Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, pročítám tu zajímavou diskuzi na téma společného účtu v manželství a s tím souvisejících problémů, když třeba jeden z manželů zemře, účet se zamrazí do doby vyřízení dědictví a pozůstalý manžel zůstane do té doby bez peněz. Diskuze se ubírá i jiným směrem, zda je spravedlivé dělit společné peníze manželů mezi jednoho z manželů a pozůstalé děti.
Mě by k tomu zajímalo, který model rozložení financí v manželství se vám osvědčil? Myslím tím - jeden společný účet, nebo každý svůj účet a jeden k tomu ještě společný, nebo máte ještě víc účtů s dispozičním právem pro druhého z manželů - a k tomu ještě např. spořící, účet pro děti, stavebko… Řešíme to taky a pořád nevím, jak to udělat. Vycházím tedy z toho, že vedení účtů je dnes asi všude zdarma, tak nevadí jich mít z důvodu poplatků víc. Dík ![]()
Mame kazdy svuj bezny, kazdy svuj sporici a jeden spolecny. Pak mame ruzne kazdy zainvestovano + detsky ucet na portu, kde mame zainvestovano pro prcka
Dohromady jich máme také několik. Jak píšeš, neplatíme nic za vedení účtu, tak je to ve finále jedno. Jinak tedy máme společný účet na placeni všech poplatků, dluhů a jidla. Ja mám pak svůj osobní v ČR (kavicky, nakupy apod) a jeden v zahraniční (kvůli dovoleným - nyní už se dá i v zahraničí platit kartou bez poplatků tak je možná zbytečný). Manžel má svůj osobní a ještě pracovní (je živnostník). No a ještě spoříte synovi. Máme účtů celkem dost, ale vyhovuje nám to ![]()
Ja mam svuj osobni + sporici, manzel ma osobni, pracovni a sporici. Spolecnej ucet nemame ![]()
Každý máme svůj osobní a spořící, potom jeden společný, kde platíme bydlení, pojištění, jídlo atd..
@MartinaCV píše:
Ahoj, pročítám tu zajímavou diskuzi na téma společného účtu v manželství a s tím souvisejících problémů, když třeba jeden z manželů zemře, účet se zamrazí do doby vyřízení dědictví a pozůstalý manžel zůstane do té doby bez peněz. Diskuze se ubírá i jiným směrem, zda je spravedlivé dělit společné peníze manželů mezi jednoho z manželů a pozůstalé děti.Mě by k tomu zajímalo, který model rozložení financí v manželství se vám osvědčil? Myslím tím - jeden společný účet, nebo každý svůj účet a jeden k tomu ještě společný, nebo máte ještě víc účtů s dispozičním právem pro druhého z manželů - a k tomu ještě např. spořící, účet pro děti, stavebko… Řešíme to taky a pořád nevím, jak to udělat. Vycházím tedy z toho, že vedení účtů je dnes asi všude zdarma, tak nevadí jich mít z důvodu poplatků víc. Dík
Já mám dva. Běžný a spořák.
Manžel má tři (o kterých vím) ![]()
1. Každý svůj běžný účet + připojený u stejné banky spořící bez karty - na ten si šoupneme větší částky, které potřebujeme v průběhu roku na to, co máme na starosti my (já třeba školní nákupy dětí a kroužky a družinu, což udělá větší sumu, tak si tam v průběhu roku na to odkládám, manžel zase na dražší servisy aut apod.)
2. Společný spořící účet - tam šoupeme přebytky ne na běžné provozní věci, ale na rekonstrukci, nové auto, máme tam ten cca šestinásobek měsíčních výdajů apod.
3. Každý svůj investiční účet - přes něj nakupujeme akcie, dluhopisy
4. Stavební spoření - máme na všechny členy rodiny
5. Penzijko - kvůli příspěvkům zaměstnavatele a státu, posíláme minimum
6. Účet nějakého fondu, který jsme zakládali při narození dítěte
Jednou ročně si řekneme, kolik kde máme peněz, jestli je třeba přehodnotit částku, se kterou každý měsíčně hospodaří (že třeba na spoření budeme posílat míň, protože vzrostly náklady na jídlo nebo energie atd.). Taky si řekneme, kolik plánujeme vybírat z účtů, do kterých běžně nesaháme, a jak bychom na tom měli být na konci roku (takové základní plánování).
Já mám tři, plus k jednomu je i spořící. Chlap má jeden. Mít ještě společnej, tak se zbláznim
. Nehledě na to, že chlap stejně platí co to jde v hotovosti. A asi by nám moc nešlo si navyknout na placení z toho společnýho. Ale věřím, že někomu to tak vyhovuje. Stavebko ne, máme nějaký investice a penzijko.
My máme každý svůj, kam nám chodí peníze, ale oba máme přístup do obou a z obou posíláme platby nebo platíme, prostě co je třeba. Větší platby se berou z manželova, ten má většinou na účtu větší obnos
z mého si zas posíláme peníze do/ ze zahraničí s rodinou, protože to vyjde levněji apod
prostě dva účty, ale penize společně, takže oba máme přehled kolik je na kterém účtu a oba používáme oba účty.
Každý máme svůj, který je psaný pouze na jedno jméno, kde chodí výplata. Já mám jeden bokem, kde odkláním peníze pro strýčka Příhodu. Můj muž to má rozdělený svůj účet na náš a Euro účet. Protože má výplatu v obou měnách. Jeho cesty do zahraničí jsou důvod, že nikdy nebude společný účet. Kdyby se cokoli stalo. Jen blbá ztráta, krádež karty, zablokování policií atd. Nemůžu si dovolit, abych zůstala bez peněz a brečela nad zablokovaným účtem, kde sice budou prachy, ale třeba se k němu měsíce nedostanu. To si nemůžu dovolit. Určitá částka musí každý měsíc odejít.
@MartinaCV píše:
Ahoj, pročítám tu zajímavou diskuzi na téma společného účtu v manželství a s tím souvisejících problémů, když třeba jeden z manželů zemře, účet se zamrazí do doby vyřízení dědictví a pozůstalý manžel zůstane do té doby bez peněz. Diskuze se ubírá i jiným směrem, zda je spravedlivé dělit společné peníze manželů mezi jednoho z manželů a pozůstalé děti.Mě by k tomu zajímalo, který model rozložení financí v manželství se vám osvědčil? Myslím tím - jeden společný účet, nebo každý svůj účet a jeden k tomu ještě společný, nebo máte ještě víc účtů s dispozičním právem pro druhého z manželů - a k tomu ještě např. spořící, účet pro děti, stavebko… Řešíme to taky a pořád nevím, jak to udělat. Vycházím tedy z toho, že vedení účtů je dnes asi všude zdarma, tak nevadí jich mít z důvodu poplatků víc. Dík
To neni pravda. Pokud ma jina osoba k tomuto uctu dispozicni pravo, muze s penezi dale nakladat. Jedine co nemuze, je ucet zrusit. To muze az dedic po skonceni dedickeho rizeni.
Mám tři běžný, jedno penzijko, jestli se to počítá a jeden investiční. Co má chlap nevím a je mi to fuk.
Teď nedávno jsme trochu změnili systém. Každý máme svůj běžný účet, kam nám chodí výplaty. Já mám u svého i spořící účet, manžel nevím. Pak máme společný běžný účet. K tomuhle účtu je taky účet spořící, kam se přelévá to, co je nad nastavenou částkou na běžném účtu. Holky mají každá stavebko a dětskou vkladní knížku. Manžel má ještě penzijko a jeden účet, na kterém má dědictví po rodičích, ale nevím ani u které banky ho má).
Taky jich máme každý několik. Aktivně používáme každý běžný „průtokáč“ a spořák, teda ani ne tak kvůli nějakým úrokům, jako proto, že jsou to peníze, co se na ně nesahá. Snažíme se tam držet plus minus každý stejně peněz a když tak na to myslím, možná ani nemáme k tomu druhému dispoziční práva. No a pak máme nějaké, které jsme dřív aktivně užívali, ale pak banka změnila pravidla, co už se mi nezamlouvala, tak jsem převedla peníze jinam a někdy je tam třeba zase vrátím, když se podmínky změní… Ale stejně to bereme, že jsou peníze na všech účtech společné, takže když je potřeba něco většího pořídit, dohodnem se, odkud to půjde.