Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
No tak my je neobcházíme, oni to nosí k nám, aby to děti měly pod stromečkem jakože od Ježíška. I když tobě to přijde tak, že ty dárky od příbuzných VYDÁVÁME za dárky od nás.
ale ono to tak přece reálně je, ne?
prarodičům to musí být líto…
@Keyllah píše:
ale ono to tak přece reálně je, ne?prarodičům to musí být líto…
S jedněmi prarodiči trávíme Štědrý den a ke druhým jezdíme 3-4× za rok (ne na Vánoce).
Až budou děti starší a ptaly by se, od koho je který dárek, tak jim to samozřejmě na rovinu řeknu, tohle od tety, toto od babičky atd. Rozhodně jejich dárky nebudu vydávat za dárky od nás.
Jsem ráda, že se mi daří držet počet vánočních dárků na únosné mezi a že děti nejsou zavaleny hromadou dárků, ze kterých by měly pět minut radost a pak by je přestaly zajímat. Takhle dostanou sice jen pár věcí, ale opravdu si s nimi hrají a radost mají velkou. Většinou jde o věci, které si přály a napsaly si je do přání.
Prostě se snažím nepodporovat tolik ten všudypřítomný konzum a zahrnování dětí materiálními věcmi, které už ani není kam dávat. Ale tady se dozvím, že vydávám cizí dárky za naše, fakt „pěkné“…
@pet p píše:
Taky ty sladkosti přebírám a to, co se mi složením nelíbí, jim nedávám. Ale přiznám se, že si kvůli tomu připadám občas trochu divně, že jim to beru. Jako jestli to nepřeháním, když ostatní rodiče nechají své děti cpát vším možným. Ale dělám to dál a snažím se s nimi o tom průběžně mluvit a jsem zvědavá, jestli do sebe v pubertě budou cpát hnusy a energeťáky, jak to teď frčí, anebo o tom budou přemýšlet.
Nebudou, dcera se me jeste porad pta(jak jsem ji to naucila jako malou) jestli je to s Ečky pripadně jake to Ečko nebo ne i kdyz ma uz vlastni penize
@Keyllah píše:
my to taky objíždíme a vždy tam, kde jsme dostanou. Ne že všechny svezeme domů a „vydáváme“ je za dárky od nás. Hlavně babičkám a prababičkám by to bylo líto, nevidět tu radost, to rozbalování…Máme to hodně podobně jako vyu nás hodně frčí sportovní věci, elektronika, knížka, hry a musí být alespoň jeden plyšák
Ze jo to si neumim predstavit vzit prababi, pradedovi darek a dat ho k nam, kde neuvidi tu radost, navic si neumim predstavit k nim nejet na Vanoce
@punkerka89 píše:
Ze jo to si neumim predstavit vzit prababi, pradedovi darek a dat ho k nam, kde neuvidi tu radost, navic si neumim predstavit k nim nejet na Vanoce
u nás babi a prababi o vánocích mluví už měsíc dopředu, plánují a těší se. Představa, že jim sbalím dárky a oni ani neuvidí vnoučata, mi přijde smutná. Takto to následně objezdíme, vždy posedíme, povykládáme, oni uvidí děti, vidí je to rozbalovat, pohrají si…
OK, jsem proti konzumu, pak ale mám mít koule a nechat pod vánočním stromkem jen ten náš jeden dárek, ale to ne. Proč asi? protože si to před těmi dětmi neobhájím a ráda se dívám, jak se děti těší a rozbalují…proč to ale nedopřát i prarodičm/dárcům ![]()
@Semtex píše:
No, já to tak měla s oblečením, musela jsem jedno triko nosit povinne tři dny, a mela jsem pocit, ze oproti spoluzackam chodím oblečená nedobre, no a dopadlo to tak, ze se prevlikam třeba i třikrat denně, když mám blbou náladu a děti mě umazou, nesnesu fleky. Děti prevlikam dvakrát denněA bylo období, když jsem utratila vše co šlo za oblečení. Teď už tolik nenakupuju, mam i spíše objektivně vzato mene oblečení celkově, než co jsem videla třeba u kamarádek, ale to prevlekani mi zůstalo
A jeste jak to sladke bylo za odmenu na oslavu. Tak ted je to pro me proste takova odmena a dam si neco sladkeho za odmenu. Prevlekani je mazec. To by me nenapadlo, ze nekdo nuti chodit dite 3 dny ve stejnych vecech.
@Oriseka mamka nerada prala a setrila, tak mě kolikrát i vratila s trikem od kose, když tam byl flicek a neměla jsem ho ještě ty tři dny
pyzamo se nosilo tejden. Sladké za odměnu, to není úplne dobrý návyk
holt oni to ti rodiče urcite mysli dobre, ale někdy nedomysli, stane se
jsem zvedava, z čeho budou mít trauma moje děti
![]()
@punkerka89 píše:
@Keyllah píše:
u nás babi a prababi o vánocích mluví už měsíc dopředu, plánují a těší se. Představa, že jim sbalím dárky a oni ani neuvidí vnoučata, mi přijde smutná. Takto to následně objezdíme, vždy posedíme, povykládáme, oni uvidí děti, vidí je to rozbalovat, pohrají si…
OK, jsem proti konzumu, pak ale mám mít koule a nechat pod vánočním stromkem jen ten náš jeden dárek, ale to ne. Proč asi? protože si to před těmi dětmi neobhájím a ráda se dívám, jak se děti těší a rozbalují…proč to ale nedopřát i prarodičm/dárcům
Cože??? Psala jsem, že s jedněmi prarodiči jsme na Štědrý večer (bydlíme s nimi v jednom domě). S druhou babičkou se vídáme málo, jednak bydlí hodně daleko a jednak nemáme nejlepší vztahy. Navíc ona má v místě bydliště ještě další svá vnoučata, takže sama rozhodně není.
Co se týká dárků od rodin švagrové a mého sourozence, tak oni mají svoje děti a jsou na Štědrý večer u jejich stromečku a těší se z dárků, ale tradičně si prostě něco dáváme, my jejich dětem pod jejich stromek a oni našim dětem pod náš stromek.
Takže opravdu nemám pocit, že bych odpírala někomu pohled na radost dětí při rozbalování dárků! A navíc se mi nechce vysvětlovat, proč mají děti jeden dárek doma a jiný dárek pod jiným stromečkem a třetí dárek zase pod dalším stromečkem.
Nelíbí se mi tohle paušalizování a že prý vydávám cizí dárky za naše a že odpírám prarodičům/dárcům radost nad rozbalováním dárků!!! Promiň, ale dál už nebudu na tvoje odpovědi reagovat.
@pet p píše:
@Oriseka @Semtex Tak to jste přesně popsaly to, čeho bych nerada dosáhla
Ale sladké jako takové jim dávám, často peču buchty, bábovky, mají rádi linecké, perníčky, piškot na plech s tvarohem politý čokoládou atd. A taky mají zvyk, že si po snídani (po jiných jídlech ne) dají něco sladkého, třeba dva gumové medvídky nebo sušenku, teď zrovna mívají čoko z adventního kalendáře. No tak uvidíme, jak to budou mít, až budou starší.
Mám to se sladkostmi podobně nastavené jako ty. Mladší syn 7 let zatím po sladkostech vůbec nijak neprahne, ale starší dcera celé kapesné rozchází za sladkosti, ale už jí do toho nekecam. Oba teda mají rádi ovoce a zeleninu. Dcera když někdy chystá snídani či svačinu, vždy k tomu nakrájí nějakou zeleninu. Pije většinou vodu nebo neslazený čaj. Tak aspoň něco ![]()
Jinak k tématu. Od Mikuláše dostaly od nás děti Kinder adventní kalendář+od babiček malé balíčky. K Vánocům od nás většinou 2 větší dárky a cca 6 menších+něco od babiček.
@Semtex píše:
@Oriseka mamka nerada prala a setrila, tak mě kolikrát i vratila s trikem od kose, když tam byl flicek a neměla jsem ho ještě ty tři dnypyzamo se nosilo tejden. Sladké za odměnu, to není úplne dobrý návyk
holt oni to ti rodiče urcite mysli dobre, ale někdy nedomysli, stane se
jsem zvedava, z čeho budou mít trauma moje děti
![]()
Zas to jako neberu jako trauma. Pak jsem se seznamila s manzelem a ten me zas naucil kafe+sladkost po obede jako takovy ritual
. Mozna bych sla po sladkostech stejne. Zase telo ma jit do hrobu zhuntovane, ze jo
. Moje prababicka pry snedla pekac buchet na posezeni.
@Oriseka Odměny naštěstí nedávám, snažím se o výchovu bez odměn a trestů. Takže aspoň se děti snad nebudou odměňovat sladkým ![]()
@Semtex Tak ti nevím, já se ty věci sice snažím domýšlet a přemýšlet, jestli tím do budoucna nezadělávám na nějaký problém… ale na druhou stranu, nedělám si iluze, protože všecko domyslet nejde.
@Blue2 Díky za sdílení zkušenosti. Přesně jak píšeš, aspoň něco
Zrovna to pití vody (nebo neslazeného čaje) je docela podstatné, protože co jsem nedávno poslouchala rozhovor s diabetologem obezitologem, tak ten za největší zlo považuje sladké nápoje. Tím do sebe člověk totiž dostane v rekordně krátkém čase rekordní množství cukru (a i ta samotná rychlost konzumace souvisí s tím, jak se to pak metabolizuje).
Necetla jsem diskuzi, ale u nas maji adventni kalendar velmi skromny. Nejake mini zele bez cukru, susene ovoce, orisek v cokolade…od Barbory dostavaji do ponozky cokoladovou figurku (jednu) a na Mikulase obvykle chodime nekam ven, letos dostaly na jedne akci casopis a malinky baleni bonbonu.
Darky pod stromek maji 3, max. ctvrty spolecny. Od babicek po jednom. Je to super, prijde mi, ze nejsou zavaleny vecma, my nejsme zavaleny vymyslenim. Jeste se nestalo, ze by nedostali to, co si prali, vsechna prani pokryjeme my nebo babicky. Takze jsou stastni a takto jim to staci. Taky do budoucna mi to prijde fajn, nebudu nucena kupovat hodne darku jen proto, aby jich bylo „stejne jako loni“. Aby to jako detem nebylo lito.
Je fakt, ze hodne veci dostanou jen tak behem roku, i kdyz nekdo by to schoval na Vanoce. Napriklad veci typu plastelina, kreativni sety, casopisy…Knih maji taky habadej kazdy tyden z knihovny.
@Psylocke píše:
Já sem na Mikuláše dostávala velikostně takovou tu pevnější igelitku. Bylo tam spousta ovoce, oříšky a taky nějaké sladkosti. Pod stromek cca 20-25 dárků. Od větších darů po diář, kalendář apod. A to jsme byli střední třída, spíš chudší. Ale byli to tedy dárky i od prarodičů a tak.
Jak se vlezete třeba do 5 dárků? Mě to přijde málo. Pokud tam počítáte třeba i ty malé dárky jako nějaké menší autíčko, jedna kniha…
Ja davam darky a co koupim po cely rok. Kdyz jsou nekde slevy, nebo me to brnkne do nosu, tak to koupím a rovnou dam. Veci mame az az, takze k vanocum se pak vejit do 4 neni problem. Me pak zas prijde fakn, ze to dite pak neni „rozezrany“ hromadou darku a nevyzaduje kazdy rok vic. Ze vanoce pak nejsou znamenim jen hory darů.
Jo a vtipne bylo, ze zatimco my se snazime omezit sladke, ze skolky syn pritahnul od Mikulase jeden obri kornout sladkeho a jeste maly pytlicek k tomu
Takze ve vysledku ma sladkeho i tak desne.
@pet p píše:
A to vymyslel prosím tě kdo? To na všechno potřebujeme návody, i na to, co máme dávat dětem k Vánocům?
Tak pak nechapu ze si vubec ctes takhle zbytecnou diskusi s inspiraci kolik kdo darku dava na vanoce.
navod jako inspirace..vyjde to nastejno.
Cetla jsem clanek o tom, jak nedelat z vanoc jen konzum s tunou darů a tohle me jako myslenka zaujalo. Logicky to neberu smrtelne vazne a kdyz budu zrovna mit 2 knizky a nestihnu koupit fusekle, tak se na vanocnim stromecku věšet nebudu. A pro ty co tápou jak to pojmout mi to prijde jako dobrá inspirace