Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Další zbytečná diskuse - jinak asi utratí matka samoživitelka s 13.000,–-, jinak dva manželé dělníci, a jinak doktorka s právníkem
k čemu ti toto bude a hlavně, co je na tom tak intimního, že jsi anonym?
![]()
Jak to neni aspon 50tis. tak mam ze sebe spatny pocit, ze jsem blizkym nedal opravdu to co chteli. ![]()
Utratit tolik když nejsou ani děti mi přijde přehnané, u nás Vánoce nejsou o drahých věcech i když máme peněz dost. Prostě si každý koupíme nějakou maličkost, řešíme jen děti, v rodině si drahé dárky nedáváme vůbec. Chci mít klid, jídlo a ne se vytahovat před kamarády kdo dostal víc.
Partner třeba utrácí zbytečně moc. Říkám mu, ať toho tolik nekupuje. Stejně koupí. Jako i mým dětem, strašně to přehání. Předsevzetí, že každé dítě tři dárky je opět v háji.
Já osobně utrarim méně, ale par tisic to taky je.
V rodině každému rodiči jeden dárek a sourozenec jeden dárek. Víc ne.
Já Vám řeknu pravdu. Tento rok se mi moc nedařilo, proto utratím pouze 4 000 - 5 000 kč maximálně pro všechny.
My jsme se s rodinou domluvili, že si nic dávat nebudeme a užijeme si Vánoce v klidu. Dává se jen dětem. Takže já tak do 3 tis. ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky,jelikož se blíží čas Vánoční, zakládám diskuzi jen tak do pléna.
U mě je to (bezdětný pár zatím) cca 25k za rodinu (není nás ale moc) - mojí i partnera a sobě dáváme dary většinou v hodnotě třeba 3-5k, řekneme si co chceme + nějaké menší překvapení.
Jak jste na tom vy?
já teda 25 neutratím a to mám k tomu 3 děti, ano jedno 8 let,, ted dostane mobil, ale už ví že nemá rozhodně čekat nic jiného, s tím se vejdu do 4 tisíc, u ročního mám rozpočet cca 1000 korun a u 4 letého do 2000, přítel cca 2-3 tisíce, máma okolo 1-2 tisíce, prarodiče a zbytek příbuzných do 3000 korun za všechny a jsem tedy na 14-15 tisících ![]()
a to tento rok dám víc než obvykle
beru to tak, že dárky jsou výrazem toho, že jsme si na dané lidi vzpomněli, ale nemusí to být drahé dary, např. dědu zaručeně potěší knížka a flaška ![]()
@pikola a proč myslíš, že se někdo potřebuje chlubit s tím, co dostal?
Já obvykle na otázku „jaký byl Ježíšek“ odpovídám, že milý a příjemný jako vždy. Tečka. Nikomu není nic do toho, co jsem dostala. Max v rámci rodiny.
@Anonymní píše:
Ahojky,jelikož se blíží čas Vánoční, zakládám diskuzi jen tak do pléna.
U mě je to (bezdětný pár zatím) cca 25k za rodinu (není nás ale moc) - mojí i partnera a sobě dáváme dary většinou v hodnotě třeba 3-5k, řekneme si co chceme + nějaké menší překvapení.
Jak jste na tom vy?
my se většinou vlezeme do 50k. Letos jsme zatím cca na 30k, ale není tam započítaný dárek pro mě a ještě jeden dražší pro děti. Kupujeme dárky našim třem dětem, sobě navzájem, rodičům, manželově sestře s manželem (zatím jsou bezdětní, když bude potomek, tak budeme kupovat navzájem jen dětem), moji neteři a symbolické dárky pro dva příbuzné (obvykle mají pro naše děti nějakou drobnost, tak to považuji za slušnost). A manželově dědovi. Pro nás jsou Vánoce především o pečení, protože děti to absolutně milují
Pak o pohodě, rodině, dobrém jídle a taky dárcích. Klidně i drahých. Nevidím na tom nic špatného
![]()
@Silvia.Minarik píše:
Já Vám řeknu pravdu. Tento rok se mi moc nedařilo, proto utratím pouze 4 000 - 5 000 kč maximálně pro všechny.
Byly doby, kdy jsem ani tolik nemohla dát. A dětem to vůbec nepřišlo. Ono to fakt není jen o penězích. Já jsem akorát naštvaná, kolik krámu zase přibude. Nikdo si nenecha rict, ani naši.
Každý ať si utratí podle svého uvážení. Někdo to prožívá, jiný ne. Jako bezdetni jsme byli schopni vyhodit za vánoce dost, jednou 150tis za nás dva a velmi drahou dovolenou, jindy 3tis, protože jsme si co jsme chtěli koupili v průběhu roku a pod strom šli jen drobnosti. Teď už máme dítě a s rodinou si už nedáváme dárky, jen babičky a děda. Jinak bysme se nedoplatili a taky už máme náklady jinde.
Já tak do 5 tisíc komplet pro celou rodinu, včetně muže a dětí. Ale přesnou částku nevím, nakupuji postupně od září, vyhlížím akce, spoustu dárků si vyrábím doma. Pro děti mám dohromady tak za 1500kc, pro chlapa za 1000kc a zbytku rodiny udělám balíčky a ty mě vyšli tak na 2500kc. Dáváme drobnosti, symbolicky, nikdo neočekává dary za tisíce a kdybych nadělila drahé dary, dostanu maximálně tak vynadano že blaznim ![]()
@g.sandova Souhlasím. Vánoce nejsou o dárcích, ale o něčem zcela jiném. Kdybych měla víc, dala bych víc, ale nemám a půjčku brát si rozhodně nebudu.
@Silvia.Minarik nó neber, proč taky. Tvoje částka není tak málo, Vánoce jsem musela pořídit i za méně. Jo, blbý období, člověk musí furt počítat, stres… ale bude lépe, neboj. Já trpěla ba rodicaku, kdy jsem fakt nemohla do práce. Potom už bylo krásné.
Nemám to spočítané, ale 25 tisíc mi přijde za dárky moc. Tipuju, že my se vejdeme za ceou rodinu do 10 tisíc, přičemž největší částku spolkne dítě.
Ahojky,
jelikož se blíží čas Vánoční, zakládám diskuzi jen tak do pléna.
Jak jste na tom vy?