Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Arboretka píše:
jako že maso tě na 14 dnů vyjde na 600? To snad není reálné ani omylem.
Jsem s holkama pres tyden sama, starsi dcera ji ve skole obedy. Takze maso pres tyden nedelam( nepocitam rybu, tu si dame s holkama jednou tydne tunaka, lososa, nekupuji v masne). Kdyz prijede muz mame maso ( svickova, rizky, mlete, kure atd). Kdyz muz jede na ryby mame pak kapra. Jak jsem psala jime i hodne v restsuracich nebo dovoz, to si kazdy da, co chce i to maso.
@scentini píše:
Jsem s holkama pres tyden sama, starsi dcera ji ve skole obedy. Takze maso pres tyden nedelam( nepocitam rybu, tu si dame s holkama jednou tydne tunaka, lososa, nekupuji v masne). Kdyz prijede muz mame maso ( svickova, rizky, mlete, kure atd). Kdyz muz jede na ryby mame pak kapra. Jak jsem psala jime i hodne v restsuracich nebo dovoz, to si kazdy da, co chce i to maso.
To pobavilo - do debaty jak usetrit napsat, ze za maso jen 600 a pak doplnit, ze vlastne jite po restauracich ![]()
Kolik tedy date za jidlo nakupy plus restaurace?
Já třeba za maso pro 4 členou rodinu taky nedám víc, než 1000,–/ měsíčně. Manžel obědvá v práci, děti ve škole, takže fakt není maso denně k večeři. Když ano, koupím třeba v akci 300g kuřecího, udělám ho na kari omáčce nebo šoupnu do rizota, děti stejně víceméně jen zobnou, a nám to bohatě stačí. Půl kila mletého na karbanátky nastavené čočkou nebo vločkami, to je karbošů na celý víkend
Jo, pak si třeba jednou za 14 dní koupíme čerstvou rybu, tam ty ceny jsou někde úplně jinde, ale tak holt když šetřím, nemůžu si koupit pro osobu 200g čerstvého lososa nebo tuňáka ![]()
@Arboretka píše:
jako že pro čtyřčlennou rodinu vaříš 5× týdně nějaké bezmasé jídlo a 2× týdně jim dáš maso? Rybu třeba za těch 14 dnů ani jednu? Ano, pokud dáš jednou týdně kousek masa, pak se dostaneš na 600. To asi ano, jen to není standardní model stravování že?
Spousta lidí ryby nejí. A vegetariáni a vegani nejedí maso vůbec. Tak na čem se podivuješ? Jsou prostě lidi co maso nejí
My máme v průměru 3tis za jídlo týdně, pro pět. Plus děti jídlo škola a školka. U nás je v tom maso tak 500 na týden. Nejvíc se utratí za ovoce a zeleninu, ta jede ve velkém.
V šetřícím období jsem nejvíc vařila vývarové polívky. Koupila jsem v Globusu 10kilo kostí za dvacku, po uvaření zmrazila co by se nesnědlo. To samé jsem dělala i s kuřecími kostrami.
@Tarena píše:
To pobavilo - do debaty jak usetrit napsat, ze za maso jen 600 a pak doplnit, ze vlastne jite po restauracich
Kolik tedy date za jidlo nakupy plus restaurace?
Diskuze se jmenuje kolik utratite. Napsala jsem asi kolik a tim to hasne. Presne to spocitane nemam. Jsem rada, ze jsi se pobavila ![]()
@scentini píše:
Diskuze se jmenuje kolik utratite. Napsala jsem asi kolik a tim to hasne. Presne to spocitane nemam. Jsem rada, ze jsi se pobavila
No protoze ti tam chybi cena tech jidel mimo domov, aby to bylo kompletni. To je taky utrata.
Jo a za koment o setreni se omlouvam, ja si nevsimla, ze ten dotaz o 5000 na mesic byl az pozdeji.
Jo, takže z masa za 600 na 14 dnů v podstatě vylezlo, že se všichni stravují mimo domov celý týden. Vsadím své milé boty, že rozhodně ne bezmasově, jak ve školách, tak v práci. A zbytek jídla se ještě chodí po restauracích. Tak to pak chápu, že když se doma moc nevaří, že stačí 600 na maso.
@unuděná píše:
Já třeba za maso pro 4 členou rodinu taky nedám víc, než 1000,–/ měsíčně. Manžel obědvá v práci, děti ve škole, takže fakt není maso denně k večeři. Když ano, koupím třeba v akci 300g kuřecího, udělám ho na kari omáčce nebo šoupnu do rizota, děti stejně víceméně jen zobnou, a nám to bohatě stačí. Půl kila mletého na karbanátky nastavené čočkou nebo vločkami, to je karbošů na celý víkendJo, pak si třeba jednou za 14 dní koupíme čerstvou rybu, tam ty ceny jsou někde úplně jinde, ale tak holt když šetřím, nemůžu si koupit pro osobu 200g čerstvého lososa nebo tuňáka
jo, pak ano, jí se levné mleté a levné kuřecí na 100 způsobů a to v podstatě o víkendech. No, kdyby se vařilo denně ( to dělám já) nejedlo se jen kuřecí z akce, tak prostě reálně člověk nemá šanci se dostat na 1000 za maso, a to i kdyby se to maso jedlo jen o víkendech.
@Arboretka píše:
jo, pak ano, jí se levné mleté a levné kuřecí na 100 způsobů a to v podstatě o víkendech. No, kdyby se vařilo denně ( to dělám já) nejedlo se jen kuřecí z akce, tak prostě reálně člověk nemá šanci se dostat na 1000 za maso, a to i kdyby se to maso jedlo jen o víkendech.
A proč by se maso mělo jíst denně? (a nejlíp ještě dvakrát, že, když ve škole je maso taky téměř denně). A proč by člověk měl sníst půl kuřete na posezení?
Já třeba když mám kuře nebo králíka od příbuzných z vesnice, tak z toho udělám 3 hlavní chody - třeba na paprice, plus vývar plus rizoto z obraného skeletu
Nebo koupím půl kila hovězího a máme z toho guláš na dva dny minimálně. Jako pokud někdo má maso jako hlavní složku každého jídla, pak samozřejmě nemůže zaplatit 1000,–/měsíc. Já hodně vařím z luštěnin, vajec, sýrů. Nejen, že je to levnější, ale také o dost zdravější.
@Arboretka píše:
Jo, takže z masa za 600 na 14 dnů v podstatě vylezlo, že se všichni stravují mimo domov celý týden. Vsadím své milé boty, že rozhodně ne bezmasově, jak ve školách, tak v práci. A zbytek jídla se ještě chodí po restauracích. Tak to pak chápu, že když se doma moc nevaří, že stačí 600 na maso.
Tak pro mě to třeba neplatí, já vařím denně doma, syn ve škole na oběd nechodí, muž v práci vyjmecne, když zapomene krabičku a jídlem v lednici a do restaurace jdeme tak 2× do roka a stejně dám za maso pár stovek, skoro nikdo ho tu nejí
ale fakt nechápu ten údiv, vždyť jíst denně maso není zdravé, to akorát Češi mají většinou pocit, že jak v jídle není maso, tak to není plnohodnotná strava ![]()
@Kriss Tina Přesně. Já s masem vařím v podstatě kvůli dochucení - ono udělat dobrou rajskou, špenátové noky nebo zmíněné rizoto úplně bez použití masa je takové nijaké, pokud nemám aspoň domácí vývar. Když dělám třeba kuře na paprice, stačí mi tři, čtyři paličky kuřecího, které dodají omáčce chuť, děti si dají jednu napůl, mě stačí jedna a manželovi dvě. K tomu kuskus nebo těstoviny a máš supr jídlo za pár kaček.
Samozřejmě, že když v létě grilujeme a koupíme u řezníka flákanec hovězího na steak nebo maso na mletí na hambáče, tak jsme cenově někde úplně jinde. Ale člověk, co na jídle potřebuje šetřit, holt na gril hodí krkovici nebo klobásy a je to ![]()
@unuděná je díky za připomenutí, zrovna dneska budu dělat to kuře na paprice ze 4 špalíčků
tak je musím vyndat z mrazáku. Akorat já je nenechávám v celku, ale do té omáčky je oberu.
@Kriss Tina píše:
@unuděná je díky za připomenutí, zrovna dneska budu dělat to kuře na paprice ze 4 špalíčkůtak je musím vyndat z mrazáku. Akorat já je nenechávám v celku, ale do té omáčky je oberu.
I já
Děti mají odpor k obírání masa, takže to vkuse vařím jen pro tu vývarovou chuť a pak obírám ![]()
@Arboretka
Ale já ti psala, že muž ji v práci a my s dcerou přes týden maso moc nejime. Není to potřeba, není to zdravé, nechci ji precpavat bílkovinami.