarna k mobilu (ta obyč čínská) a privesek na klíče.
Nejsem zastancem mnoha dárků. Dostane i u babiček a u taty, to bysme každoročně mohli vykoupit vsechny obchody.
Já taky né na Mikuláše jsem, dceři koupila adventní kalendář Kinder, jinak dostala balíčky od prarodičů. A na Vánoce dostane dárky jak od mých sourozenců, tak od přítelových sourozenců a ještě od prarodičů. Už tak si myslím, že je to víc jak dost.
![]()
Mi přijde, že čím jsou starší, tak toho dostávají míň a míň. Ale zas se to kompenzuje tím, že jsou to spíš zážitky nebo peníze na zážitky. Když se dřív na Mikuláše dostávalo hodně víc sladkostí. Tak to měli třeba na půl roku. Vždycky měli a mají v kuchyni velký šuplík, kde je vše naskládané a volně přístupné. Asi tím, že neděláme drama. Tak to není vymeteno okamžitě. Netřeba dělat nikde zámek nebo vyhazovat.
Na Mikuláše čokoládovej kalendářtakovej ten lepší, nějaký to maxi kinderko a zbytek dostanou od babičky, toho je dost.
Na Vánoce jak kdy, ale v průměru kolem 6 dárků každej. A něco dostanou od prarodičů.
Moje mama Vánoce nesnáší, tak dostaneme všichni nějakej poukaz na dovču od CK. ![]()
Na Mikuláše dostanou přiměřený balíček různých sladkostí a adventní kalendář. Ten dostanou ještě od babi. A od tety taky nějaké sladkosti, ovoce. Počet vánočních dárků je zhruba tak 6-8, jak který rok. Ale kluci už jsou větší a hračky už nechtějí. Letos dostane ten nejstarší svůj počítač a k tomu různé komponenty, něco mu koupí prarodiče, něco my. A každý dostane jedno lego, to musí být.
Mladší bude mít novou koloběžku. Jinak dostanou knihu, hru Monopoly, co chtěli, deštník Minecraft a pár dalších drobností.
Já mám batole a dávám cca 10. Jsem úchyl na knížky, to je tak 1/3 až 1/2. ![]()
K mikulasi sem si dala limit 100 kc na dite. Koupila jsem kazdemu drevenou hru z lidlu a par sladkosti.
Na vanoce se snazim fakt o malo. Ale zatím se to nedaří. Jedno dite nemluvi, druhý mluvi ale je extra skromny a nic si nepreje. Tak mi to naskakuje na blbostech alá motylci do vlasu apod.
Ted jsem narazila na fakt krasny clanek se kterym naprosto souznim. Ze se detem nema rozhodne davat vse co si preji, ale vybrat jednu vec. Celkem ma dite dostat 4 dary
Tak to bych rada casem drzela. Ja jim stejne neco vecne kupuju mimo. Neumim to schovavat az na narozky a vanoce. ![]()
Na Mikuláše jsem dala každé do boty jedno kindervajícko a pitíčko. Mám malé děti a nechtěla jsem se dohadovat, ze si to mají šetřit, takže jsem jim tam dala tolik, aby to mohly hned sníst. Reálně to snědla a vypila jen ta tříleté, dvouletá při objevení nadílky ještě spala a já ji to pak už neukazovala
. Vlastně dostala nadílku to boty jen proto, aby starší viděla, že Mikuláš na ségru nezapomněl
.
Vánoční dárky více prožívá manžel a ten toho dá kupu
. Já jsem z rodiny, kde každý dával každému jeden dárek a na tu manželovu velkorysost nejsem pořad zvyklá.
Já sem na Mikuláše dostávala velikostně takovou tu pevnější igelitku. Bylo tam spousta ovoce, oříšky a taky nějaké sladkosti. Pod stromek cca 20-25 dárků. Od větších darů po diář, kalendář apod. A to jsme byli střední třída, spíš chudší. Ale byli to tedy dárky i od prarodičů a tak.
Jak se vlezete třeba do 5 dárků? Mě to přijde málo. Pokud tam počítáte třeba i ty malé dárky jako nějaké menší autíčko, jedna kniha…
A jen dodám, že to ode mě není kritika. Taky se snažim už tolik nenakupovat. Jenže to mám prostě tak zažitý. A nepřijdu si jako materialní člověk. Chci dělat lidem a hlavně dětem radost.
@Psylocke taky si neumím představit 5 dárků na osobu. jen těch knih kolik tam vždy je. letos i nejstarší syn tam má asi 4 knihy, dcera min 10
. S množstvím dárků mám trošku problém při balení
. ale letos se víc do balení zapojil i manžel tak máme hotovo
Manžel se pak nějak rozšoupne a jen hlásí kolik ještě přijde balíčků. A když pak vidím kolik do skříně dávám balíčků jen pro mne tak si pak řeknu že teda ještě něco doobjednám
Výsledný počty dárků nepočítám. většinou jedeme dle seznamů co si kdo napíše + něco navíc
Nejstarší syn vždy že se těší co dostane speciálně ode mne
a to ani manžel neví co koupím ![]()
@AH píše:
K mikulasi sem si dala limit 100 kc na dite. Koupila jsem kazdemu drevenou hru z lidlu a par sladkosti.Na vanoce se snazim fakt o malo. Ale zatím se to nedaří. Jedno dite nemluvi, druhý mluvi ale je extra skromny a nic si nepreje. Tak mi to naskakuje na blbostech alá motylci do vlasu apod.
Ted jsem narazila na fakt krasny clanek se kterym naprosto souznim. Ze se detem nema rozhodne davat vse co si preji, ale vybrat jednu vec. Celkem ma dite dostat 4 daryTak to bych rada casem drzela. Ja jim stejne neco vecne kupuju mimo. Neumim to schovavat az na narozky a vanoce.
- něco co chce
- něco co potřebuje
- neco na sebe
- knihu
A to vymyslel prosím tě kdo? To na všechno potřebujeme návody, i na to, co máme dávat dětem k Vánocům? ![]()